Flodkryssning på Irrawaddy och rundresa i Myanmar med Torbjørn Færøvik

 • Besök det sagoomspunna Mandalay
 • Tag pulsen på livet längs floden Irrawaddy
 • Utforska Bagan – med närmare 3000 pagoder
 • Låt dig förföras av den magiske Inlesjön
 • Se den praktfulla Schwedagonpagoden i Yangon
 • Lyssna på föredrag med författaren Torbjörn Färövik

Upplev Mandalay och Bagan, livet längs floden Irrawaddy, den magiske Inlesjön och Yangon

Vår rundresa i Myanmar startar i det sagoomspunna Mandalay och avslutas i den tidigare huvudstaden Yangon. En upplevelserik flodkryssning på Irrawaddy tar dig från Mandalay till pagodstaden Bagan – ett arkeologiskt under. Vi besöker också den magiske Inlesjön med de flytande trädgårdarna. Asiens sovande skönhet vaknar sakta men säkert upp, efter nästan 60 år utan yttre påverkan. Förändring är framtiden, men även det förgångna bevaras. Myanmar bjuder på ett unikt kulturarv och fantastiska guldtäckta pagoder – och författaren Torbjørn Færøvik brinner för att dela detta med dig!

Myanmar är ett av de största länderna i Sydostasien och sträcker sig nästan 2000 kilometer från nord till syd. Invånarantalet är 45 miljoner och landets invånare består av folk från runt 130 olika etniska grupper. Majoriteten av befolkningen är burmaner. Folk lever enkelt och både män och kvinnor klär sig i longyi, som är en slags omlottkjol. Livet går i långsam takt – och buddhismen omsluter allt och är mycket viktig för befolkningen.

 

Ladda ner PDF här
 • Förstklassigt fartyg: RV Pandaw II****
 • Helpension
 • Alla utflykter inkluderade
Föredragshållare
Torbjørn Færøvik

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 25.02.2019
 • Avreseort Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 16 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Sverige - Bangkok

Vi flyger från Sverige direkt till Bangkok med Thai Airways.

Dag 2

Bangkok – Mandalay

Vi kommer fram till Bangkok där vi byter flyg. Vi landar i den sagoomspunna gamla kungliga huvudstaden Mandalay. Detta är landets näst största stad och landets kulturella center. Vår buss transporterar oss direkt till hotellet, där vi checkar in och slappnar av vid hotellets härliga pool.

På eftermiddagen ger vi oss ut på en rundtur i Mandalay – och avslutar på toppen av Mandalay Hill, där utsikten över staden och floden Irrawaddy i solnedgång är fantastisk. På kvällen bjuds vi på en traditionell show och grillbuffé i hotellets fantastiska trädgård.

 

Dag 3

Mandalay

Frukost och en lugn förmiddag på hotellet före vi checkar ut. Vi transporteras från hotellet till floden Irrawaddy och vårt fartyg RV Kalaw Pandaw – vårt hem för de nästkommande sju dagarna. Vi installerar oss i våra hytter och äter lunch ombord.

Fartyget är byggt 2014, men är en kopia av de gamla fartygen som hörde till Irrawaddy Flotilla Company, som grundades år 1865. På 1920-talet var detta det största privatägda rederiet i världen. År 1942 blev mer än 650 av fartygen sänkta i protest mot den japanska ockupationen. Några av dessa gamla ångfartyg är renoverade och flera nya fartyg har byggts. Idén var att bygga dem som ångfartyg i förkrigsstil – med samma atmosfär ombord som då prinsen av Wales och vicekungarna av Indien seglade på floden. Doften av oljad teak och nyputsad mässing bidrar till denna atmosfär.

