Flodkryssning Donau sju länder fem huvudstäder, Wien – Bukarest

HÖJDPUNKTER

  • Du bor i komfortabla utsides hytter på våra förstklassiga fartyg
  • Upplev de fem huvudstäderna Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad och Bukarest
  • Åtta utflykter är inkluderade som tar dig närmare historien och kulturen, bl a en innehållsrik landsbylunch
  • Den natursköna Järnporten
  • Smakfulla måltider och ”afternoon tea” och kvällssnacks ingår
  • Trevliga ombordupplevelser som vinprovning, underhållning och föredrag
  • Lunch i Bukarest
  • Dricks till lokala guider och chaufförer är inkluderat
  • Svensk färdledare

mer om fartyget, faciliteterna, dryckespaketen och utflykterna

En naturskön flodkryssning där Järnporten är en populär höjdpunkt!

Vår flodkryssning på Donau som seglar genom sju länder och fem huvudstäder är en riktig klassiker! Den sträcker sig nästan 1400 kilometer mellan Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien, Bulgarien och Rumänien. En av höjdpunkterna är Järnporten – en smal och mycket vacker bergspassage, på gränsen mellan Rumänien och Serbien.

Vill du kryssa i omvänd riktning Bukarest – Wien kan du läsa mer på denna länk

Ladda ner PDF här
 • Pris från 24 490,-
 • Första tillgängliga avresa 03.05.2020 (3 avresor)
 • Längd 11 dagar
 • Svensk färdledare
 • Helpension & välkomstdrink ombord
 • Utflykter inkluderade
 • Dricks till lokala guider och chaufförer är inkluderat

Avgångar

 • Avresa 03.05.2020
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 24 490,-
 • Avresa 31.08.2020
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 24 990,-
 • Avresa 10.10.2020
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 24 990,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Resa till Wien

Flyg till Wien. Vår buss väntar på flygplatsen för transfer till fartyget, där vi checkar in och gör oss hemmastadda ombord. Vi bjuds på välkomstdrink och får en presentation av kaptenen och besättningen innan middagen. Fartyget ligger vid kaj i Wien över natten.

Dag 2

Wien

Efter frukost ger vi oss ut på en halvdags busstur och får se flera av stadens historiska platser och attraktioner, inklusive Hundertwasserhaus, den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan. Från Stefansdomen promenerar vi genom de eleganta shoppinggatorna i centrum av den gamla stadsdelen. Vi är åter vid fartyget vid lunch.

Efter lunch ombord har du tid över till att utforska Wien vidare på egen hand. Från Handelskai där fartyget ligger har du nära till tunnelbanan och tar dig enkelt in till de mer centrala delarna av Wien. Be gärna om en karta i receptionen ombord så att du lättare kan orientera dig i staden.

Till kvällen erbjuds en klassisk konsert i land med musik av Mozart och Strauss (förbokas mot tillägg). Strax innan midnatt kastar fartyget loss och vi startar kryssningen.

Dag 3

Bratislava

Tidigt på morgonen kommer vi till Slovakiens huvudstad, Bratislava. Detta är en av Europas yngsta huvudstäder, men är ändå rik på historia som sträcker sig tillbaka till keltisk och romersk bosättning. Vår stadsrundtur här görs med ett litet turisttåg som tar oss genom centrum och upp till slottet. På tillbakavägen promenerar vi genom den gamla stadsdelen med kullerstenstorg och smala gränder. OBS! På kryssningarna under 2020 genomförs stadsrundturen enbart till fots. Eftermiddagen spenderas på egen hand.

De som önskar kan följa med på en utflykt till Cerveny Kamen-slottet strax utanför staden (mot tillägg). Slottet är idag ett museum med en fin samling av historiska möbler och vapen. Utflykten inkluderar också ett besök i en vinkällare där det blir smakprov på lokala viner. OBS! Denna tillvalsutflykt utgår på kryssningarna 2020.

