Den Gyllene Triangeln med Brahmaputra

 • NYHET 2019 – Flodkryssning på Brahmaputra
 • Den gyllene triangeln med Delhi, Agra och Jaipur
 • Upplev Keoladeo, Ranthambore och Kaziranga nationalpark
 • Alla utflykter är inkluderade
 • 8 nätter på hotell, och 5 nätter ombord på MV Mahabaahu

Indien: Den Gyllene Triangeln med Ranthambore, flodkryssning på Brahmaputra, och Kolkata

Följ med oss på en oförglömlig och upplevelserik resa till Indien, och segla längs den mäktiga Brahmaputra. Detta är en resa som kommer att kittla både fantasin och dina smaklökar. Upplev de spännande städerna Gamla och Nya Delhi, och utforska det berömda mausoleet Taj Mahal, som blev byggt för mogulhärskaren Shah Jahans älsklingshustru.

 

Ladda ner PDF här
 • NYHET 2019 - Flodkryssning på Brahmaputra
 • Alla utflykter inkluderade

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 22.10.2019
 • Avreseort Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 15 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1 - 2

Sverige - New Delhi

Avresa från Sverige. Efter ett flygplansbyte ankommer vi till Delhi påföljande dag.

Vid ankomsten väntar vår buss som tar oss till hotellet där vi checkar in, och får lite vilotid. Efter frukost gör vi en stadsrundtur i denna spännande huvudstaden. Först besöker vi Gamla Delhi och Raj Ghat, ett minnesmonument tillägnat Mahatma Gandhi. Den svarta marmorplattformen markerar platsen för Gandhis kremering år 1948, och ligger vid Yamuna-floden. Vi kör förbi det röda fortet som rymmer flera museer. Fortet är en ikonisk symbol för Indien, och på landets självständighetsdag den 15 augusti, hissas flaggan vid huvudporten av landets premiärminister.

Vi åker rickshaw genom myllret av människor, passerar olika fortskaffningsmedel och marknadsstånd, innan vi kommer fram till kryddmarknaden. Lunch serveras på Chor Bizarre, som ligger mellan Gamla och Nya Delhi.

Vi fortsätter färden till afghanen Qutabs mäktiga minaret från 1200-talet, byggd på ruinerna av ett hindutempel. Tornet når 72,5 meter, har 379 trappsteg och är Indiens högsta tegelminaret. Vi besöker stormogulen Humayuns grav, ett praktfullt monument byggt av änkan till Humayun. Vi kör förbi India Gate, parlamentsbyggnaden och Rashtrapati Bhawan, presidentens officiella residens.

Middag på hotellet på kvällen.

India Gate i New Delhi
Dag 3

DELHI - AGRA

Efter en god men tidig frukost, går färden vidare mot Agra. Från bussfönstret får du uppleva Indiens vardagsliv. Bilar, bussar, djur och människor färdas längs med vägen, allt är mycket exotiskt för oss nordbor.

På eftermiddagen besöker vi fortet i Agra, även känt som Lal Qila. Fortet kom med på Unescos lista över världsarv år 1983, och är det mest betydelsefulla fortet i hela Indien. Innanför citadellets murar, ligger flera palats, bl.a. Khas Mahal och Shish Mahal, samt några vita marmormoskéer.

Sent på eftermiddagen kommer vi fram till landets kanske finaste monument, Taj Mahal. Byggnaden uppfördes av mogulhärskaren Shah Jahan, och är gravkammare för hans hustru som dog i samband med att hon födde deras fjortonde barn. Det är ett beundrat mästerverk, och otaliga dikter har skrivits om Taj Mahal, ett monument som tog närmare 22 år att bygga. Vi får uppleva platsen den bästa tiden på dygnet, vid solnedgång, som blir ett minne för livet. Middag på hotellet i Agra på kvällen.

Dag 4

Agra - Bharatpur - Ranthambore

Vi intar en tidig frukost, innan vi åker vidare på vår upptäcktsfärd längs Den Gyllene Triangeln, Rajasthan. Vi kör till Keoladeos nationalpark, (tidigare kallad Bharatpurs fågelreservat), 55 km från Agra. Längs vägen stannar vi vid Fatehpur Sikri, den röda sandstensstaden, som blev lämnad strax efter att den blev byggd för över 300 år sedan. Det var den store mogulkejsaren Akhbars försök till att bygga en ny huvudstad, men då de lokala brunnarna sinade blev staden övergiven. Det är en fantastisk plats att uppleva och byggnaderna är mer eller mindre i samma goda skick idag som då.

