Mat och underhållning

Vill du ha erbjudande på en skräddarsydd resa?
Eva Jónsdóttir

Mat och underhållning på Island

 

Mat

Faktum är att du kommer att behöva äta, även under ditt besök i Island. Därför undrar du nog, vilka är de isländska specialiteerna och vad äter man på Island?

Mat är en livsnödvändighet, även på Island. Så vilka är de isländska rätter man kan förvänta sig att man kommer äta under sitt besök? Islands grundläggande koncept när det kommer till mat är färskhet. Fisken kommer färsk från de oförorenade hav som omringar landet, köttet kommer från djuren som betar på fälten långt från civilisationen. Det kanske inte är det första man skulle tänka sig, men det odlas en hel del frukt och grönsaker på Island; ibland utomhus och ibland i växthus – uppvärmda av vatten från naturliga källor. Kockar på Island har därför enkel tillgång till färska råvaror av högsta kvalitet. Många sorters fisk och lamm används traditionellt, men de flesta restauranger erbjuder också kött, fågel, skinka, sjöfåglar, hummer, räkor och musslor på sina menyer, samt vegetariska måltider.

Ni kommer också hitta många specialiserade restauranger; till exempel Indiska, Pakistanska, Koreanska, Kinesiska, Thailändska, Fillipinska, Japanska, Italienska, Franska, Spanska, Danska, Amerikanska, eller Mexikanska. Självklart finns det också snabbmat, men tyvärr är den ofta relativt dyr. I många fall så är ett vanligt restaurangbesök bara snäppet dyrare.

Det finns däremot en väldigt typisk snabbmat som du borde prova, nämnligen ”pylsa”. Det är en kokt korv i bröd med ketchup, senap, remoulad, samt rå eller stekt lök.

Den traditionella isländska maten är väldigt intressant; det är mat som folk kunde lagra under en lång vinter innan kylskåpet eller frysen uppfanns. Fisk torkades och ”hardfiskur” är fortfarande ett populärt tilltugg. Haj konserverades och fick en väldigt stark smak. Blod och lever användes för att laga korv som sedan bevarades, precis som man gjorde med lammkött och fårtestiklar. Andra ”delikatesser” inkluderar kokt lammhuvud och sylta. Mycket av detta går att smaka på restauranger, och under perioden mellan mitten av januari till mitten av februari så firar Islänningar ”thorrablot” där mycket av denna mat äts.

 

Underhållning

På Island finns nästan alla sorters musik man kan tänka sig; från popkonserter till klassiskt, opera, rock eller musikaler. Internationella musiker spelar väldigt ofta på Island, och pubar erbjuder ofta livemusik av många olika sorter. Dessutom blir det mer och mer vanligt att isländska artister slår igenom på den internationella scenen, som till exempel Björk eller Sigur Ros! Det finns en teaterkultur, men språket kan bli ett problem. Filmer översätts inte utan behålls på originalspråket med undertexter på Isländska. När det kommer till dans finns allt från magdans till klassisk balett.