Flodkryssning för mat och vinälskare med svensk sommelier

HÖJDPUNKTER

 • 1 natt i Lyon innan kryssningen
 • Middag på Michelin restaurang – Relais & Chateau Pierre Orsi inkl vinpaket
 • Besök längs den kända vinrutten Beaujolais
 • Exceptionell kväll i Beaujeu när årets utgåva av Beaujolais Nouveau presenteras
 • Svenska Sommeliern – Anna Henningsson

Flodkryssning på Rhône och Saône

Vår svenska sommelier Anna guidar dig under 6 dagar i vinets tecken längs de två floderna Saône och Rhône. Resan inleds i Frankrikes gastronomiska huvudstad, Lyon där vi bland annat besöker den kända Michelin restaurangen Relais & Chateau Pierre Orsi.  Som ”Le grand finale” välkomnar vi Beaujolais Nouveau Day i medeltidsstaden Beaujeu. En unik smakupplevelseresa där mat och vin vävs ihop genom en röd tråd. Välkommen till Frankrike när det är som bäst!

 

Ladda ner PDF här
 • 1 natt i Lyon innan kryssningen
 • Middag på Michelin restaurang
 • Besök längs den kända vinrutten Beaujolais
 • Svenska Sommeliern – Anna Henningsson
Svensk färdledare
Anna Henningsson

Avgångar

 • Avresa 10.11.2018
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Linkoping, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 6 dagar
Printa sidan

Program

Dag 1

Till Lyon

Vi landar i Lyon tidig eftermiddag och åker direkt till vårt hotell för incheckning. Staden är mest känd för att vara Frankrikes gastronomiska huvudstad men bjuder även sina besökare på historia, kultur och avstressande storstadsliv. Under eftermiddagen finns det tid att på egen hand upptäcka stadens utbud.

På kvällen beger vi oss till restaurangen Relais & Chateau Pierre Orsi och avnjuter en utsökt gourmetmiddag tillsammans med ett excellent dryckespaket. Restaurangen som ligger i hjärtat av Lyon har belönats med 1* i Guide Michelin.

Lyon
Dag 2

Lyon

I Lyons storstadsområde bor cirka 1,6 miljoner människor, vilket gör staden till Frankrikes näst största. Staden är ansedd som det gastronomiska Frankrikes förnämsta stad och ligger strax söder om vindistriktet Beaujolais. Staden som är belägen där bifloden Saône mynnar ut i Rhônefloden har varit bebyggd ända sedan romartiden, då under namnet Lugdugnum.

Efter avnjuten frukost på hotellet har du lite tid på egen hand innan det är dags för vår stadsrundtur som även inkluderar en lunch.
På eftermiddagen tar vi bussen till hamnen där vår vårt fartyg MS Camargue väntar.
Innan middagen hälsar fartygets kapten oss välkomna ombord och presenterar sin besättning. Under middagen och natten kryssar vi vidare mot Chalon-Sur-Saône.

Dag 3

CHALON-SUR-SAÔNE

Vi spenderar morgonen på Saône-floden. På eftermiddagen besöker vi den vackra staden Beaune, Bourgognes vinhuvudstad. Nästan tre fjärdedelar av odlingarna i kommunen Beaune är av premier cru-status (42 vingårdar).

Den kanske främsta sevärdheten är Hôtel-Dieu, det gamla sjukhuset som grundades år 1443 och som numera är ett museum. Muséet kännetecknas av det färgglada, geometriskt mönstrade tegeltaket i gult, rött, blått och grönt. Hôtel-Dieu har också konstskatter av världsklass bland annat den kända flamländske 1400-talskonstnärens målning ”Yttersta domen”.

Beaune är en av de viktigaste vin centra i Frankrike, och den årliga vinauktionen av Hospices de Beaune är den primära vinauktionen i landet. Vi gör ett besök på Hospices och får smaka av den ädla drycken.
Vi återvänder till fartyget och får njuta av middag och underhållning ombord. Under natten kryssar vi vidare mot Mâcon.

Dag 4

MÂCON

Fartyget lägger till i Mâcon tidigt på morgonen. Efter frukost gör vi en utflykt till Cluny-klostrets ruiner. Klosteret byggdes i romansk stil och var under medeltiden den största religiösa byggnaden i Europa.

Klosterkyrkan som grundades av William I, Duke of Aquitaine år 910, stängdes under den franska revolutionen och den väldiga kyrkan förstördes år 1810. Idag finns endast ett av de ursprungliga åtta tornen kvar.

