Följ med på flodkryssning i Ryssland

Flodkryssning på ryska vattenvägar

HÖJDPUNKTER

 • 10 dygns kryssning mellan St Petersburg och Moskva
 • Nyrenoverat fartyg
 • Helpension
 • Dryck till maten ingår ombord
 • Flera utflykter ingår
 • Svensktalande färdledare

Upplev flodkryssning på ryska vattenvägar från St Petersburg till Moskva

Winston Churchill sa en gång: «Sovjet är som en gåta, inlindad i ett mysterium, insvept i ett dunkel». Seglatsen mellan metropolerna St. Petersburg och Moskva är en resa i tid och rum. Från miljonstäder till landsbygd och ryskt vardagsliv. Från storslagna palats och konstverk till unika trähus, väderkvarnar och kyrkor.

Det högklassiga och nyrenoverade MS Nikolay Chernyshevsky tar oss över sjöarna Onega och Ladoga, genom arton slussar på de mäktiga floderna Volga, Svir och Neva. Vi besöker röda torget i Moskva som står i kontrast till de historiska städerna Jaroslavl och Uglitsj. Vi beundrar Erimitaget i storslagna St. Petersburg och träkyrkan med sina 22 kupoler på ön Kizhi. Svaret på gåtan gömmer sig i Rysslands otroliga mångfald och rika kultur.

 

 

Ladda ner PDF här
 • Pris från 19 990,-
 • Första tillgängliga avresa 02.06.2018 (2 avresor)
 • Längd 11 dagar
 • Svensktalande färdledare
 • Helpension
 • Flera utflykter inkluderade
Magnus Ericson, färdledare hos Escape Travel
Svensk färdledare
Magnus Ericson

Avgångar

 • Avresa 02.06.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 19 990,-
 • Avresa 25.08.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 19 990,-
Printa sidan

Program

Karta

Karta över Ryska vattenvägar
Dag 1

Ankomst till St. Petersburg

Avgång från Sverige till St. Petersburg. Vid ankomsten väntar en buss som tar oss till vårt fartyg MS Nikolay Chernyshevsky. Incheckning och middag ombord. Fartyget ligger i St. Petersburg över natten.

St. Petersburg
Dag 2

St. Petersburg

Vi vaknar till en spännande dag i den magnifika staden St. Petersburg, som grundades av Peter den store år 1703. Belägen på 42 öar vid mynningen av floden Neva i Finska viken. Staden charmar sina besökare med ett nätverk av breda kanaler och vägar, vackra parker och imponerande byggnader. St. Petersburg kallas också för Rysslands Venedig och Amsterdam på grund av de många kanalerna. Peter den store själv var i Holland för att studera båtbygge och därefter gjordes stadsplanering med inspiration från Amsterdam.

St. Petersburg anses av många som en av världens finaste städer. Historien är magisk, men också brutal: här har  två stora revolutioner ägt rum, den nazistiska belägringen under andra världskriget och Dostojevskij (född i Moskva, men flyttade hit som ung) och den mystiska Rasputin som sägs ha bragts om livet här. Historiens må ha många mörka minnen men summan av historien och nutiden ger stadens idag dess själ.

Dagens stadsrundtur med buss ger oss många smakbitar. Vi ser bland annat Isakskatedralen med den stora guldkupolen, Nevsky Prospekt – stadens största shoppinggata, och Blodkyrkan med de färgglada kupolerna. Visning av Peter och Paul fästning, där tsarerna ligger begravda. Det var efter byggandet av denna fästning som planeringen av St. Petersburg inleddes.

Vi äter lunch på en restaurang i stan innan vi låter oss överväldigas av vad som sägs vara ett av världens finaste museum, Eremitaget. Muséet består av hela sex magnifika byggnader, varav den mest kända är Vinterpalatset.

Museet grundades av Katarina den stora på 1700-talet när hon köpte en målerisamling från Berlin. Njut av verk av da Vinci, Michelangelo, Rafael och Titian tillsammans med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse och van Gogh.

De ryska kronjuvelerna har också sin plats i samlingen tillsammans med Faberge juvel konst. Det sägs att om man tittar på varje objekt i en minut, behöver man 11 år för att se alla objekt på museet.