Väl framme i Bharatpurs fågelreservat blir vi visade runt av vår lokale guide medan vi cyklar och försöker se hur många av de 400 fågelarterna vi får syn på. Efter lunch tar vi tåget till Sawai Madhopur, en tur som tar närmare 2 timmar. Vid ankomsten väntar vår transferbuss som tar oss med till hotellet, där vi checkar in.

Ranthambores nationalpark är en av de största, och mest berömda nationalparkerna i norra Indien. Parken ligger i Sawai Madhopur distriktet i sydostliga Rajasthan. Parken var tidigare ett jaktområde för maharadjorna av Jaipur. I dag är parken en stor turistattraktion och flera kända fotografer har fått många fina ögonblicksbilder av det rika djurlivet och det frodiga landskapet.

Dag 5

Ranthambore

Tidig morgon besöker vi Ranthambores nationalpark. Parken har ett rikt djurliv, och är särskilt känt för sina tigrar, men här finns även leoparder, hyenor, indiska gaseller, ökenrävar, krokodiler och pytonormar, samt mer än 300 fågelarter för att nämna några. Kom ihåg att ta med kameran! Efter vår morgonsafari, åker vi tillbaks till hotellet för en stadigare frukost.

Under eftermiddagen gör vi ytterligare en safari.

 

Dag 6

Ranthambore - Jaipur - Diwali/Ljusfestivalen

Efter frukost går färden vidare mot Jaipur. Bussresan tar ca 4 timmar. Luta dig tillbaka i sätet och följ med i vardagslivet som utspelar sig längs med vägen.

På eftermiddagen är vi med och firar Diwali – ljusfestivalen – på Diggi Palace Hotel, ett furstligt palats från 1860-talet, med furstefamiljen som värdar. Här blir det traditionell mat, levande musik, dans och fyrverkeri. Diwali betyder ordagrant «rad av lampor», och är en av de viktigaste och mest praktfulla festivalerna i Indien. Den blir firad den 15.e dagen i månaden «Karthika» (oktober/november) i Hindu-kalendern. Varenda lampa som tänds denna kväll är symbolen för det godas seger över det onda. Dagarna före festivalen städas alla hem skinande rena, det dekoreras och på själva festivalkvällen klär sig indierna i nya kläder och tänder ljus och oljelampor och utför en ceremoni till Lakshmi, som är gudinnan för lycka, fruktbarhet och överflöd.

 

Dag 7

Jaipur

Efter frukost åker vi till Amber Fort. Vi gör ett kort fotostopp vid Hawa Mahal, det legendariska Vindarnas palats. Väl framme vid foten av fortet, kan du välja om du önskar att gå, rida på elefant eller åka med jeep upp till ingången. Amber Fort är den mest berömda sevärdheten vid Jaipur, och ligger uppe på en bergstopp i Amber, norr om Jaipur. Fortets soldater vaktade vägen mot Delhi och Nordindien. Detta historiska residens är en orientalisk dröm. Medan de flesta hindu-kungarna i Rajasthan utmärkte sig i sitt motstånd mot de muslimska mogulhärskarna i Delhi och Agra, gick maharadjan av Jaipur i deras tjänst och var stormogulen Akbars ledande general.

Vi besöker palatset, en fin byggnad i centrum av Jaipur. Palatset är både ett museum och bostad för Jaipurs kungafamilj. Vidare till Jantar Mantar, ett observatorium bestående av nitton astronomiska instrument, byggt för att mäta tiden, avståndet mellan olika himlakroppar med mera. Det är det största observatoriet i världen av sitt slag.

På eftermiddagen promenerar vi i Gamla Stan. Jaipur är känt som den rosa staden och har flera fascinerande basarer och här kan man göra goda köp efter en runda med prutning och gestikulering. Här finns massor av hantverk och handarbete, kanske något kan vara fint att få med sig hem?

Dag 8

Jaipur - Gauhati - Silghat

Vi blir hämtade efter frukost och kör till flygplatsen i Jaipur. När vi kommer fram till Gauhati möter vi vår lokalguide. Vi får en lunchbox som vi kan äta under färden på bussen vidare mot Silghat, där vi går ombord på vårt kryssningsfartyg MV Mahabaahu. Bussresan tar cirka 5 timmar, vi kan luta oss tillbaka och njuta av utsikten medan vi färdas.

Vi befinner oss nu i provinsen Assam, nordost i Indien. Länderna Myanmar, Bangladesh och Bhutan ligger bara «ett stenkast bort». En kort bussresa tar oss till teplantaget Kaliabor, där vi ser stamkvinnor plocka teblad på de gröna kullarna. Vi går vidare till tefabriken, där vi får lära oss mer om processen som till slut blir det kända och goda Assamteet.

