Flodkryssning Donau med rundresa i Transsylvanien

HÖJDPUNKTER

 • Du bor i komfortabla utsides hytter på våra förstklassiga fartyg,
 • En spännande rundresa med vår färdledare och Rumänienexpert Trond Aspaas.
 • Seglatsen genom Järnporten, en av de vackraste sträckorna på Donau.
 • Besök på vingård med vinprovning.
 • Besök i Sighisora, Draculas födelsestad med pastellfärgade hus – en unik medeltidsstad.
 • Huvudstaden Brasov, staden med skyhög charmfaktor.
 • ”Dracula-slottet” Bran castle.
 • Villa Primaverii, se hur diktatorn Nicolae Ceausescu levde i lyx.

En resa in i greve Draculas rike!

Transsylvanien är kanske mest känt för Draculas blodtörstiga bett och ”Dracula-slottet” Bran Castle, känt från Bram Stokers berättelser.
I regionen finner du allt från vackra medeltidsstäder med kullerstensgator, ståtliga sagoslott till ett varierande landskap med en natur utöver det vanliga.

Vi börjar med en flodkryssning på Donau med det förstklassiga fartyget MS River Navigator, innan vi fortsätter in i det mytiska och sagoomspunna Transsylvanien. Man kan säga att denna resa är som en liten samling med det bästa från Östeuropa. De som reser hit, reser ofta tillbaka för att upptäcka mer.

Ladda ner PDF här
 • Rundresa i Transsylvanien
 • Måltider inkluderade
 • Utflykter inkluderade
 • Norsk färdledare
Norsk färdledare
Trond Aspaas

Avgångar

 • Avresa 29.10.2019
 • Avreseort Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 8 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Belgrad

Vi avreser tidigt från Stockholm – mellanlandning och flygplansbyte i München. Vi landar i Belgrad vid lunchtid. Efter en kort transfer från flygplatsen, checkar vi in på vårt flytande hotell och äter lunch ombord på MS River Navigator.

Efter lunch väntar en stadsrundtur där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan.

Till kvällen bjuds det in till serbisk afton ombord och vi välkomnas på traditionellt vis med bröd och salt. Det serbiska temat fortsätter efter middagen med folkloreshow och visning av handstickade Sirogojno-tröjor, kända för sina vackra landskapsmotiv.

Panoramavy över Belgrad sett från Kalamegdan
Dag 2

Järnporten

I dag seglar vi genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av naturen, som räknas som ett av de mest natursköna områdena längs floden Donau. Denna sträcka var tidigare en fruktad passage för all båttrafik på grund av alla branta klippor och farliga undervattensströmmar. Men farorna avlägsnades år 1972 när Järnportens hydroelektriska kraftanläggning stod klar och ett avancerat system med slussar öppnades.

Under morgon lägger fartyget till vid Järnportens ravin, i närheten av den gamla fästningen Golubac. Följ med på en utflykt till fästningen, som har spelat en stor roll i historien genom sin strategiska plats i floden (mot tillägg). Från fästningen fortsätter utflykten längs ravinen varifrån du har en fantastisk utsikt. Vi kommer fram till Lepenski Vir, som är en av de mest betydelsefulla arkeologiska platserna i Serbien. Byn var perfekt beläget för fiskare som levde där för över 7000 år sedan. Man har funnit lämningar som är daterade till 6000 år f. Kr. Turen avslutas vid den lilla staden Donji Milanovac dit fartyget nu har förflyttat sig. Kvällen bjuder in till festlig kaptensmiddag ombord.

Järnporten med Decebalus skulpterade ansikte
Dag 3

Vidin

Vi äter frukost ombord innan dagens stadsrundtur i Vidin, där vi bland annat får se Baba Vida-fästningen – stadens historiska landmärke. Därefter kan de som önskar kan följa med på en utflykt till Belogradchik-bergen (mot tillägg). Belogradchik är känt för sina vackra och speciella klippformationer, men också för sitt stora fästningskomplex som är ett av de viktigaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.

