Flodkryssning på Donau från Wien till Belgrad med Herman Lindqvist

HÖJDPUNKTER

 • Kåserier ombord av författaren och historikern Herman Lindqvist
 • Du bor i komfortabla utsides hytter på vårt förstklassiga fartyg MS River Navigator
 • Upplev de fyra huvudstäderna Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad
 • Sju utflykter är inkluderade som tar dig närmare historien och kulturen
 • Smakfulla måltider är inkluderade tillsammans med ”afternoon tea” och kvällssnacks
 • Fritt öl och vin till lunch och middag ombord
 • Trevliga ombordupplevelser som vinprovning, underhållning och föredrag
 • Svensk färdledare

Med historiska skildringar längs vägen

Under vår veckolånga flodkryssning på Donau som sträcker sig från Wien till Belgrad, är författaren och historikern Herman Lindqvist med och kåserar om historiska händelser. Längs vägen gör vi besök i huvudstäderna Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad

Ladda ner PDF här
 • Författaren Herman Lindqvist
 • Svensk färdledare
 • Helpension & välkomstdrink ombord
 • 7 utflykter inkluderade
 • Fritt med öl och vin till lunch och middag ombord
Ciceron
Herman Lindqvist

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 22.10.2019
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 8 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Resa till Wien

Vid ankomsten till Wien väntar vår buss som tar oss med till en lokal restaurang där vi intar en gemensam lunch innan vi checkar in på fartyget och gör oss hemmastadda ombord.

Väl ombord bjuds på välkomstdrink och får en presentation av Herman Lindqvist och besättningen innan middagen. Fartyget ligger vid kaj i Wien över natten.

Till kvällen erbjuds en klassisk konsert i land med musik av Mozart och Strauss (förbokas mot tillägg 715 SEK).

Dag 2

Wien

Efter frukost ger vi oss ut på en halvdags bussrundtur och får se flera av stadens historiska platser och attraktioner, inklusive Hundertwasserhaus, den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan. Från Stefansdomen promenerar vi genom de eleganta shoppinggatorna i centrum av den gamla stadsdelen. Vi är åter vid fartyget vid lunch.

Efter lunch ombord har du tid över till att utforska Wien vidare på egen hand. Från Handelskai där fartyget ligger har du nära till tunnelbanan och tar dig enkelt in till de mer centrala delarna av Wien. Be gärna om en karta i receptionen ombord så att du lättare kan orientera dig i staden.

Under eftermiddagen/kvällen håller Herman Lindqvist sitt första inspirerande föredrag ombord.
Strax innan midnatt kastar fartyget loss och vi påbörjar vår kryssning.

Dag 3

Bratislava

Tidigt på morgonen kommer vi till Slovakiens huvudstad, Bratislava. Detta är en av Europas yngsta huvudstäder, men är ändå rik på historia som sträcker sig tillbaka till keltisk och romersk bosättning. Vår stadsrundtur här görs med ett litet turisttåg som tar oss genom centrum och upp till slottet. På tillbakavägen promenerar vi genom den gamla stadsdelen med kullerstenstorg och smala gränder. Eftermiddagen spenderas på egen hand.

De som önskar kan följa med på en utflykt till Cerveny Kamen-slottet strax utanför staden (mot tillägg 50 Euro). Slottet är idag ett museum med en fin samling av historiska möbler och vapen. Utflykten inkluderar också ett besök i en vinkällare där det blir smakprov på lokala viner.

Innan middagen håller Herman ytterligare ett historiskt föredrag.

Till kvällen kryssar vi vidare mot Budapest

Dag 4

Budapest

Efter frukost får vi lyssna till ännu ett av Hermans inspirerande kåserier. Därefter njuter vi av en avkopplande förmiddag ombord innan vi ankommer Budapest runt lunchtid. Ungerns huvudstad består av de två stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på varsin sida om floden Donau. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Hjältarnas torg, med minnesmärken över Ungerns fallna hjältar, och den nygotiska parlamentsbyggnaden. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

På kvällen erbjuds en folkloreshow i land som avslutas med en busstur genom den vackert upplysta staden (mot tillägg 58 Euro). Fartyget ligger vid kaj i Budapest över natten.

