Vietnam och Kambodja – Flodkryssning på Mekong

 • Angkor templen, charmiga byar och flytande marknader
 • Ho Chi Minh-staden och Phnom Penh
 • Helt nytt fartyg: RV Indochine II ★★★★+
 • Helpension inkl. dryck till maten ombord (1 öl/vatten + kaffe/te)
 • Utflykter inkluderade
 • Färdledare

Flodkryssning på Mekong – från Siem Reap till Ho Chi Minh-staden

Äntligen erbjuder vi en flodkryssning på Mekong!

Mekong är sydöstasiens huvudpulsåder och en av världens mäktigaste floder. Vi startar turen i Kambodja, med de fantastiska Angkor-templen i Siem Reap. Det nya och läckra förstklassiga fartyget RV Indochine II tar dig med på en spännande flodkryssning på Mekong, genom Kambodja och Vietnam. Här får du uppleva små byar med lekfulla barn, flytande marknader, majestätiska tempel och Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Resan avslutas med en seglats på Chao Gao kanalen – hela vägen till Ho Chi Minh-staden, Vietnams kulturella höjdpunkt.

Från Himalayas höjder till Sydkinesiska havets kust, på sin färd över 4500 km, bevattnar Mekongfloden mycket mer än bara Indokina. Varhelst den flyter, fängslar floden människan och formar dess liv. Från den stora sjön Tonle Sap och staden Siem Reap vid foten av ruinstaden Angkor, till deltat och Ho Chi Minh-staden väntar upplevelser du sent kommer glömma.

Välkommen att boka din plats på denna innehållsrika flodkryssning på Mekong!

Ladda ner PDF här
 • Pris från 36 995,-
 • Första tillgängliga avresa 29.10.2017 (1 avresor)
 • Längd 13 dagar
 • Helt nytt fartyg: RV Indochine II ★★★★+
 • Helpension inkl. dryck till maten ombord
 • Utflykter inkluderade
 • Färdledare

Avgångar

 • Avresa 29.10.2017
 • Avreseort Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Få resor kvar
 • Längd 13 dagar
 • Pris från 36 995,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Avresa från Sverige

Direktflyg från Arlanda tidigt på eftermiddagen med tidig ankomst i Bangkok nästa dag (dag 2).

Dag 2

Ankomst till Siem Reap

Flyget landar i Bangkok tidigt på morgonen. Vi byter flyg och sätter kurs mot Siem Reap. Vid ankomst väntar en buss som tar oss till vårt centrala hotell i Siem Reap. Vi kopplar av vid hotellets pool och äter lunch. På eftermiddagen skall vi ta en titt på de lokala hantverkstraditionerna. Först besöker vi ”Senteurs d’Angkor” där de producerar och säljer olika produkter som kryddor, tvålar, krämer och doftljus – helt baserade på naturliga oljor och kryddor från Kambodja. En fest för luktsinnena! Därefter besöker vi ”Artisan d’Angkor”, där duktiga hantverkare visar upp sina kunskaper inom träsnideri, stenarbete, silversmide och silkesmålning. Vi ser hur de olika produkterna omvandlas från lokala råvaror till fantastiska konstverk – och får givetvis möjlighet att göra några inköp. På kvällen samlas vi för välkomstmiddag på hotellet.

Dag 3

SIEM REAP (ANGKOR)

Denna dag viger vi åt de fantastiska templen i den gamla byn Angkor, som var huvudstad och religiöst centrum i Khmerriket från 800-talet till 1400-talet. Först ut på dagens tur är Banteay Srei templet – som beskrivs som kronjuvelen i klassisk khmerkonst. Templet rensades från rankor och skog år 1924 och fick därmed se dagens ljus igen. Detaljerna på skulpturerna i detta lilla tempel byggt i rosa sandsten är en fröjd för ögat. Vi beger oss vidare till Ta Prohm templet, ursprungligen grundat som ett buddhistiskt kloster och universitet på 1200- och 1300-talet. Till skillnad från de flesta andra tempel i området, har detta förblivit täckt av naturen. Resultatet är enastående: träden växer ut genom templen och tjocka rötter täcker de uråldriga byggnaderna. Flera scener ur filmen Tomb Raider spelades in här, vilket har bidragit till templets berömmelse.

Vi återvänder till vårt hotell för en snabb lunch. På eftermiddagen besöker vi det arkitektoniska mästerverket Angkor Thom. En gång var detta en miljonstad, bestående av flera tempel och terasser. Här låg imperiets centrum, med kilometerlånga murar och övertäckta gallerier och stenreliefer. Här bodde kungen och hans familj, militär och präster. Vackra buddhahuvuden huggna i sten vaktar den södra porten tillsammans med trehövdade elefanter. Det lilla templet Bayon ligger mitt i området. Men storleken är ingen skam, för detta är kanske det finaste templen av alla.

