Kirkjufell på Snaefellsneshalvön, västra Island
Kirkjufell på Snaefellsneshalvön, västra Island

Regioner på Island

Vill du ha erbjudande på en skräddarsydd resa?
Eva Jónsdóttir

Regioner på Island

island-regioner

Island brukas delas in i sju geografiska regioner, inklusive huvudstadsområdet kring Reykjavik. Varje region har ett varierande landskap och en varierande kultur. Västlandet är en av Islands mest geologiskt varierande landskap. Här kan du se mycket av det Islands natur har att bjuda på, med alt ifrån slumrande vulkaner, vackra vattenfall och varierat djurliv. Västfjordarna är en av Islands bäst bevarade hemligheter. det glest befolkade landskapet har isolerat och bevarat regionens oförstörda vildmark. Nordlandet är ett område med många kontraster. dess långa dalar och halvöar delas av med höga berg, lavafält och släta kullar som karvats ut av floder. de djupa och många fjordarna på kusten är ibland grönskande och ibland helt kala. På östkusten ligger landets största skog, grönskande jordbrukslandskap och flera små fjordar och öar. Tack vare de många naturliga hamnarna läns östkusten finns här gott om fiskebyar och kustorter längs kusten. Islands sydkust är hem till några av landets mest besökta turistattraktioner. Kusten är känd för sin naturskönhet och orterna längs kusten är kända för sina goda fisk- och skaldjursrätter. Halvön Reykjanesið är ett geotermiskt underverk där det finns fler fyrar än hus. det är även här den Blå Lagunen ligger.

Reykjavik

Formad av jordens energi, med kosmopolitisk livlig energi, omgiven av naturens oförorenade energi, gör Reykjavik till dom starka kontrasternas stad. Små korrugerade plåthus ligger tätt inbäddade bland futuristiska glasbyggnader, moderna inrättningar ligger i några minuters färdväg från den grova vulkanterrängen, och internationella inflytanden blandas med gamla isländska traditioner, för att skapa en unik kultur där gammalt och nytt lever i en skön symbios.

Reykjavik har något för alla intressen. Ett besök till Reykjavik är minnesvärt, oavsett om du söker storstadens livliga energi, den dånande underjordiska energin, eller den tysta energin ute i den gröna naturen som omringar staden.

Att besöka en av stadens många geotermiska simbassänger eller spa är ett sätt att ånjuta Reykjaviks rena energi. En simtur, en helande tid i en ”hot pot”, eller ett lyxigt geotermiskt ångbad, lämnar dig avslappnad och laddad. Besök till simbassängerna är ett vardagligt inslag i Reykjavikbornas liv, vilket gör det idealiskt, för att möta lokalbefolkningen. En snabbkurs i isländsk politik, långsiktig väderprognos, eller värdefulla tips för turister är bara några av dom sätt att berika sig med i det lugnande vattnet i den varma potten (”hot pot”). Det finns inget bättre sätt att nå stadens puls.

Även den storslagna naturen som omringar staden gör Reykjavik unik, och förser den äventyrslystne turisten med ett brett utbud av aktiviteter. Laxfiske, midnattsgolf, segling, bergsklättring, glaciär trekking, ridning, och valskådning är alla inom räckhåll av Reykjavik, och kan enkelt bli en dagstur med återkomst in till staden före middag.

Reykjavik kan ståta sig med ett utsökt urval av bra restauranger, berömda för det fantasifulla köket är färska ingredienser. Oavsett om du föredrar fisk och skaldjur, lamm eller vilt, finns alltid något på menyn i ditt tycke.

Stadens storlek till trots – Reykjavik med omnejd har omkring 200,000 invånare – finns även en utmärkt mängd exklusiva butiker och märkesvaror. Reykjavik har också ett rykte för att ha ett av Europas ”hetaste” nöjesliv, med en aktiv musikscen och berömt nattliv.

Reykjaviks energi är även fast knuten till stadens kulturella scen. Från modernt till historiskt, bidrar gallerier, museum och teater till en livfull och sofistikerad konst kultur. Årliga festivaler, unika utställningar och scenuppsättningar innebär att kulturkalendern är alltid fullbokad och att det finns alltid mer än nog för besökaren att njuta av.