Till kvällen kryssar vi vidare.

Dag 4

Budapest

Vi njuter av en avkopplande förmiddag ombord innan vi ankommer Budapest runt lunchtid. Ungerns huvudstad består av de två stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på varsin sida om floden Donau. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Hjältarnas torg, med minnesmärken över Ungerns fallna hjältar, och den nygotiska parlamentsbyggnaden. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

På kvällen erbjuds en folkloreshow i land som avslutas med en busstur genom den vackert upplysta staden (mot tillägg). Fartyget ligger vid kaj i Budapest över natten.

Panoramavy över Budapest
Dag 5

Budapest

Idag är hela dagen till eget förfogande. Fortsätt utforska Budapest på egen hand, ta en promenad längs stadens shoppinggator eller njut av en avkopplande eftermiddag från soldäck ombord.

Efter frukost har du möjlighet att följa med till en av de mest fascinerande och unika historiska monumenten i Ungern – grottsjukhuset, som ligger i flera sammankopplade källare och grottor i bergen under Buda-slottet (mot tillägg 38 Euro). Detta sjukhus var i bruk under andra världskriget, men är idag ett museum.

Efter lunch kan de som önskar åka med på en utflykt till Lazar Lovas Puszta – en av de största gårdarna för hästuppfödning i Ungern (mot tillägg). Här får du se en imponerande riduppvisning OBS! Denna tillvalsutflykt utgår på kryssningarna 2020.

Efter middagen ombord får vi njut av en fantastisk zigenarföreställning i baren framfört med violin och piano. Fartyget seglar sedan vidare mot Kroatien under kvällen.

Dag 6

Osijek

Fartyget lägger till i Osijek efter lunch. Osijek är det huvudsakliga ekonomiska och kulturella navet i Slavonien, den östra delen av Kroatien. Stadens läge nära platsen där Drava och Donau flyter samman gör den till en viktig knutpunkt i regionen. Det finns en uppsjö av arkitektoniska underverk i staden, och såväl bra shopping och nattliv som historiska sevärdheter.

Vi gör en kortare busstur till den gamla fästningen Tvrda, där vi gör en guidad promenad inklusive torget, vallarna längs Drava och Water gate. Vid Water gate bjuds det på ett glas vin från en lokal vinproducent.

Vår buss tar oss därefter till stadens centrum, där vi gör en kort promenad och får se bland annat katedralen St Peter och Paul. Tid på egen hand, därefter en promenad tillbaka till fartyget på ca 300 m.

Den historiska stadsdelen i Osijek med Tvrda
Dag 7

Novi Sad

På morgonen lägger vi till i Novi Sad, den näst största staden i Serbien. Vi kliver i land och möter vår lokala guide som tar oss med på en stadsvandring genom centrum till marknaden och genom den äldre stadsdelen. Efter lite tid på egen hand fortsätter rundturen med buss förbi parlamentet och universitetet till Petrovaradin-fästningen, stadens landmärke som är beläget på en höjd över Donau.
OBS! På kryssningarna under 2020 sker rundturen endast till fots och turen till Petrovaradin-fästningen utgår.

Efter lunch erbjuds en utflykt till Krushedolklostret i Fruska Gora-bergen (mot tillägg). Klostret är känt för sina fresker från 1500-talet, men är också en gravplats för flera kända personer i Serbiens historia, bland annat prinsessan Ljubica. På vägen tillbaka till Novi Sad gör vi ett kort stopp i den lilla staden Sremski Karlovci. Här besöker vi en privat vinproducent, känt för Bermet-vin, och får smaka på olika typer av vin.  Vi får även prova olika sorter av deras organiska honung. Till kvällen fortsätter kryssningen.

Vy över Novi Sad.
Dag 8

Belgrad

Fartyget lägger till i Belgrad, Serbiens huvudstad. Efter frukost väntar en stadsrundtur där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan. Vi åker ut till en liten by i Vojvodina-regionen, där vi bjuds på en härlig lantlunch och lokalt producerad Slivovica medan vi underhålls av landsbygdens musiker.