På kvällen finns det möjlighet att följa med på kryssning – S: t Petersburg by night, folklore show eller balett (mot tillägg).

Dag 3

St. Petersburg

Idag erbjuds att följa med på en utflykt till Pushkin och Peterhof (mot tillägg). Slottet är en barock juvel, endast fasaden är hela 300 m lång. Det berömda Bärnstensrummet är extra sevärt, glittrande av bärnsten, bladguld och dess många speglar.

Innehållet i rummet stals av nazisterna under andra världskriget men har nu renoverat och visas som det måste ha varit – magnifik! Utflykten inkluderar även en promenad i parken till Peter den store lustslott slott – Peterhof. Den magnifika park med alla källvatten är inspirerade av Louis XIV:s slott i Versailles.

Följer du inte med på Pushkinutflykten disponeras dagen på egen hand för att utforska St. Petersburg. Varför inte en shoppingrunda på Nevsky Prospekt?

Innan middagen avnjuter vi en välkomstdrink och får en presentation av besättningen. Fartyget börjar segla på vackra Volga före middagen.

 

Ryssland
Dag 4

Mandrogi

Efter frukost vi anländer Mandrogi – en liten by med traditionella ryska trähus. Här går vi iland och njuter av traditionell shashlyk (grill lunch) utomhus. Efter lunch, ta en promenad på egen hand och låt dig frestas av de lokala hantverksprodukterna eller besök stadens lilla vodka museum (inträdet ingår ej). Kryssningen fortsätter mot Onega och Kizji.

Dag 5

Kizji - Karelen

Den lilla ön Kizji är belägen i den norra  delen av Onega sjön. Ön är känd för sin samling av unika trähus, väderkvarnar och kyrkor. På vår tur ser vi den mest imponerande byggnaden – kyrkan från 1714, byggd av trä utan en enda spik eller skruv.

Kyrkan finn med på UNESCO: s världsarvslista . Det sägs att byggaren Nestor kastade alla verktyg när kyrkan var färdig och utropade:

”Denna kyrka byggdes av Nestor. Det finns ingen kyrka lik denna  i världen och det kommer aldrig att finnas!”

Runt lunchtid seglar vi vidare och vi tillbringar en avkopplande eftermiddag ombord.

Om du vill kan du passa på lära dig lite av det ryska språket och sånger, besök kaptenen på bryggan, titta på en film eller delta i en rysk te-ceremoni.

Kizji Träkyrka
Dag 6

Goritsy

Kryssningen fortsätter på Volga-Baltikum vattenvägen, ett system av floder, kanaler och slussar som gör det möjligt att segla mellan Svir och Volga. På morgonen lägger vi till i Goritsy. Här besöker vi Kirillo-Belozerskijs kloster, som tidigare var det största klostret i norra Ryssland. Det grundades 1397 och har haft besökare som bl.a.  tsararen Ivan den förskräcklige.

Klostret täcker 12 hektar och är omgiven av en ungefär 2 km lång klostermur. Bakom den tjocka klostret väggar finns inte mindre än 11 ​​kyrkor och det e bor fortfarande sex munkar här. Munkarna lever i en del av klostret som är avspärrat från allmänheten, och de är självförsörjande på grönsaker från egen köksträdgård och fisk från sjön. Tidigare fanns det mer liv här. Genom donationer från bland andra Tsarerna var klostret mycket rikt och ägde stora landområden som omger klostret. På den tiden arbetade cirka 20.000 bönder i och runt klostret. Idag arbetar cirka 200 personer här med underhållet av klostret och byggnader som förutom kyrkor och munkbostäder även inkluderar ett museum som har en skattkammare med ovärderliga ikoner.

Ombord igen blir det provsmakning av något som verkligen hör hemma i Ryssland. Kaviar – svarta guldet – naturligtvis tillsammans med blinier, vodka och champagne

 

Babushkadockor Ryssland
Dag 7

Jaroslavl

Vi seglar vidare på Volga och efter lunch lägger vi till vid kajen i Jaroslavl, en stor hamnstad med cirka 600 000 invånare. Jaroslavl grundades av prins Jaroslavl den vise år 1010. Den gamla stadskärnan blev 2005 med på Unescos världsarvslista.

