Lejonmötet Sydafrika Sebatana Lodge

Klockan är strax före sju på morgonen och vi har precis anlänt till Welgevonden nationalpark. Det börjar att ljusna men kylan tränger fortfarande igenom. Jag hoppar upp i jeepen och virar scarfen ett extra varv runt huvudet.

Förväntan och spänning ligger i luften…. Det är dags för en sista jeepsafari och för en sista chans att få se några vilda kattdjur på den här resan.

Vi skumpar iväg och vår guide Tian anropar andra fordon som redan befinner sig inne i parken över komradion. Är det någon som sett Lejon eller Leopard denna morgon frågar han? Det sprakar till och en röst säger – ingenting än så länge men några lejon sågs på den södra sidan av parken igår kväll.

Tian kör iväg söderut, vi har ETT mål i sikte idag – Lejon!! Efter ca 45 minuters åkande och flertalet rapporter mellan guiderna så…. ingenting, helt tyst.

Plötsligt gör Tian en u-sväng och kör med full fart av på en sidoväg. Alla sitter på helspänn och med kamerorna redo. Vad händer? Har han sett något?

Vi har kommit fram till ett öppet område i bushen med högt gult gräs. Jeepen kryper fram och plötsligt, från ingenstans dyker ett lejonhuvud fram ur gräset.

Jeepen stannar och jag håller andan. Håret reser sig på armarna, det pirrar i magen och sedan……. klick, klick, klick, smatter, smatter, smatter. Fotoknapparna trycks av alla på en gång. Jag andas ut!

Lejoninnan smyger fram, hon är helt fokuserad på en Gnu som står blick stilla ca 150meter längre bort. Tian pekar och säger, ser ni, ett lejon till!  Där, på andra sidan fältet.

Vi har hamnat mitt i en jakt! Lejonen rör sig sakta mot gnun och vi följer dem med spänning. När de är halvvägs framme så springer gnun iväg, han såg dem i tid och kom undan.

Lejonen vänder om och så gör vi.

Framför ett träd sätter sig den ena lejonhonan och vi parkerar rakt framför ca 10meter bort.

Snart dyker även det andra lejonet upp. De är systrar och ser glada ut av att mötas upp igen. De buffar lite på varann och rullar runt i gräset och leker av sig. När den ena honan klättrar upp i trädet går det ett sus i jeepen. Det är jätte ovanligt att lejon klättrar i träd berättar vår guide. Han har själv aldrig sett det innan och säger åt oss att verkligen njuta av stunden. Anledningen till detta är att de kan klättra upp men inte ned, då måste de hoppa och kan skada tassarna, vilket vore förödande för ett lejon.

Kamerorna smattrar och mellan varven sitter vi bara tysta och njuter av skådespelet framför oss. När första lejonet hoppar ner tar det andra sats och hoppar upp. Hon står där på trädgrenen och spanar. Så stark, så vacker och mäktigt. Jag ryser, det här känns så stort!

Det sprakar i komradion igen och vår guide berättar för närliggande fordon att vi ser lejon och vart vi är. Det är som om att det bryter förtrollningen, spräcker vår lilla lejon bubbla,

för precis som att det var på en signal så vandrar lejonhonorna in i det höga gräset och försvinner.

Ögonblicket är förbi men det kommer aldrig att glömmas! Mer än nöjda beger vi oss hemåt mot Sebatana Lodge igen. Det blev ett perfekt avslut på vår fantastiska resa.

// Maria Hellqvist, Sebatana Lodge 9 – 17 Maj 2019

 

 

 

Sydafrika – Sebatana

Safariresan Sebatana Rhino Lodge

Upplevelse & avkoppling

 

Att resa på safari till Afrika är en magisk upplevelse och en resa du kanske bara gör en gång i livet.

När du får möta de vilda djuren på savannen är det som att vara barn igen, lycka blandas med spänning. På Sebatana Lodge i Sydafrika gifter sig upplevelse och avkoppling på ett alldeles ypperligt sätt. Den femstjärniga lodgen bjuder på spännande safariturer i sitt privata reservat samtidigt som du får njuta av goda middagar och en gästvänlig och härlig miljö att vistas i.

Det finns många fördelar att lyfta fram med Sebatana Lodge som ligger strax norr om Johannesburg. En av dem är att lodgen ligger i ett område fritt från malaria. Något som många uppskattar, framförallt familjer med små barn.

