Bridgekryssning genom sju länder och fem huvudstäder längs Donau, Bukarest – Wien

HÖJDPUNKTER

 • NYHET 2019! Spela trivselbridge ombord med erfaren bridgeledare
 • Landskamp i bridge mellan Sverige och Norge!
 • Du bor i komfortabla utsides hytter på vårt förstklassiga fartyg MS River Discovery II
 • Upplev de fem huvudstäderna Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad och Bukarest
 • Åtta utflykter är inkluderade som tar dig närmare historien och kulturen, bl a en innehållsrik landsbylunch
 • Den natursköna Järnporten
 • Smakfulla måltider är inkluderade tillsammans med ”afternoon tea” och kvällssnacks
 • Trevliga ombordupplevelser som vinprovning, underhållning och föredrag
 • Svensk färdledare och svensk erfaren bridgeledare

NYHET! Spela bridge genom sju länder längs Donau – från Bukarest till Wien

Nu introducerar vi bridgespel ombord på vårt förstklassiga fartyg MS River Discovery II!
Under en upplevelserik flodkryssning mellan Bukarest och Wien varvas bridgespel med intressanta utflykter och kulinariska smakupplevelser.
Kryssningen går genom sju länder och fem huvudstäder, där en av höjdpunkterna är Järnporten – en smal och mycket vacker bergspassage, på gränsen mellan Rumänien och Serbien.

Ombord arrangerar vi en landskamp i bridge mellan ESCAPE Sverige och ESCAPE Norge!
För dig som är lite extra tävlingsinriktad arrangerar vi nu en landskamp ombord mellan Sverige och Norge. Det land som i slutet av kryssningen tagit hem mästerskapet, vinner inte bara äran utan en vandringspokal kommer att placeras på fartyget med en plakett och inskription för allmän beundran.

Må bästa land vinna!

Ladda ner PDF här
 • Pris från 24 290,-
 • Första tillgängliga avresa 09.10.2019 (1 avresor)
 • Längd 11 dagar
 • Bridgespel ombord med landskamp mot Norge
 • Helpension & välkomstdrink ombord
 • Utflykter inkluderade
 • Svensk färdledare
Bridgeledare
Lennart Back
Svensk färdledare
Elias Drakenberg

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 09.10.2019
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Få resor kvar
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 24 290,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Resa till Bukarest

Vi flyger till Rumäniens huvudstad Bukarest. Efter ankomst ger vi oss direkt iväg på stadsrundtur och får bland annat se Revolutionsplatsen, Athenaeum och Folkets Hus (Parlamentspalatset). Från Bukarest är det ca 2,5 timmars transfer till hamnstaden Turnu Magurele där vårt fartyg väntar. Vi checkar in ombord och finner oss tillrätta i hytten. Innan middagen bjuds vi på en välkomstdrink. Till kvällen lägger fartyget ut och vi påbörjar vår kryssning.

Fontäner framför parlamentet i Bukarest
Dag 2

Vidin

Efter frukost spelar vi vårt första parti bridge innan fartyget når den lilla bulgariska hamnstaden Vidin. Vi gör en stadspromenad och får bland annat se Baba Vida-fästningen – stadens historiska landmärke.
Efter turen kan de som önskar följa med på en utflykt till Belogradchik (mot tillägg 37 Euro). Belogradchik är känt för sina vackra och speciella klippformationer, men också för sitt stora fästningskomplex som är ett av de viktigaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.
Middag ombord. Fartyget kastar lägger ut från kajen under kvällen.

Bergen Belogradchik i Bulgarien
Dag 3

Järnporten

Idag seglar genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av naturen som räknas som ett av de mest natursköna områdena längs floden Donau. Denna sträcka var tidigare en fruktad passage för all båttrafik på grund av alla branta klippor och farliga undervattensströmmar. Men farorna avlägsnades år 1972 när Järnportens hydroelektriska kraftanläggning stod klar och ett avancerat system med slussar öppnades.

Under dagen arrangerar vår bridgeledare 1 – 2 bridgespel ombord

Efter lunch lägger fartyget till i lilla staden Donji Milanovac. Mot tillägg (35 Euro) kan du följa med på en utflykt till Lepenski Vir, som är en av de mest betydelsefulla arkeologiska platserna i Serbien. Byn var perfekt beläget för fiskare som levde där för över 7000 år sedan. Man har funnit lämningar som är daterade till 6000 år f. Kr. Turen fortsätter längs ravinen varifrån du har en fantastisk utsikt. Vi kommer fram till den gamla fästningen Golubac. fästningen, som har spelat en stor roll i historien genom sin strategiska plats i floden. Vi kliver åter ombord på fartyget vid Golubac dit fartyget nu har förflyttat sig. Fartyget fortsätter mot Belgrad under kvällen och natten.