På eftermiddagen åker vi längs Beaujolais vinroute. Vi passerar de prestigefyllda vingårdarna Pouilly-Fuissé och Roche de Solutré innan vi till slut når vingården. Hameau DuBoeuf. I den unika vinparken får du lära dig hemligheterna om deras vinstockar, dess ursprung, anläggningar och tekniker.

Åter på fartyget serveras middagen och kvällen avslutas med dans ombord. Fartyget ligger i hamnen över natten.

 

Dag 5

MONTON - BELLEVILLE

Under morgonen kryssar vi vidare på Saône-floden. Vid ankomsten till Belleville, gör vi en utflykt till Beaujeu, den medeltida huvudstaden i Beaujolais.  Här har alla vinälskare möjlighet att upptäcka de 12 appellationerna för Beaujolais. Varför inte sätta dina sinnen på prov och delta i vinprovartävlingen?!

Under eftermiddagen och kvällen får vi njuta av en härlig soaré och uppleva äkta cabaretunderhållning. Dessutom bjuds vi på en fantastisk mat tillagad av en av de mest kända kockarna i regionen!

Vid midnatt deltar vi i ett fackeltåg för att välkomna Beaujolais Nouveau Day och beundra stadens  fyrverkerishow. Beaujolais Nouveau Day är markerad i Frankrike den tredje torsdagen i november med fyrverkerier, musik och festivaler. Enligt fransk lag släpps vinet klockan 12:01, bara några veckor efter att vinets druvor har skördats.

Efter vår festliga kväll kommer vi tillbaka till vårt fartyg som ligger kvar i hamnen över natten.

Dag 6

BELLEVILLE - LYON

Fartyget lägger ut tidigt under morgonen och kryssar till Lyon. Njut av frukost ombord före avstigning klockan 9:00. Transfer till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien.

Best Western Hotel Charlemagne****

Fakta om hotellet

Hotellet ligger i centrala Lyon, bara 5 minuters promenad från TGV- och tunnelbanestationen Lyon Perrache. Här erbjuds luftkonditionerade rum med kostnadsfritt Wi-Fi. Alla rum på Best Western Hôtel Charlemagne är utrustade med satellit-TV, telefon, badrum med dusch el badkar och hårfön. Vissa rum har även egen balkong.

 

MS Camargue

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Camargue
Rederi: Croisi Europé
Standard: 4-stjärnigt Premiumfartyg
Byggt år: 1995, renoverad 2014/2015
Längd: 110 meter
Antal däck: 3 – Soldäck, övre däck och huvuddäck
Antal passagerare: 104

Faciliteter ombord: Restaurang, lounge med bar och dansgolv, reception, souvenirbutik och soldäck med solstolar. Underhållning ombord.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och har badrum med dusch och toalett, hårtork, telefon, TV, radio och luftkonditionering.

MS Camarge Fartygsöversikt

Anna Henningsson

Svensk färdledare/sommelier

Färdledare/Sommelier: Anna

Anna Henningsson har som utbildad sommelier en gedigen vinkunskap och ett stort hjärta för de gamla klassiska vinområdena. Mat och vin i kombination är en stor passion när hon håller vinprovningar och vinresor i egen regi under namnet Sommelierskan.
Anna har jobbat med service i många år men även som språklärare och skådespelare. Allra bäst trivs hon dock bland vinrankorna på en vingård!

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
Flyg till Lyon från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn t/r inkl:
Flygskatter
1 incheckad väska + 1 handbagage
1 natt på Best Western Hotel Charlemagne **** inkl frukost
1 middag på Relais & Chateau Pierre Orsi, inkl vinpaket
Stadsrundtur i Lyon inkl: lunch
5 dagars / 4 nätters flodkryssning med MS Camargue inkl:
Välkomstdrink ombord
Helpension från middag första dagen till frukost sista dagen
Dryck till maten ombord: ”Husets vin”, öl, mineralvatten, juice kaffe/te till måltiderna
Utvalda drycker i baren (dock ej champagne, konjak och vissa viner)
Underhållning ombord
Hamnavgifter
Utflykter enligt dagsprogram
Transfers
Dricks till lokala guider och chaufförer
Engelsktalande lokalguider
Svensktalande färdledare utbildad sommelier

INTE INKLUDERAT
Dricks till besättningen ombord på fartyget. Rekommenderat belopp är 5-7 Euro per person och dag. Detta är frivilligt och endast en rekommendation.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.