Stadsrundtur med buss ingår – Frälsareklostret från 1300-talet, den vackra Elias kyrka och den lokala marknaden.

Tillbaka ombord kommer vi bli underhållna av en grupp från fartygets besättning som sjunger och spelar musik.

Jaroslavl
Dag 8

Uglitj

På morgonen kommer vi fram till Uglitj, en av de mest traditionsrika städer på Volga som tillhör ”Den gyllene ringen”. Bakom denna term döljer en cirkel av städer runt om Moskva som är särskilt intressant på grund av sin historia och arkitektur.

Uglitsj tog sin plats i historien med den olösta mordet på tsarevitsj Dimitrij, Ivan den förskräcklige yngsta son. Dödandet var en förevändning för Boris Godunov övertagande av landet.

Efter frukost går vi  en guidad stadsvandring och ser den historiska stadskärnan och den vackra Dimitrijkyrkan, även kallad Blodkyrkan, som är  byggd på den plats där Dmitrij dödades.

Vi seglar vidare mot Moskva runt lunchtid. Njut av eftermiddagen på däck med god bok eller gå en kurs i ryska.

Uglitj Ryssland
Dag 9

Moskva

Moskva har varit Rysslands huvudstad sedan 1918 (och före 1712). Idag har staden har mer än tolv miljoner invånare och är landets största stad som ligger mellan floderna Oka och Volga. Moskva var huvudstad i Storfurstendömet – Moskva och Tsar-Ryssland, innan huvudstaden flyttades till S: t Petersburg i samband med fastställandet av det ryska imperiet i början av 1700-talet. Med etableringen av Ryska/Sovjetiska förbunds- socialistiska republiken 1917 flyttades huvudstaden tillbaka till Moskva, och staden var också huvudstad i Sovjetunionen. Genom stadens centrum rinner Moskva floden. Bland stadens mest kända byggnader är Vasilijkatedralen, Lenins mausoleum, Kreml och Bolsjojteatern.

Efter frukost ska vi på en halvdags stadsrundtur med buss och se bland annat universitetet, Röda torget, KGB-byggnaden, den berömda varuhuset GUM och Vasilijkatedralen.

På eftermiddagen och kvällen kan följa med på valfria utflykter till Tretjakovgalleriet, cirkus eller Moskva by night . (tillvalsutflykter).

Flodkryssning till Moskva
Dag 10

Moskva

Efter frukost ska vi besöka Kreml – maktens centrum i världens största land. Stadens historiska befästningar inkluderar flera katedraler och palats omgivna av Kreml muren. En promenad i detta område är ett måste för alla Moskvabesökare.

Efter Kreml erbjuds ett valfri besök i Rustnings kammaren  – Tsarernas fantastiska skattkammare med antika vapen, fordon och inte minst de berömda Fabergé äggen (tillvalsutflykt).
Efter lunch ombord kan du gå med i tur till Novodevichy kloster, den mest kända klostret i Moskva och på Unescos världsarvslista sedan 2004. Det kommer att finnas en buss till centrum och tillbaka för dem som bara vill vandra runt på egen hand (tillvalsutflykt)

 

Dag 11

Hemresa

Dags att lämna fartyget och åter resa hem mot Sverige.

 • Ryssland

Magnus Ericson

Svensktalande färdledare

Färdledare: Magnus

Magnus Ericson

Magnus Ericson är en av våra reseledare som varit med nästan sedan starten. Magnus pratar förutom engelska även franska och portugisiska flytande då han i tidigare tjänster varit stationerad i både Brasilien och i Nice. Dessutom är spanskan numera ett språk som behärskas efter studier i Andalusien. Magnus har  varit på de flesta av våra flodkryssningar och är väl bekant med de destinationer där fartygen stannar. Magnus har även varit färdledare för grupper på anrika tågen El Transcantabrico i norra Spanien och Al Andalus i Andalusien.

