Järnporten med Decebalus skulpterade ansikte

Flodkryssning på Donau: Wien – Bukarest med Järnporten

HÖJDPUNKTER

 • 7 länder: Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Rumänien
 • 5 huvudstäder: Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad, Bukarest
 • Den natursköna Järnporten
 • Max 170 passagerare ombord
 • Helpension och dricks ingår ombord
 • Svensktalande färdledare

Upplev sju länder & fem huvudstäder längs Donau – från Wien

Populär och upplevelserik flodkryssning på Donau med Järnporten – en smal och mycket vacker bergspassage, på gränsen mellan Rumänien och Serbien, som är en riktig höjdpunkt längs floden. Sträckan når nästan 1400 kilometer från Österrike och går genom Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien och Bulgarien till Rumänien. Längs vägen gör vi bland annat besök i huvudstäderna Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad och Bukarest. Medan byar och länder passeras bor du komfortabelt och slappnar av ombord på det förstklassiga fartyget MS Discovery II. Vi reser med svensk färdledare och gör flera intressanta utflykter längs floden.

Denna flodkryssning på Donau med Järnporten är populär – boka din plats nu.

Denna kryssning finns även i omvänd riktning Bukarest – Wien. Läs mer här.

Ladda ner PDF här
 • Pris från 20 900,-
 • Första tillgängliga avresa 19.05.2018 (4 avresor)
 • Längd 11 dagar
 • Svensktalande färdledare
 • Helpension & välkomstdrink ombord
 • Utflykter inkluderade
Sonja Sidorov Lapington, färdledare hos Escape Travel
Svensk färdledare
Sonja Sidorov Lapington
Ulf Isaksson, färdledare
Svensk färdledare
Ulf Isaksson

Avgångar

 • Avresa 19.05.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Få resor kvar
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 21 200,-
 • Avresa 08.06.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 21 900,-
 • Avresa 27.08.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 20 900,-
 • Avresa 16.09.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 21 200,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Resa till Wien

Flyg till Wien. Från flygplatsen åker vi gemensam buss till fartyget, där vi checkar in och gör oss hemmastadda ombord. Vi bjuds på välkomstdrink och får en presentation av kaptenen och besättningen innan middagen. Fartyget ligger vid kaj i Wien över natten.

Dag 2

Wien

Efter frukost ger vi oss ut på en halvdags busstur och får se flera av stadens historiska platser och attraktioner, inklusive den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan. Från Stefansdomen promenerar vi genom de eleganta shoppinggatorna i centrum av den gamla stadsdelen.

Efter lunch ombord kan du utforska Wien vidare på egen hand eller följa med på en valfri utflykt (tillägg) till det vackra Schönbrunn-slottet, tidigare sommarresidens för den österrikiska kejsarfamiljen. Till kvällen är det en valfri (tillägg) klassisk konsert i land med musik av Mozart och Strauss. Vid midnatt kastar fartyget loss och vi startar kryssningen.

River Discovery
Dag 3

Bratislava

Tidigt på morgonen kommer vi till Slovakiens huvudstad, Bratislava. Detta är en av Europas yngsta huvudstäder, men är ändå rik på historia som sträcker sig tillbaka till keltisk och romersk bosättning. Vår stadsrundtur här görs med ett litet turisttåg som tar oss genom centrum och upp till slottet. På tillbakavägen promenerar vi genom den gamla stadsdelen med kullerstenstorg och smala gränder. Eftermiddagen spenderas fritt på egen hand.

De som önskar kan följa med på en valfri utflykt (tillägg) till Cerveny Kamen-slottet strax utanför staden. Slottet är idag ett museum med en fin samling av historiska möbler och vapen. Utflykten inkluderar också ett besök i en vinkällare där det blir smakprov på lokala viner. Till kvällen kryssar vi vidare.

Floden Donau och Bratislava slott, Slovakien
Dag 4

Budapest

Vi njuter av en avkopplande förmiddag ombord innan vi ankommer Budapest runt lunchtid. Ungerns huvudstad består av de två stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på varsin sida om floden Donau. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Hjältarnas torg, med minnesmärken över Ungerns fallna hjältar, och den nygotiska parlamentsbyggnaden. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

På kvällen är det folkloreshow (tillägg) i land som avslutas med en busstur genom den vackert upplysta staden. Fartyget ligger vid kaj i Budapest över natten.

MS River Navigator i Budapest, Ungern
Dag 5

Budapest

Idag är hela dagen till eget förfogande. Fortsätt utforska Budapest på egen hand, ta en promenad längs stadens shoppinggator eller njut av en avkopplande eftermiddag från soldäck ombord.

