Vy över Prag med Karlsbron

Flodkryssning på Elbe från Berlin till Prag

HÖJDPUNKTER
• Berlin, Dresden och Prag
• Helpension inkl. dryck till maten (husets vin/öl/vatten/juice/kaffe/te)
• Välkomstdrink och utvalda drycker i baren ombord
• Utflykter inkluderade
• Svensk färdledare
• 4-stjärnigt Premiumfartyg MS Elbe Princess

Kryssning mellan två historiska städer

Känn historiens vingslag på vår flodkryssning på Elbe mellan Berlin och Prag. Under vår nio dagars kryssning ombord på MS Elbe Princess blandas historiska inslag med kulinariska upplevelser. Längs floden gör vi intressanta strandhugg i bland annat Martin Luthers hemstad Wittenberg, Porslinsstaden Meissen och Dresden, även kallad Nordtysklands Florens.

Ladda ner PDF här
 • Pris från 35 990,-
 • Första tillgängliga avresa 04.10.2019 (1 avresor)
 • Längd 9 dagar
 • SVENSK FÄRDLEDARE
 • HELPENSION INKL. DRYCK TILL MATEN OMBORD
 • VÄLKOMSTDRINK + UTVALDA DRYCKER I BAREN
 • UTFLYKTER INKLUDERADE
Monika Hornig, färdledare
Svensk färdledare
Monika Hornig

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 04.10.2019
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Få resor kvar
 • Längd 9 dagar
 • Pris från 35 990,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Berlin

Vi stiger ombord på fartyget i Berlin och installerar oss i våra hytter. Vi blir serverade en välkomstdrink i baren och introduceras till personalen ombord före middagen.

Panoramavy över Berlin
Dag 2

Berlin – Nedlitz – Wüsterwitz

Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Berlin och får se flera av stadens berömda sevärdheter och monument som är synliga på många platser i staden. Däribland Brandenburger Tor som är ett av Berlins mest kända landmärken. Under kalla kriget delades Västberlin och Östberlin av Berlinmuren, vars rester kan ses på flera håll. Gatstenar markerar var muren gick längs större delen av sträckan. Du får även möjlighet att gå över vid ”Checkpoint Charlie”, som under det kalla kriget var en av de mest kända gränsövergångarna mellan de amerikanska och sovjetiska zonerna.

Vi återvänder till fartyget i Nedlitz och börjar kryssa. Längs vägen passerar vi idylliska områden, medan vi glider förbi Pfauenön och beundrar dess historiska byggnader.

Under eftermiddagen gör vi en utflykt till Sanssouci palatsets trädgård. Palatsets namn är idag Sanssouci, men på fasaden står det ”Sans, souci.”, vilket är franska och betyder ungefär ”bekymmersfri, sorglös”.

Vi återvänder till fartyget och kryssar vidare mot Wüsterwitz. Njut av en trevlig kväll ombord med underhållning.

Brandenburger Tor i Berlin
Dag 3

Wüsterwitz - Magdeburg

Tidig morgon lägger fartyget ut och sätter kurs mot Magdeburg, dit vi kommer under eftermiddagen. Koppla av på soldäck och njut av det vackra landskapet som vi passerar eller välj att delta i någon av de aktiviteter som anordnas ombord.

Vi gör en guidad bussrundtur i Magdeburg, där katedralen  är en av de största gotiska byggnadsverken i Tyskland. Magdeburg omnämns i skrift första gången år 805 som Magadoburg och fungerade då som en handelsplats mellan slaviskt och germanskt område, där en handelsväg korsade Elbe. Under Hansatiden utvecklades staden till en stor handelsplats för spannmål och staden hade handelsförbindelser med norra Frankrike, Flandern, England, Polen, Ryssland, Sverige och Norge.

Vi återvänder ombord och fortsätter att kryssa mot Wittenberg. Efter middagen bjuds det in till dans ombord. Vi kryssar hela natten.

Vy över Magdeburg
Dag 4

Wittenberg

Vid ankomsten till Wittenberg gör vi en guidad rundtur i stadens centrum bland dess fina renässanshus. Det var på slottskyrkan i Wittenberg som Martin Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkporten, vilket blev starten på reformationen.

Vi besöker också Martin Luthers hus ”Lutherhaus”, ett tidigare Augustinerkloster men som numera är Reformationsmuséum och finns med på Unescos världsarvslista.

Vi återvänder ombord och kryssar vidare under eftermiddagen och genom hela natten.

Martin Luther i Wittenberg
Dag 5

Meissen - Dresden

Fartyget lägger till i staden Meissen som ligger vid floden Elbe. Porslinsfabriken som startade år 1710 samt den medeltida borgen Albrechtsburg tillhör stadens mest besökta sevärdheter. Fabriken var den första i Europa som lyckades framställa riktigt Porslin. Under hela 1700-talet framställdes mängder med kvalitetsporslin i form av prydnads- och bruksporslin. Mycket av inspirationen hämtades från Frankrike. Under 1800-talet förekom inte speciellt mycket nyskapande men ca år 1920 skapades återigen nya former och föremål, speciellt figuriner.

