Exotisk kryssning Västafrika Variety Cruises

Exotisk flodkryssning i Västafrika med Variety Cruises

HÖJDPUNKTER

• Upplev västra Afrika
• Exotiska Senegal
• Gambia – färgstarkt och med en unik atmosfär
• Segla på Gambiafloden i en stor yacht
• Rikt djurliv och frodig natur
• Solsäkert, tropiskt klimat

/ FLODKRYSSNING I SENEGAL OCH GAMBIA

Följ med oss till de exotiska länderna Senegal och Gambia. Här bjuder vi på spännande upplevelser och en bra blandning av flera kulturer – medan du bor komfortabelt på yachten M/Y Harmony V, max 49 gäster.

Senegal ligger i den västra delen av Afrika. Förutom att landet omfamnar Gambia gränsar det till Atlanten i väst, Mauretanien i norr, Mali i öst och Guinea och Guinea-Bissau i söder. Många av landets ca 14 miljoner invånare arbetar i gruvor eller med cement. Jordnötter och fiskprodukter är bland det viktigast exportvarorna för både Senegal och Gambia.
Gambia är omgiven av Senegal, med undantag för 50 km Atlantkust i väster. I genomsnitt är Gambia endast 35 km bred, har cirka 1 800 000 invånare och är det minsta landet på kontinenten. Många människor tänker omedelbart på gambiska floden när man talar om Gambia, och det är förståeligt. Floden sträcker sig 1000 kilometer inåt landet från Atlanten, men bara hälften är farbar. En exotisk kryssning i Västafrika med Variety Cruises är en fantastisk upplevelse.

SMALL IS BETTER…!
Variety Cruises är ett litet rederi med små och intima kryssningsfartyg och yachter. Rederiet har 11 fartyg i sin ägo och de erbjuder alla en alldeles unik kryssningsupplevelse. Fartygens storlek varierar från 5 till 36 hytter och på grund av fartygens små storlekar kan Variety Cruises ta sig in i hamnar som de stora kryssningsfartygen inte har en chans att ta sig in i. Man anländer till både välkända och mer unika destinationer men det som verkligen utmärker kryssningar med Variety Cruises är just att känslan blir intim, avslappnad och personlig ombord.  Merparten av fartygen tar upp till 50 passagerare och cirka 20 mans besättning. Yachterna beskrivs bäst som små flytande boutique hotell med hög nivå på både service samt mat & dryck. Variety Cruises är det lilla rederiet som lägger fokus på kvalitet och ansvarsfull turism.

Variety Cruises erbjuder kryssningar i Grekiska övärlden, Sydöstra Asien, Kap Verde, Costa Rica & Panama, Island, Seychellerna, Spanien & Portugal, Västafrika, Adriatiska havet. Kryssningar med Variety Cruises är en unik upplevelse som är oslagbar.

 

Ladda ner PDF här
 • Pris från 43 995,-
 • Första tillgängliga avresa 05.02.2021 (1 avresor)
 • Längd 10 dagar
 • Helpension
 • Utflykter inkluderade
 • Norsk färdledare
 • Nyrenoverat fartyg (2017)

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 05.02.2021
 • Avreseort Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 10 dagar
 • Pris från 43 995,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

STOCKHOLM – DAKAR (SENEGAL)

Du möter den norske färdledaren vid gaten i Bryssel strax innan avresa för vidare färd mot Dakar.

Dag 2

DAKAR (SENEGAL)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och gör oss klara för en halvdagstur i Dakar. Bagaget lämnar vi kvar på hotellet under tiden. Turen går förbi stadens viktigaste monument så som Stadshuset, järnvägsstationen, befrielseområdet och presidentpalatset. Därefter åker vi ut med båt till Gorée Island, som finns med på UNESCO´s världsarvslista. Ön var känd som transithamn under den transatlantiska slavhandelns ”guldålder”, ett ställe som har en tung historia och som är väl värd att få med sig. Vi intar lunch på en lokal restaurang. Om tiden tillåter, besöker vi också en färgstark lokal marknad och konstgalleri.

Efter lunchen checkar vi in på fartyget M/Y Harmony V och intar middag ombord. Kryssningen kan äntligen börja och resan går söderöver mot Saloumdeltat.