Reykjavik är porten till Island. En ungdomlig stad med en lång historia, omringad av berg och hav, bara några minuters avstånd från den storslagna och orörda naturen – skapad av jordens energi. Reykjavik har allt man kan begära, oavsett om det är huvudstadens spänning eller en lugn tid i magnifik natur. Reykjavik – ren energi – du lämnar den full av kraft.

 

Västra Island

På västlandet och vid Västfjordarna kan man utläsa landets geologiska historia från det att Island blev till för ca 15-16 miljoner år, och fram tills bosättningen då vulkanisk aktivitet avtog på detta område. Islands äldsta berg ligger nära Kögur på Västfjordarna, medan det yngsta berget ligger innerst i Borgarfjord. Denna långa historia bidrar till att området ständigt uppvisar en ovanligt skiftande naturkaraktär. Här finner man närmast alla typer av vulkaner, och den geotermiska värmen visar sig i olika former, allt från svalkande naturkällor till Europas till vattenmängden största varma källa, Deildartunguhver (180 l/sek, 97 grader C).

Spår efter vulkanisk aktivitet är mycket synbar på Snaefellsnes, där den vackra och mytomspunna stratovulkanen Snaefellsjökull stiger mot himlen längst ut på halvön. Det är inte att undra på att här finns en nationalpark och invånarna har följt det efter genom att göra Snaefellsnes till ett hållbart samhälle med huvudsaklig fokus på turistnäringen, betecknat Green Globe 21.

Dom krafter som ständigt smular sönder marken har satt sin prägel på naturen, precis i samma mån som den vulkaniska aktiviteten. Det är först och främst år och skred från glaciärer som förflyttats från centrala landets delar ut mot kontinentalsockeln. Resultatet av detta äar tydligt, bl.a. i Breidarfjördur med dom otaliga öarna och i Västfjordarna som är sönderskurna av fjordar och dalar, där vita åar faller ner för dalmynningarna.

Men det är inte endast landskapet som lockar. Den biologiska världen, och då främst fågelriket, är ytterst bördig och mångfacetterad. Breidarfjördur är fågelskådarnas paradis, och där finns det störst chans att se havsörnen, kungen av isländska fåglar. På Västfjordarna hittar man dom 3 största fågelbergen i Europa, det största är Latrabjarg.

Västlandet och Breidarfjord blev genast vid tiden för bosättningen tätbebyggda, mycket beroende på den bördiga och frodiga jorden. Här utspelar sig även många utav dom berömda islandssagorna, något som västlänningar påminner om på många olika sätt, bl.a. i Reykholt, Snorri Sturlusons gård, Borgarnes, och på gården Eiriksstadir, Erik den Rödes och Thjodhildurs hem, där Leif the Lucky ska ha blivit född.

På senare år har bebyggelsen i Borgarfjördur blommat, bl.a. runt dom två universitetsstäder som har tillkommit. På Bifröst finns det en Handelshögskola och på Hvanneyri finns det ett landbruksuniversitet.

 

Västfjordarna

I Västfjordarnas dalar fanns det en gång i tiden mycket fiskeri som lockade folk till bebyggelsen. Denna bygd har nu dalat avsevärt, och stora områden ligger nu i öde, mest känd är Hornstrandir. Historien om befolkning, transport och förmåner återberättas på museer (Sjöhistoriska museet Osvör i Bolungarvik och Bygdegårdsmuseet på Isafjord) och på organiserade promenadturer. Turistservicen på Västfjordarna är även delaktig i 3 Europaprojekt; Sagaland, Strandkulturella projektet och natur turism.

Isolationen på Västfjordarna, främst på Strandir, gjorde att tro på häxeri och trollkonster blev stark här. Västfjordarna råkade även illa ut under häxjakten som rådde under 1600-talet, något som återberättas på ett oförglömligt sätt med en visning i häxkonster och trolleri på Holmavik.

 

Norra Island

Blommiga bebyggelser, oerhörda fjäll, öar längs med stranden och ett land som skapas. Allt detta gör Nordlandet till en enastående värld för sig.

I områdets västra del har dom vulkaniskt aktiva krafterna gjort sitt och efter att glaciärerna försvann bort från området har åarna format landskapet med mjuka linjer, där många av landets mest kända fiskeåar slingrar sig mot havet.