På många safariresor byter du boende flera gånger under resan, men här stannar vi hela vistelsen på Sebatana Lodge. Fördelen med att bo på ett ställe är att du får tid till avkoppling, du kan unna dig den där pooldagen som du säkert längtar efter. Från poolen kan du dessutom spana utöver savannen och kanske få se giraffer, zebror och antiloper – inte alla pooler som bjuder på den utsikten.

Stämningen på logden är väldigt gästvänlig och god, detta tack vare att det endast finns 12 rum, så du kommer att hinna lära känna både personalen och de andra gästerna. Rummen ligger i bungalows och i varje bungalow har två rum med en anslutande dörr, en klar fördel ifall man är en barnfamilj eller ett sällskap som vill dela ett större rum.

Sebatana Lodge har funnits i 21 år och jobbar aktivt med att vara en bra arbetsgivare för sina anställda genom att erbjuda bra löner och arbetsvillkor. Bland annat så ger de högre lön med motkravet att den anställdas barn måste gå i skola. Man deltar också i flera projekt som går ut på att stötta och hjälpa till i sitt närområde, bland annat projekt med el och infrastruktur, viktiga delar för att ett samhälle ska fungera.

Under veckan gör vi fyra olika safariturer under olika tider på dygnet, det gör att varje tur blir unik, vi ser olika djur beroende på tiden på dygnet. Reservatet har ett varierat djurliv och de djuren du kan få se är, antiloper, babianer, giraffer, schakaler, gnuer, impalas, leopard, zebror m.fl. Under veckan finns det också möjlighet att åka med på andra turer utanför reservatet och få möjligheten att se ”the big five”.

Förutom safariturerna är en av höjdpunkterna på resan när vi beger oss till Sunset Rock. Här njuter vi av ett glas bubblande champagne i tystnaden och ser solen sakta går ner över bergen och det storslagna afrikanska landskapet. Solnedgångarna i Afrika är något alldeles speciellt, du vill aldrig att det ska ta slut, precis som vistelsen på Sebatana Lodge.

 

Vinprovning på Mallorca

Med Göran Avalon Engquist, svensk sommelier

Vinprovning på Mallorca med svensk sommelier

Att åka på vinprovningsresa till populära Mallorca kommer att ge dig nya upplevelser genom smaker, historia och magnifika utsikter. Höjdpunkterna under veckan är bokstavligen talat utsikten från en av öns högsta punkt, och alla de goda ekologiska viner som i generationer producerats här.

Redan första kvällen i Palma är det vinprovning på programmet. Det är sommelier Göran Avalon Engquist som agerar värd under resan och håller i veckans totalt fyra provningar. På varje vinprovning kommer Göran att berätta för oss var vinerna är tillverkade, vad som är unikt med vinet och med vilken typ av mat vinet matchar.

Till den första kvällens provning är det fokus på viner från gården Bodega Rivas, här har det producerat vin i över 300 år på ön och historien kring vingården och dess goda viner får oss alla att lyssna lite extra och sätter en härlig stämning inför veckan. Vinprovningar i Spanien arrangeras alltid tillsammans med tapas, små spanska rätter, och så även denna kväll.

När vi kommit fram till resans fjärde dag är det äntligen dags för den omtalade vandringen i Sierra de Tramuntana med efterföljande vinprovning. Leden vi ska vandra är en tidigare postrutt från 1400-talet som var den enda förbindelsen mellan de två små byarna Esporles och Banyalbufar. Under vandringen väntar flera stop vid utsiktsplatser och tempot är avslappnat. Innan vi får en skymt av det gnistrande medelhavet passerar vi terrassodlingar av både oliv, vin och mandel.

Vandringens slutstation blir vid byn Banyalbufar och här väntar en härlig vinprovning på vingården Mesquida Mora. Förutom de viner som vi får prova får vi också avnjuta en härlig kall och varm buffé som är uppdukad under uppspända segeldukar som ger oss en behaglig skugga. Mesquida Mora producerar och odlar både vita och röda druvor och vi får därför prova både rött, vitt och rosévin vid den gamla väderkvarnen som är omgiven av klassiska rader av vinrankor.

Att provningarna hålls av en svensk sommelier gör att det ställs många frågor om vin och alla får tillfälle att mätta sin nyfikenhet. Många väljer att köpa något vin direkt i gårdsbutiken, men det går också bra att köpa dem via Systembolaget från deras beställningssortiment.

Förutom vandringen och provningar väntar flera utflykter och upplevelser, och eftersom Mallorca har både har stad, strand, berg och hav att tillgå får vi med oss en bit av varje del innan vi återvänder hem till Sverige.

Välkommen att uppleva vinprovning på Mallorca!

Hälsningar Escape