Flodkryssning Donau sju länder fem huvudstäder, Bukarest – Wien

HÖJDPUNKTER

 • Vakna varje dag till nya vyer och spännande upplevelser
 • Upplev fem huvudstäder: Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien
 • Åtta utflykter i sju länder med historia, kultur och fina naturupplevelser
 • Kryssa genom storslagna Järnporten med sina branta natursköna bergssidor
 • Njutbar helpension: från frukostbuffé och lokal lantlunch till kaptenscocktail och femrätters middag

läs om MS River Discovery, dryckespaket och utflykter – Resor 2020

läs om MS Vivienne, dryckespaket och utflykter – Resor 2021

Flodkryssning  med aktiviteter och avkoppling på Europas mest natursköna flod Donau

Vår flodkryssning på Donau som seglar genom sju länder och fem huvudstäder är en riktig klassiker! En chans till upplevelserika 1400 kilometer mellan Rumänien, Bulgarien, Serbien, Kroatien, Ungern, Slovakien och Österrike. Spännande sightseeing, lokala kulinariska avtryck och naturupplevelser där en av höjdpunkterna är Järnporten: en 10 mil lång och smal bergspassage på gränsen mellan Rumänien och Serbien – och en av de mest natursköna områdena längs floden Donau.

Flera resor på en och samma kryssning

Du checkar in en gång men får flera destinationer på köpet på denna klassiska flodkryssning genom Europa. Du tar med dig fängslande och omväxlande upplevelser, exempelvis:

 • Bulgariska hamnstaden Vidin och en stadspromenad till Baba Vida-fästningen, stadens historiska landmärke.
 • Härlig lantlunch och lokalt producerad Slivovica i liten by utanför Belgrad med traditionell musikunderhållning.
 • Kroatiska staden Osijek, en viktig knutpunkt i regionen, med arkitektoniska underverk (2020).
 • Hamnstaden Vukovar med sitt skadade vattentornet som blivit en symbol för staden efter Balkankriget 1991 (2021).
 • Stadsrundtur i Budapest som kröns av den fantastiska utsikten över staden och floden Donau från Fiskarbastionen.
 • Bussrundtur i Wien inklusive Hundertwasserhaus, den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan.

Flodkryssning med fler spännande utflykter som tillval

Utöver de utflykter som ingår i din Donaukryssning finns fler aktiviteter som tillval.
Några exempel:

 • Den imponerande fästningen Golubac som etablerades på 1200-talet av serberna, och spelade en viktig roll med sin strategiska plats i floden.
 • Serbisk vinprovning hos vinproducent känd för Bermet-vinet och avsmakning av olika sorters lokal honung.
 • Belogradchik, känt för sina vackra och speciella klippformationer och ett av de viktigaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.
 • Ungersk folkloreshow.
 • Besök i det fascinerande grottsjukhuset under Buda-slottet i Budapest.
 • Klassisk konsert med musik av Mozart och Strauss i den vackra kejsarstaden Wien.

Söker du Donaukryssning i omvänd riktning, Wien – Bukarest, hittar du din flodkryssning via denna länk

Ladda ner PDF här
 • Pris från 25 490,-
 • Första tillgängliga avresa 23.05.2021 (3 avresor)
 • Längd 11 dagar
 • Svensk färdledare
 • Helpension & välkomstdrink ombord
 • 8 utflykter inkluderade
 • Dricks till lokalguider och chaufförer ingår

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 23.05.2021
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 25 990,-
 • Avresa 20.09.2021
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 25 490,-
 • Avresa 10.10.2021
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 25 490,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Resa till Bukarest

Vi flyger till Rumäniens huvudstad Bukarest. Efter ankomst ger vi oss direkt iväg på stadsrundtur och får bland annat se Revolutionsplatsen, Athenaeum och Folkets Hus (Parlamentspalatset).

Från Bukarest är det ca 2,5 timmars transfer till hamnstaden Turnu Magurele där vårt fartyg väntar. Vi checkar in ombord och finner oss tillrätta i hytten. Innan middagen bjuds vi på en välkomstdrink.

Till kvällen lägger fartyget ut och vi påbörjar vår kryssning.

Fontäner framför parlamentet i Bukarest
Dag 2

Vidin

Koppla av under förmiddagen ombord, medan fartyget seglar längs gränsen mellan Rumänien och Bulgarien.

Vi får en presentation av kaptenen och besättningen innan vi når den lilla bulgariska hamnstaden Vidin under eftermiddagen. Här gör vi en stadspromenad och får bland annat se Baba Vida-fästningen – stadens historiska landmärke.

Tilläggsutflykt 35 Euro. Turen tar oss till det mest berömda naturfenomenet i regionen, Belogradchikbergen. Bergen har framkommit genom naturens naturliga korrosion under 200 miljoner år. Flera berg har fantastiska former och är associerade med olika legender. De är ofta namngivna efter människor eller objekt som de anses likna. OBS! Turen rekommenderas endast till aktiva vandrare och inte till personer med gång-svårigheter då det krävs att man går i många ansträngande backar och trappor för att nå toppen.

