Lunnefågel Island
Lunnefågel Island

Island med hyrbil

Vill du ha erbjudande på en skräddarsydd resa?
Eva Jónsdóttir

Hitta dina smultronställen på Island med hyrbil

Ett utmärkt sätt att lära känna Island är att köra bil på Island. Vi samarbetar med bra biluthyrningar på Island och hjälper er gärna att boka er hyrbilsresa. Hyrbilar kan hämtas direkt på flygplatsen vid ankomst eller i större städer på Island. Bilarna finns i flera storlekar och kategorier, från små personbilar till stora fyrhjulsdrivna skåpbilar.

Vägnätet på Island är väl planerat och i bra skick. Ringvägen runt Island (Riksväg 1) är 1339 km lång och sträcker sig runt hela Island längs med kusterna. Detta blir en vacker rundresa för dig med bil och tar omkring 5-10 dagar att köra. Längden beror på hur ofta ni stannar och hur mycket ni vill uppleva längs med vägen.

Under din hyrbilsresa på Island kan du besöka spännande och vackra naturupplevelser som Blå Lagunen, Sagornas dal – Borgarfjordur, valsafari, glaciären Vatnajökull, sälskådning, islandshästar, gejsrar, nationalparken Thingvellir med mera. Det är du som väljer vart du vill åka, Island har massor att erbjuda!

Viktigt att veta vid bilkörning på Island
Högsta tillåtna hastighet på Island är 50 km/t i tätorter, 80 km/t på grusvägar på landsbygden och 90 km/t på asfaltvägar. Särskilda varningsskyltar visar fara som t.ex. skarp krök, men i allmänhet finns det inte separata skyltar för reducerad hastighet. Tänk på att anpassa hastigheten efter förhållanden. Enligt lag ska strålkastare användas både natt och dag. På Island är det förbjudet att köra utanför vägbanan. Det är lag på att använda säkerhetsbälte. Isländsk lag förbjuder varje form av körning under alkoholpåverkan.

Fjällvägar på Island
De flesta fjällvägar i inlandet är grusvägar. Dessa grusvägar har ofta ett löst ytskikt, särskilt ute i vägkanten, så kör försiktigt och sänk hastigheten vid möte av annan trafik. Fjällvägarna är också ofta mycket smala och inte gjorda för fortkörning. Detsamma gäller många broar, som ofta bara har en körbana. Grusvägarna i inlandet är också ofta mycket slingriga och kan därför ta längre tid att köra än väntat.

Fjällvägarna är oftast stängda till slutet av juni eller senare p.g.a. våta och leriga förhållanden som gör dem helt oframkomliga. Även efter att vägarna har öppnats för trafik, är de bara framkomliga för 4-hjulsdrivna fordon. Det är alltid lämpligt att två eller flera fordon reser tillsammans. Innan du beger dig på resa i inlandet måste du vara väl förberedd om olika vägförhållanden. Ha alltid med dig en detaljerad vägkarta.

Bensinstationer
I och kring Reykjavikområdet har de flesta bensinstationer öppet dagligen till kl. 23:30. Öppettider på andra orter i landet kan variera från ett ställe till ett annat. Många stationer i Reykjavikområdet och i större städer har automater som är öppna efter ordinarie öppettider. Automaterna tar vanligtvis emot både sedlar och de vanligaste kreditkorten.

Information om vägförhållanden
Telefon +354-1777 dagligen 8:00-16:00. Eller besök: www.vegagerdin.is/english

 

VIDEO: Kör själv på Island

Se vår inspirationsvideo om att köra bil på Island.

 

Boka din hyrbilsresa på Island hos oss

Se våra reseförslag nedan, eller kontakta oss på bokning@escapetravel.se eller ring på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. 

inspired-by-iceland-100