Denna afton äter vi middag och får se en traditionell apsara dansuppvisning. Efter middagen rekommenderar vi att göra ett besök på nattmarknaden, belägen på gångavstånd från hotellet. Övernattning på hotellet.

Dag 4

SIEM REAP (ANGKOR) – TONLE SAP

Naturligtvis har vi sparat det bästa till sist. Efter frukost på hotellet besöker vi självaste Angkor Wat, mästerverket av khmer-arkitektur. Detta är det största och bäst bevarade templet, det mest berömda och imponerande av alla monument i Angkor och som fått ge namn åt hela området. Angkor Wat har en yta på ca 210 hektar, ytterväggar som är över 5 km långa och vallgravar som är 200 meter breda. Ett mästerverk som vi nu äntligen skall få uppleva. Dess fem torn har dessutom fått bilda symbolen på Kambodjas nationalflagga.

Vi äter lunch och sätter sedan kurs mot Sydostasiens största sjö, Tonle Sap, och vårt splitternya fartyg RV Indochine II. Sjön är ca 150 km lång och spelar en dominerande roll i Kambodja. Den erbjuder ett rikt fågelliv, stora mängder fisk och försörjer många människor. Vattennivån i Tonle Sap varierar kraftigt (mellan 1 och 10 meter) och detta avgör hur vi går ombord och hur mycket av sjön i kan segla över. Vi checkar in på fartyget och gör oss hemmastadda i de fina hytterna. Vi får en presentation av besättningen innan det är dags för välkomstmiddag ombord. Fartyget ligger för ankar över natten.

Dag 5

TONLE SAP – KAMPONG CHHNANG – KAMPONG TRALACH

Vi äter frukost och tillbringar förmiddagen ombord seglandes på Tonle Sap. Efter lunch anländer vi till Kampong Chhnang, som ligger ca 90 km från Phnom Penh. Kampong Chhnang är ett av de största fiskelägena på Tonle Sap. Det är också den plats som förser hela landet med keramik av alla de slag. Vi kliver ombord på små, lokala båtar som tar oss genom den flytande byn på Tonle Sap, en pulserande by med med kanaler kors och tvärs, fiskebåtar och hus som flyter på vattnet. Vi återvänder till fartyget och fortsätter vår kryssning på Tonle Sap och in på Tonle Sap-floden som förbinder sjön med Mekong. Vi äter middag ombord och ankrar upp utanför Kampong Tralach för natten.

Dag 6

KAMPONG TRALACH – KOH CHEN – PHNOM PENH

Vi äter frukost ombord och går iland i Kampong Tralach, där vi åker med traditionella oxkärror till den vackra Vihara-pagoden, som ligger för sig själv mitt i ett magnifikt landskap av risfält. Oxkärrorna är något obekväma, men absolut en rolig och minnesvärd upplevelse! Vi återvänder till fartyget för lunch och kastar loss.

På eftermiddagen går vi iland i den lilla byn Koh Chen som är känd för silver- och kopparverk. Vi promenerar genom byn och ser närmare på hur de tillverkar ornament och dekorationer som används i pagoder och till bröllop. Vi besöker också byns skola, där vi får träffa några av eleverna, som tycker det är roligt att få besök. Brevpapper eller andra små saker att ge till barnen brukar vara väldigt uppskattat.

Vi kryssar vidare till Phnom Penh dit vi anländer sent på eftermiddagen. Staden blev Khmerrikets huvudstad redan 1453, men fick senare lämna över till andra städer. Innan middag tar vi en tur med tuk-tuk (en motoriserad trehjuling) för att få en upplevelse av staden. Phnom Penh är en av Asiens fattigaste, men likväl charmigaste huvudstäder, med ca 1 miljon invånare.

Vi återvänder ombord och får njuta av en Aspara dansuppvisning och middag. Senare på kvällen rekommenderar vi en kort promenad längs floden och besök vid Forreign Correspondence Club (FCC), känd som samlingsplats för utländska journalister under inbördeskriget. Idag är det en livlig och informell restaurang, men historien och minnena hänger kvar på väggarna. Fartyget ligger vid kaj i Phnom Penh över natten.

Dag 7

PHNOM PENH

Idag skall vi se närmare på staden som fransmännen gjorde till kungligt residens och huvudstad i sitt koloniala rike år 1866. Staden har behållit mycket av sin franskinspirerade kolonialstil, så här står arkitektoniska skatter från det gamla Khmerriket och fallfärdiga skjul sida vid sida med vackra palats i fransk kolonialstil. Vi besöker det storslagna kungliga palatsområdet med silverpagoden i khmerstil, som byggdes 1892 och där golvet är täckt av mer än 5000 silverplattor. Nationalmuseet från 1917 som bjuder på khmerkonst och skulpturer från olika epoker står också på programmet.