På eftermiddagen utforskar vi Mandalay vidare. Vi låter oss imponeras av Mahamunipagoden, där den stora sittande Buddhan är täckt av ett tjockt lager med bladguld. Vi beger oss vidare till Schwe Kyaungklostret, tidigare en del av det kungliga palatset då det blev byggt år 1879. Nästa stopp är Kuthodawpagoden, även kallad för världens största bok. Pagodområdet består av små pagoder med kompletta buddhistiska skrifter på 729 stående marmortavlor. Innan vi återvänder till fartyget, besöker vi en bladguldsverkstad och gör ett fotostopp vid muren till det kungliga palatset med en fantastisk utsikt över Mandalay Hill. Vi återvänder till fartyget som kastar loss – och vårt äventyr på floden Irrawaddy börjar på allvar. Vi ankrar utanför Sagaing denna natt.

Dag 4

Mingun – Sagaing – Amarapura

En kort morgonseglats tar oss till Mingun. Den enorma, men ofullbordade Mingunpagoden, kunde ha varit landets, om inte världens största pagod – om inte kung Bodawpaya år 1808 hade dött och arbetet avslutats. Ett jordskalv år 1838 skadade den ofullbordade helgedomen och lämnade monumentet i ruiner. Sett från floden är det oavsett ett gediget byggnadsverk. Vi går i land efter frukost och utforskar pagoden till fots. Vi ser också världens största tempelklocka som väger hela nittio ton!

På eftermiddagen står Sagaing, beläget 20 km sydväst om Mandalay, på programmet. Under åren 1315-1364 var detta huvudstad i kungadömet Sagaing, ett mindre kungadöme som uppstod efter Bagandynastins fall. Senare (år 1364-1555) var staden tillhåll för Ava-rikets kronprinsar och äldsta prinsessor. I en kort period (år 1760-1763) var Sagaing också landets huvudstad, under kung Naungdawgyi. Det finns många buddhistiska kloster här och staden är idag ett viktigt religiöst centrum. Vi besöker den centrala pagoden Soon U Ponya Shin och får höra lite om livet i ett buddhistiskt nunnekloster. De som går upp till toppen av Sagaing Hill (240 meter hög), blir belönade med en fantastisk utsikt över Irrawaddyfloden.

Vi åker vidare till Amarapura, landets näst sista kungliga huvudstad. Staden var också i flera perioder under 1700- och 1800-talet Burmas huvudstad. Här besöker vi ett siden- och bomullsväveri, som också är områdets viktigaste inkomstkälla. Här är det möjligt att göra goda inköp av både sjalar, skjortor och blusar samt det traditionella plagget longyi. Vi avslutar besöket i Amarapura med den berömda 1,2 kilometer långa U-Bein bron, världens längsta teakträbro, byggd i mitten av 1800-talet. Bron är speciellt vacker i solnedgången. De som vill kan följa med på en båttur i en lokal sampan (båt) ut på sjön Taungthaman, som bron ligger vid och få en speciellt fin utsikt över bron . Ett riktigt fototillfälle! Även i natt ligger fartyget ankrat utanför Sagaing.

Dag 5

Yandabo

I dag ankommer vi till Yandabo, en liten landsby känd för sin keramik produktion. Fredsavtalet efter det första Anglo- burmesiska kriget blev också signerat här år 1826. Vi besöker den lokala skolan (om den är öppen) och naturligtvis en keramikverkstad där de producerar terrakottakrukor. Här får vi en inblick i deras unika teknik – och de som vill, kan pröva den lokala hantverkskonsten. Vi återvänder till fartyget.

Medan vi intar lunch ombord, fortsätter kryssningen och vi njuter av en eftermiddag ombord. Livet längs floden är alltid intressant. Fartyget ankrar för natten vid landsbyn Shwe Tan Tit.

 

Dag 6

Pakokku – Ayardaw

Vi befinner oss nu 30 km norr om Bagan och går i land i Pakokku, en stor stad med runt 100 000 invånare. Huvudnäringen här är tobak, bomull, jordnötter och thanaka – det lokala sminket/solkrämen gjord av mald bark och trä, blandat med vatten.

Vi besöker stadens centrum och marknad med särskilda fordon sk tuktukar. Vi gör också ett litet stopp vid en cigarrfabrik, där vi får se hur de handrullar de lokala cheroot-cigarrerna.