Utsikt från Fiskarbastionen
Dag 5

Budapest

Efter frukost besöker vi stadens berömda saluhall som dignar av frukt, grönsaker, bakverk, ost, kött, fisk och drycker i många varianter. Dom lokala guiderna tar oss med på en vandring genom den stora marknaden och vi får provsmaka på flera av de olika delikatesserna som erbjuds. Resten av förmiddagen är till eget förfogande. Fortsätt utforska Budapest på egen hand, ta en promenad längs stadens shoppinggator eller njut av en avkopplande eftermiddag från soldäck ombord.

Efter lunch kan de som önskar åka med på en utflykt till Lazar Lovas Puszta – en av de största gårdarna för hästuppfödning i Ungern (mot tillägg 55 Euro). Här får du se en imponerande riduppvisning. Fartyget seglar sedan vidare mot Kroatien under kvällen.

Dag 6

Osijek

Efter frukost håller Herman sitt näst sista föredrag innan fartyget lägger till i Osijek efter lunch. Osijek är det huvudsakliga ekonomiska och kulturella navet i Slavonien, den östra delen av Kroatien. Stadens läge nära platsen där Drava och Donau flyter samman gör den till en viktig knutpunkt i regionen. Det finns en uppsjö av arkitektoniska underverk i staden, och såväl bra shopping och nattliv som historiska sevärdheter.

Vi gör en kortare busstur till den gamla fästningen Tvrda, där vi gör en guidad promenad inklusive torget, vallarna längs Drava och Water gate. Vid Water gate bjuds det på ett glas vin från en lokal vinproducent.

Vår buss tar oss därefter till stadens centrum, där vi gör en kort promenad och får se bland annat katedralen St Peter och Paul. Tid på egen hand, därefter en promenad tillbaka till fartyget på ca 300 m.

Den historiska stadsdelen i Osijek med Tvrda
Dag 7

Novi Sad

Välkommen till Serbien! På morgonen lägger vi till i Novi Sad, den näst största staden i Serbien. Vi kliver i land och möter vår lokala guide som tar oss med på en stadsvandring genom centrum till marknaden och genom den äldre stadsdelen. Efter lite tid på egen hand fortsätter rundturen med buss förbi parlamentet och universitetet till Petrovaradin-fästningen, stadens landmärke som är beläget på en höjd över Donau.

Efter lunch erbjuds en utflykt till Krushedolklostret i Fruska Gora-bergen (mot tillägg 35 Euro). Klostret är känt för sina fresker från 1500-talet, men är också en gravplats för flera kända personer i Serbiens historia, bland annat prinsessan Ljubica. På vägen tillbaka till Novi Sad gör vi ett kort stopp i den lilla staden Sremski Karlovci. Här besöker vi en privat vinproducent, känt för Bermet-vin, och får smaka på olika typer av vin. Vi får även prova olika sorter av deras organiska honung.

Under kvällen håller Herman Lindqvist sitt sista föredrag medan fartyget fortsätter mot kryssningens slutdestination Belgrad.

Ikväll bjuder kaptenen och hans besättning in till gala-middag ombord!

Vy över Novi Sad.
Dag 8

Belgrad

Under morgonen lägger fartyget till i Belgrad, Serbiens huvudstad. Efter frukost checkar vi ut från fartyget. Under förmiddagen väntar en stadsrundtur där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan.

Efter en gemensam lunch i stan beger vi oss ut till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien.

 

 

Panoramavy över Belgrad sett från Kalamegdan

MS River Navigator

4-stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

MS River Navigator har en genuin fartygskänsla som andas stil och elegans. Restaurangen som ligger i aktern samt loungen i fören har båda en fantastisk panoramautsikt. I loungen hittar du bland annat en jukebox i original från femtio-talet med låtar från de stora 50-tals ikonerna Frank Sinatra, Sammy Davis och Dean Martin.

Fartyg: MS River Navigator
Byggt år: 2002 – totalrenoverad 2013
Standard: 4+ stjärnigt
Längd: 110 m
Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och nedre däck
Antal passagerare: 134

Faciliteter ombord: Ombord finner du restaurang, panoramalounge med bar, gym, bibliotek, hiss och ett stort soldäck med solstolar. Gratis Wi-Fi.

Hytter: Fartygets hytter är alla utvändiga med fönster  och har badrum med dusch, hårtork, minisafe, TV, luftkonditionering och två enkelsänger som kan sättas samman till en dubbelsäng. Hytterna är ca 15 m2 stora medan sviterna är ca 21 m2 stora. Hytterna på nedre däck har mindre fönster, hytterna på mellan däck och huvuddäck har stora fönster medan hytterna och sviterna på övre däck har fönster från golv till tak med franska balkonger.