Middag ombord. Fartyget kastar loss från kajen under kvällen.

Bergen Belogradchik i Bulgarien
Dag 3

Järnporten

I dag seglar fartyget genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av naturen som räknas som ett av de mest natursköna områdena längs floden Donau. Denna sträcka var tidigare en fruktad passage för all båttrafik på grund av alla branta klippor och farliga undervattensströmmar. Men farorna avlägsnades år 1972 när Järnportens hydroelektriska kraftanläggning stod klar och ett avancerat system med slussar öppnades.

Tilläggsutflykt 45 Euro (2020). Fartyget lägger fartyget till i lilla staden Donji Milanovac. Följ med på en utflykt till Lepenski Vir, som är en av de mest betydelsefulla arkeologiska platserna i Serbien. Byn var perfekt beläget för fiskare som levde där för över 7000 år sedan. Man har funnit lämningar som är daterade till 6000 år f. Kr. Turen fortsätter längs ravinen varifrån du har en fantastisk utsikt. Vi kommer fram till den gamla fästningen Golubac. fästningen, som har spelat en stor roll i historien genom sin strategiska plats i floden. Vi kliver åter ombord på fartyget vid Golubac dit fartyget nu har förflyttat sig.

Tilläggsutflykt förmiddag 2 timmar 18 Euro (2021): Vi besöker den imponerande fästningen Golubac som etablerades på 1200-talet av serberna, och spelade en viktig roll med sin strategiska plats i floden. Guidningen börjar redan vid fartyget, och fortsätter genom slottet, gården och några av tornen. Guidens omfattande berättelser i kombination med en filmvisning, ger dig mer insikt i denna fascinerande plats!

Fartyget fortsätter mot Belgrad under kvällen och natten.

Dag 4

Belgrad

Välkommen till Serbien!

Efter frukost väntar en stadsrundtur i Belgrad, Serbiens huvudstad, där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan. Vi åker ut till en liten by i Vojvodina-regionen, där vi bjuds på en härlig lantlunch och lokalt producerad Slivovica medan vi underhålls av landsbygdens musiker.

Till kvällen är det serbisk afton ombord och vi välkomnas på traditionellt vis med bröd och salt. Det serbiska temat fortsätter efter middagen med folkloreshow och visning av handstickade Sirogojno-plagg, kända för sina vackra landskapsmotiv.

Under natten fortsätter fartyget mot Novi sad.

Panoramavy över Belgrad sett från Kalamegdan
Dag 5

Novi Sad

Tidigt på morgonen kommer vi till Novi Sad, den näst största staden i Serbien.

Vi kliver i land och möter vår lokala guide som tar oss med på en stadsvandring genom centrum till fiskmarknaden och genom den äldre stadsdelen.

Tillbaka ombord för lunch. Därefter har du möjlighet att på egen hand upptäcka staden eller följa med på en tilläggsutflykt.

Tilläggsutflykt 35 Euro. Klostret ligger på berget Fruska Gora och är berömt för sina kalkmålningar från 1400-talet. Klostret är också en begravningsplats för välkända personer från den serbiska historien, såsom kung Milan Obrenović och hertiginnan Ljubica. Efter klosterbesöket stannar vi till i staden Sremski Karlovci, centrum av vinstocks-produktionen i Fruska Gora regionen. En av attraktionerna i den lilla staden är familjen Živanovićs gård som är mest känd för att producera ”Bermet” viner men även honung, vilket dom gjort de senaste 200 åren. Efter vin- och honungsprovning finns det möjlighet att inhandla gårdens produkter i familjen lilla butik.

Till kvällen fortsätter kryssningen mot Kroatien.

Vy över Novi Sad.
Dag 6

Osijek (2020) / Vukovar (2021)

På kryssningarna under 2020
Fartyget lägger till i Osijek under morgonen. Osijek är det huvudsakliga ekonomiska och kulturella navet i Slavonien, den östra delen av Kroatien. Stadens läge nära platsen där Drava och Donau flyter samman gör den till en viktig knutpunkt i regionen. Det finns en uppsjö av arkitektoniska underverk i staden, och såväl bra shopping och nattliv som historiska sevärdheter.

Vi gör en kortare busstur till den gamla fästningen Tvrda, där vi gör en guidad promenad inklusive torget, vallarna längs Drava och Water gate. Vid Water gate bjuds det på ett glas vin från en lokal vinproducent.

Vår buss tar oss därefter till stadens centrum, där vi gör en kort promenad och får se bland annat katedralen St Peter och Paul innan vi promenerar tillbaka till fartyget ca 300 meter.

På kryssningarna under 2021
Fartyget lägger till i den kroatiska staden Vukovar under eftermiddagen. Vukovar var den stad som blev hårdast drabbad under Balkankrigen och var nära på att bli utplånad. Än idag finns det många minnen kvar från kriget, men det mest kända är nog det skadade vattentornet som blivit en symbol för staden.

