Moskva Kreml

Flodkryssning på Volga – Rysslands Moder, från Moskva till Astrakhan

HÖJDPUNKTER

 • Bo komfortabelt i utvändig hytt på nyrenoverade MS Nikolay Chernyshevsky
 • Rysk musik tillsammans med smakfulla blinis, kaviar och vodka
 • Stort utflyktsprogram ingår som tar dig närmare den ryska historien och kulturen
 • Helpension
 • Astrakhan – kaviarens huvudstad
 • Trevliga ombordupplevelser som språkkurs, danskurs och musikunderhållning
 • En erfaren och trevlig färdledare är med under hela turen

Kryssa på Volga, Rysslands moder från Moskva till Astrakhan

Segla på Volga, Europas längsta flod, och upplev Ryssland utanför allfarvägarna. Du får lära dig mer om rysk historia och den ryska kulturen. Kryssningen startar i världens Metropol Moskva och slutar i Astrakhan vid Kaspiska havet. Med det högklassiga och nyrenoverade fartyget MS Nikolay Chernyshevsky bor du bekvämt och ombord får du ta del av föreläsningar  om rysk historia och kultur, språkutbildning, rysk te-ceremoni och musikunderhållning.

Välkommen att uppleva ett annat Ryssland med oss!

 

Ladda ner PDF här
 • Totalrenoverat fartyg
 • Helpension
 • Stort utflyktsprogram är inkluderat
 • Norsk Färdledare Elbjørg Haugsdal
Norsk färdledare
Elbjørg Haugsdal

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 24.09.2019
 • Avreseort Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 14 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Ankomst till Moskva

Vid ankomsten till Moskva väntar vår buss som tar oss med till fartyget MS Nikolay Chernyshevsky. Vi checkar in och finner oss till rätta i våra hytter. Innan middagen ombord berättar vår färdledare mer om vårt kommande kryssningsprogram. Fartyget ligger vid kaj över natten.

Moskva
Dag 2

Moskva

Moskva har varit Rysslands huvudstad sedan 1918 (och före 1712). Idag har staden mer än tolv miljoner invånare och är landets största stad som ligger mellan floderna Oka och Volga. Moskva var huvudstad i Storfurstendömet – Moskva och Tsar-Ryssland, innan huvudstaden flyttades till S: t Petersburg i samband med fastställandet av det ryska imperiet i början av 1700-talet. Med etableringen av Ryska/Sovjetiska förbunds- socialistiska republiken 1917 flyttades huvudstaden tillbaka till Moskva, och staden var också huvudstad i Sovjetunionen. Genom stadens centrum rinner Moskva floden. Bland stadens mest kända byggnader är Vasilijkatedralen, Lenins mausoleum, Kreml och Bolsjojteatern.

Dagens panoramatur med buss inkluderar självklart Röda torget med Vasilijkatedralen. Vi får även se bland annat KGB-byggnaden och det berömda varuhuset GUM. På avstånd ser vi Kristus Frälsarens katedral, världens högsta ortodoxa katedral. Katedralen uppfördes ursprungligen på 1800-talet till minne av Rysslands seger över Frankrike under Napoleonkrigen. Under sovjettiden förstördes katedralen. I februari 1990, efter kommunismens fall, fick ryska ortodoxa kyrkan tillåtelse av myndigheterna att rekonstruera katedralen. Rekonstruktionen stod klar år 2000.

Efter lunch besöker vi Kreml – maktens centrum i världens största land. Stadens historiska befästningar inkluderar flera katedraler och palats omgivna av Kreml muren. En promenad i detta område är ett måste för alla Moskvabesökare.

För de som önskar finns det möjlighet att följa med på utflykten ”Moskva by night” (mot tillägg), då man gör en rundtur i ett upplyst Moskva och bland annat tittar på den vackert utsmyckade tunnelbanan.

Kreml i Moskva
Dag 3

Moskva

Efter frukost gör vi en utflykt till Tretyakovska galleriet. Muséet har världens största samling av rysk konst om man bortser från Eremitaget i S:t Petersburg. Vi är åter på fartyget vid lunchtid. För de som önskar finns det möjlighet att stanna kvar i staden på egen hand efter turen eller följa med på en utflykt till Moskvas, kanske mest berömda kloster, Novodevichy (mot tillägg). Lunchpaket erhålles från fartyget till dom som önskar bli kvar i staden samt de som väljer att följa med till klostret.

Under eftermiddagen lägger fartyget ut och fortsätter mot staden Uglich. Efter avgång blir det genomgång av säkerhetsrutinerna ombord. Innan middagen bjuds vi in till kaptenens välkomstcocktail samt presentation av besättningen.

 

Dag 4

Uglich

Efter frukost har du möjlighet koppla av på däck eller delta i de aktiviteter som rederiet anordnar ombord.

Vi kommer fram till en av Rysslands äldsta och vackraste städer, Uglich under eftermiddagen. Staden tog sin plats i historien med det olösta mordet på Tsarevitsj Dmitrij, Ivan den förskräcklige yngsta son. Dödandet var en förevändning för Boris Godunov övertagande av landet. 1100 år efter Dmitrijs död bestämde tsarerna i Romanovdynastin sig för att helgonförklara Dmitrij och göra Uglich till ett mål för pilgrimsresor.

Vi gör en guidad stadsvandring och ser den historiska stadskärnan och den vackra Dmitrijkyrkan, även kallad Blodkyrkan, som är byggd på den plats där Dmitrij dödades. Vi ser även de forna tsarernas Kremlområde. Fartyget fortsätter mot Jaroslavl medan vi intar middag ombord.