På vardera sidan om Eyjafjördur finns det stora och forna bergskedjor, sönderskurna av dalar. Vid dessa har det tillkommit ny terräng, förutom i norr. Där sliter havets vågor tålmodigt för att bilda stora klippblock. Det här är ett idealiskt område för fjällvandring, och på dessa områden är solnedgången runt sommarsolståndet utan like, när solen precis sätter sig vid horisonten innan den stiger sig upp igen. Det går inte att undvika att se att andra krafter finns att skåda, ju längre österut man kommer. Nyligen bildade lavafält, klyftor och sprickor vittnar om ett land som ständigt formas.

Det är ändå inte mer än två årtionden sedan ”djävulen” (som det ofta kallas när vulkaner rör på sig) gav sig till känna på Krafla området. Även här finns det stora krafter. Asbyrgi och glaciärklyftan Jökulsar a Fjöllum vittnar om oerhörda översvämningar av floder som bryter ner jorden och allt i sin väg på bara några ögonblick, för att ge oss en inblick i insidan av berget. Detta naturunder är fredat som nationalpark, och härifrån är det nära till en annan oerhörd naturskönhet: Myvatn med omnejd, där ett fantastiskt fågelliv och en enastående natur går hand i hand.

Genom århundraden har det, där landet ligger något lägre, funnits bebyggelse, och man har livnärt sig på det jorden eller havet ger. På senare år har dom områden som en gång i tiden var som mest beroende av fiskefångst men låg utanför den allmänna vägen fått vika för ökade krav på nutida moderniteter och livskvalite.

Detta gäller bl.a. för området öster om Eyjarfjördur och stora delar av Melrakkarsletta och Langanes. I allt större utsträckning söker sig numera turister hit, för att uppleva den rofyllda freden som råder här och även den unika naturen som finns att skåda.

Historia, olika boendesätt och naturens gåvor markerar uppbyggnaden av turistnäringen. Många islandssagor har utspelat sig här i Hunavatnssysla och Skagafjördur, och vid kusten simmar sälar som man lätt kan komma i kontakt med. Ute vid Eyjarfjördur och Skjalfandi finns det valstim och på Husavik har det öppnat ett valmuseeum. På Siglufjördur erinrar man sig om landets rikaste tid, sillfiskeriet under början av 1900-talet.

Hästen har länge varit en av landets viktigaste invånare, och ingen annanstans är den lika ärad som i Skagafjördur. Över hela norrland finns det båda korta och längre hästturer att åka med på. Landsskapet i Skagafjördur skapar många möjligheter för river rafting, och på Hofsos har amerikafararna från 1800-talet ärats med Vestfararsetur.

Skol- och kulturstaden Akureyri i Eyjarfjördur är norrlandets huvudstad. I Akureyri finns det över sommaren ett mycket brett utbud av kulturhändelser och annan underhållning.

 

Östra Island

På östra Island kommer besökare att upptäcka häpnadsväckande och omväxlande konstraster i landskapet. Här finner man allt, från imponerande fjordar till vänliga och fridsamma fiskebyar, från fruktsamma och skogklädda dalar till unika geologiska fenomen. Allt detta till en bakgrund av imponerade fjäll, och – en bit längre bort – Vatnajökull glaciären.

För den aktiva turisten finns det superba vandringsstigar genom grönskande dalar och längs höga bergsåsar, bade för dom som föredrar korta vandringsstråk och för den passionerade vandraren som vill gå i flera dagar eller till och med veckor.

Östlandets långa fjordar, tvära berg och enstaka bergstoppar skapar tillsammans ett helt unikt landskap. Detta är en av landets äldsta delar; här har glaciärerna grävt bort mer av jorden än på någon annan plats. Det har lett till upptäckten av magmafickors sammansättning, som tidigare fanns på ca 3 km. djup, där magman hade storknat. Denna värme orsakade förekomsten av ifyllningar av hål (bl.a. zeoliter) i anläggande berg som nu kan hittas ut med stranden, t.ex. vid Teigarhorn.