Till kvällen bjuds det in till serbisk afton ombord och vi välkomnas på traditionellt vis med bröd och salt. Det serbiska temat fortsätter efter middagen med folkloreshow och visning av handstickade Sirogojno-tröjor, kända för sina vackra landskapsmotiv.

Panoramavy över Belgrad sett från Kalamegdan
Dag 9

Järnporten

I dag seglar vi genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av naturen, som räknas som ett av de mest natursköna områdena längs floden Donau. Denna sträcka var tidigare en fruktad passage för all båttrafik på grund av alla branta klippor och farliga undervattensströmmar. Men farorna avlägsnades år 1972 när Järnportens hydroelektriska kraftanläggning stod klar och ett avancerat system med slussar öppnades.

Under morgon lägger fartyget till vid Järnportens ravin, i närheten av den gamla fästningen Golubac. Följ med på en utflykt till fästningen, som har spelat en stor roll i historien genom sin strategiska plats i floden (mot tillägg). Turen fortsätter längs ravinen varifrån du har en fantastisk utsikt. Vi kommer fram till Lepenski Vir, som är en av de mest betydelsefulla arkeologiska platserna i Serbien. Byn var perfekt beläget för fiskare som levde där för över 7000 år sedan. Man har funnit lämningar som är daterade till 6000 år f. Kr. Turen avslutas vid den lilla staden Donji Milanovac dit fartyget nu har förflyttat sig. Kvällen bjuder in till festlig kaptensmiddag ombord.

Järnporten med Decebalus skulpterade ansikte
Dag 10

Vidin

Vi äter frukost ombord innan dagens stadsrundtur i Vidin, där vi bland annat får se Baba Vida-fästningen – stadens historiska landmärke. Därefter kan de som önskar kan följa med på en utflykt till Belogradchik-bergen (mot tillägg). Belogradchik är känt för sina vackra och speciella klippformationer, men också för sitt stora fästningskomplex som är ett av de viktigaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.

På kvällen lägger fartyget ut för kryssningens sista sträckning, som går längs gränsen mellan Bulgarien och Rumänien.

Bergen Belogradchik i Bulgarien
Dag 11

Hemresa

Efter frukost lämnar vi fartyget i hamnstaden Turnu Magurele och åker buss ca 2,5 timmar till Bukarest, Rumäniens huvudstad. Innan vi beger oss till flygplatsen gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Revolutionsplatsen, Athenaeum och Folkets Hus (Parlamentspalatset). Flyg tillbaka hem till Sverige.

Fontäner framför parlamentet i Bukarest

En försmak av Donau med MS River Discovery

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Wien och hem från Bukarest inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•11 dagars / 10 nätters flodkryssning inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Frukostbuffé med mousserande vin
◦Lunchbuffé med tre varmrätter och salladsbar
◦Fyrarätters middagar, välj mellan tre huvudrätter
◦Tidigt morgonkaffe med juice och wienerbröd
◦Eftermiddagskaffe/te med kakor
◦Kvällssnacks i baren
◦Kaptenscocktail och femrätters middag
◦Levande musik i salongen
◦Serbisk afton med musik och folklore
◦Landsbylunch inkl lokal underhållning
◦Vinprovning med lokala viner
◦Tvål, schampo osv. från L’Occitane-en-Provence i hytterna
◦Internationella TV-kanaler i hytterna
◦8 utflykter och stadsrundturer enligt dagsprogram
◦Hamnavgifter
◦Wifi*
•Lunch i Bukarest på hemresedagen
•Dricks till lokala guider och chaufförer
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare

*Wifi kan i bland ha begränsad täckning. Bäst uppkoppling är när fartyget är i land.

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Dricks till besättning, 8 euro per natt/person

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.

Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.