Dag 4

Belgrad

Välkommen till Serbien! Efter frukost väntar en stadsrundtur i Belgrad, Serbiens huvudstad, där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan. Vi åker ut till en liten by i Vojvodina-regionen, där vi bjuds på en härlig lantlunch och lokalt producerad Slivovica medan vi underhålls av landsbygdens musiker.

Till kvällen är det serbisk afton ombord och vi välkomnas på traditionellt vis med bröd och salt. Det serbiska temat fortsätter efter middagen med folkloreshow och visning av handstickade Sirogojno-plagg, kända för sina vackra landskapsmotiv. Under natten fortsätter fartyget mot Novi sad.

Panoramavy över Belgrad sett från Kalamegdan
Dag 5

Novi Sad

Tidigt på morgonen kommer vi till Novi Sad, den näst största staden i Serbien. Vi kliver i land och möter vår lokala guide som tar oss med på en stadsvandring genom centrum till fiskmarknaden och genom den äldre stadsdelen. Efter lite tid på egen hand fortsätter rundturen med buss förbi parlamentet och universitetet till Petrovaradin-fästningen, stadens landmärke som är beläget på en höjd över Donau.

Efter lunch erbjuds en utflykt till Krushedolklostret i Fruska Gora-bergen (mot tillägg 35 Euro). Klostret är känt för sina fresker från 1500-talet, men är också en gravplats för flera kända personer i Serbiens historia, bland annat prinsessan Ljubica. På vägen tillbaka till Novi Sad gör vi ett kort stopp i den lilla staden Sremski Karlovci. Här besöker vi en privat vinproducent, känt för Bermet-vin, och får smaka på olika typer av vin.  Vi får även prova olika sorter av deras honung.

För de som inte väljer att följa med på tillvalsutflykten arrangeras det bridgespel ombord.

Till kvällen fortsätter kryssningen mot Kroatien.

Vy över Novi Sad.
Dag 6

Osijek

Fartyget lägger till i Osijek under morgonen. Osijek är det huvudsakliga ekonomiska och kulturella navet i Slavonien, den östra delen av Kroatien. Stadens läge nära platsen där Drava och Donau flyter samman gör den till en viktig knutpunkt i regionen. Det finns en uppsjö av arkitektoniska underverk i staden, och såväl bra shopping och nattliv som historiska sevärdheter.

Vi gör en kortare busstur till den gamla fästningen Tvrda, där vi gör en guidad promenad inklusive torget, vallarna längs Drava och Water gate. Vid Water gate bjuds det på ett glas vin från en lokal vinproducent.

Vår buss tar oss därefter till stadens centrum, där vi gör en kort promenad och får se bland annat katedralen St Peter och Paul innan vi promenerar tillbaka till fartyget. Fartyget lägger ut efter lunch.

Vi spelar ett parti bridge medan fartyget kryssar mot Budapest.

Den historiska stadsdelen i Osijek med Tvrda
Dag 7

Budapest

Under förmiddagen spelar vi ett parti bridge medan fartyget kryssar genom det ungerska slättlandskapet. Fartyget ankommer Budapest tidigt på eftermiddagen. Ungerns huvudstad består av de två stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på varsin sida om floden Donau. Efter ankomst gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Hjältarnas torg, med minnesmärken över Ungerns fallna hjältar, och den nygotiska parlamentsbyggnaden. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

På kvällen erbjuds en folkloreshow i land som avslutas med en busstur genom den vackert upplysta staden (mot tillägg 58 Euro). Fartyget ligger vid kaj i Budapest över natten.

Panoramavy över Budapest
Dag 8

Budapest

Idag är hela dagen till eget förfogande. Fortsätt utforska Budapest på egen hand, ta en promenad längs stadens shoppinggator eller njut av en avkopplande eftermiddag från soldäck ombord.

Efter frukost har du möjlighet att följa med till en av de mest fascinerande och unika historiska monumenten i Ungern – grottsjukhuset, som ligger i flera sammankopplade källare och grottor i bergen under Buda-slottet (mot tillägg 38 Euro). Detta sjukhus var i bruk under andra världskriget, men är idag ett museum.

