Frågor och svar om COVID-19

Passagerareflygplan som flyger ovanför moln i afton.

Denna sida innehåller allmän information om resandet under Covid-19 pandemin. Vi uppdaterar den så gott vi kan men kontrollera alltid aktuella regler direkt med källan (landet du ska resa till). EU's sida Reopen är en bra portal för uppdaterad myndighetsinformation med länkar vidare till respektive land. UD's app Resklar är också en bra informationskälla.

De flesta länder avvecklar nu stegvis de olika inresekraven och restriktionerna på plats.

Uppdaterad 2022-05-06

Checklista inför resan

Vaccination krävs på våra resor

Alla ska kunna känna sig trygga på en resa med Escape. Därför kräver vi från och med 1 nov 2021 att du har ett giltigt covidbevis med full vaccination när du köper en utlandsresa av oss. Detta intygar du i bokningen. Tre sprutor krävs inte av oss men försäkra dig om att ditt covidbevis är tillräckligt för inresa till ditt resmål.

Anledningen är främst att förebygga smittspridning men också för att mycket av våra researrangemang inte går att genomföra för personer som saknar covidebevis: Det krävs vid inresa till de flesta länder, på flygplan, båtar, evenemang och ibland även på restauranger och muséer. Det räcker inte med negativt testresultat eftersom detta förfaller under resans gång och det kan vara svårt att upprepa testet på plats.

Kravet gäller såväl våra gäster som våra guider.

Informera dig

I avreseinformationen återger vi de viktigaste bestämmelserna men kan inte ta ansvar för myndighetsinformation. Det är därför viktigt att du själv kontrollerar vad som gäller för ditt resmål kort före avresa, t.ex. genom källorna ovan (Re-open och UD).

Ta med dig

 • Pass, biljetter och sjukförsäkringskortet som vanligt
 • Covidbeviset för resa inom EU. OBS detta kan krävas även väl på resmålet för att komma in på restauranger, transportmedel mm. Vi rekommenderar därför att du tar med det i mobilen.
 • PLF (Passenger Locator Form, ibland kallad hälsodeklaration) om resmålet kräver det (se nedan)
 • Munskydd, vilket kan krävas på allmän plats inomhus och/eller på flyg och kollektivtrafik
 • Handsprit

PLF - Passenger Locator Form

Flera länder kräver utöver covidbevis ett formulär som gör att du kan spåras om du eller någon du rest med blir sjuk. Seatingnummer krävs i de flesta fall, varför du först checkar in online och sedan fyller i formuläret. Detta sker dagen före avresa, när incheckningen online är öppen. Alla uppgifter du behöver finns i din bokning. Några av de vanligaste resmålen:

Var ute i tid

På grund av kontroller av covidbevis och PLF kan det för närvarande ta längre tid än normalt på flygplatserna. Vi rekommenderar därför att inte vara på flygplatsen senare än två timmar före avresa.

Hur fungerar EU's Covidbevis?

Digital green pass

Måste jag vara vaccinerad?

Ja. EU medger fri rörlighet utan karantän om man uppfyller ett av följande krav, men för att delta på våra utlandsresor krävs att man är fullvaccinerad.

 1. Vaccination med ett EU-godkänt vaccin (man anses fullvaccinerad 14 dagar efter den sista vaccindosen)
 2. Negativt testresultat (PCR-test är giltiga i 72 timmar och snabbtest i 48 timmar)
 3. Antikroppar: intyg på att man har haft och tillfrisknat från sjukdomen (gäller i 180 dagar)

Hur skaffar jag intyget?

Covidbeviset (Digital Green Certificate) tar formen av en QR-kod som man bär med sig i telefonen eller på papper.

Intyget finns på ehalsomyndigheten.se eller covidbevis.se, där du loggar in med e-legitimation.

Kostar det något?

Både vaccinet och intyget är gratis. Däremot kostar det att testa sig.

Vilka restriktioner gäller?

Överenskommelsen i EU bygger på att fri rörlighet återinförs från den 1 juli 2021 och att medlemsländerna inte ska införa några egna restriktioner. Det finns dock en inbyggd nödbroms om smittspridningen skulle öka kraftigt. Kontrollera därför alltid exakt vad som gäller för ditt resmål kort före avresa.

Gäller det utanför EU?

Certifikatet ska även användas av Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.

Rabatterade Covid-tester

Vi kan med glädje erbjuda våra gäster ett snabbt och förmånligt sätt att testa sig före resan i samarbete med Vaccina som är ett av Sveriges största företag inom Covid-19-tester. I Stockholm, Göteborg, Malmö och på Arlanda kommer provsvar och digitalt läkarintyg samma dag som testet görs. I Umeå och Örebro kommer dessa dagen efter provtagningen.