På morgonen erbjuds en utflykt (tillägg) till en av de mest fascinerande och unika historiska monumenten i Ungern – grottsjukhuset, som ligger i flera sammankopplade källare och grottor i bergen under Buda-slottet. Detta sjukhus var i bruk under andra världskriget, men är idag ett museum. Efter lunch kan de som önskar åka med på en utflykt (tillägg) till Lazar Lovas Puszta – en av de största gårdarna för hästuppfödning i Ungern. Här får du se en imponerande riduppvisning. Fartyget seglar sedan vidare under kvällen.

Budapest - Szechenyi bro och det kungliga palatset
Dag 6

Osijek

Kortare bussturen till den gamla fästningen Tvrda; Vi tar en guidad promenad (varaktighet 30 minuter) inklusive torget, vallarna längs Drava och Water gate.

Vid Water gate bjuds det på ett uppträdande av lokal karaktär (ca 30 minuter)

Därefter busstur till stadens centrum, där det kommer att bli en kort promenad, inklusive katedralen i St Peter och Paul.

Tid på egen hand  och en promenad tillbaka till fartyget på ca 300 m.

Dag 7

Novi Sad

På morgonen lägger vi till i Novi Sad, den näst största staden i Serbien. Vi kliver i land och möter vår lokala guide som tar oss med på en stadsvandring genom centrum till fiskmarknaden och genom den äldre stadsdelen. Efter lite tid på egen hand fortsätter rundturen med buss förbi parlamentet och universitetet till Petrovaradin-fästningen, stadens landmärke som är beläget på en höjd över Donau.

Efter lunch erbjuds en utflykt (tillägg) till Krushedolklostret i Fruska Gora-bergen. Klostret är känt för sina fresker från 1500-talet, men är också en gravplats för flera kända personer i Serbiens historia, bland annat prinsessan Ljubica. På vägen tillbaka till Novi Sad gör vi ett kort stopp i den lilla staden Sremski Karlovci. Här besöker vi en privat vinproducent, känt för Bermet-vin, och får smaka på olika typer av vin.  Vi får även prova olika sorter av deras honung. Till kvällen fortsätter kryssningen.

Dag 8

Belgrad

Dagens stopp är Belgrad, Serbiens huvudstad. Efter frukost väntar en stadstur där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan. Därefter åker vi till den lilla byn Jarak i Vojvodina-regionen, där vi bjuds på lunch hos en lokal familj. Vi får smaka på hemlagad serbisk mat och underhålls av landsbygdens musiker.

Till kvällen är det serbisk afton ombord och vi välkomnas på traditionellt vis med bröd och salt. Det serbiska temat fortsätter efter middagen med folkloreshow och visning av handstickade Sirogojno-tröjor, kända för sina vackra landskapsmotiv.

Karageorge Petrovitch monument utanför Saint Sava Katedral i Belgrad, Serbien.
Dag 9

Järnporten

I dag seglar vi genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av naturen, som räknas som ett av de mest natursköna områdena längs floden Donau. Denna sträcka var tidigare en fruktad passage för all båttrafik på grund av alla branta klippor och farliga undervattensströmmar. Men farorna avlägsnades år 1972 när Järnportens hydroelektriska kraftanläggning stod klar och ett avancerat system med slussar öppnades. Tidigt på kvällen ankommer vi den bulgariska hamnstaden Vidin.

Järnporten med Decebalus skulpterade ansikte
Dag 10

Vidin

Vi äter frukost ombord innan dagens stadstur i Vidin där vi bland annat får se Baba Vida-fästningen – stadens historiska landmärke. Efter stadsturen kan de som önskar följa med på en utflykt (tillägg) till fjällområdet Belogradchik, ca 50 kilometer utanför Vidin. Belogradchik är känt för sina vackra och speciella klippformationer, men också för sitt stora fästningskomplex som är ett av de viktigaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.

På kvällen lägger fartyget ut för kryssningens sista sträckning, som går längs gränsen mellan Bulgarien och Rumänien. Ombord är det kaptenens galamiddag denna kväll.

Dag 11

Hemresa

Efter frukost lämnar vi fartyget i hamnstaden Turnu Magurele och åker buss ca 2,5 timmar till Bukarest, Rumäniens huvudstad. Innan vi beger oss till flygplatsen gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Revolutionsplatsen, Athenaeum och Folkets Hus (Parlamentspalatset). Flyg tillbaka hem till Sverige.

