Vingårdar i Dourodalen

Flodkryssning i norra Portugal med Salamanca

HÖJDPUNKTER

 • Salamanca, frodiga vinodlingar och kulturrika städer
 • Smakfull och franskinspirerad mat ombord
 • Utvalda viner, öl, mineralvatten, juice kaffe/te till måltiderna
 • Välkomstdrink och utvalda drycker i baren ombord
 • Svensk färdledare
7 utflykter inkluderade enligt:
 • Dag 1 – Porto by night
 • Dag 2 – Porto Stads tur
 • Dag 3 – Utflykt till Guimarães
 • Dag 4 – Utflykt till Vila Real och Solar de Mateus palatset
 • Dag 5 – Utflykt till Salamanca
 • Dag 6 – Utflykt längs ”vinvägen” inkl provning
 • Dag 7 – Utflykt till Lamego

 

Flodkryssning på Dourofloden

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och kulturrika städer. Under resan får du lära känna kulturen och traditionerna i denna del av Portugal väl. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan, och bussutflykten till den UNESCO skyddade spanska staden, Salamanca, är en av höjdpunkterna. Detta är en mycket innehållsrik kryssning där du verkligen får se och uppleva mycket under en veckas tid. Kombinera gärna med sol och baddagar i Algarve eller i Lissabonområdet.

På avgången den 12 september har vi chartrat hela fartyget MS Amalia Rodrigues tillsammans med Escape Norge

Ladda ner PDF här
 • SVENSK FÄRDLEDARE
 • HELPENSION INKL. DRYCK TILL MATEN OMBORD
 • VÄLKOMSTDRINK + UTVALDA DRYCKER I BAREN
 • 7 UTFLYKTER INKLUDERADE
Magnus Ericson, färdledare hos Escape Travel
Svensk färdledare
Magnus Ericson
Monika Hornig, färdledare
Svensk färdledare
Monika Hornig
Svensk färdledare
Anna Henningsson
Svensk guide/färdledare
Christina Platou

Avgångar

 • Avresa 12.09.2019
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 8 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Till Porto

Flyg till Porto. Därefter tar vi oss till kajen i Vila Nova de Gaia där fartyget väntar och blir vårt flytande hotell för den närmaste veckan. När vi har checkat in och bekantat oss med fartyget bjuds det på en välkomstdrink. Middag ombord. På kvällen gör vi en kortare rundtur där vi ser Porto i kvällsbelysning.

Dag 2

Porto

Vid kajen väntar bussen som ska ta oss med på en trevlig stadsrundtur där vi får en panoramautsikt över staden innan vi besöker en vingård där vi får avsmaka portvin och lära oss mer om vinodlandets ädla konst. Vi är tillbaka till fartyget lagom till lunch. På eftermiddagen finns fri tid att på egen hand upptäcka allt Porto har att erbjuda med sina trånga kvarter, vackra kyrkor och fina husfasader. Efter middagen bjuds det på fadounderhållning.

Porto, Portugal old town
Dag 3

Guimarães och Régua

Idag åker vi på utflykt till Guimarães, vars historiska medeltida centrum har varit ett UNESCO världsarv sedan år 2001. Kryssningen går sedan vidare från Leverinho mot Régua som är en liten, bildskön och charmerande stad. Vi passerar genom den gigantiska slussen Carrapatelo, som är den högsta slussen i Europa med sina 35 m! Middag med dans ombord. Möjlighet finns att ta en kvällspromenad i Régua då fartyget ligger här över natten.

Kryssning i Dourodalen, Spanien
Dag 4

Vila Real och Vega de Terron

Idag väntar en utflykt till Vila Real och Solar de Mateus palatset, förevigat på etiketten till Mateus vinflaskor. Slottskapellet anses vara en av de vackraste barockbyggnaderna i Portugal. Det finns även tid att promenera i den vackert anlagda trädgården innan vi återvänder till fartyget som under tiden seglat vidare och väntar i Pinhão. Kryssningen går vidare till hjärtat av vindistriktet och vi ser vinodlingar passera revy medan vi njuter av de ljumma vindarna på soldäck. Vi går genom slussarna Valeria och Pocinho. På kvällen når vi Vega de Terron. Middag och flamencoshow ombord.

Casa de Mateus i Vila Real, Portugal
Dag 5

Salamanca

Idag väntar en av resans höjdpunkter, en heldagsutflykt till den spanska staden Salamanca, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Salamancas historia sträcker sig flera tusen år tillbaka och vi får se arkitektoniska minnesmärken från både romersk-, arabisk- och kristen tid. Universitetet i Salamanca är ett av de äldsta och mest berömda i Europa. Här träffades lärda från såväl kristna som arabiska och judiska kulturer på 1200–1400-talet medan det var religionsförföljelse på andra platser. Efter en trevlig lunch på en lokal restaurang återvänder vi till fartyget som nu ligger i Barca d’Alva. Middag och underhållning ombord.

Salamanca katedral
Dag 6

Ferradosa och Pinhao

Förmiddagen tillbringas ombord på fartyget där vi intar både frukost och lunch innan vi når Ferradosa tidigt på eftermiddagen. Här gör vi en tur som kretsar kring portvin och vinodlingarna i området. Självklart blir det provsmakning av denna ädla dryck. Vi stiger åter ombord på fartyget i Pinhao. Fri tid med möjlighet att flanera bland de typiska portugisiska husen i denna lilla by. Galamiddag serveras ombord denna kväll.

