Flodkryssning på ryska vattenvägar

HÖJDPUNKTER

 • Nyrenoverat fartyg
 • Helpension
 • Dryck till maten ingår ombord
 • Flera utflykter ingår
 • Svensktalande färdledare

Upplev flodkryssning på ryska vattenvägar från St Petersburg till Moskva

Winston Churchill sa en gång: «Sovjet är som en gåta, inlindad i ett mysterium, insvept i ett dunkel». Seglatsen mellan metropolerna St. Petersburg och Moskva är en resa i tid och rum. Från miljonstäder till landsbygd och ryskt vardagsliv. Från storslagna palats och konstverk till unika trähus, väderkvarnar och kyrkor.

Det högklassiga och nyrenoverade MS Nikolay Chernyshevsky tar oss över sjöarna Onega och Ladoga, genom arton slussar på de mäktiga floderna Volga, Svir och Neva. Vi besöker röda torget i Moskva som står i kontrast till de historiska städerna Jaroslavl och Uglich. Vi beundrar Eremitaget i storslagna St. Petersburg och träkyrkan med sina 22 kupoler på ön Kizhi. Svaret på gåtan gömmer sig i Rysslands otroliga mångfald och rika kultur.

 

 

Ladda ner PDF här
 • Svensktalande färdledare
 • Helpension
 • Flera utflykter inkluderade
Magnus Ericson, färdledare hos Escape Travel
Svensk färdledare
Magnus Ericson

Avgångar

 • Avresa 25.08.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 11 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Ankomst till S:t Petersburg

Vid ankomsten till S:t Petersburg väntar en buss som tar oss till vårt fartyg MS Nikolay Chernyshevsky. Incheckning och middag ombord. Fartyget ligger i S:t Petersburg över natten.

St. Petersburg
Dag 2

S:t Petersburg

Vi vaknar till en spännande dag i den magnifika staden S:t Petersburg, som grundades av Peter den store år 1703. Belägen på 42 öar vid mynningen av floden Neva i Finska viken. Staden charmar sina besökare med ett nätverk av breda kanaler och vägar, vackra parker och imponerande byggnader. S:t Petersburg kallas också för Rysslands Venedig och Amsterdam på grund av de många kanalerna. Peter den store själv var i Holland för att studera båtbygge och därefter gjordes stadsplaneringen med inspiration från Amsterdam.

S:t Petersburg anses av många som en av världens finaste städer. Historien är magisk, men också brutal: här har  två stora revolutioner ägt rum, den nazistiska belägringen under andra världskriget och Dostojevskij (född i Moskva, men flyttade hit som ung) och den mystiska Rasputin som sägs ha bragts om livet här. Historiens må ha många mörka minnen men summan av historien och nutiden ger stadens idag dess själ.

Dagens stadsrundtur med buss ger oss många smakbitar. Vi ser bland annat Isakskatedralen med den stora guldkupolen, Nevsky Prospekt – stadens största shoppinggata, och den vackert utsmyckade Uppståndelsekyrkan. Visning av Peter och Paul fästning, där tsarerna ligger begravda. Det var efter byggandet av denna fästning som planeringen av S:t Petersburg inleddes.

Vi äter lunch på en restaurang i stan innan vi låter oss överväldigas av vad som sägs vara ett av världens finaste museum, Eremitaget. Muséet består av hela sex magnifika byggnader, varav den mest kända är Vinterpalatset.

Museet grundades av Katarina den stora på 1700-talet när hon köpte en målerisamling från Berlin. Njut av verk av da Vinci, Michelangelo, Rafael och Titian tillsammans med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse och van Gogh.

De ryska kronjuvelerna har också sin plats i samlingen tillsammans med Fabergé juvel konst. Det sägs att om man tittar på varje objekt i en minut, behöver man 11 år för att se alla objekt på muséet.

På kvällen finns det möjlighet att följa med på kryssning – S:t Petersburg by night, folklore show eller balett (mot tillägg).

Dag 3

S:t Petersburg

Under förmiddagen har du möjlighet att följa med på en utflykt till Pushkin och Peterhof (mot tillägg). Slottet är en barock juvel, endast fasaden är hela 300 m lång. Det berömda Bärnstensrummet är extra sevärt, glittrande av bärnsten, bladguld och dess många speglar.