Folkets Hus (Parlamentspalatset) i Bukarest, Rumänien
 • Restaurang ombord på River Navigator
 • Lounge ombord på MS River Navigator

Ulf Isaksson

Svensktalande färdledare

Färdledare: Ulf Isaksson

Ulf Isaksson är färdledare på avresorna 2018

Ulf Isaksson är en mycket erfaren och populär reseledare med flerårig erfarenhet av flodkryssningar på flera av Europas floder. Ulf har varit hos Escape Travel i flera år och känner därför till de rederier vi har samarbete med för våra flodkryssningar

Sonja Sidorov Lapington

Svensktalande färdledare

Färdledare: Sonja Sidorov Lapington

Sonja Sidorov Lapington är färdledare på avresa 3 oktober 2017

Sonja är en av våra reseledare som varit med nästan sedan starten. Sonja talar förutom engelska även franska och ryska flytande. Sonja är en glad och positiv person som inspirerar och entusiasmerar våra resenärer. Sonja är kulturvetare och har varit med på flera av våra flodkryssningar och känner till fartygen och de utflykter som erbjuds.

Pris och information

PRISER

Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på info@escapetravel.se

 

I RESAN INGÅR

 • Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Wien och hem från Bukarest inkl.:
  • Flygskatter
  • 1 incheckad väska + 1 handbagage
 • 11 dagars / 10 nätters flodkryssning med MS Discovery II inkl.:
  • Välkomstdrink ombord
  • Helpension ombord från middag första dagen till frukost sista dagen
  • Kaffe/te ombord
  • Underhållning ombord
  • Hamnavgifter
  • Utflykter enligt dagsprogram
  • Wifi*
 • Transfers
 • Engelsktalande lokalguider
 • Professionell svensktalande färdledare
 • Dricks till besättning, guider och chaufförer

Inte inkluderat

 • Dryck (utöver det som nämnts ovan)

*Wifi kan i bland ha begränsad täckning. Bäst uppkoppling är när fartyget är i land.

DRYCKESPAKET

Ombord på fartyget kan du köpa till dryckespaketet ”Full Drink Package”.  Obs fråga fartyget om vad som ingår när du är ombord då detta ibland kan ändras beroende på säsong. Med detta dryckespaket får du obegränsat med dryck av följande:

 • Alla öl som erbjuds ombord (fatöl som flasköl)
 • ”Husets vin” i glas (vitt, rosé och rött)
 • Alla läsk, juice och mineralvatten
 • Vissa spritsorter såsom gin/wiskey/vodka utvalda sorter
 • Utvalda mousserande viner i glas
 • Vatten på flaska i hytten, samt på dagliga utflykter
 • Kaffe, cappuccino, espresso, latte, latte macchiato, varm choklad och te

Dryckerna erbjuds i restaurangen till lunch och middag, samt i baren och på soldäck från kl. 09:00 till 24:00.

Pris: ca 29 EUR per person/dygn.

Vänligen observera
Alla drycker som serveras efter kl. 24:00, samt alla drycker som inte är angivna ovan, debiteras ert ombord konto. Samtliga personer som bor i samma hytt måste betala för dryckespaket, det går ej att dela.

 

FLYGTIDER

Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

 

VIKTIG INFORMATION

Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage.

Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.

Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

 

 

MS Discovery II

4+ stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: MS River Discovery II
Byggt år: 2012
Standard: 4+ stjärnigt
Längd: 125,5 m
Antal däck: 4 (hiss finns) – Soldäck, övre däck, mellandäck och nedre däck
Antal passagerare: 170

Faciliteter ombord: Faciliteterna ombord inkluderar restaurang, salong med bar, hiss och stort soldäck. Gratis Wi-Fi.

Hytter: Alla hytter är utvändiga och har badrum med dusch, hårtork, minisafe, TV, luftkonditionering och två enkelsänger som kan sättas samman till en dubbelsäng. Hytterna är ca 16 m2 stora. Hytterna på övre däck och mellandäck har fransk balkong.

Däcksplan över MS River Discovery II – klicka här

Det finn fler utflykter att lägga till på denna resa. Läs mer här:

PDF_Tillvalsutflykter_Järnporten_2018

MS Discovery II

Svit på övre däck

Svit övre däck

Svit på övre däck på ca 21 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

Däck: Navigator Deck.

MS Discovery II

Dubbelhytt på övre däck

Dubbelhytt övre däck

Dubbelhytt på övre däck på ca 15 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

Däck: Navigator Deck.

MS Discovery II

Dubbelhytt på mellandäck

Dubbelhytt mellandäck

Dubbelhytt på mellandäck på ca 15 kvm med större fönster och fransk balkong

Däck: Explorer Deck.

MS Discovery II

Dubbelhytt på nedre däck

Dubbelhytt nedre däck

Dubbelhytt på nedre däck på ca 15 kvm med två små övre fönster.

Däck: Odyssey Deck.