Vi äter lunch på en lokal restaurang och besöker sedan det beryktade S-21. Denna före detta skola fungerade som center för tortyr och avrättning under inbördeskriget under åren 1975-1979 och är ett bevis på de Röda Khmerernas övergrepp på lokalbefolkningen. Idag är platsen ett museum. Vi gör ett kort stopp på den lokala ryska marknaden – där det finns möjlighet att göra ett par fynd. Fulla av intryck och eftertanke åter vänder vi till fartyget för middag. Kryssningen fortsätter under natten mot Vietnam.

Dag 8

CHAU DOC – SA DEC

Vi äter frukost och tillbringar en lugn förmiddag ombord medan vi kryssar mot den kambodjanska/vietnamesiska gränsen. Längs den mäktiga Mekong-floden ligger risplantager och små fiskesamhällen på rad. Njut av utsikten och livet ombord, skäm bort dig med en SPA-behandling – eller slappna av på soldäck och ta in alla intryck från resan hittills. Vi korsar gränsen vid Vinh Xuong och gränsformaliteterna kan ta ett par timmar.

Efter lunch går vi iland i Chau Doc, en charmig och livlig fiskeby med relativt få turister. De flytande trädgårdarna och fiskodlingarna på bägge sidor om Megong-floden, bildar en fin kontrast till byn bakom. Här lever Khmerfolk, Chamfolk och kineser sida vid sida, så här finns en fascinerande blandning av tempel, moskéer och kyrkor. Inne i staden finner vi också flera charmerande byggnader från kolonitiden som omringar marknaden, stadens hjärta. Vi besöker marknaden och åker med buss upp till Sam Hill, den enda kullen i området. Här kan vi beundra Phat Thay Tay pagoden och Ba Chua Xu templet – och inte minst utsikten över Mekong-floden, det enorma deltat och dess risfält.

Vi seglar vidare söderut på Mekong, nu genom Vietnam. Vid Sa Dec ankrar fartyget upp för natten.

Dag 9

SA DEC – VINH LONG – CAI BE

Efter frukost skall vi se närmare på staden Sa Dec, där den franska författarinnan Margueriet Duras tillbringade delar av sin barndom. Hennes mest kända bok är kanske ”Älskaren”, där handlingen är just från Sa Dec. Både skolan och huset till familjen står orört, och lite är förändrat sedan fransmännen förlorade staden. Sa Dec är också känd för sina otaliga exotiska blommor och kallades under kolonialtiden för ”Garden of Cochin Chine”. Vi går på sightseeing till fots i Sa Dec och besöker den kinesiska älskarens hus, ser ett tempel och promenerar genom den färgstarka lokala marknaden.

Medan vi äter lunch ombord lämnar vi Mekong-floden och seglar in på dess bifloder, genom Vinh Long-provinsen som ligger mitt på Mekong-deltat och är känd för sina stora apelsinodlingar. Här är det hektiskt och mycket att titta på, med små båtar som åker kors och tvärs mellan husen som är byggda på styltor ute i floddeltat.

I Cai Be går vi ombord på mindre, lokala båtar som tar oss genom de flytande fruktträdgårdarna, längs smala kanaler. Vi går iland och promenerar längs flodbanken och upplever det dagliga livet. Vi ser lokala hantverkare, besöker en rispappersfabrik och får smaka på sötsaker av kokos. Kanske tar vi också en titt på den franska, gotiska katedralen innan vi återvänder till fartyget.

Eftermiddagen står traditionell vietnamesisk musik på programmet. Fartyget ligger för ankar i närheten av My Tho över natten.

Dag 10

MY THO – Chao Gao – Ho Chi Minh-staden

Tidig morgon och frukost ombord innan vi plockas upp av små, lokala båtar som tar oss till öarna vid My Tho. Bara båtturen i sig är en härlig upplevelse! My Tho är huvudstad i provinsen Tien Giang, känd för sina otaliga fruktträdgårdar och risplantager. Här är klimatet bra året runt – med goda odlingsförhållanden för de frodiga trädgårdarna som dignar av kokos, bananer och mango. Vi går iland på en av de största öarna och besöker en biodling där vi får smaka honungste och exotiska frukter. Vi återvänder till fartyget för lunch.

Vi befinner oss nu 70 km från Ho Chi Minh-staden och spenderar resten av eftermiddagen kryssandes på den smala Chao Gao kanalen. Det är väldigt få flodkryssningsbåtar som kan segla genom denna kanal, men vårt fartyg är specialbyggt för just detta ändamål. Vi lägger till vid kaj i Ho Chi Minh-staden under kvällen. Middag och övernattning ombord.

