Kirkjufellsfoss på Snaefellsnes på Island
Kirkjufellsfoss på Snaefellsnes på Island

Årstider på Island

Vill du ha erbjudande på en skräddarsydd resa?
Eva Jónsdóttir

Årstider på Island

Island – Ett land för varje årstid

Island erbjuder resenärer många valmöjligheter oavsett när de besöker landet. Varje säsong har sin unika atmosfär och det finns alltid möjligheter för att upptäcka nya saker, att hitta skönheten och bli hänförd av den färska och färgstarka naturen. Var säsong har sin charm och lämnar dig med en rad oförglömliga minnen.

 

Våren på Island

Våren är den tid på året då solen klättrar högre och högre, den värmer jorden och alla levande ting. Gräset blir grönare och flyttfåglarna återvänder, vilket gör detta en perfekt tid för fågelskådning. Över 200 arter bygger sina bo på Island, vissa av dom i enorma antal. Till exempel kan vi berätta att det finns bokstavligen talat miljontals lunnefåglar och det finns på flera platser möjligheter att gå riktigt nära dom. På våren kan fiskare finna glädjen i dom blå sjöar och porlande floder där färsk fisk finns i överflöd. Öborna jublar åt det nya liv som våren väcker.

Blå Lagunen på Island.
Blå Lagunen på Island.

Sommaren på Island

På sommaren går himmeln i flera olika toner av blått och grått men förvänta dig aldrig en svart himmel, här i de nordligaste delarna av vår kontinent går solen aldrig ner och sommardagarna tar ingen ände. Känn doften av det gröna gräset eller förundra dig över dom små men robusta blommorna på låglandet. Besök höglandet och erfar den omätliga vidden, den rena naturen och de otroliga vyerna i denna obebodda del. Upptäck hur den blåa himmeln, den bruna jorden och den vita isen alla möts på horisonten. Det finns en uppsjömed aktiviteter så som dykning, skidåkning på glaciärer, utflykter på snöskoter på Europas största glaciär, fyrhjulingsåkturer, fiske och mountain bike eller utflykter på kajak. Man får heller inte glömma valsafarin som tillåter oss att beskåda de magnifika valarna som frodas i de rika haven.

Solnedgång över Reykjavik, Island.
Solnedgång över Reykjavik, Island.

Hösten på Island

På hösten rusar bäckar och åar, svullna med smältvatten, ner till låglandet där dom ger föda åt jorden och slutligen hamnar i havet. Naturens egna produkter välkomnas varstans. Grön växtlighet blir röd, gul eller brun, vilket resulterar i ett magnifikt färgstarkt landskap. Inte att undra på att fotografer finner hösten en sådan spännande tid, med alla dessa olika nyanser så väl som den underbara himmeln. På höstan samlas fåren och hästarna som betat på fjällen ihop och hämtas hem till fållan. Detta är livfulla och intressanta händelser där besökare gärna får delta.

Vintern på Island

Vintern är de otroliga kontrasternas tid. Fridfull snö framhäver de svarta lavafälten och resulterar i konst av ren magi. På kvällen kan den svarta himmeln plötsligt rubbas av flämtande och dansande strimlor av färger, i grönt, vitt eller rött: norrskenet uppenbarar sig ofta i kalla och klara väder. Du kan föreställa dig att snöstormarna och vindarna som ibland sveper över landet tävlar om ett stort pris, men de förlorar alltid sin kamp: efter ett tag blir allting stilla och tyst igen och landet är fräscht som om det just blivit pånyttfött. Vintern är en mycket passande tid för längdåkning och man behöver inte resa långt från Reykjavik för att hitta mycket vackert landskap med storslagen vy. Medeltemperaturen i Reykjavik under januari och februari ligger omkring 0 grader Celsius. Detta beror på den varma Golfströmmen som passerar Island.

Gullfoss i vinterskrud på Island

Året runt på Island

Även om varje säsong har sin egna charm och karaktär, kan en mängd aktiviteter avnjutas året om. Exempel på dessa är hästridning, deltagande i en mängd sightseeingturer, museibesök – av vilka det finns en mängd – smaka av storstadens bekvämlighet, att äta underbar mat, shoppa eller avnjuta någon av en stor mängd kulturevenemang som hålls på Island.