Flodkryssning på ryska vattenvägar från Moskva till S:t Petersburg

HÖJDPUNKTER

 • Totalrenoverat fartyg
 • Helpension
 • Utflykter ingår
 • Svensk färdledare

En flodkryssning på ryska vattenvägar från Moskva till S:t Petersburg

Winston Churchill sa en gång: «Sovjet är som en gåta, inlindad i ett mysterium, insvept i ett dunkel». Seglatsen mellan metropolerna Moskva och St. Petersburg  är en resa i tid och rum. Från miljonstäder till landsbygd och ryskt vardagsliv. Från storslagna palats och konstverk till unika trähus, väderkvarnar och kyrkor.

Det nyrenoverade MS Nikolay Chernyshevsky tar oss över sjöarna Onega och Ladoga, genom arton slussar på de mäktiga floderna Volga, Svir och Neva. Vi besöker röda torget i Moskva som står i kontrast till de historiska städerna Jaroslavl och Uglich. Vi beundrar Eremitaget i storslagna St. Petersburg och träkyrkan med sina 22 kupoler på ön Kizhi. Svaret på gåtan gömmer sig i Rysslands otroliga mångfald och rika kultur.

 

 

Ladda ner PDF här
 • Totalrenoverat fartyg
 • Helpension
 • Flera utflykter inkluderade
 • Svensk färdledare
Svensk färdledare
Daniella Zak

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 03.09.2019
 • Avreseort Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 12 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Ankomst till Moskva

Vid ankomsten till Moskva väntar vår buss som tar oss med till fartyget MS Nikolay Chernyshevsky. Vi checkar in och finner oss till rätta i våra hytter. Innan middagen ombord berättar vår färdledare mer om vårt kommande kryssningsprogram. Fartyget ligger vid kaj över natten.

Moskva
Dag 2

Moskva

Moskva har varit Rysslands huvudstad sedan 1918 (och före 1712). Idag har staden mer än tolv miljoner invånare och är landets största stad som ligger mellan floderna Oka och Volga. Moskva var huvudstad i Storfurstendömet – Moskva och Tsar-Ryssland, innan huvudstaden flyttades till S: t Petersburg i samband med fastställandet av det ryska imperiet i början av 1700-talet. Med etableringen av Ryska/Sovjetiska förbunds- socialistiska republiken 1917 flyttades huvudstaden tillbaka till Moskva, och staden var också huvudstad i Sovjetunionen. Genom stadens centrum rinner Moskva floden. Bland stadens mest kända byggnader är Vasilijkatedralen, Lenins mausoleum, Kreml och Bolsjojteatern.

Dagens panoramatur med buss inkluderar självklart Röda torget med Vasilijkatedralen. Vi får även se bland annat universitetet, Röda torget, KGB-byggnaden och det berömda varuhuset GUM. På avstånd ser vi Kristus Frälsarens katedral, världens högsta ortodoxa katedral. Katedralen uppfördes ursprungligen på 1800-talet till minne av Rysslands seger över Frankrike under Napoleonkrigen. Under sovjettiden förstördes katedralen. I februari 1990, efter kommunismens fall, fick ryska ortodoxa kyrkan tillåtelse av myndigheterna att rekonstruera katedralen. Rekonstruktionen stod klar år 2000.

Efter lunch i stan besöker vi Kreml – maktens centrum i världens största land. Stadens historiska befästningar inkluderar flera katedraler och palats omgivna av Kreml muren. En promenad i detta område är ett måste för alla Moskvabesökare.
Efter turen erbjuds möjlighet att besöka Livrustkammaren – Tsarernas fantastiska skattkammare med antika vapen, fordon och inte minst de berömda Fabergé äggen (mot tillägg).

Kvällen bjuder på middag ombord med efterföljande musik i baren.

För de som önskar finns det möjlighet att följa med på utflykten ”Moskva by night” (mot tillägg), då man gör en rundtur i ett upplyst Moskva och bland annat tittar på den vackert utsmyckade tunnelbanan.

Kreml i Moskva
Dag 3

Moskva

Efter frukost finns tillfälle till avkoppling ombord. Du har även möjlighet att följa med på de olika tillvalsutflykter som anordnas. Bland annat erbjuds ett besök på Tretyakovska galleriet och en rundtur i Kristus Frälsarens katedral, där en av höjdpunkterna är utsikten från den 40 meter höga utsiktsplattformen. För den som önskar tillbringa tid i staden på egen hand, anordnas en gemensam transport till centrum och tillbaka (mot tillägg).

Under eftermiddagen lägger fartyget ut och fortsätter mot staden Uglich. Under tiden bjuds vi in till en välkomstcocktail i baren samtidigt som vi får en presentation av kaptenen och hans besättning. Efter middagen ombord blir det musik och dans i baren.