Dag 11

Ho Chi Minh-staden

Efter frukost besöker vi Ho Chi Minh-staden (tidigare Saigon), som är Vietnams största stad med över 6,5 miljoner invånare. Här finns fortfarande stadsdelar som präglats av mer än 70 års franskt kolonialstyre, från tiden då Frankrike erövrade staden år 1859. Staden kallades ofta för Orientens Paris. Ho Chi Minh-staden bjuder på ett sjudande liv av folkmassor, restauranger och marknader, där allt säljs och köps. Ända fram till 1975 hette staden Saigon, men döptes om och uppkallades efter den revolutionäre Ho Chi Minh. Vi följer med på en stadsrundtur där vi bland annat får se Det franska postkontoret som ritades av Gustave Eiffel, Notre Dame-katedralen Preseidentpalatset och Nationalmuséet. Vi återvänder till fartyget för lunch.

På eftermiddagen besöker vi en lackfabrik, där de tillverkar olika produkter av bambu. Vi gör också ett stopp vid den lokala Ben Thanh-marknaden, där det finns möjlighet att testa dina prutnings-färdigheter och göra några fynd.

På kvällen samlas vi för en trevlig avskedscocktail och galamiddag ombord. Fartyget ligger vid kaj i Ho Chi Minh-stadens hamn över natten.

Dag 12

Ho Chi Minh-staden och hemresa

Vi checkar ut från fartyget efter frukost. Nästan 10 % av Ho Chi Minh-stadens invånare är av kinesiskt ursprung – så ett besök i Cholon, stadens Chinatown, är nästan ett måste. Först ut på programmet är den stora Binh Tay-marknaden, där det är långt färre turister än på marknaden vi besökte igår. Vi tar också en titt på Thien Han-pagoden, som kanske är mest känd för mängden rökelse som tänds här. Vi äter lunch på en lokal restaurang.

Eftermiddagen spenderas fritt i Ho Chi Minh-staden. Utforska gärna stan på egen hand, besök Krigsminnesmuseet eller gör några sista inköp. Transfern till flygplatsen avgår tidig kväll och flyget mot Bangkok lyfter senare på kvällen.

Dag 13

Hemkomst

Direktflyg efter midnatt från Bangkok till Arlanda, med ankomst tidigt på morgonen.

RV Indochine II ★★★★+

Förstklassigt flodkryssningsfartyg

Fakta om fartyget

NYTT FARTYG!

Fartyg: RV Indochine II
Rederi: Croisi Europe
Standard: 4-stjärnigt +
Byggt år: 2016/2017
Antal däck: 3 – Soldäck, övre däck och huvuddäck
Antal passagerare: 62

Faciliteter ombord: RV Indochine II är ett helt nytt, förstklassigt fartyg inrett i en modern kolonialstil. Ombord finns restaurang och salong med bar. På soldäck finns en liten pool, solstolar och bar.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och rymliga (ca 18 kvm), med privat balkong (ca 4 kvm. OBS. Balkongerna på huvuddäck är något mindre än på övre däck). Här finns två sängar som kan sättas ihop till dubbelsäng, badrum med dusch och toalett, luftkonditionering, värdeförvaring, hårtork och badrockar.

 

Notera
Bilderna nedan är datoranimerade. Fartyget blir färdigbyggt under 2017.

Pris och information

PRISER

Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på info@escapetravel.se

 

I RESAN INGÅR

 • Flyg från Stockholm till Siem Reap och hem från Ho Chi Minh-staden inkl.:
  • Flygskatter
  • 1 incheckad väska + 1 handbagage
 • 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Siem Reap
 • Helpension på hela resan (från lunch dag 2 till lunch dag 12)
 • 9 dagars / 8 nätters flodkryssning med förstklassiga RV Indochine II inkl.:
  • Dryck till lunch och middag ombord (á 1 mineralvatten eller lokal öl, samt kaffe/te)
  • Utflykter enligt dagsprogram
  • Traditionell apsara show
  • Dricks till besättningen ombord
 • Transfers
 • Engelsktalande lokalguider
 • Dricks till lokala guider och chaufförer
 • Norsktalande färdledare från Escape i Norge

Inte inkluderat

 • Dryck utöver det som nämns ovan
 • Visum till Kambodja ca 30 USD (detta löser vi tillsammans på plats) – OBS. Ta med passfoto i färg

 

FLYGTIDER

Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

 

VIKTIG INFORMATION

Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage.

Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss men inte alla. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.

Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

PASS – INFO

Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresan. Passet måste innehålla 2 efter varandra följande tomma sidor.