Dourodalen, Portugal
Dag 7

Lamego

Dagens tur tar oss till Lamego där vi ser helgedomen Nossa Senhora dos Remedios och katedralen. I Régua väntar fartyget för lunch och eftermiddagen spenderas kryssande längs floden tillbaka mot Porto. Middag i traditionell portugisisk tappning.

Lamego, Portugal
Dag 8

Hemresa

Efter frukost ombord lämnar vi fartyget. Transfern kör oss till flygplatsen i Porto där vi tar flyget hem till Sverige.

 • Restaurang MS Gil Eanes
 • Hytt MS Gil Eanes
 • Soldäck MS Gil Eanes
 • MS Gil Eanes
 • Lounge MS Gil Eanes

MS Gil Eanes

Avgången 20 april 2019

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Gil Eanes
Rederi: Croisi Europe
Byggt år: 2014
Standard: 4-stjärnigt – Premiumfartyg
Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och huvuddäck
Antal passagerare: 132

Faciliteter ombord: Hiss, restaurang, lounge med stora fönster, bar, reception, terrass, souvenirbutik och soldäck med solstolar. Underhållning ombord.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och har badrum med dusch och toalett, hårtork, TV, kassafack och luftkonditionering. Sviterna på Övre däck är ca 19 m2 med terrass medan sviterna på Mellan däck är ca 16 m2 med stort fönster.

Bilden visar en svit på övre däck.

MS Gil Eanes Fartygsöversikt

MS Amalia Rodrigues

Avgången 8 juni och 12 september 2019

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Amalia Rodrigues
Rederi: Croisi Europe
Byggt år: 2018
Standard: 4-stjärnigt – Premiumfartyg
Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och huvuddäck
Antal passagerare: 132

Faciliteter ombord: Hiss, restaurang, lounge med stora fönster, bar, reception, terrass, souvenirbutik och soldäck med solstolar. Underhållning ombord.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och har badrum med dusch och toalett, hårtork, TV, kassafack och luftkonditionering. Sviterna på Övre däck är ca 19 m2 med terrass medan sviterna på Mellan däck är ca 16 m2 med stort fönster.

MS Amalia Rodrigues Fartygsöversikt

Magnus Ericson

Svensk färdledare

Färdledare: Magnus

Magnus är färdledare på avgången 20 april.

Magnus Ericson är en av våra reseledare som varit med nästan sedan starten. Magnus pratar förutom engelska även franska och portugisiska flytande då han i tidigare tjänster varit stationerad i både Brasilien och i Nice. Dessutom är spanskan numera ett språk som behärskas efter studier i Andalusien. Magnus har  varit på de flesta av våra flodkryssningar och är väl bekant med de destinationer där fartygen stannar. Magnus har även varit färdledare för grupper på anrika tågen El Transcantabrico i norra Spanien och Al Andalus i Andalusien.

Med sin breda och gedigna kunskap tar han sig an nya uppdrag med entusiasm och engagemang!

Monika Hornig

Svensktalande färdledare

Färdledare: Monica

Monika är färdledare på avgången 8 juni

Monika har jobbat som reseledare i 15 år i nästan hela världen med både flyg, buss och stationeringar. Sex månader av dessa spenderade hon på en flodkryssningsbåt på Donau och två år med världsresor på två kryssningsbåtar. Monika har läst till översättare för spanska och har bott i såväl Spanien som i Karibien. ”Att resa är att leva” var Hans-Christian Andersens ord, men jag tycker likadant och ser fram emot att göra nästa resa med er

Anna Hemmingsson

Svensk / Sommelier

Färdledare/Sommelier: Anna

Anna är en av färdledarna på avgången den 12 september 2019

Anna Henningsson har som utbildad sommelier en gedigen vinkunskap och ett stort hjärta för de gamla klassiska vinområdena. Mat och vin i kombination är en stor passion när hon håller vinprovningar och vinresor i egen regi under namnet Sommelierskan.
Anna har jobbat med service i många år men även som språklärare och skådespelare. Allra bäst trivs hon dock bland vinrankorna på en vingård!

 

Christina Platou

Svensk färdledare

Färdledare: Christina

Christina är en av färdledarna på avgången den 12 september 2019

Christina talar flytande franska, engelska och lite spanska och har varit reseledare i många länder, däribland Spanien och Marocko, samt även ombord på ett litet expeditionsfartyg, Lindblad Polaris. Christina har ett stort intresse för mat och vin och har varit reseledare två gånger på vår Flodkryssning för vinälskare med SvD accent. Hon är dessutom auktoriserad Stockholmsguide på engelska och franska, och har även bott i Paris under flera perioder och varit färdledare/guide där.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på info@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg till Porto från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn t/r inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•8 dagars / 7 nätters flodkryssning inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Helpension ombord från middag första dagen till frukost sista dagen
◦Utvalda viner, öl, mineralvatten, juice kaffe/te till måltiderna
◦Utvalda drycker i baren (dock ej champagne, konjak och vissa viner)
◦Underhållning ombord
◦Hamnavgifter
◦Utflykter enligt dagsprogram
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Dricks till lokala guider och chaufförer
•Svensk färdledare
•Svensk sommelier (gäller avresan 12 september)

INTE INKLUDERAT
•Dricks till besättningen ombord på fartyget. Rekommenderat belopp är 5-7 Euro per person och dag. Detta är frivilligt och endast en rekommendation.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage.
Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. För att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.