Innehållet i rummet stals av nazisterna under andra världskriget men har nu renoverat och visas som det måste ha varit – magnifikt! Utflykten inkluderar även en promenad i parken till Peter den store lustslott slott – Peterhof. Den magnifika parken med alla källvatten är inspirerade av Louis XIV:s slott i Versailles.

Följer du inte med på Pushkinutflykten disponeras dagen på egen hand för att utforska St. Petersburg. Varför inte en shoppingrunda på Nevsky Prospekt?

Innan middagen avnjuter vi en välkomstdrink och får en presentation av besättningen. Fartyget börjar segla på vackra Volga före middagen.

 

Ryssland
Dag 4

Mandrogi

Efter frukost lägger fartyget till i hantverksbyn Mandrogi – en liten by med gamla ryska trähus. Iland bjuds vi på en traditionell shashlyk (grill lunch) utomhus. Efter lunch har du möjlighet att strosa runt på egen hand och låt dig frestas av de lokala hantverksprodukterna. Gör gärna ett besök i stadens lilla vodka museum (inträdet ingår ej). Kryssningen fortsätter mot Onega och Kizhi.

Dag 5

Kizhi - Karelen

Den lilla ön Kizhi är belägen i den norra delen av Onega sjön. Ön är känd för sin samling av unika trähus, väderkvarnar och kyrkor. På vår tur ser vi den mest imponerande byggnaden – kyrkan från 1714. Kyrkan som finns med på UNESCO: s världsarvslista är en imponerande träkyrka med mängder av kupoler. Kyrkan, som byggdes upp helt utan spikar, skulle symbolisera den ryska visionen av det kristna paradiset.
Det sägs att byggaren Nestor kastade alla verktyg när kyrkan var färdig och utropade:
”Denna kyrka byggdes av Nestor. Det finns ingen kyrka lik denna  i världen och det kommer aldrig att finnas!”

Medan vi intar lunch ombord, seglar fartyget vidare mot Goritsy. Under eftermiddagen anordnar rederiet flera trivsamma aktiviteter ombord så som besök på kaptensbryggan, filmvisning och rysk te-ceremoni.

Kizhi Träkyrka
Dag 6

Goritsy

Kryssningen fortsätter på Volga-Balt kanalen, ett system av floder, kanaler och slussar som gör det möjligt att segla mellan Svir och Volga. På morgonen lägger vi till i Goritsy. Här besöker vi ett av Europas största kloster, S:t Cyrils (Kirillo-Belozerskij-klostret), grundat av broder Cyril. Det grundades 1397 och har haft besökare som bl.a. tsararen Ivan den förskräcklige.

Klostret täcker 12 hektar och är omgiven av en ungefär 2 km lång klostermur. Bakom den tjocka klostret väggar finns inte mindre än 11 ​​kyrkor och det bor fortfarande sex munkar här. Munkarna lever i en del av klostret som är avspärrat från allmänheten, och de är självförsörjande på grönsaker från egen köksträdgård och fisk från sjön. Tidigare fanns det mer liv här. Genom donationer från bland andra Tsarerna var klostret mycket rikt och ägde stora landområden som omger klostret. På den tiden arbetade cirka 20.000 bönder i och runt klostret. Idag arbetar cirka 200 personer här med underhållet av klostret och byggnader som förutom kyrkor och munkbostäder även inkluderar ett museum som innehar en skattkammare med ovärderliga ikoner.

Ombord igen blir det provsmakning av något som verkligen hör hemma i Ryssland. Kaviar – svarta guldet – naturligtvis tillsammans med blinier, vodka och champagne.

 

Babushkadockor Ryssland
Dag 7

Jaroslavl

Vi seglar vidare på Volga och efter lunch lägger vi till i den tusenåriga handelsstaden Jaroslavl som är en av de välkända Volgastäderna i den så kallade Gyllene Ringen. Bakom denna term döljer en cirkel av städer runt om Moskva som är särskilt intressant på grund av sin historia och arkitektur. Staden med sina ca 600 000 invånare grundades av prins Jaroslavl den vise år 1010. Den gamla stadskärnan blev 2005 med på Unescos världsarvslista.