Pris för Escapes gäster:

 • PCR-test och läkarintyg 895 kr (ordinarie pris 1495-1695 kr)
 • Antigen-test och läkarintyg 395 kr

Vad gäller för min resa?

Är det tryggt att resa?

Vi gör inga egna bedömningar utan litar till kompetenta myndigheter i Sverige och på resmålet.

Man har en god uppfattning om hur spidningen begränsas och risken anses vara låg om man följer rekommendationerna om social distans, handhygien och munskydd.

Om situationen är speciellt osäker på ett resmål kommer UD att avråda från icke nödvändiga resor dit och vi som arrangör ställer då in resan.

Vågar jag boka en resa?

Eftersom Escape Travel följer UD’s rekommendationer genomförs inga resor till länder eller områden som bedöms vara riskfyllda. Ställs en resa in får du full återbetalning eller erbjudande om framflyttning.

Kommer min resa att genomföras?

Escape Travel följer alltid UD’s och SRF’s rekommendationer. Om UD avråder från resmålet inom 14 dagar före avresa ställer vi in resan och du får full återbetalning.

Om ingen avrådan finns genomförs resan som planerat och normala resevillkor gäller.

UD uppdaterar kontinuerligt avrådan från resor till varje enskilt land. Den senaste informationen finner du på deras hemsida www.ud.se eller i appen UD Resklar.

Kan jag avboka min resa?

Vi bokar av din resa och ger full återbetalning om avrådan från UD gäller. Du behöver inte göra någonting.

Tidigare än 14 dagar före avresa och i alla andra fall gäller normala resevillkor vid avbokning.

Kan jag flytta fram min resa?

Vi försöker vara så flexibla som möjligt och erbjuder möjlighet till ombokning till valfri annan resa ur vårt program.

För resor bokade mellan den 12 maj 2021 och den 6 juli 2021, med avresa under 2021, gäller fri ombokning fram till 60 dagar före avresa (90 dagar för resor med boende på båt eller tåg).

För resor bokade tom den 11 maj 2021 och from den 7 juli 2021 utgår en ombokningsavgift per ombokningstillfälle. Se våra Resevillkor punkt 3.2.3 för mer information.

Kan jag avboka en resa som redan bokats om?

Om du valt att flytta fram en resa som i efterhand ställs in omfattas du inte av möjligheten till fri avbokning. Detta beror på att situationen hela tiden förändras och varje bokning bedöms i förhållande till när resan går.

Måste jag slutbetala en resa som snart går?

Delbetalningarna ska skötas enligt resevillkoren så länge resan inte är inställd av oss. Om delbetalning inte kommer in avbokas resan mot ordinarie avgift.

Ställs resan in får du återbetalning och löper på så vis ingen risk. Det har vi gjort inom lagstadgad tid under hela pandemin. Escape Travel har också ställt resegaranti till Kammarkollegiet för att du alltid ska kunna få igen dina pengar även om arrangören skulle hamna på obestånd.

Vad gäller om jag blir sjuk, tillhör en riskgrupp eller inte får covidbeviset?

Individuella orsaker till att inte resa gäller inte som grund till avbokning. Detta kan vara sjukdom, oro, tillhörande en riskgrupp eller att du blir nekad inresa eftersom du inte uppfyller kraven resmålet ställer.

MEN: om du tecknar vår reseförsäkring vid bokningstillfället är du skyddad även om du insjuknar i Covid-19. Läs mer här.

Kan jag försäkra mig mot pandemin?

Våra reseförsäkringar och avbeställningsskydd gäller även COVID-19. Läs mer här!

Gäller nya erbjudanden för mig som har en bokning?

Erbjudanden gäller inte retroaktivt. För alla bokningar gäller villkoren vid bokningstillfället.

Har du fler frågor?

Hur är det att resa under pandemin?

Den uppdämda reslusten är stor, det märker både transportbolag, hotell och vi researrangörer. För att du ska känna dig bekväm med att äntligen genomföra din efterlängtade resa vill vi förbereda dig på vad du kan förvänta dig de närmaste månaderna.

Vi har själva rest mycket under de gångna åren och det känns faktiskt inte så konstigt som man kan tro. Det är enkla men effektiva regler om hygien och avstånd som gäller. Kanske att gästfriheten är ännu större nu när alla är så glada att se gäster igen!

Vad gäller på resmålet?

Information är färskvara och vi sammanfattar det viktigaste i avreseinformationen som går ut två veckor före avresa. Innan dess kan vi inte göra några gissningar. Tänk på att du som resenär själv måste söka korrekt och uppdaterad information direkt från källan fram till avresa, då vi inte kan ansvara för myndighetsinformation.

EU's sida Reopen ger en lättförståelig överblick.