Vi seglar vidare på Irrawaddy och går i land i byn Tant Chi efter lunch. Här besöker vi en gratisklinik, som drivs med ekonomiskt stöd från bland annat vårt rederi. Fartyget ankrar för natten vid Tant Chi.

 

Dag 7

Tant Chi – Salay

På förmiddagen åker vi upp till berget Tant-Chi-Taung, och ser stupan som ligger högst upp på toppen. På väg tillbaka fascineras vi och underhålls av en dansföreställning med papier maché-elefanter framfört av byborna från Tant Chi. Vi återvänder till fartyget för lunch.

Vi seglar vidare och vårt nästa stopp är Salay, tidigare en hektisk handelshamn och huvudsäte för Burma Oil Company. I dag är detta en liten sömnig by med några arkitektoniska skatter, teakhus från kolonialtiden och en aveny av stjärnfruktträd. Buddhastatyn Mann Paya i lack och täckt av bladguld, sägs vara landets största lack-Buddha.

Vi promenerar till Yoke-Sone Kyaung, det mest kända teakklostret i Myanmar. På väg tillbaka till fartyget gör vi ett stopp vid Salay House, en av stadens stora höjdpunkter. Det vackert restaurerade huset blev byggt vid Irrawaddys strand år 1906 och fungerade då som lagerhus för ett brittiskt handelskompani. I dag är huset ett museum med antikviteter och konstföremål som ger besökaren en inblick i den brittiska kolonialtiden. Fartyget ankrar i Salay om natten.

Dag 8

Salay – Bagan

Vi kommer fram till pagodastaden Bagan – och spenderar två hela dagar bland Bagans otaliga fantastiska pagoder. Stupor och pagoder är viktiga och inte minst en vacker del av Myanmar. Som ett arkeologiskt under breder Bagan ut sig längs Irrawaddyfloden. Här syns spiror, stupor, guld och helgedomar så långt ögat kan nå. Ett fantastiskt nyp-mig-i-armen-landskap!

Staden blev grundad på 1000-talet, men guldåldern kom nästa århundrade med kung Kyanzittha. Som en mycket religiös man, började han byggandet av de otaliga pagoderna som nu gör Bagan till platsen alla måste se. Allra redan den gången, blev Bagan kallad «Staden med de fyra miljoner pagoderna». Det sägs att det finns cirka tre tusen. Vi ska inte se alla, men några av de finaste som tex Ananda-tempelet som blev uppförd år 1105 av kung Kyansit Thar, den tredje kungen i Bagan-dynastin.

Vi ser också Myingbar Gubyaukgyi-templet som hans son, prins Rajakumar, byggde år 1113. Vi avslutar dagen med en promenad genom Phwar Saw, en liten landsby med runt 500 invånare, som i huvudsak livnär sig på odling av bönor, kouppfödning och lackarbete. Namnet har landsbyn fått från en populär och inflytelserik drottning på 1200-talet, men livet här i dag är enkelt. Vi möter lokalbefolkningen och får en inblick i deras vardag, var de hämtar sitt vatten och tar hem korna från bete i solnedgången. Fartyget ligger i natt vid Bagan.

Dag 9

Bagan

Kanske har du länge drömt om att sväva högt uppe i en varmluftsballong över tusentals pagoder på Baganslätten i soluppgång? Den drömmen kan nu bli verklighet, men bör beställas före avresa, då kapaciteten är mycket begränsad.

Efter frukost fortsätter vi att utforska Bagan. Vi besöker Shwe San Daw, en av de få stuporna där det är lov att gå helt upp på toppen – och utsikten härifrån är fantastisk i alla riktningar. Shwe Zi Gone-pagoden, där det sägs att ett av Buddhas hårstrån förvaras, står också med på programmet. I Khay Min Ga-pagoden får vi lära oss lite mer om de olika byggnadsstilarna från Indien, Sri Lanka och Myanmar. Vi återvänder till fartyget och blir serverade lunch.