MS River Navigator Fartygsöversikt

Hytter på MS River Navigator

 • Svit på Övre däck

  Svit på övre däck på ca 21 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

  Däck: Navigator Deck.

  Vid ankomsten väntar en liten flaska (0.375 l) champagne i hytten och färska orquidéer.

   

 • Dubbelhytt på Övre däck

  Dubbelhytt på övre däck på ca 15 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

  Däck: Navigator Deck.

 • Dubbelhytt på Huvuddäck/Mellanddäck

  Dubbelhytt på Mellandäck/Huvuddäck på ca 15 kvm med större fönster.
  Hytterna på bägge däcken är likvärdiga, men det skiljer ett halvt däck mellan de olika kategorierna. Båda kategorier ligger på Explorer däck. Hytterna på huvuddäck sträcker sig midskepp och föröver medan hytterna på Mellandäck sträcker sig midskepps och akterut på fartyget.

  Däck: Explorer Deck.

 • Dubbelhytt på Nedre däck

  Dubbelhytt på nedre däck på ca 15 kvm med två små övre fönster.

  Däck: Odyssey Deck.

Herman Lindqvist

Författare och ciceron

Författare: Herman Lindqvist

Herman Lindqvist, författare, kåsör, journalist och kolumnist. Han har skrivit över sextio böcker och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion.

Herman Lindqvist har tidigare varit gift två gånger och har fem vuxna barn samt fyra barnbarn. Sedan oktober 2013 har han levt med sin partner Liliana Komorowska. Paret flyttade till Warszawa sommaren 2014 och gifte sig den 6 juni 2015.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Wien och hem från Belgrad inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•8 dagars / 7 nätters flodkryssning med MS River Navigator inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Frukostbuffé
◦Lunchbuffé med tre varmrätter och salladsbar
◦Fyrarätters middagar, välj mellan tre huvudrätter
◦Fritt öl/vin till lunch och middag ombord (enl separat lista)
◦Tidigt morgonkaffe med juice och wienerbröd
◦Eftermiddagskaffe/te med kakor
◦Kvällssnacks i baren
◦Levande musik i salongen
◦Vinprovning med lokala viner
◦Tvål, schampo osv. från L’Occitane-en-Provence i hytterna
◦Internationella TV-kanaler i hytterna
◦7 Utflykter och stadsrundturer enligt dagsprogram
◦Hamnavgifter
◦Wifi*
•Lunch i Wien den första dagen
•Lunch i Belgrad den sista dagen
•Fem föredrag/kåserier av författaren Herman Lindqvist ombord
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare

*Wifi kan i bland ha begränsad täckning. Bäst uppkoppling är när fartyget är i land.

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Dricks till besättning, 7 euro per natt/person
•Dricks till lokala guider och chaufförer

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

TILLVALSUTFLYKTER
Förutom de utflykter som är inkluderade i priset så finns det möjlighet att boka till några tillvalsutflykter. Alla utflykter bokas och betalas ombord förutom den klassiska konserten som måste bokas och betalas innan avresa.
Klassisk konsert i Wien:  715,-

DRYCKESPAKET
Ombord på fartyget kan du köpa till dryckespaketet ”All Inclusive Drink Package”.  Obs fråga fartyget om vad som ingår när du är ombord då detta ibland kan ändras beroende på säsong. Med detta dryckespaket får du obegränsat med dryck av följande:
•Fatöl (0,3 l eller 0,4 l)
•Vin serverat i karaff 0,25 l ( välj mellan 3 vita, 3 röda och 1 rosé)
•Ett urval av läsk, juice och mineralvatten
•Vissa spritsorter såsom gin/wiskey/vodka utvalda sorter
•Utvalda mousserande viner i glas
•Vatten på flaska i hytten, samt på dagliga utflykter

Dryckerna erbjuds i restaurangen till lunch och middag, samt i baren och på soldäck från kl. 09:00 till 24:00.
Pris: ca 29 EUR per person/dygn.

Vänligen observera
Alla drycker som serveras efter kl. 24:00, samt alla drycker som inte är angivna ovan, debiteras ert ombord konto. Dryckespaketet måste bokas för hela kryssningen och samtliga personer som bor i samma hytt måste betala för dryckespaket, det går ej att dela.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.