Generella bestämmelser

Den mest aktuella informationen om exakt vad som gäller för varje land hittar du på EU's sida Reopen. Även denna sida har bra samlad information. Lokala bestämmelser varierar men räkna med följande Europa över:

 • Social distans med 1-2 meters avstånd mellan människor (gäller ej samboende).
 • Munskydd på allmän plats inomhus, och på vissa platser utomhus om avstånd inte kan garanteras. Vandring och cykling sker alltid utan munskydd.
 • Handdesinficering erbjuds vid alla ingångar.
 • I vissa entréer mäter man kroppstemperaturen (mot pannan och utan kontakt).
 • Separata in- och utgångar där det är möjligt.
 • Fri rörlighet för turister, med undantag för personer som är smittade, har haft kontakt med smittade eller uppvisar covid-symptom.

På flygplatsen

 • Avstånd och munskydd.

På flyget

 • Avstånd och munskydd.
 • Högre standard på desinficering mellan flygningarna.
 • Flygbolagen har inte råd att genomföra flygningarna om de lämnar mittplatserna tomma. Det betyder dock inte att flyget måste bli fullsatt, då resandet har minskat kraftigt.
 • Räkna med ändringar av flyglinjer och tider eftersom flygbolagen hela tiden optimerar sin kapacitet för att möta efterfrågan.

«Visste du att luften i ett flygplan byts ut helt var 3-4:e minut? COVID-19 är också en droppburen smitta, inte luftburen.»

På bussen

 • Avstånd och munskydd.
 • Platser som ska lämnas tomma märks ut.
 • Samboende får sitta intill varandra.
 • Separata in- och utgångar där det är möjligt.
 • Transferbussen desinficeras efter varje resa och vissa har ozongeneratorer som renar luften.

På hotellet

 • Avstånd och munskydd i allmänutrymmena.
 • Handdesinficering erbjuds i entrén.
 • Ytor, hissknappar, dörrhandtag mm desinficeras löpande.
 • Plexiglasskärmar på receptionsdisken.
 • En person åt gången i hissen, eller flera om man är samboende.
 • Rummen desinficeras och vädras inför varje ankomst. Inte ens personalen äger tillträde efter det.
 • Även luftkonditioneringsfiltren rengörs löpande.
 • Du kan alltid avböja städning under vistelsen om du inte vill att någon ska komma in.
 • Vissa hotell har ozongeneratorer som aktiveras före ankomst. Dessa bryter ner 99% av virus och bakterier och lämnar rent syre efter sig.
 • I nuläget kan bara samboende dela rum. Om du som bokat del i dubbelrum med någon du inte känner måste boka om till eget rum så återkommer vi före avresa.

På fartyget

 • Ingen med influensasymptom släpps ombord och alla gäster fyller i ett formulär där hälsan intygas. Detta gäller även besättningen.
 • Munskydd i allmänutrymmen.
 • Alla ytor desinficeras efter ett schema.
 • Social distans på 1-2 meter.
 • Enkelriktade korridorer för att förebygga möten.
 • Köks- och städpersonal bär handskar som byts efter ett schema.
 • Handgel finns vid ingången till fartyget och till restaurangen.
 • Buffé ersätts många gånger med bordsservering.
 • Två sittningar vid måltider kan förekomma, med tid emellan för desinficering och vädring.
 • Ökat avstånd meter mellan borden, alternativt plexiglasskärm där avståndet är mindre.
 • Hela fartyget vädras medan gästerna är ute.
 • Det ser lite olika ut beroende på fartyg men all information ges ombord.

I restaurangen

 • Munskydd behövs inte när du sitter till bords, utan bara när du rör dig i restaurangen.
 • Större avstånd mellan borden.
 • Plastmenyer desinficeras efter varje användning, medan pappersmenyer ofta ersätts med digitala.
 • Bord och stolar desinficeras efter varje användning.
 • I många fall ersätts buffé med bordsservering.

På våra picknicks

 • Guiden lägger ensam upp picknicken och serverar den. Guiden desinficerar så klart händerna eller bär handskar.
 • Ta med egen handdesinficering och använd den ofta.

I butiker

 • Avstånd och munskydd.
 • Handdesinficering erbjuds vid ingången.

På stranden, i havet och i poolen

 • Samma avstånd som på land. Munskydd behövs ej.
 • Mer plats mellan stolar och parasoll.

Under vandring och cykling

 • Friare aktivitet finns nog inte! Håll ett par meters avstånd bara. Inget munskydd krävs.

«På många sätt blir reseupplevelsen lyxigare än innan, med mer plats, mer service och mer hygien. Sardinpackningens dagar är över, i alla fall för ett tag framöver. Detta är vad som gäller nu. Om allt går åt rätt håll kommer åtgärderna att lättas, men vissa kanske blir nya vanor.»