På väg tillbaks till fartyget stannar vi till på en jutefabrik. Väl ombord på fartyget blir det kulturell afton med tidig middag.

 

Dag 9

Kaziranga nationalpark

Vi startar tidigt och efter en kopp te och några smårätter, åker vi till Kazirangas nationalpark. Den mest kända djurarten i parken är den indiska pansarnoshörningen, men parken har många andra fina djur också. Hela 180 olika djurarter bor här, bland annat indiska elefanter, tigrar, olika hjortarter, asiatisk buffel och otaliga fågelarter. Vi rider på elefanter genom bushen, och har vi tur får vi uppleva vattenbuffel, sumphjort och tiger på nära håll. Var redo med kameran!

Efter frukost på en lokal resort i parken, åker vi vidare mot Bagori, som ligger i västra Kaziranga. Vi åker ut på en safari i öppna jeepar, i denna unika park som kom med på Unescos världsarvslista år 1985. Därefter återvänder vi till fartyget för en god lunch och får lite vila.

Senare dagen får vi lyssna till ett föredrag om det mångkulturella livet bland stammarna längs floden. Vi åker med småbåtar till Bishwanath Ghat, där vi bland annat får se resultatet av kvinnornas otroliga vävkunskaper. Ombord igen på fartyget blir det en smaklig middag, innan vi tidigt går till sängs.

 

Dag 10

Kaziranga - Dhansiri båtsafari

På morgonen seglar fartyget vidare österut i parken. Ombord äter vi frukost, njuter av utsikten och föredraget om livet längs Brahmaputra. Vi åker ut på safari igen i våra småbåtar. Det är ett rikt djurliv längs flodkanterna. Uttrar, sköldpaddor, elefanter och vattenbufflar är bara några av arterna vi kan träffa på. Det som avgör vilka arter vi får se, är hur högt vattenståndet är när vi är där.

Vi återvänder till fartyget för lunch. Om vädret tillåter, finner vi en passande sandbank längs med floden där vi tänder en eld och myser lite extra. På kvällen blir det middag ombord.

 

Dag 11

Besök i Mishing by

Efter lite frukost, och ett yogapass, beger vi oss ut på en ny utflykt. Denna gång ska vi besöka en stam som troligtvis kom från Tibet för tolvhundra år seden. Vi åker i småbåtar mot mishing byn. Här är husen byggda på pålar, och byborna tar emot oss med gästfrihet. De flesta mishing-kvinnor är duktiga väverskor, och vi får se hur de klär sig, män i dhoti och kvinnor i mekhela chaddor. För den som önskar finns det möjlighet att handla bland annat textilier.

Ombord igen på fartyget har vi en traditionell assamesisk afton.

 

Dag 12

Majuli - Sibsagar - Neamati Ghat

Efter frukost får vi en förklaring till varför Brahmaputra kallas en «flätad flod». Floden är grund och vattenrik, och finner ständigt nya fåror, skapar sandbankar, kanaler – och öar. Majuli betyder «land mellan vatten» och anses vara världens största bebodda ö i en flod. Den är ett slags mikrokosmos av assam-kultur, där olika livsfilosofier möter varandra och viktigaste klostret har som uppgift att främja riktningen inom hinduismen som betonar guden Vishnus roll. Han som håller igång livet och inkarnerar sig i olika former och funktioner. Dansen återger myter och livet, i detta rike av öar och sandbankar. Några Vishnu-präster har skapat ett klostersällskap Vi får se hur de lever, och vi får bevittna en ceremoni.

Därefter åker vi tillbaka till fartyget, där vi njuter av en varm lunch medan vi seglar vidare mot Neamati Ghat.

Vi kommer fram till Sibsagar, den gamla huvudstaden till ahom-kungarna. Stadens namn betyder Shivas hav, uppkallat efter hinduernas dödsbringare och livsgivargud- Shiva. Här finns ruiner som dokumenterar ahom-dynastins storhet, deras palats och Asiens största amfiteater- ett stadium för buffelkamper och brottning, I själva staden vid kanten av en stor reservoar, ligger viktiga hinduiska tempel. Ett av dem, Sivadol, anses vara det högsta Shiva-templet i Indien.

På kvällen kommer vi tillbaks till fartyget och där har det dukats upp en härlig avskedsmiddag. Fartyget seglar mot Naemati Ghat, där vi ankrar för natten.