Under vår guidade bussrundtur ser vi bland annat de världsarvsskyddade kvarteren och den vita Eliaskyrkan. Vi gör ett besök i kyrkan St Nicholas och stannar till på den lokala marknaden där får möjlighet att strosa runt på egen hand.

Till kvällen serveras vi en rysk middag och underhålls av en lokal folkmusikgrupp.

Jaroslavl
Dag 8

Uglich

På morgonen kommer vi fram till en av Rysslands äldsta och vackraste städer, Uglich. Staden tog sin plats i historien med det olösta mordet på Tsarevitsj Dmitrij, Ivan den förskräcklige yngsta son. Dödandet var en förevändning för Boris Godunov övertagande av landet.
1100 år efter Dmitrijs död bestämde tsarerna i Romanovdynastin sig för att helgonförklara Dmitrij och göra Uglich till ett mål för pilgrimsresor.

Efter frukost gör vi  en guidad stadsvandring och ser den historiska stadskärnan och den vackra Dmitrijkyrkan, även kallad Blodkyrkan, som är  byggd på den plats där Dmitrij dödades. Vi ser även de forna tsarernas Kremlområde.

Fartyget seglar vidare mot Moskva medan vi intar lunch ombord. Under eftermiddagen har du möjlighet att delta i de aktiviteter som rederiet anordnar ombord. Bland annat ordnas en rysk språkkurs och en rysk sångkurs. För de som känner sig manade finns möjlighet att ställa upp i rederiets talangtävling. Till kvällen bjuder kaptenen in till kaptensmiddag.

Uglich Ryssland
Dag 9

Moskva

Moskva har varit Rysslands huvudstad sedan 1918 (och före 1712). Idag har staden mer än tolv miljoner invånare och är landets största stad som ligger mellan floderna Oka och Volga. Moskva var huvudstad i Storfurstendömet – Moskva och Tsar-Ryssland, innan huvudstaden flyttades till S: t Petersburg i samband med fastställandet av det ryska imperiet i början av 1700-talet. Med etableringen av Ryska/Sovjetiska förbunds- socialistiska republiken 1917 flyttades huvudstaden tillbaka till Moskva, och staden var också huvudstad i Sovjetunionen. Genom stadens centrum rinner Moskva floden. Bland stadens mest kända byggnader är Vasilijkatedralen, Lenins mausoleum, Kreml och Bolsjojteatern.

Fartyget lägger till i Moskva efter lunch. Dagens panoramatur med buss inkluderar självklart Röda torget med Vasilijkatedralen. Vi får även se bland annat universitetet, Röda torget, KGB-byggnaden, den berömda varuhuset GUM och Kristus Frälsarens katedral, världens högsta ortodoxa katedral. Katedralen uppfördes ursprungligen på 1800-talet till minne av Rysslands seger över Frankrike under Napoleonkrigen. Under sovjettiden förstördes katedralen. I februari 1990, efter kommunismens fall, fick ryska ortodoxa kyrkan tillåtelse av myndigheterna att rekonstruera katedralen. Rekonstruktionen stod klar år 2000.

Under eftermiddagen och kvällen har du möjlighet att följa med till Tretjakovgalleriet, cirkusen eller på turen Moskva by night (samtliga mot tillägg).

Flodkryssning till Moskva
Dag 10

Moskva

Efter frukost besöker vi Kreml – maktens centrum i världens största land. Stadens historiska befästningar inkluderar flera katedraler och palats omgivna av Kreml muren. En promenad i detta område är ett måste för alla Moskvabesökare.

Efter turen erbjuds möjlighet att besöka Livrustkammaren  – Tsarernas fantastiska skattkammare med antika vapen, fordon och inte minst de berömda Fabergé äggen (mot tillägg).
Det finns även möjlighet att göra en rundtur i Kristus Frälsarens katedral, där en av höjdpunkterna är utsikten från den 40 meter höga utsiktsplattformen (mot tillägg).

Efter lunchen ombord finns tillfälle till avkoppling. För den som önskar tillbringa tid i staden på egen hand, anordnas en gemensam transport till centrum och tillbaka (mot tillägg).

 

Dag 11

Hemresa

Efter frukost checkar vi ut från fartyget och åker in till staden. Du får tid att strosa runt på egen hand samt möjlighet att göra lite sista minuten shopping. Vår buss fortsätter sedan till flygplatsen för återresa hem mot Sverige.