På eftermiddagen besöker vi ett lokalt hantverkscenter. Här producerar de lackföremål av bambu och vi får se hur det går till. Med närmare tre tusen pagoder att välja på, måste vi se några till- Payathonezu – tre tempel förbundna med en trång passage och Dhamayangyi från år 1170 – det bredaste och största templet i Bagan. Före vi avslutar dagen och återvänder till fartyget njuter vi av solnedgången bland pagoderna i Bagan. Även denna natt ligger fartyget vid Bagan.

Dag 10

Bagan – Heho – Inlesjön

På morgonen går vi i land i Bagan, tar farväl av besättningen och lämnar fartyget efter många upplevelserika dagar ombord. Vår buss tar oss till flygplatsen i Bagan för flyg till Heho. Från Heho kör vi med buss till Nyaung Shwe, som ligger i norra änden av den magiska Inlesjön. Staden var tidigare huvudstad i det gamla Shan-kungadömet, men är idag en lugn turistort och inkörsport till Inlesjön.

Idylliskt belägen mellan bergen, är sjön själva livsnerven och pulsen här i området. De som bor här har anpassat sina liv till förhållandena vid sjön. Området är känt för sina flytande grönsaks-och blomsterträdgårdar och stylthus med charmerande färger. Vi äter lunch i Nyaung Shwe, innan vi sätter oss i mindre båtar som tar oss över den mystiska Inlesjön, till hotellet där vi ska bo i tre nätter. Middag på hotellet.

 

Dag 11

Inlesjön

Med privata båtar på Inlesjön står upplevelserna på kö. Vi ser den berömda pagoden Paung Daw Oo med fem Buddhor klädda i många lager med bladguld, den heligaste platsen på Inlesjön. I landsbyn Inpawkhone går vi in i stylthus och får se något unikt – handvävt lotussidentyg. Lotussidenet vävdes ursprungligen för att ges som offergåva till templet.

Lunchen intas idag på en flytande restaurang. Vi får en inblick i vardagslivets rutiner och vi ser de flytande trädgårdarna på nära håll. Vi besöker det 200 år gamla Ngaphe Chaung klostret. Middag intas på hotellet.

 

Dag 12

Indein

Med båt på Inlesjön seglar vi till landsbyn Indein, med hundratals stupor från olika århundraden. Det är inte omöjligt att vi delar den pittoreska och smala vattenvägen med badande vattenbufflar. Flera dammar är byggda längs vattenvägen för att vattnet ska rinna saktare.

Vi får se att livet går sin gilla gång för både människor och djur. Stuporna i Indein är väderbitna och slitna – men absolut en imponerande syn. Det känns nästan som att komma mitt i en inspelning av en Indiana Jones film!

Vi fortsätter med båt till landsbyn Ywama, där vi får se hur de lokala mästarna trollar fram traditionellt hantverk. Några är silversmeder, andra tillverkar parasoller av mullbärspapper. Vi stannar till och äter lunch på en lokal flytande restaurang. Sista stoppet för dagen blir i landsbyn Laeshae, där de producerar Buddhabilder av torkade blommor.

 

Dag 13

Heho – Yangon

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker med buss till Red Mountain Winery. Att det produceras vin i Myanmar kanske överraskar många. Vi får se vingården och naturligtvis provsmaka! Lunchen idag intas på vingården.

Vi åker ut till flygplatsen i Heho och flyger till Yangon. Vid ankomst till Yangon väntar vår buss som kör oss till hotellet nära Kandawgyi Lake, där vi ska bo i två nätter. Kandawgyi Lake, också känt som Royal Lake, är en konstgjord sjö som gjordes under britternas tid. I sjön ligger Karaweik Palace- en cementkopia på en kunglig båt med två enorma mytologiska fåglar i guld. Kopian byggdes upp för att fungera som en turistrestaurang med kulturell show. Vi checkar in och äter middag på hotellet.

 

Dag 14

Yangon

Yangon var tidigare Myanmars huvudstad. Militärjuntan beslutade dock år 2005 att flytta huvudstaden till Naypyidaw, som ligger mitt i landet och ansett som mer centralt. Efter frukost bekantar vi oss med Yangon, som av många anses som landets viktigaste stad.  I Yangons centrum, finns många praktfulla byggnader från kolonialtiden som dominerar stadsbilden.