Dag 13

Naemati Ghat - Jorhat - Kolkata

Vi börjar dagen med ett litet yogapass ombord. Det finns också möjlighet att ta en promenad längs flodkanten och har vi tur, får vi kanske se något av djurlivet längs denna magiska flod. Vi njuter en sista frukost ombord på fartyget som har varit vårt hem de senaste dagarna, och säger farväl till besättningen. Vårt bagage får vi hjälp med när det närmar sig avresa. På väg till flygplatsen i Jorhat, stannar vi vid en teplantage där vi njuter en traditionell assam-lunch och te. Assamte är lovprisat i hela världen, och vi får en inblick i hur det odlas och torkas.

Senare flyger vi till Indiens näst största stad, Kolkata, tidigare känt som Calcutta, och landets kulturstad nummer ett. Här lever en intressant mix av både poeter, filmskapare, Nobelpris-vinnare, tillsammans med de fattiga från slummen, i ett myller av färger och dofter. Vi checkar in på hotellet, där vi ska bo de nästföljande två nätterna.

 

Dag 14

Kolkata

Vi äter frukost på hotellet innan vi åker på utflykt. Vi får bland annat se Howrah-bron, som förbinder Kolkata med industristaden Howrah. En miljon fotgängare, 80 000 bilar, samt kor och cyklister, tar sig över bron varje dag. Precis intill finner vi blomstermarknaden Mullik Ghat. Denna 125 år gamla marknad, är den största i östra Indien och väl värd ett besök.

Vid sidan av marknaden, ser vi män, kvinnor och barn bada i floden, tvätta kläder, be, arbeta och leva sina liv som de har gjort i generationer. Här handlar livet om de små tingen, och den mäktiga floden Hooghly är själva livlinan till många av stadens miljoner invånare.

Vi besöker Esplanade spårvagnsstation, där vi går ombord på spårvagnen som tar oss vidare mot Calcutta University. Vi utforskar de trånga gatorna i Gamla Stan, och längs vägen blir vi säkert erbjudna lokala varor av alla de slag. Vi får också se Victoria Memorial, en storslagen marmorbyggnad som blev klar år 1921. Byggnaden blev uppfört till minnet av Drottning Victoria, kejsarinna av Indien (år 1819 – 1901), och fungerar nu som ett museum. Här besöker vi den fina parken och kan njuta av byggnaden utvändigt, så kom ihåg att ta med kameran!

På kvällen återvänder vi till hotellet, och förbereder oss för hemresa.

Dag 15

Kolkata -Sverige

Vi checkar ut från hotellet, och åker mot flygplatsen vid midnatt. Det blir mellanlandning och flygbyte före ankomst till Sverige.

 

MV Mahabaahu

Fakta om fartyget

Fartyg: MV Mahabaahu
Byggt år: 2011
Antal däck: 5 – Soldäck, Däck II, Däck I, Huvuddäck och Nedre däck
Antal passagerare: 58

Faciliteter ombord: Restaurang, SPA-avdelning med massagerum och frisör, soldäck med bassäng, bibliotek med internettillgång och hiss. Alla hytter är utsides. Flera kvällar är det föredrag (på engelska) och andra kulturella aktiviteter. Där lär vi oss mer om indierna och landets traditioner.

MV Mahabaahu Fartygsöversikt

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
• Flyg Stockholm – New Delhi / Kolkata – Stockholm (flyg från andra städer på begäran)
• Flyga Jorhat – Kolkata
• Tåg Bharatpur – Sawaimadhopur i växellåda
• 8 nätter på förstklassiga hotell
• 5 nätter ombord på MV Mahabaahu
• Helpension ombord på fartyget
• 7 luncher
• Frukost och middag på hotellen
• Alla utflykter enligt programmet
• Transport mellan flygplatser – hotell – fartyg
• Alla entrébiljetter enligt program
• Elefantridning / Jeep i Jaipur
• Rickshaw i Delhi
• Lokala, engelsktalande guider
• Norsk färdledare från Escape Travel Norge

INTE INKLUDERAT
•Dryck utöver det som nämns ovan
•Visum till Indien
•Dricks till besättningen, lokala guider och chaufförer (beräknad till totalt 1000-1500,- person)
•Fotoavgifter (vid monument)

DRICKS
Dricks är frivilligt men en viktig inkomstkälla för besättningen, lokalguiderna och chaufförerna. Du bör beräkna med att ge ca 1000-1500,- per person i lokal valuta. Mer information får du av färdledaren på plats.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss men inte alla. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.