För dom som är intresserade av kultur och underhållning är det väl värt att göra ett besök på östra Island. På sommaren förekommer det i det minsta en festival varje vecka men en stor blandning i teman: historia, musik, golf, konst, idrott, vandring, konst för och av unga, kärlek, fiskeri – vad som helst! Kika in på www.east.is för att planera ditt besök!

Östfjordarna är berikade med många naturliga hamnplatser, och mot slutet av 1800-talet bildades många tätbyggda orter, de flesta av vilka finns här ännu i dag. Dessa fiskeplatser har en mycket speciell charm, och på många platser hålls det årliga festivaler. Vidare har det på senare år byggts en mängd nya museer som fokuserar på levnadssätt från förr i tiden, däribland krigstiden, franska sjömän, konstnärer och tekniska kunskaper. Det går även att finna museer till naturens ära och östfjordarnas kännetecken, stenar och ren.

Det finns få områden i landet där människan blir lika liten och hjälplös som I närenheten av Vatnajökul, Europas största glaciär. Här är allting så mäktigt. Glaciärer som stiger upp till skyn, oerhörda berg och uppenbara påminnelser om de krafter som bor i underjorden gör sig ständigt påminda.

Men det är inte bara den trolska synen som lockar. Ingen annan plats kan lova samma färgsprakande uppvisning i föränderlighet som på Lonsöraefi i östra Borgarfjördur. I Vatnajökuls rike blir landet grönare, glaciären vitare, himlen blare och sanden vitare, än på någon annan plats. Detta är något som utländska reklambyråer och filmbolag har upptäckt, och utnyttjar som bakgrund i re-klamoch långfilmer.

Fågellivet på dessa områden är mycket mångfacetterat, då de flesta flyttfåglar anländer här tillsammans med en stor mängd andra fågelarter från Europa.

 

Södra Island och Västmannaöarna

Ingenstans på jorden är gränsen mellan Eurasiska och Amerikanska jordplattorna lika tydlig som på halvön Reykjanes samt på Thingvalla. På dessa platser glider jordplattorna isär med ca 2 cm. per år. Men en mängd vulkaniska utbrott som ägt rum sedan bebyggelsens början har sett till att klyftorna fylls igen allt eftersom.

Thingvalla är utan tvivel Islands mest berömda plats. Hit kallades islänningar till lagstiftande församling år 930. Här sammankallades församlingen fram till år 1798, nästan 9 århundraden. Här utspelade sig många islandssagor, och detta blev även till en nationalpark i början på 1900-talet. Sommaren 2004 lades Thingvalla till på UNESCOs lista, en lista som innehåller världens mest unika naturpärlor. En annan historisk plats på detta område är Skalholt, kyrkans och den kristna trons huvudområde från mitten av 1000-talet fram till runt år 1800.

Ju längre österut man kommer, blir landet lägre och plattare, med även bördigare. Historien ekar från alla håll. Här finns bl.a. skådeplatsen för Njals saga, en av dom mest berömda islandssagorna. Denna återberättas på historiecentret i Hvolsvöllur. Fler museer och organiserade turer påminner om historien och sagorna, bland dessa finns Skogar vid Eyjafjöll där ett av landets mest intressanta bygdegårdsmuseum finns.

Det är inte bara historien som lockar och drar, hela området är fullt av unika och speciella naturpärlor. Överallt rasar spektakulära vattenfall och forsar, den mäktigaste av dessa är Gullfoss. Geotermisk värme finns vida, och runt dom främsta källområden har små samhällen fått sitt fäste, där exotiska frukter och växter odlas med hjälp av värmen från jorden. Det mest berömda av dessa geotermiska områden är Geysirområdet, med en av världens mest kända gejsrar, Geysir. Geysir har gett namn till gejsrar världen över.

Något längre österut på Sydlandet finns Islands två mest aktiva vulkaner. Hekla, som har fått utbrott ca 20 gånger sen bosättningen, är en av Islands mest berömda vulkaner. Katla i Myrdalsjökul ligger något längre österut, men följer Hekla tätt efter i antal utbrott. Nu väntar geologer ivrigt efter nästa utbrott, då det har gått en ovanligt lång tid sen sist.

I samband med denna unika natur har det uppkommit en hel del attraktioner, bl.a. ridturer, forsränning och glaciärturer.