Vi besöker Bogyoke-marknaden i Chinatown, också känd som Scott Market. Här finns ett stort utbud av lokala hantverksprodukter – och det blir tid för shopping!

Efter lunch på en lokal restaurang, står Schwedagon-pagoden på programmet. Den är runt 2500 år gammal och nästan hundra meter hög. Gyllene och storslagen – nästan allt som glittrar är guld. Stupan är dekorerad med tusentals diamanter, rubiner, safirer och topaser och det är inte svårt att förstå att detta är en av buddhismens allra heligaste byggnader. Det sägs finnas åtta hårstrån från självaste Buddha här, så detta är helig mark och en viktig pilgrimsplats. Här får burmeserna styrka och insikt om buddhismen för att så småningom kunna nå nirvana. Omgiven av dessa rikedomar, knäböjs det, mediteras eller utförs ritualer. Vår västliga värld känns så långt borta från detta. På kvällen är det middag på en lokal restaurang.

Dag 15

Yangon - Bangkok

Efter frukost ska vi utforska mer av staden. Av alla vackra pagoder i Yangon, besöker vi Botataung-pagoden, som ligger nere vid hamnen. Här finns reliker från Buddha, fraktat från Indien för över två tusen år sedan.

Självständighetsmonumentet i Mahabandoola Park är ett obeliskliknande minnesmonument som restes efter frigörelsen från britterna år 1948. Gatorna är fulla av säljare som erbjuder det mesta – kanske inte alltid av så hög kvalitet, men intressant är det i allafall!

Lunch på hotellet och därefter är eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Utforska staden– eller slappa vid hotellets pool. Vi disponerar hotellrummen fram till avresa. På kvällen åker vi buss till flygplatsen och vår hemresa startar. Flyg från Yangon till Bangkok, där vi byter flyg.

 

Dag 16

Bangkok – Sverige

Vi landar i Stockholm under morgonen

RV Pandaw II

Förstklassigt flodkryssningsfartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: RV Pandaw II
Rederi: Pandaw
Standard: 4-stjärnigt
Byggt år: 2001
Antal däck: 3 – Soldäck, övre däck och huvuddäck
Antal passagerare: 48

Faciliteter ombord: Ombord finns restaurang och salong med bar. På soldäck finns solstolar. RV Pandaw II är ett flytande boutiquehotell byggt i historisk stil. Fartyget har totalt 24 hytter, fördelat över två däck.

Hytter: Hytterna är ca 14 m², vackert inredda i teak och har eget badrum med dusch. Luftkonditionering, säkerhetsfack, hårtork

RV Pandaw II Fartygsöversikt

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg Stockholm – Mandalay / Yangon-Stockholm med Thai Airways.
•Inrikesflyg Bagan-Heho / Heho-Yangon
•Flygskatter och hamnavgifter
•1 incheckad väska + 1 handbagage
•1 natt på förstklassigt hotell i Mandalay
•8 dagars/7 nätters flodkryssning med RV Orient Padaw
•3 nätter på förstklassigt hotell vid Inles Lake
•2 nätter på förstklassigt hotell i Yangon
•Helpension (frukost, lunch och middag)
•Lokala drycker ombord på fartyget(öl / mineralvatten / drycker / kaffe / te)
•Utflykter och lokal transport enligt program
•Vinprovning vid Red Mountain Winery
•Lokala engelsktalande guider
•Dricks till besättning ombord.
•Föreläsning med författare Torbjørn Færøvik
•Norsk färdledare från Escape Travel Norge

INTE INKLUDERAT
•Dryck utöver det som nämns ovan
•Dricks till lokala guider och chaufförer
•Elektronisk visum till Myanmar (cirka USD 50 per person)
•Valfri utflykt med varmluftsballong i Bagan (2590 kr per person, måste beställas senast 45 dagar innan avresan)

PASSINFORMATION
Vi måste skicka passinformation till rederiet – så vi ber er att sända en kopia av passets första sida senast 45 dagar innan avresan.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss men inte alla. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.