Flod och reling

Blogg

Publicerad: 16. juni 2023

Lottie Knutson testar: Varför ska man flodkryssa?

Det är svårt att föreställa sig hur bekvämt man kommer alla sevärdheter, historiska platser och odlingar på en flodkryssning. Allt ligger ju utplacerat runt floden helt naturligt.

Foton: Lottie Knutson

Utflykterna på flodkryssningen runt Bordeaux bjöd på flera slottsbesök med provsmakningar, där vi fick möta producenterna och se deras tillverkningsmetoder.

Chateaux Balac stötte vi dessutom ihop med slottskatten som bevakar vintunnorna. Han var lika sur som vacker, men vissa divalater får man räkna med hos en så nobel Chat du Chateaux.

La Rochelle hann vi också med. Staden har en mer marin karaktär, eftersom den ligger ute i Biscayabukten. Där passade jag på att shoppa lite fina franska barnkläder till mitt barnbarn. Några extra macarons i vacker förpackning och en god kaffe gick också ner, innan det var dags för retur mot middagen på båten.

Det är svårt att föreställa sig hur bekvämt nära man kommer alla sevärdheter, historiska platser och odlingar på en flodkryssning. Allt ligger ju utplacerat runt floden helt naturligt. Med småskaliga flodkryssare kommer man dessutom rakt in i stadskärnorna och många av byarna. Resten nås med buss på utflykterna.

Alla måltider äts vid gemensamma bord med fri sittning. Flera i sällskapet reste solo. Det funkar extra bra med den lättsamma stämningen och trevlig svensk färdledare som rör sig inom gruppen. All måltidsdryck ingår. Det är självklart lite speciellt att kunna välja mellan flera bra Bordeauxviner till maten, samtidigt som man färdas utmed floden.

Vissa resenärer stannade nästan hela tiden ombord på flodkryssaren. Andra var med på alla utflykter och gjorde dessutom egna turer då vi lagt oss för ankar framåt kvällen.

Det blev en ganska lagom blandning av egen tid och gemensamma utflykter med lokalguider. Ibland hölls informationsmöten och föreläsningar på svenska ombord på båten. Underhållning förutom pauser uppe på soldäck ingick också. Men det var full fart hela dagarna och därför ganska tunnsått i baren och på foxtrot-dansgolvet sent på kvällen.

Hytt med fransk balkong
Receptionen på flodkryssningsfartyg

M/S Cyrano de Bergerac

Själv njöt jag av den fräscha utsideshytten – alla hytter är utsides – med den enda anmärkningen att den som ska ladda olika mobiler, hörsnäckor och datorer under natten bör ta med en liten extra grensladd; det var snålt med eluttag i hytten.

Sammanfattningsvis förstår jag varför flodkryssningar är en resform som trendar. Det är svårt att tänka sig ett bekvämare sätt att resa för nyfikna upptäckare. Gott var det också. Men det tror jag redan har framkommit, om inte annat av mitt midjemått.

Img 4850

April 2024

September 2024