Västmannaöarna
Utanför stranden ligger Västmannaöarna, med sin spektakulära natur, aktiva fågelliv och rika historia. Det är endast 30 år sedan västmannaöbor fick evakuera Hemön då det var ett stort vulkanutbrott. Dom återvände dock snarast då utbrottet var över, och nu ges turister möjlighet att beskåda resultatet av denna naturkatastrof.

 

Reykjanes

Ingenstans på jorden är gränsen mellan Eurasiska och Amerikanska jordplattorna lika tydlig som på halvön Reykjanes samt på Thingvalla. På dessa platser glider jordplattorna isär med ca 2 cm. per år. Men en mängd vulkaniska utbrott som ägt rum sedan bebyggelsens början har sett till att klyftorna fylls igen allt eftersom.

På Reykjanes finns en del geotermiska områden, och två utav dessa (Svartsengi og Hengilssvaedi) har numera förvandlats till elektriska kraftverksanläggningar. Fler kraftverksanläggningar är planerade. Gjain, informationscentret där man kan tyda den geologiska historien, ligger i Svartsengi, nära till den äventyrliga Blå Lagunen med sin världsberömda läkekraft.

Från urminnes tider har bygden på Reykjanes kretsat runt stranden och överlevnad har varit beroende av fiskeriet. Med ändrade arbetsvanor har bebyggelsen blivit allt tätare, men folk har inte glömt havets givmildhet.

 

Höglandet

Semester är till för nya upplevelser, att se saker man har aldrig tidigare sett. Man besöker städer, absorberar nya kulturer och njuter av en mängd konstgjorda underverk. Men man kan också komma bort från allt, söka sig till lugnet och byta bort stressen och farten av det moderna livet mot tystnad, lugn och ro. Den perfekta platsen för detta är Islands inland.

Höglandet kommer att väcka undran över dom råa krafter som har gått åt att skapa detta landskap. Bullret från bebyggelsen är långt borta. Det finns lite vegetation, inte mycket liv. Vissa områden är totalt karga. Men jorden själv kommer till liv och skapar otroliga konstverk av sten, sand, is, ånga och vatten.

Gult, rött och grönt är rhyolit bergens färger i Landmannalaugar, in emellan becksvarta obsidian lava fält och ånga som flyter upp från varma källor. Varma källor i Kverkfjöll har grävt ut spektakulära grottor under isen, och vid Askja kan man klättra ner för kratern Vitis väggar för att komma ner och bada varmt i det gulaktiga, leriga vattnet. Längs Kjölur vägen finns den isblåa Hvitarvatn sjön, vid foten av den vita glaciären. På Sprengisandur i augusti blommar magentafärgade Arctic River Beauty i den svarta sanden, till den skimrande vita glaciärens bakgrund. I Thorsmörk hittar man underbara gröna dalar med små skogskärr, omringade av dom höga, mörka fjällen.

Från början av bosättningen har människor korsat höglandet mellan nord och syd, på häst eller på fot. Det var en farlig och tuff resa men man tog den risken, i synnerhet för att resa till parlamentet. I dimma kunde man gå vilse, i stormen kunde man gå under, och om resan tog för lång tid kunde man döav hunger. Turligt nog är det bra mycket enklare i dag. Modern transport tillåter resan mellan nord och syd, över antingen Kjölur eller Sprengisandur, på en dag. Det finns guidade bussturer över bägge dessa banor, så även till Thorsmörk, Landmannalaugar, Askja och Kverkfjöll.

Självklart kan man köra dit själv, om man har med sig sin egen bil eller hyr en. Däremot är det värt att observera att dessa banor är endast tillgängliga för jeepar. Även vägarna över Kaldidalur och Kjölur, som är enligt officiell benämning inte höglandsvägar (har inte ett vägnummer som börjar med F) kan vara mycket tuffa och biluthyrningsfirmor tillåter inte körning där om man inte har hyrt en jeep.

Att köra till Thorsmörk över Sprengisandur vägen, eller ”Bakom fjällen” via Landmannalaugar och Eldgjapasset innebär att korsa flera åar. Nej, det finns inga broar, man kör genom vattnet.

Du bör skaffa information om hur man går tillväga med detta, från din resebyrå eller biluthyrningsfirma. Men, om du är försiktig är detta ditt livs upplevelse.