På kvällen lägger fartyget ut för kryssningens sista sträckning, som går längs gränsen mellan Bulgarien och Rumänien.

Dag 4

TURNU MAGURELE - SIBIU

Vinprovning och en av Europas vackraste platser

Efter frukost lämnar vi fartyget i hamnstaden Turnu Magurele för nya spännande upplevelser. Vi åker norröver längs med floden Olt, den längsta floden inom Rumäniens gränser. Vi stannar till vid en vingård för vinprovning och lunch.

Efter lunch fortsätter vi vidare och följer floden genom bergsmassivet Karpaterna in i Transsylvanien. Visste du förresten att Transsylvanien betyder landet bortom, på andra sidan? Efter ca 5 timmars körning (300 km) kommer vi fram till Sibiu, där vi checkar in på vårt hotell (2 nätter) som ligger mitt i gamla stan. Middag intar vi på en restaurang i stan. Magasinet Forbes har beskrivit denna delen av Sibiu som en av Europas vackraste, det säger inte lite! (F, L, M)

 

Den vackra gamla stan i Sibiu
Dag 5

SIBIU

Stadspromenad och familjebesök

Efter frukost på hotellet gör vi en guidad stadspromenad i gamla stans charmerande omgivningar. Sibiu har sedan 1400-talet varit ett viktigt handelscentrum och den viktigaste av sju etniska tyska städer i området. Om vädret tillåter så tar vår lokalguide oss med till en herdefamilj som bor i en vacker dal, en knapp timmes körning från Sibius centrum. Lunch samt kaffe och kakor intar vi därefter hos en annan familj inte långt därifrån.

Under eftermiddagen har du fri tid att på egen hand utforska Sibiu innan vi intar middag på en lokal restaurang i gamla stan (F, L, M).

Karpaterna
Dag 6

SIBU – SIGHISOARA - BRASOV

Draculas stad och huvudstaden med skyhög charmfaktor

I dag sätter vi kursen ännu djupare in i det centrala Transsylvanien. Efter en knapp timmes körning är vi framme i den gamla sagostaden Sighisoara, Draculas födelsestad.

Att gå uppför de branta kullerstensgatorna och genom stadsporten är som att färdas tillbaka till 1500-talet. Här får vi tid till att lära känna denna unika medeltidsstad med mysiga pastellfärgade hus. En stor del av staden har förblivit orörd vilket gjort att stadens historiska centrum år 1999 uppfördes på Unescos världsarvslista. Lunch intar vi i huset där självaste Dracula sägs ha fötts år 1431.

Efter lunch fortsätter vi ännu längre tillbaka in i historien. Vi gör ett kort stopp vid medeltidsborgen Rupea, där dacia-kungen Decebal sägs ha tagit sitt eget liv år 106 e kr istället för att överge sig själv till Traian. Det 40 m höga monumentet av kung Decebal har vi tidigare sett (ansiktet i berget) när vi kryssade genom Järnporten mellan Belgrad och Vidin.

Turen går vidare genom böljande landskap som varvas med djupa skogar. Efter ca 1-2 timmars körning (100 km) kommer vi fram till Transsylvaniens huvudstad Brasov. Staden är en annan av de sju tyska städerna från medeltiden (Siebenbürgen) och är idag en av de bäst organiserade i hela Rumänien med en god ekonomisk utveckling.

Brasov är en av de mest besökta städerna i Rumänien och det finns flera anledningar till det. Staden ligger omgiven av Karpaternas södra fjälltoppar och visar fram en vacker gotisk, barock och renässansstil i en salig blandning. Det är samtidigt en spännande saxisk stad från 1200-talet med en skyhög charmfaktor. Staden fungerade länge som sydöstra Europas handelscentrum.

Brasov är som en labyrint med mysiga gator som snirklar sig mellan bohemiska caféer och små pepparkakshus som taget ur sagorna. Den stämningsfulla gamla stan består utav massor med vackra medeltidsbyggnader. Med sina ca 300 000 invånare, ligger staden vackert inbäddad i ett landskap med fjäll, dalgångar, byar och skog.