 

 

Moskva
Dag 4

Uglich

Efter frukost har du möjlighet att delta i de aktiviteter som rederiet anordnar ombord. Bland annat kan du lära dig mer om det ryska hantverket eller varför inte vara med på en lektion i det ryska språket?

Vi kommer fram till en av Rysslands äldsta och vackraste städer, Uglich under eftermiddagen. Staden tog sin plats i historien med det olösta mordet på Tsarevitsj Dmitrij, Ivan den förskräcklige yngsta son. Dödandet var en förevändning för Boris Godunov övertagande av landet. 1100 år efter Dmitrijs död bestämde tsarerna i Romanovdynastin sig för att helgonförklara Dmitrij och göra Uglich till ett mål för pilgrimsresor.

Vi gör en guidad stadsvandring och ser den historiska stadskärnan och den vackra Dmitrijkyrkan, även kallad Blodkyrkan, som är byggd på den plats där Dmitrij dödades. Vi ser även de forna tsarernas Kremlområde. Fartyget fortsätter mot Jaroslavl medan vi intar middag ombord, följt av musik och dans i baren.

 

Uglich Ryssland
Dag 5

Jaroslavl

Vi seglar vidare på Volga och vi lägger till i den tusenåriga handelsstaden Jaroslavl efter frukost. Staden är en av de välkända Volgastäderna i den så kallade Gyllene Ringen. Bakom denna term döljer en cirkel av städer runt om Moskva som är särskilt intressant på grund av sin historia och arkitektur. Staden med sina ca 600 000 invånare grundades av prins Jaroslavl den vise år 1010. Den gamla stadskärnan blev 2005 med på Unescos världsarvslista.

Under vår guidade bussrundtur ser vi bland annat de världsarvsskyddade kvarteren och den vita Eliaskyrkan. Vi gör ett besök i kyrkan St Nicholas och stannar till på den lokala marknaden där du får möjlighet att strosa runt på egen hand.

Medan vi intar lunch ombord kastar fartyget loss och styr mot sin nästa destination, Goritsy.
Eftermiddagen är till fritt förfogande och du har du tid att koppla av och smälta resans olika intryck. Rederiet anordnar flera trevliga aktiviter ombord, däribland rysk teceremoni där du får lära dig mer om dess historia. Efter middag bjuds det in till musik och dans i baren.

Jaroslavl
Dag 6

Goritsy

Efter lunch lägger vi till i Goritsy. Här besöker vi ett av Europas största kloster, S:t Cyrils (Kirillo-Belozerskij-klostret), grundat av broder Cyril. Det grundades 1397 och har haft besökare som bl.a. tsararen Ivan den förskräcklige.

Klostret täcker 12 hektar och är omgiven av en ungefär 2 km lång klostermur. Bakom den tjocka klosterväggen finns inte mindre än 11 ​​kyrkor och det bor fortfarande sex munkar här. Munkarna lever i en del av klostret som är avspärrat från allmänheten, och de är självförsörjande på grönsaker från egen köksträdgård och fisk från sjön. Tidigare fanns det mer liv här. Genom donationer från bland andra Tsarerna var klostret mycket rikt och ägde stora landområden som omger klostret. På den tiden arbetade cirka 20.000 bönder i och runt klostret. Idag arbetar cirka 200 personer här med underhållet av klostret och byggnader som förutom kyrkor och munkbostäder även inkluderar ett museum som innehar en skattkammare med ovärderliga ikoner.

Ombord igen blir det provsmakning av något som verkligen hör hemma i Ryssland. Kaviar –  det svarta guldet – naturligtvis tillsammans med blinier, vodka och champagne. Som tillval erbjuder rederiet en kurs i traditionell målning av Matrjosjka-dockor (även kallade babusjka-dockor).

Kryssningen fortsätter på Volga-Balt kanalen, ett system av floder, kanaler och slussar som gör det möjligt att segla mellan Svir och Volga. Efter middagen blir det musik och dans i baren.

Babushkadockor Ryssland
Dag 7

Kizhi

Under eftermiddagen ankommer vi den lilla ön Kizhi som är belägen i den norra delen av Onega sjön. Ön är känd för sin samling av unika trähus, väderkvarnar och kyrkor. På vår tur ser vi den mest imponerande byggnaden – kyrkan från 1714. Kyrkan som finns med på UNESCO: s världsarvslista är en imponerande träkyrka med mängder av kupoler. Den byggdes upp helt utan spikar och skulle symbolisera den ryska visionen av det kristna paradiset. Det sägs att byggaren Nestor kastade alla verktyg när kyrkan var färdig och utropade: ”Denna kyrka byggdes av Nestor. Det finns ingen kyrka lik denna  i världen och det kommer aldrig att finnas!”
Under kvällen seglar fartyget vidare mot Mandrogi. Efter middagen bjuds det in till underhållning i baren.