Med sin breda och gedigna kunskap tar han sig an nya uppdrag med entusiasm och engagemang!

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

4 stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

Rederi: Vodohod
Byggår: 1981, totalrenoveras 2017/2018
Längd: 125 meter
Antal däck: 5
Passagerare: 254

Hytterna är på tre däck och alla med fönster.

De har luftkonditionering, TV med internationella kanaler och ett värdeskåp. Badrummen är kaklade och har en dusch med en hårtork. Gratis wi-fi finns tillgänglig i allmänna utrymmen.

Gemensamma utrymmen inkluderar en restaurang, en lounge / bibliotek, soldäck och bar.

Hytter på mellandäcket (ca: 9 m2) och deluxe hytter på huvuddäck (ca: 13 m2) har två enkelsängar.

Deluxe hytter på boat däck/övre däck (ca: 15 m2) har två enkelsängar som kan sättas ihop till en dubbelsäng

Enkelhytter på boat däck/övre däck ( ca:7 m2 )

Däckplan för flodkryssning Ryssland.

 

Pris och information

PRISER

Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på info@escapetravel.se

 

I RESAN INGÅR

 • Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till St Petersburg och hem från Moskva inkl.:
  • Flygskatter
  • 1 incheckad väska + 1 handbagage
 • 11 dagars / 10 nätters flodkryssning med MS Nikolay Chernyshevsky 4*:
  • Helpension ombord från middag första dagen till frukost sista dagen
  • Ett glas vin/öl till alla måltider. Vatten, kaffe/ te & juice till middagen.
  • Underhållning ombord
  • Föredrag ombord
  • Hamnavgifter
  • 8 stycken utflykter enligt dagsprogram
  • En vattenflaska per person/dag
  • Kaffe stationer ombord på fartyget
  • Kaviar provnings event ombord en av kvällarna
 • Transfers
 • Engelsktalande lokalguider
 • Svensktalande färdledare

 

I priset ingår ej:

 • Dryck (utöver det som nämnts ovan)
 • Visum till Ryssland
 • Dricks till besättning, guider och chaufförer
 • Valfria extrautflykter

 

PASS OCH VISUM
Det krävs visum för att resa till Ryssland. Vi samarbetar med Visumservice som tar hand om sökandeprocessen.

För mer information, gå in på  www.visumservice.se/se/Agents/Escape

Var uppmärksam på att passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa samt innehållandes minst två ostämplade sidor.

Det är resenärens ansvar att se till att pass och eventuella visum är giltiga vid avresan. Escape Travel ansvarar inte för passagerare som inte har detta rätt

 

TIPS
Dricks till besättningen ombord på fartyget. Rekommenderat belopp är 6-7 Euro per person och dag. Detta är frivilligt och endast en rekommendation. Det är även vanligt att ge 1 Euro p.p. till lokala guider på utflykterna.

 

 

INKLUDERADE UTFLYKTER

Dag 2 St. Petersburg Stadsrundtur, Eremitagen
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kizji Besök friluftsmuseet
Dag 6 Goritsy Kirillo-Belozersky klostret
Dag 7 Jaroslavl Stadsrundtur
Dag 8 Uglitsj Stadsvandring
Dag 9 Moskva Stadsrundtur
Dag 10 Moskva Stadsrundtur med besök i Kreml

 

VALFRIA TILLÄGGSUTFLYKTER

Dag 2 St. Petersburg Balett, Kanalkryssning, Folkloreshow
Dag 3 St. Petersburg Pushkin / Katarinapalasset*
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kizji
Dag 6 Goritsy Målarkurs ryska dockor
Dag 7 Jaroslavl
Dag 8 Uglitsj
Dag 9 Moskva Tretyakov galleriet, Moskva by night & metro
Dag 10 Moskva Rustningskammaren*, Frälsaren Kristus katedralen, Novodevichy klostret

* Rustningskammaren (kr 690,-) och Pushkin/Katarinapalasset (kr 1190,-) måste beställas minst 55 dagar före avresan. De andra valfria utflykterna nämnt i programmet köpes ombord.

 

FLYGTIDER

Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

 

VIKTIG INFORMATION

Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage.

Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.

Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.