Vi checkar in på vårt hotell som ligger mitt i gamla stan i Bresov (2 nätter), varpå du har tid att utforska staden på egen hand. Vi intar middagen på en restaurang i stan och där vi förhoppningsvis ska äta oss mätta på rumänska traditionella rätter (F, L, M).

Gamlas stan i Sighisoara, Draculas födelsestad
Dag 7

CASTLE BRAN – POIANA BRADOV OG BRASOV

Dracula-slottet och Brasovs trevliga gamla stadsdel

Efter frukost på hotellet, börjar vi dagen med ett besök på det imponerande slottet Bran, som ligger en dryg halvtimmes (30 km) körning ifrån Brasov.
Själva slottet har inte så mycket att göra med greve Dracula, men det har blivit känt som ”Draculas slott”, mest på grund utav dess utseende.
Slottet ligger vackert beläget uppe på en höjd i den lilla staden Bran i en spännande natur med Karpaternas 2500 meter höga bergstoppar som bakgrund. Omringat av täta skogar och virvlande dimma har den definitivt en aura av mystik.

Här krävs det starka ben, en bra kondition och bra skor! I tillägg till en relativt brant backe, är det många smala snirkliga trappor och hemliga gångar. Inne i slottet finns en tortyrkammare men även en hel del fina möbler från 1920- och 1930-talet, då slottet var ett kungligt sommarresidens. Landets kommunistiska styre gjorde om det till ett museum år 1956.

De som inte vill besöka slottet, kan ta istället strosa runt och titta på lokalt och traditionellt hantverk av trä, keramik och textilier som säljs i marknadsstånden.

Efter slottsbesöket, åker vi via alpbyn Poiana Brasov (1000 möh). Avståndet ner till gamla stan i Brasov är bara 12 km, men höjdskillnaden är på nästan 500 meter. Vi stannar till på en utsiktsplats där vi har möjlighet att ta bilder över staden med den transsylvanska högslätten nedanför.

Lunch intas på egen hand och under eftermiddagen har du tid att utforska och insupa atmosfären i den gamla stan, vilket sällan blir en stressig upplevelse.  Från centrum är det ett  relativt kort avstånd till fästningen som ligger på en höjd mitt i stan eller till järnvägsstationen med goda förbindelser till Bukarest och andra intressanta städer i Rumänien. Alla köpcentra finner du i de nyare stadsdelarna. Avslutningsmiddag intar vi i en källarrestaurang inne i gamla stan (F, M).

Slottet Bran, greve Draculas slott
Dag 8

BRASOV – BUKAREST – HEMRESA

Sagoslott och besök i diktatorns hus

Vi äter frukost och checkar därefter ut från hotellet. Vi åker söderöver genom bergsmassivet Karpaterna (ca 1200 möh) och ut ur Transsylvanien och in i regionen Wallachia. Efter en dryg timmes kommer vi fram till alpbyn Sinaia (850 möh). Vi stannar till vid det vykortsvackra slottet Peles – sagoslottet som tillhörde Rumäniens första kung Karl (1866-1914). Bygget av slottet påbörjades år 1873 och den officiella öppningen skedde år 1883.

Det vackra slottet drar till sig en jämn ström av turister. Fram t om år 1947 var slottet ett sommarbostad för den rumänska kungafamiljen. Omgivningarna är fantastiska med de storslagna Karpaterna som bakgrund. Det finns möjlighet att se på den vackra parken och slottet utifrån (vi går inte in). Sinaia är också känt för att vara den enda stad där Orientexpressen har ett övernattningsstopp på sin rutt till och från Istanbul.

Vår upplevelserika resa är snart över för denna gång. Vi fortsätter söderöver och kommer fram till vår restaurang vid Herastrau-sjön som ligger i norra delen av Bukarest (ca 1 timmes körning). Vi intar lunch och gör ett besök på Villa Primaverii, som idag är ett museum. Detta var tidigare Nicolae Ceausescus residens där han levde i rikedom i 24 år – fram tills regimens fall år 1989. Du kommer att få se Ceausescu-familiens dekadenta livsstil; inredning, möbler, kläder osv i original. Under rundturen får du en inblick i hur diktatorn och hans hustru levde i sus och dus.