Kizhi Träkyrka
Dag 8

Mandrogi

Vid lunch lägger fartyget till i hantverksbyn Mandrogi – en liten by med gamla ryska trähus. Iland bjuds vi på en traditionell shashlyk (grill lunch) utomhus. Efter lunch har du möjlighet att strosa runt på egen hand och låta dig inspireras av de lokala hantverksprodukterna. Gör gärna ett besök i stadens lilla vodka museum (inträdet ingår ej). Kryssningen fortsätter mot Ladoga, Europas största färskvatten sjö. Under kvällen bjuder kaptenen in till festlig kaptensmiddag ombord.

Trähus i Mandrogi
Dag 9

S:t Petersburg

Vi vaknar till en spännande dag i den magnifika staden S:t Petersburg, som grundades av Peter den store år 1703. Belägen på 42 öar vid mynningen av floden Neva i Finska viken. Staden charmar sina besökare med ett nätverk av breda kanaler och vägar, vackra parker och imponerande byggnader. S:t Petersburg kallas också för Rysslands Venedig och Amsterdam på grund av de många kanalerna. Peter den store själv var i Holland för att studera båtbygge och därefter gjordes stadsplaneringen med inspiration från Amsterdam.

S:t Petersburg anses av många som en av världens finaste städer. Historien är magisk, men också brutal: här har två stora revolutioner ägt rum, den nazistiska belägringen under andra världskriget och Dostojevskij (född i Moskva, men flyttade hit som ung) och den mystiska Rasputin som sägs ha bragts om livet här. Historiens må ha många mörka minnen men summan av historien och nutiden ger stadens idag dess själ.

Dagens stadsrundtur med buss ger oss många smakbitar. Vi ser bland annat Isakskatedralen med den stora guldkupolen, Nevskij Prospekt – stadens största shoppinggata, och den vackert utsmyckade Uppståndelsekyrkan. Visning av Peter och Paul fästning, där tsarerna ligger begravda. Det var efter byggandet av denna fästning som planeringen av S:t Petersburg inleddes.

Efter lunch i staden låter vi oss överväldigas av vad som sägs vara ett av världens finaste museum, Eremitaget. Muséet består av hela sex magnifika byggnader, varav den mest kända är Vinterpalatset.
Museet grundades av Katarina den stora på 1700-talet när hon köpte en målerisamling från Berlin. Njut av verk av da Vinci, Michelangelo, Rafael och Titian tillsammans med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse och van Gogh.
De ryska kronjuvelerna har också sin plats i samlingen tillsammans med Fabergé juvel konst. Det sägs att om man tittar på varje objekt i en minut, behöver man 11 år för att se alla objekt på muséet.

Efter middag ombord är det musikunderhållning i baren.

Eremitaget i S:t Petersburg
Dag 10

S:t Petersburg

Under förmiddagen har du möjlighet att följa med på en tillvalsutflykt till Peterhof (den nedre parken). Peterhof är berömt för sitt palats som är med på Unescos världsarvslista. Palatset byggdes av Peter den Store som ett kungligt palats, och kallas för Rysslands Versailles. Peterhofs palats är inte minst känt för alla fontänerna i parkanläggningen. Här finns 176 fontäner, och 4 kaskader. Mest känd är Stora kaskaden, en magnifik vattentrappa nedanför palatset, bestående av 64 fontäner och 37 förgyllda bronsskulpturer, däribland skulpturen av Simson som bänder upp Lejonets gap, ur vilket en 20 meter hög vattenstråle sprutar, skulpturen symboliserar Rysslands seger över Sverige i Slaget vid Poltava.

Vi återvänder till fartyget för lunch. Eftermiddagen är fri och du har möjlighet att upptäcka S:t Petersburg på egen hand. Du har även möjlighet att följa med på en kanaltur (mot tillägg). Efter middag ombord blir det musikunderhållning i baren.

 

Sommarpalatset Peterhof
Dag 11

S:t Petersburg

Efter frukost har du möjlighet att följa med på en utflykt till Pushkin och Katarinapalatset* (mot tillägg). Slottet är en barock juvel, endast fasaden är hela 300 m lång. Det berömda Bärnstensrummet är extra sevärt, glittrande av bärnsten, bladguld och dess många speglar. Innehållet i rummet stals av nazisterna under andra världskriget men har nu renoverats och visas som det måste ha varit.