Under vår guidade rundtur ser vi bland annat Meissenkatedralen och det sengotiska slottet Albrechtsburg (utvändigt). Vår rundtur avslutas med ett besök på porslinsfabriken innan vi återvänder till fartyget som nu har förflyttat sig till Dresden.

Efter lunch ombord gör vi en rundtur i Dresden, även kallad Nordtysklands Florens. Dresden blev huvudstad på 1200-talet i markgrevedömet Meissen och säte för Sachsens hertigar på 1400-talet. Staden är en av Tysklands populäraste turistmål på grund av sitt konstnärliga arv och sin enastående arkitektur.

Efter kvällens middag blir det danskväll ombord.

 

 

Domkyrkan i Dresden
Dag 6

Dresden – Bad Schandau - Decon - Litmerice

Efter frukost gör vi en utflykt till sandstensbergen. Bergskedjan gränsar mellan delstaten Sachsen i sydöstra Tyskland och norra Böhmen i Tjeckien.

Vi besöker Königsteins fästning som ligger nordväst om staden Königstein vid Bielas förening med Elbe och vid Elbes vänstra strand. Fästningen ligger på en på tre sidor lodrätt uppstigande sandstensklippa och behärskade hela den omgivande trakten men har aldrig varit belägrad. Fästningen som är bakdaterad till 1200-talet och är en av Europas största bergsbefästningar och användes i flera århundraden som statligt fängelse.

Vi återkommer ombord i Decon och kryssar vidare under eftermiddagen.

Njut av en kväll ombord med underhållning.

 

Fästningen Königstein
Dag 7

Litomerice - Melnik

Vi gör en guidad tur till staden Litomerice som är en av Tjeckiens äldsta städer. Den grundades redan på 900-talet och anses vara en av de vackraste städerna i Tjeckien.

Eftermiddagen spenderas ombord kryssandes mot Melnik. Koppla av och smält alla intryck eller välj att delta i någon av de aktiviteter som anordnas ombord.

Efter middagen väntar ett spännande uppträdande av fartygets besättning.

Dag 8

Prag

Tjeckiens huvudstad Prag är vackert belägen vid floden Moldau och är känd som en av Europas vackraste städer. Den gamla stadskärnan är välbevarad och det är ett nöje att promenera runt i staden och beundra arkitekturen. Staden delas av floden Moldau och ett känt och mycket fotograferat motiv är de broar som förbinder stadsdelarna, varav den mest kända är Karlsbron.

Vi gör en utflykt till Gamla stan där du får uppleva stadens trånga gränder, stadshuset med sitt berömda astronomiska ur och kyrkan Church of Our Lady vid Tyntorget.

På eftermiddagen gör vi en utflykt till Pragborgsområdet, där vi ser S:t Vituskatedralen, Pragborgen och den Gyllene gränden.

Vi återkommer till ombord på fartyget i Melnik där det ligger över natten.

Till kvällen bjuder kaptenen in till galamiddag ombord.

 

Vy över Prag
Dag 9

Melnik -Prag - Hemresa

Efter frukost är det dags att checka ut från fartyget i Melnik och bege sig till flygplatsen för hemresa.

MS Elbe Princesse

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Elbe Princesse
Rederi: Croisi Europe
Byggt år: 2016
Standard: 4-stjärnigt Premiumfartyg
Längd: 95,4 m
Antal däck: 3 (hiss finns) – Soldäck, övre däck och huvuddäck
Antal passagerare: 79

Faciliteter ombord: Restaurang, lounge med bar och dansgolv, reception, souvenirbutik och soldäck med solstolar.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och har badrum med dusch och toalett, hårtork, telefon, TV, kassafack, radio och luftkonditionering. Hytterna på övre däck har fransk balkong.

MS Elbe Princesse Fartygsöversikt

Monika Hornig

Svensk färdledare

Färdledare Monika

Monika har jobbat som reseledare i 15 år i nästan hela världen med både flyg, buss och stationeringar. Sex månader av dessa spenderade hon på en flodkryssningsbåt på Donau och två år med världsresor på två kryssningsbåtar. Monika har läst till översättare för spanska och har bott i såväl Spanien som i Karibien. ”Att resa är att leva” var Hans-Christian Andersens ord, men jag tycker likadant och ser fram emot att göra nästa resa med er

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Berlin och hem från Prag inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•9 dagars / 8 nätters flodkryssning med MS Elbe Princess inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Helpension ombord från middag första dagen till frukost sista dagen
◦Dryck till maten ombord: Husets vin, öl, mineralvatten, juice kaffe/te till måltiderna
◦Utvalda drycker i baren (dock ej champagne, konjak och vissa viner)
◦Underhållning ombord
◦Hamnavgifter
◦Utflykter enligt dagsprogram
•Transfers
•Dricks till lokala guider och chaufförer
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare

INTE INKLUDERAT
•Dricks till besättningen ombord på fartyget. Rekommenderat belopp är 5-7 Euro per person och dag. Detta är frivilligt och endast en rekommendation.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. För att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.