Att göra på Island

Vill du ha erbjudande på en skräddarsydd resa?
Eva Jónsdóttir

Att göra på Island

På Island finns det massor att uppleva!

 

Resor

Island erbjuder ett stort och varierat urval av resor. Några täcker stora delar av landet, andra mindre områden åt gången. Det finns både traditionella turer och turer som är annorlunda från allt man tidigare upplevt. Det finns naturresor i ett storartat landskap, med nya lavafält, öronbedövande vattenfall och majestätiska istäcken. Dessutom arrangeras dags, helg- och semesterturer hela året med isländska resesällskap som lägger huvudvikten vid fotvandringar.

Resor till Islands obebyggda inland är begränsade till månaderna juli och augusti, bortsett från några speciella vinterturer. En vinterresa på Island är en oförglömlig upplevelse: här finns skidåkning för både nybörjare och vältränade, glaciärturer med snöskoter eller bandvagn och pilkning.

Under turistsäsongen – juni, juli och augusti – kan man välja och vraka bland ett stort urval av kortare eller längre resor. Det finns hotellresor, campingresor, fotvandringar, geologiturer, fågelskådningsturer, cykelturer, flygturer, turer till historiska platser, glaciärturer, ridturer och kombinationer av dessa.

Se våra resor till Island här

 

Aktiviteter

Island är det ideala resmålet för dagens aktiva turist. Aktivitetssemestrar erbjuds över hela landet. Här erbjuds bl.a. forsränning, fotvandringar, glaciärturer, fiske, ridning, båtturer, valskådning, simning och sommarskidåkning.

 

Natur och djurliv

Över hälften av Islands areal ligger högre än 400 meter över havet och en stor del av ön är täckt av lava, glaciärer, insjöar och sand. På några ställen finns märkta vandringsleder och fotvandring är ett populärt nöje både bland turister och islänningar. Turistinformationerna har upplysningar om vandringsleder i närområden. Det finns också många arrangerade vandringsturer både sommar och vinter.

Fågelskådare hittar sitt paradis på Island. Latrabjarg på Västfjordarna är världens största fågelklippa. Där häckar många olika arter, bl.a. den största alkekolonin i världen. Västmannaöarna är kända för sitt stora sjöfågelbestånd och ingen annanstans på Island är lunnefågeln så talrik. Vid Myvatn på Nordlandet häckar fler andfågelarter än någon annanstans i Europa. Den talrika labbkolonin i sandområdena på sydlandet är den största i världen. Sjöfåglar, som t.ex. lunnefåglar, kan man se på många ställen, detsamma gäller ejder, polartärna, vadare och sparvar. Några turarrangörer organiserar turer för fågelskådare tidigt på sommaren.

 

Välmående och kondition

I dessa moderna tider är människor hårt arbetande och upplever mycket stress. På Island finns det många sätt för att koppla av och för att återhämta sig från stressen genom fysisk aktivitet. Det varma vattnet som finns i överflöd i den isländska jorden förser besökarna med många möjligheter. Varje by eller stad har en simbassäng där du kan simma i 27-29 grader C grader varmt vatten och koppla av i de varma pottarna där temperaturen varierar mellan 38 till 42 grader C. Det finns platser där du kan simma i blåaktigt vatten, rikt på mineraler och som är varmt och skönt (T.ex. den Blå Lagunen). Det finns många träningslokaler där du kan träna och få kroppen i bra form. Hur låter en enkel hike för att njuta av det superba landskapet och en enorm mängd frisk luft? Island är ett av de minst förorenade länder du kan besöka, och många besökare kommenterar att de sover både väl och länge på Island. Det kan mycket väl bero på all den friska luften!

 

Fiske och jakt

Island är berömt för sitt lax- och forellfiske. Huvudsäsongen för laxfisket är från cirka 20 juni till mitten av september. När det gäller forellfisket, varierar det från den ena älven/insjön till den andra, men normalsäsongen är från april/maj till september/oktober. Pimpling blir allt mer populärt under vintersäsongen. Fiskekort för laxfiske måste köpas i god tid på förhand, men fiskekort för forellfiske kan man få med kort varsel, ofta samma dag. Sportfiske (havsfiske) blir alltmer populärt på Island. Säsongen börjar sent i maj och varar till slutet av augusti med många olika turneringar runtom landet.

 

Golf

Alla de största golfbanorna på Island är öppna för besökare och avgifterna är relativt rimliga. Under ”The Arctic Open” vid Akureyri golfklubb på Nordlandet kan man spela golf under midnattssolen. I slutet av juni spelas en 36 hål öppen internationell turnering. Starten går just före midnatt och spelet fortsätter in på morgonkvisten.