Vi besöker även Pavlovsk och Paul I:s residens* som idag är Rysslands bäst restaurerade palats. En sober och elegant byggnad i gult och vitt, typisk för den Petersburgska neoklassicismen. Palatsträdgården är en av Europas största och välkänd för sin romantiska atmosfär. Vi är åter på fartyget till lunch.

Följer du inte med på utflykten till Pushkin* och Pavlovsk* disponeras dagen helt på egen hand för att utforska St. Petersburg. Varför inte en shoppingrunda på Nevskij Prospekt?
Kvällen bjuder på middag ombord samt musik i baren. För de som önskar finns möjlighet att följa med på en balettföreställning (mot tillägg).

*Ibland händer det att Pushkin inte är tillgängligt. Det byts då ut mot ett annat palats.

Katarinapalatset
Dag 12

S:t Petersburg - Hemresa

Efter frukost checkar vi ut från fartyget och fortsätter sedan till flygplatsen för återresa hem mot Sverige.

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

4 stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Nikolay Chernyshevsky
Rederi: 
Vodohod
Byggår: 1981, totalrenoveras 2017/2018
Standard: 4-stjärnigt
Längd: 125 meter
Antal däck: 5
Passagerare: 254

Ombord finner du en restaurang, 2 barer, konferensrum, litet gym, souvenirshop, strykrum och soldäck med solsängar. Wifi finns men i mycket begränsad utsträckning. Hiss finns ej.

 

MS Nikolay Chernishevsky Fartygsöversikt

 

Hytter på MS Nikolay Chernychevsky

 • Dubbelhytt Deluxe på Mellandäck/Övre däck

  Dubbelhytt med ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

  Deluxehytterna på Mellandäck varierar mellan 13-15 kvm och finns både med dubbelsäng och separata sängar.

  Deluxehytterna på Övre däck är ca 15 kvm och har dubbelsäng.

 • Dubbelhytt Deluxe på Huvuddäck

  Dubbelhytt ca 13 kvm med 2 separata sängar och ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

 • Dubbelhytt Standard

  Dubbelhytt ca 10 kvm med 2 separata sängar och ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

 • Dubbelhytt Standard på Nedre däck

  Dubbelhytt ca 11 kvm med 2 separata sängar. 2 små fönster sk ”Portholes” Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett. Hytten fungerar även som trebäddshytt.

 • Enkelhytt på Mellan däck/Övre däck

  Enkelhytt med ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.
  Badrummen i enkelhytterna är inte renoverade. Hytternas storlek varierar mellan 6,5 – 7,5 kvm.

Daniella Zak

Svensk färdledare

Färdledare: Daniella

Daniella började som färdledare år 2007 och har hunnit med en rad olika destinationer och floder sedan dess. Däribland Volga, Donau, Rhen och Main-Donau kanalen. Hon har även gjort en rad olika rundturer i Jordanien, England, Polen och Nederländerna. Hon är mycket förtjust i dom alla men erkänner att hon har en förkärlek för flodkryssningar som resesätt.
Men som Daniella uttrycker det. När det gäller destinationer så lockar ofta Östeuropa då det är där jag har mina rötter, men jag vet också av erfarenhet att jag inte är svårflörtad och förälskar mig i de flesta länder och destinationer så fort jag lär känna dem!

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Köpenhamn till Moskva och hem från S:t Petersburg inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•12 dagars / 11 nätters flodkryssning med MS Nikolay Chernyshevsky 4* inkl:
◦Helpension från middag första dagen till frukost sista dagen
◦Vatten och kaffe/te till alla måltiderna. Ett glas vin/öl eller juice till middagen.
◦Underhållning ombord
◦Föredrag ombord
◦Hamnavgifter
◦Utflykter enligt dagsprogram
◦En vattenflaska per person/dag
◦Kaffe stationer ombord på fartyget
◦Kaviar provnings event ombord en av kvällarna
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Visum till Ryssland, från 665:-/person
•Dricks till besättning, guider och chaufförer
•Valfria extrautflykter

DRICKS
Dricks är frivilligt men även en viktig inkomst för de anställda. Rederiet rekommenderar ca 7 Euro per person och dag till besättningen ombord. Det är även vanligt att ge 1 Euro p.p. till de lokala guiderna och chaufförerna under utflykterna.

PASS OCH VISUM
Det krävs visum för att resa till Ryssland. Var uppmärksam på att passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa samt innehållandes minst två ostämplade sidor. Det är resenärens ansvar att se till att pass och eventuella visum är giltiga vid avresan. Escape Travel ansvarar inte för passagerare som inte har detta rätt. Vid bokning erhåller du mer information om hur du söker visum till Ryssland.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.