Dag 3

DJIFFERE (SENEGAL) – BANJUL (GAMBIA)

Saloumdeltat finns med på UNESCOs lista av biosfärområden och anges av BirdLife International som ett mycket viktigt område för fåglar. Men här finns mycket mer än fåglar. Havssköldpaddor, delfiner och krokodiler är ingen ovanlig syn. Dagens utflykt börjar i den primitiva fiskebyn Djiffere och går vidare till byn Joal Fadiouth.

Senare fortsätter vi vår seglats söderut mot Banjul, huvudstaden i Gambia och porten till den långa Gambiafloden. Resan in på floden börjar senare på kvällen då vi seglar uppströms upp till Tendaba, där fartyget lägger till över natten.

Banjul,
Dag 4

TENDABA (GAMBIA)

Idag ska vi göra en utflykt till Kiang West National Park, en av Afrikas siste ostörda områden med savanner. Här finner man bland annat olika apor och över 250 fågelarter.

På eftermiddagen reser vi över floden till Bao Bolong Wetland Reservatet, Gambias största naturreservat, med mangroveskog, kärr och Savannskog. Det finns också ett fantastiskt fågelliv. Andra djur som vi förhoppningsvis får uppleva här är havskor, nilenkrodiler, flodhästar och den sällsynta Sitatunga – en sorts antilop som bor i mossen. En annan vanlig syn längs floden är risodlingar av lokala byborna. Övernattning i Tendaba.

Dag 5

TENDABA – KUNTAUR (GAMBIA)

Idag kommer vi att tillbringa den mesta tiden på floden. Njut på soldäcket, ta del av fartygets faciliteter eller njut av utsikten när vi seglar mot Kuntaur-flodens sista hamn för havsgående fartyg. Härifrån är det bara möjligt att åka med mindre båtar och kanoter.

På väg mot Kuntaur så smalnar floden av, vilket gör utsikten ännu bättre. Vi seglar genom ett område med frodig vegetation och rikligt djurliv. Här kommer vi att få se de lokala bybornas traditionella hyddor med halmtak. Kanske möter vi någon som är ute på floden och fiskar i deras trästams-kanoter? Tidigt på eftermiddagen är vi framme i Kuntaur. Här finns den bland annat en traditionell jordnötsmarknad, den viktigaste exportvaran i Gambia. Vi ligger vid kaj i Kuntaur över natten.

Dag 6

KUNTAUR – RIVER GAMBIA NATIONAL PARK (GAMBIA)

Dagens utflykt går först till River Gambia National Park. Vi åker in på floden i motoriserade piroguer, lokala fiskebåtar i trä. Nationalparken etablerades 1978 och består av fem obebodda öar. Det är tyvärr inte tillåtet för turister att gå i land, så vi utforskar parkens mångsidiga ekosystem med regnskog, savanner och mangroveträsk från båtarna.

Här lever både schimpanser och babianer sida vid sida med den klumpiga afrikanska uttern, sjökor, krokodiler, klippare och antiloper. Parken är också en av de sista säkra platserna i Gambia för den utrotningshotade flodhästen.

Efter besöket i nationalparken, reser vi vidare till den sömniga hamnstaden Jangjanbureh, där det en gång i tiden var vanligt för fria slavar att bosätta sig. Vi återvänder till båten, som även denna natt ligger i Kuntaur.

Dag 7

KUNTAUR – BANJUL (GAMBIA)

Dagen spenderas på floden och kaptenen försöker, så långt som det är möjligt, att ta en annan väg nedströms. Det kan ibland vara svårt på en flod, men att segla längs den motsatta sidan som när vi reste uppströms bidrar till ännu fler intryck och upplevelser.

Vi anländer till Banjul sent på kvällen och fartyget ligger vid kaj här under natten.

Dag 8

BANJUL – ABUKO & MAKASUTU NATURRESERVAT (GAMBIA)

Efter frukost är det inplanerat en utflykt till det vackra naturreservatet Abuko. Även om det är litet har den en rik biologisk mångfald. Förutom många av de arter vi har sett förut, erbjuder Abuko en grön nape, röd Colobus, hyenor och flera typer av antiloper.

Därefter går turen vidare till Makasutu, Gambias mest framträdande ekoturism projekt. Här hittar du Riparinskog, savanner och mangrove. Guinea-Bavianen välkomnar oss att utforska området i traditionell stil, med ”Bushwalk” och i den typiskt lokala träram-kanoten. Under resan möter vi en helig islamisk man och en ”palmtappare” som arbetar för att extrahera SAP från palmer. Palm SAP, eller Palmvin är en mycket populär dryck i området.