Vi gör en guidad promenad som även innefattar ett besök på det mäktiga franciskanerklostret.

Fartyget lägger ut efter lunch och kryssar mot Budapest.

Den historiska stadsdelen i Osijek med Tvrda
Dag 7

Budapest

Vi kryssar genom det ungerska slättlandskapet innan vi ankommer  till Budapest tidigt på eftermiddagen. Ungerns huvudstad består av de två stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på varsin sida om floden Donau.

Efter ankomst gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Hjältarnas torg, med minnesmärken över Ungerns fallna hjältar, och den nygotiska parlamentsbyggnaden. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

Tilläggsutflykt 57 Euro. Ensemblen betraktas som en av de bästa i Ungern och en av de topp tio turnerande grupperna i världen. Den består av ca 30 personer i form av dansare, en zigenarorkester och den ungerska folkmusik orkestern. Efter det färgstarka uppträdandet avslutar vi med en panoramatur med buss där vi får uppleva ett vackert upplyst Budapest.

Fartyget ligger vid kaj i Budapest över natten.

Panoramavy över Budapest
Dag 8

Budapest

Idag är hela dagen till eget förfogande. Fortsätt utforska Budapest på egen hand, ta en promenad längs stadens shoppinggator eller njut av en avkopplande eftermiddag från soldäck ombord.

Tilläggsutflykt 38 Euro. Ett av Ungerns mest fascinerande och unika museum, ligger nedanför Budaslottet, i hjärtat av Budapest. Vi guidas runt i det som tidigare var ett akutsjukhus under andra världskriget och det ”Kalla kriget”. Rummen som ligger på upp till 15 meter under marken innehar all originalutrustning och mer än 200 verklighetstrogna vaxfigurer. Sjukhuset har stått orört sedan 1960-talet och öppnades 2008 för allmänheten

Efter middagen ombord får vi njut av underhållning i baren medan fartyget seglar vidare under kvällen.

Dag 9

Bratislava

Under förmiddagen seglar vi genom Gabcikovo-slussen, den största slussen i övre delen av Donau, innan vi når Bratislava efter lunch. Detta är en av Europas yngsta huvudstäder, men är ändå rik på historia som sträcker sig tillbaka till keltisk och romersk bosättning.

På stadsturen promenerar vi genom den pittoreska gamla stan med kullerstensgator och charmiga smala gator.

Åter till fartyget för lunch.

Eftermiddagen står till eget förfogande. Använd den för att koppla av ombord, eller ta en promenad genom stadens smala gågator med pastellfärgade byggnader på egen hand. Kanske vill du åka upp till slottet och Slovakiens parlament för att njuta av utsikten, eller föredrar du att besöka en av stadens många mysiga restauranger?

Till kvällen bjuds vi in till festlig kaptensmiddag ombord.

Dag 10

Wien

Under natten lägger fartyget till vid kajen i vår resas sista hamn – den gamla kejsarstaden Wien. Efter frukost ger vi oss ut på en bussrundtur och får se flera av stadens historiska platser och attraktioner, inklusive Hundertwasserhaus, den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan. Från Stefansdomen promenerar vi genom de eleganta shoppinggatorna i centrum av den gamla stadsdelen.

Tilläggsutflykt 70 Euro (72 Euro – 2021). Till kvällen erbjuds en klassisk konsert i land med musik av Mozart och Strauss. Kategori A biljetter.

Huset Hundertwasser i Wien
Dag 11

Hemresa

Efter frukost är det dags att kliva i land för transfer till flygplatsen.

Flyg tillbaka hem till Sverige.

En försmak av Donau med MS River Discovery II

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Bukarest och hem från Wien inkl:
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•11 dagars / 10 nätters flodkryssning inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Frukostbuffé
◦Lunchbuffé med tre varmrätter och salladsbar
◦Fyrarätters middagar, välj mellan tre huvudrätter
◦Tidigt morgonkaffe med juice och wienerbröd
◦Eftermiddagskaffe/te med kakor
◦Kvällssnacks i baren
◦Kaptenscocktail och femrätters middag
◦Levande musik i salongen
◦Serbisk afton med musik och folklore
◦Vinprovning med lokala viner
◦Tvål, schampo osv. från L’Occitane-en-Provence i hytterna
◦Internationella TV-kanaler i hytterna
◦8 utflykter och stadsrundturer enligt dagsprogram
◦Hamnavgifter
◦Wifi*
•Dricks till lokala guider och chaufförer
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare

*Wifi kan i bland ha begränsad täckning. Bäst uppkoppling är när fartyget ligger vid kaj.

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Dricks till besättning, 8 euro per natt/person

DRYCKESPAKET 2021

All Inclusive Deluxe 3250;-/person
All Inclusive 2750,-/person
Mealtime ”Lunch och middag” 1950,-/person

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.

Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.