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

4 stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Nikolay Chernyshevsky
Rederi: 
Vodohod
Byggår: 1981, totalrenoveras 2017/2018
Standard: 4-stjärnigt
Längd: 125 meter
Antal däck: 5
Passagerare: 254

Ombord finner du en restaurang, 2 barer, konferensrum, litet gym, souvenirshop, strykrum och soldäck med solsängar. Wifi finns men i mycket begränsad utsträckning. Hiss finns ej.

MS Nikolay Chernishevsky Fartygsöversikt

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Deluxe på Mellandäck/Övre däck

Dubbelhytt Deluxe Mellandäck/Övre däck

Dubbelhytt med ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

Deluxehytterna på Mellandäck varierar mellan 13-15 kvm och finns både med dubbelsäng och separata sängar.

Deluxehytterna på Övre däck är ca 15 kvm och har dubbelsäng.

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Deluxe på Huvuddäck

Dubbelhytt Deluxe Huvuddäck

Dubbelhytt ca 13 kvm med 2 separata sängar och ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Standard

Dubbelhytt Standard

Dubbelhytt ca 10 kvm med 2 separata sängar och ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Standard på Nedre däck

Dubbelhytt Standard Nedre däck

Dubbelhytt ca 11 kvm med 2 separata sängar. 2 små fönster sk ”Portholes” Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett. Hytten fungerar även som trebäddshytt.

MS Nikolay Chernyshevsky

Enkelhytt på Mellan däck/Övre däck

Enkelhytt Mellan däck/Övre däck

Enkelhytt med ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.
Badrummen i enkelhytterna är inte renoverade. Hytternas storlek varierar mellan 6,5 – 7,5 kvm.

Magnus Ericson

Svensktalande färdledare

Färdledare: Magnus

Magnus Ericson är en av våra reseledare som varit med nästan sedan starten. Magnus pratar förutom engelska även franska och portugisiska flytande då han i tidigare tjänster varit stationerad i både Brasilien och i Nice. Dessutom är spanskan numera ett språk som behärskas efter studier i Andalusien. Magnus har  varit på de flesta av våra flodkryssningar och är väl bekant med de destinationer där fartygen stannar. Magnus har även varit färdledare för grupper på anrika tågen El Transcantabrico i norra Spanien och Al Andalus i Andalusien.

Med sin breda och gedigna kunskap tar han sig an nya uppdrag med entusiasm och engagemang!

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till St Petersburg och hem från Moskva inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•11 dagars / 10 nätters flodkryssning med MS Nikolay Chernyshevsky 4* inkl:
◦Helpension från middag första dagen till frukost sista dagen
◦Vatten och kaffe/te till alla måltiderna. Ett glas vin/öl eller juice till lunchen samt middagen.
◦Underhållning ombord
◦Föredrag ombord
◦Hamnavgifter
◦Utflykter enligt dagsprogram
◦En vattenflaska per person/dag
◦Kaffe stationer ombord på fartyget
◦Kaviar provnings event ombord en av kvällarna
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensktalande färdledare

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Visum till Ryssland
•Dricks till besättning, guider och chaufförer
•Valfria extrautflykter

DRICKS
Rekommenderat belopp besättningen ombord är 6-7 Euro per person och dag. Detta är frivilligt och endast en rekommendation. Det är även vanligt att ge 1 Euro p.p. till lokala guider på utflykterna.

PASS OCH VISUM
Det krävs visum för att resa till Ryssland. Vi samarbetar med Visumservice som tar hand om sökandeprocessen.
För mer information, gå in på  www.visumservice.se/se/Agents/Escape
Var uppmärksam på att passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa samt innehållandes minst två ostämplade sidor.
Det är resenärens ansvar att se till att pass och eventuella visum är giltiga vid avresan. Escape Travel ansvarar inte för passagerare som inte har detta rätt

VALFRIA TILLÄGGSUTFLYKTER
Under din kryssning finns det möjlighet att boka till fler tillvalsutflykter.
Livrustkammaren (kr 690:-) och Pushkin/Katarinapalasset (kr 1190:-) måste beställas minst 55 dagar före avresan. De andra valfria utflykterna nämnt i programmet köpes ombord.
Här finner du de olika utflykterna med priser.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.