Efter lunch kan de som önskar åka med på en utflykt till Lazar Lovas Puszta – en av de största gårdarna för hästuppfödning i Ungern (mot tillägg 55 Euro). Här får du se en imponerande riduppvisning. Fartyget seglar vidare under kvällen. Efter middagen ombord får vi njut av en fantastisk zigenarföreställning i baren framfört med violin och piano.

Budapest, Ungern
Dag 9

Bratislava

Under förmiddagen spelar vi bridge medan fartyget seglar genom Gabcikovo-slussen, den största slussen i övre delen av Donau, innan vi når Bratislava efter lunch. Detta är en av Europas yngsta huvudstäder, men är ändå rik på historia som sträcker sig tillbaka till keltisk och romersk bosättning. Vår stadsrundtur här görs med ett litet turisttåg som tar oss genom centrum och upp till slottet. På tillbakavägen promenerar vi genom den gamla stadsdelen med kullerstenstorg och smala gränder. Eftermiddagen spenderas på egen hand.

Till kvällen bjuds vi in till festlig kaptensmiddag ombord.

Dag 10

Wien

Under natten lägger fartyget till vid kajen i vår resas sista hamn – den gamla kejsarstaden Wien. Efter frukost ger vi oss ut på en bussrundtur och får se flera av stadens historiska platser och attraktioner, inklusive Hundertwasserhaus, den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan. Från Stefansdomen promenerar vi genom de eleganta shoppinggatorna i centrum av den gamla stadsdelen.

Efter lunch ombord kan du utforska Wien vidare på egen hand eller följa med på en utflykt till det vackra Schönbrunn-slottet, tidigare sommarresidens för den österrikiska kejsarfamiljen (mot tillägg 55 Euro).

För de som inte väljer att följa med på tillvalsutflykten erbjuds det bridgespel ombord.

Till kvällen erbjuds en klassisk konsert i land med musik av Mozart och Strauss (mot tillägg 65 eller 70 Euro).

Schönbrunn slott i Wien, Österrike
Dag 11

Hemresa

Efter frukost är det dags att kliva i land för transfer till flygplatsen. Flyg tillbaka hem till Sverige.

En försmak av Donau med MS River Discovery II

Bridgespel

Bridgespel

Våra bridgeresor vänder sig till dig som önskar spela trivselbridge med likasinnade, men för utmaningens skull arrangerar vi även en ”huvudtävling” där våra svenska och norska deltagare kämpar om att vinna mästerskapstiteln. Förutom äran så tilldelas en vandringspokal till det vinnande landet. Pokalen kommer att få stå kvar på fartyget för att kunna beskådas av fartygets alla gäster.

Vi kommer företrädesvis att spela barometertävlingar. Vi har med oss ”Bridgemate” vilket innebär att du erhåller resultat efter varje spelad rond. Dessutom kommer du i efterhand att kunna se samtliga brickor och resultat på nätet.

Under kryssningen kommer du att möta spelare med varierad erfarenhet, flertalet på medelgod klubbnivå.

Bridgespelet genomförs med hänsyn till de utflykter som ingår i programmet. Om du väljer att delta på vissa extrautflykter kan du vara tvungen att avstå bridgespelet. En spelavgift (150:-) erläggs ombord till vår bridgeledare.

OBS! Angivna speltillfällen i dagsprogrammet är preliminära och kan ändras. Om intresse finns kan det komma att arrangeras fler speltillfällen ombord.

Du är välkommen att spela även om du reser på egen hand. Vi kommer då att para ihop dig med en annan spelare. Vid udda antal spelare kommer vår bridgeledare att delta i spelet.

MS River Discovery II

4+ stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

MS River Discovery II, representerar en helt ny generation av flodkryssningsfartyg som seglar på Europas floder. Tack vare hennes effektiva framdrivningssystem är hon ett av de få fartyg som klassificeras som ett ”grönt fartyg”.

Fartyg: MS River Discovery II
Byggt år: 2012
Standard: 4+ stjärnigt
Längd: 125,5 m
Antal däck: 4  – Soldäck, övre däck, mellandäck och nedre däck
Antal passagerare: 170

Faciliteter ombord: Ombord finner du restaurang, panoramalounge med bar, gym, bibliotek, hiss och ett stort soldäck med solstolar. Gratis Wi-Fi.