Vi beger oss där efter till flygplatsen för resa hem till Skandinavien (F, L).

Slottet Peles

MS River Navigator

4-stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

MS River Navigator har en genuin fartygskänsla som andas stil och elegans. Restaurangen som ligger i aktern samt loungen i fören har båda en fantastisk panoramautsikt. I loungen hittar du bland annat en jukebox i original från femtio-talet med låtar från de stora 50-tals ikonerna Frank Sinatra, Sammy Davis och Dean Martin.

Fartyg: MS River Navigator
Byggt år: 2002 – totalrenoverad 2013
Standard: 4+ stjärnigt
Längd: 110 m
Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och nedre däck
Antal passagerare: 134

Faciliteter ombord: Ombord finner du restaurang, panoramalounge med bar, gym, bibliotek, hiss och ett stort soldäck med solstolar. Gratis Wi-Fi.

Hytter: Fartygets hytter är alla utvändiga med fönster  och har badrum med dusch, hårtork, minisafe, TV, luftkonditionering och två enkelsänger som kan sättas samman till en dubbelsäng. Hytterna är ca 15 m2 stora medan sviterna är ca 21 m2 stora. Hytterna på nedre däck har mindre fönster, hytterna på mellan däck och huvuddäck har stora fönster medan hytterna och sviterna på övre däck har fönster från golv till tak med franska balkonger.

MS River Navigator Fartygsöversikt

Hytter på MS River Navigator

 • Svit på Övre däck

  Svit på övre däck på ca 21 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

  Däck: Navigator Deck.

  Vid ankomsten väntar en liten flaska (0.375 l) champagne i hytten och färska orquidéer.

 • Dubbelhytt på Övre däck

  Dubbelhytt på övre däck på ca 15 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

  Däck: Navigator Deck.

 • Dubbelhytt på Mellandäck/Huvuddäck

  Dubbelhytt på Mellandäck/Huvuddäck på ca 15 kvm med större fönster.
  Hytterna på bägge däcken är likvärdiga, men det skiljer ett halvt däck mellan de olika kategorierna. Båda kategorier ligger på Explorer däck. Hytterna på huvuddäck sträcker sig midskepp och föröver medan hytterna på Mellandäck sträcker sig midskepps och akterut på fartyget.

  Däck: Explorer Deck.

 • Dubbelhytt på Nedre däck

  Dubbelhytt på nedre däck på ca 15 kvm med två små övre fönster.

  Däck: Odyssey Deck.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm el Köpenhamn till Belgrad och hem från Bukarest inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•Alla transfers
•Norsk färdledare från Escape Travel Norge (möter upp i Belgrad)
•Engelsktalande lokalguider
Ombord på MS River Navigator
•3 dagars flodkryssning i utsides hytt inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Frukostbuffé med mousserande vin
◦Lunchbuffé med tre varmrätter och salladsbar
◦Fyrarätters middagar, välj mellan tre huvudrätter
◦Tidigt morgonkaffe med juice och wienerbröd
◦Eftermiddagskaffe/te med kakor
◦Kvällssnacks i baren
◦Kaptenscocktail och femrätters middag
◦Levande musik i salongen
◦Serbisk afton med musik och folklore
◦Vinprovning med lokala viner
◦Tvål, schampo osv. från L’Occitane-en-Provence i hytterna
◦Internationella TV-kanaler i hytterna
◦Hamnavgifter
På rundresan i Transsylvanien
•4 nätter på fyrstjärniga hotell (2 nätter i Sibiu och 2 nätter i Brasov)
•Helpension (med undantag för lunch på egen hand i Brasov)
•Intressanta och spännande utflykter enligt program

INTE INKLUDERAT
•Dryck
•Dricks till besättning, 7 euro per natt/person
•Dricks till lokala guider och chaufförer

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen. Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.