Innan vi återvänder till fartyget, åker vi genom Banjul för ett besök på Nationalmuseet. Utställningen här är baserad på infödingarnas kultur genom tiderna. På eftermiddagen återvänder vi till fartyget och seglar norröver tillbaka till Dakar.

DAG 9

DAKAR (SENEGAL) – STOCKHOLM

Tidigt på morgonen ankommer vi till Dakar, kryssningen sista hamnen. Efter frukost checkar vi ut från fartyget och vår väntande buss tar oss med till hotellet, där vi har bokat dagrum. Välj mellan en lugn och skön dag vid poolen eller utforska staden på egen hand Eller varför inte följa med vår färdledare på en upptäcktsfärd? Framåt kvällen sätter vi kurs mot flygplatsen och flyger hem till Sverige, med flygplansbyte under vägen.

Dag 10

Ankomst Sverige

Vi ankommer till Stockholm/Arlanda på morgonen med många fina minnen i bagaget.

M/Y Harmony V

M/Y Harmony V

Rederi: Variety Cruises
Byggår: 2009 (totalrenoverat 2017)
Längd: 55 meter
Max antal gäster: 49
Fartyget ägs av rederiet Variety Cruises. M/Y står för motor yacht. Fartyget är byggt 2009, har dubbla skrov och är mycket säkert att segla med. Hon renoverades 2017 och har nu 25 fina och bekväma dubbelhytter, alla yttre med stora fönster och privat badrum. Fartyget rymmer upp till 49 gäster i en avslappnad och trevlig atmosfär. Ombord kan du njuta av hisnande utsikt från det öppna däcket, kanske från en av solstolarna?!

Man kan koppla av i loungen både ute eller inne, kanske hitta en bra bok eller brädspel i det välsorterade biblioteket och njuta av god mat i det trevliga och rymliga restaurangområdet. Fartyget har en badbrygga, fiskeutrustning, badlakan, kajaker och snorklingsutrustning ombord. Det finns WIFI ombord (mot en extra kostnad).

Hytter på M/Y Harmony V

 • Kategori P

  Övre däck (14-16 m2)

  Hytten har två enkelsängar eller dubbelsäng, stora fönster, soffa, individuell luftkonditionering, minikylskåp, TV, kassaskåp, hårtork och privat badrum med dusch och WC. Alla hytter har platt tv samt dvd spelare.

   

 • Kategori A

  Övre däck (13-14 m2)

  Hytten har två enkelsängar eller dubbelsäng, stora fönster, individuell luftkonditionering, minikylskåp, TV, kassaskåp, hårtork och privat badrum med dusch och WC. Alla hytter har platt tv samt dvd spelare.

   

 • Kategor B

  Huvuddäck (12-13 m2)

  Hytten har två enkelsängar eller dubbelsäng, stora fönster, individuell luftkonditionering, minikylskåp, TV, kassaskåp, hårtork och privat badrum med dusch och WC. Alla hytter har platt tv samt dvd spelare.

   

 • Kategori C

  Huvuddäck (11-12 m2)

  Hytten har dubbelsäng, stora fönster, individuell luftkonditionering, minikylskåp, TV, kassaskåp, hårtork och privat badrum med dusch och WC. Alla hytter har platt tv samt dvd spelare.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev. flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flygresa Stockholm–Dakar t/r med Brussels Airlines och Air France
•1 natt på 4* hotell i Dakar vid ankomsten
•Frukost och lunch i Dakar
•Sju nätters kryssning med M/Y Harmony V i utsideshytt
•Helpension under kryssningen (frukostbuffé, lunch och middag)
•Kaffe/te och vatten ombord
•Lån av badhandduk, snorkling- och fiskeutrustning ombord
•Utflykter och transporter enligt program
•Dagrum på 4* hotell i Dakar på avresedagen
•Norsk färdledare från Escape Travel (vid minst 15 gäster)

EJ INKLUDERAT
•Dryck om det inte specifikt anges
•Dricks för besättningen ombord  (beräkna 13-15 euro per resenär/dag)
•Dricks för guider/chaufförer

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.