Hytter: Fartygets hytter är alla utvändiga med fönster och har badrum med inglasad dusch, hårtork, minisafe, TV, luftkonditionering och två enkelsänger som kan sättas samman till en dubbelsäng. Hytterna är ca 16 m2 stora och sviterna är 23 m2 stora. Hytterna på övre däck och mellandäck har fransk balkong medan hytterna på nedre däck har mindre fönster

MS River Discovery II Fartygsöversikt

 

Hytter på MS River Discovery II

 • Svit på Övre däck

  Svit på övre däck på ca 21 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

  Däck: Navigator Deck.

  Vid ankomsten väntar en liten flaska (0.375 l) champagne i hytten och färska orquidéer. Du har även tillgång till en ”kuddmeny”, där du får själv kan välja vilken typ av kudde du önskar sova på.

 • Dubbelhytt på Övre däck

  Dubbelhytt på övre däck på ca 15 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

  Däck: Navigator Deck.

 • Dubbelhytt på Mellandäck

  Dubbelhytt på mellandäck på ca 15 kvm med större fönster och fransk balkong

  Däck: Explorer Deck.

 • Dubbelhytt på Nedre däck

  Dubbelhytt på nedre däck på ca 15 kvm med två små övre fönster.

  Däck: Odyssey Deck.

Elias Drakenberg

Svensk färdledare

Färdledare: Elias

Ett starkt intresse för kartor ledde till en magisterexamen i geografi och vidare biologistudier. Kunskaperna har sedan använts inom läraryrket samt på många intressanta resor världen runt, framför allt i östra Europa. Till vardags jobbar Elias med digitalisering av landets skolor och guidar besökare i Stockholm, till fots, på cykel samt på taken i Gamla stan!

 

Lennart Back

Bridgeledare: Lennart

Lennart har de senaste tio åren planerat och genomfört ett antal mycket omtyckta bridgeresor på klubbnivå.
Till vardags arbetar han inom Försvarsmakten. Han har dessutom i drygt 30 år varit kurschef och instruktör på sambandskurser inom frivilligförsvaret. Att utbilda med kvalité och samtidigt skapa mycket trivsel är ett av hans motto.
Utöver sitt arbete och bridge är resor det stora intresset.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Bukarest och hem från Wien inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•11 dagars / 10 nätters flodkryssning med MS River Discovery II inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Frukostbuffé
◦Lunchbuffé med tre varmrätter och salladsbar
◦Fyrarätters middagar, välj mellan tre huvudrätter
◦Tidigt morgonkaffe med juice och wienerbröd
◦Eftermiddagskaffe/te med kakor
◦Kvällssnacks i baren
◦Kaptenscocktail och femrätters middag
◦Levande musik i salongen
◦Serbisk afton med musik och folklore
◦Landsbylunch inkl lokal underhållning
◦Vinprovning med lokala viner
◦Tvål, schampo osv. från L’Occitane-en-Provence i hytterna
◦Internationella TV-kanaler i hytterna
◦8 utflykter och stadsrundturer enligt dagsprogram
◦Hamnavgifter
◦Wifi*
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare
•Escape Travels bridgeledare

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Dricks till besättning, 7 euro per natt/person
•Dricks till lokala guider och chaufförer
•Spelavgift till bridgeledaren

DRYCKESPAKET
Ombord på fartyget kan du köpa till dryckespaketet ”All Inclusive Drink Package”.  Obs fråga fartyget om vad som ingår när du är ombord då detta ibland kan ändras beroende på säsong. Med detta dryckespaket får du obegränsat med dryck av följande:
•Fatöl (0,3 l eller 0,4 l)
•Vin serverat i karaff 0,25 l ( välj mellan 3 vita, 3 röda och 1 rosé)
•Ett urval av läsk, juice och mineralvatten
•Vissa spritsorter såsom gin/wiskey/vodka utvalda sorter
•Utvalda mousserande viner i glas
•Vatten på flaska i hytten, samt på dagliga utflykter

Dryckerna erbjuds i restaurangen till lunch och middag, samt i baren och på soldäck från kl. 09:00 till 24:00.
Pris: ca 29 EUR per person/dygn.

Vänligen observera
Alla drycker som serveras efter kl. 24:00, samt alla drycker som inte är angivna ovan, debiteras ert ombord konto. Dryckespaketet måste bokas för hela kryssningen och samtliga personer som bor i samma hytt måste betala för dryckespaket, det går ej att dela.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

TILLVALSUTFLYKTER
Förutom de utflykter som är inkluderade i priset så finns det möjlighet att boka till några tillvalsutflykter. Alla utflykter bokas och betalas ombord. Läs mer om dom här;
Tillvalsutflykter på Donau, Bukarest – Wien 2019

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage.
Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.