 

Uglich
Dag 5

Jaroslavl och Kostroma

Vi seglar vidare på Volga och vi lägger till i den tusenåriga handelsstaden Jaroslavl tidigt på morgonen. Staden är en av de välkända Volgastäderna i den så kallade Gyllene Ringen. Bakom denna term döljer en cirkel av städer runt om Moskva som är särskilt intressant på grund av sin historia och arkitektur. Staden med sina ca 600 000 invånare grundades av prins Jaroslavl den vise år 1010. Den gamla stadskärnan blev år 2005 med på Unescos världsarvslista.

Under vår guidade bussrundtur ser vi bland annat de världsarvsskyddade kvarteren och den vita Eliaskyrkan. Vi gör ett besök i kyrkan St Nicholas och stannar till på den lokala marknaden där du får möjlighet att strosa runt på egen hand.

Medan vi intar lunch ombord kastar fartyget loss och styr mot sin nästa destination, Kostroma dit vi ankommer under eftermiddagen. Vi gör en bussrundtur där vi bland annat ser Ipatiev klostret och Trinity katedralen. Fartyget fortsätter mot Nizhny Novgorod under kvällen.

Jaroslavl
Dag 6

Nizhny Novgorod

Staden Nizhny Novgorod grundades 1221 och är belägen där floden Oka mynnar ut i den större floden Volga. Staden var en strategiskt viktig stad för den ryska erövringen av Volga i mitten av 1600-talet. År 1932, döptes staden om till Gorkij efter författaren Maxim Gorkij som föddes här år 1868. Staden har länge varit platsen för en militärbas och var tidigare inte öppen för besökande från andra länder. Nizhnij Novgorod fick tillbaka sitt ursprungliga namn år 1991.

På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur och får bland annat se stadens Kreml, med sitt röda tegeltorn. Efter rundturen kan de som vill följa med på en utflykt till stadens konstmuseum (mot tillägg). Fartyget seglar vidare under kvällen.

Dag 7

Cheboksary

Tidigt på morgonen lägger vi till i den vackra staden Cheboksary, som är huvudstad i den ryska republiken av Tjuvasjien. I staden som etablerades år 1555 bor nästan en halv miljon invånare. År 2002 utnämnde Putin Cheboksary till den mest välskötta staden i Ryssland. Efter frukost gör vi en bussrundtur och vi får se flera av stadens sevärdheter.

Under eftermiddagen finns det möjlighet att följa med på två olika tillvalsutflykter (mot tillägg). Ett besök på ölmuséet inkl provsmakning eller en tur till staden Josjkar-Ola

Fartyget fortsätter mot Kazan på kvällen.

Dag 8

Kazan

Kazan grundades på 1200-talet av den Gyllene Hordens khan och är idag huvudstad i provinsen av Tatarstan. Staden präglas av både öst och väst och spelar nu en allt viktigare roll som internationellt handelscentrum.

Efter frukost gör vi en bussrundtur och ser stadens magnifika byggnader, monument, boulevarder och sevärdheter. Kazan är också ett viktigt historiskt och kulturellt centrum med många museer, utställningar, orkestrar och teatrar. Staden har ett av Rysslands äldsta universitet och ytterligare tolv institutioner för högre utbildning.

Vi ser bland annat stadens Kreml som ursprungligen var en tatarfästning och som delvis förstördes av Ivan den förskräcklige. Vi ser även St Peter Paul katedralen som är ett av Kazans viktigaste arkitektoniska monument. Kryssningen fortsätter vid lunchtid till Samara.

 

 

 

Moské i Kazan
Dag 9

Samara

Efter frukost lägger vi till i Samara, som är en viktig industristad med rika oljekällor i närheten. Staden grundades år 1586 och efter det att Stenka Razins erövrade staden år 1670, växte den ut till en stor handelsstad. Under perioden 1935-1991 hette staden Kujbysjev efter Stalins nära medarbetare Valerian Kujbysjev. Kujbysjevreservoaren, som är belägen nära staden, är en av världens största konstgjorda sjöar.

Efter vår guidade bussrundtur, finns det möjlighet att följa med på en tillvalsutflykt till Stalins bunker, som är belägen 40 meter under marknivå och endast 100 meter från stadens teater. Den byggdes i stor sekretess och i stor hast år 1941, när Moskva var i fara och Kuibyshev var den sovjetiska huvudstaden. Men Moskva överlevde och Stalin valde att stanna kvar i staden även under de farligaste stunderna. Nyligen öppnades bunkern för allmänheten.

På eftermiddagen sätter fartyget kurs mot Saratov.

Dag 10

Saratov

Efter frukost ankommer vi till Saratov, där vi även gör en rundtur. Namnet kommer från tatariska sara’ och tau’ som betyder vackert berg och grundades år 1590. Staden blev en viktig hamnstad på 1800-talet och utvecklades till en industriell stad efter det att järnvägen, som knyter samman staden med Moskva, färdigställdes år 1870. Under sovjettiden och fram till 1991 var Saratov en ”stängd” stad för utlänningar på grund av  att det producerades militära flygplan här.

Kryssningen fortsätter tidigt på eftermiddagen. Under eftermiddagen kan du delta i rederiets olika aktiviteter eller koppla av på soldäck och njuta av utsikten över floden och landskapet vi passerar.

 

Saratov
Dag 11

Volgograd

Miljonstaden Volgograd kallades ursprungligen Tsaritsyn men döptes om till Stalingrad år 1925. Slaget vid Stalingrad utkämpades under andra världskriget mellan Tyskland och Sovjetunionen vid staden Stalingrad (idag Volgograd) och räknas som ett av världshistoriens blodigaste slag. Slaget var en förlust för Tyskland och en av de viktigaste vändpunkterna under kriget.

1961 valde man att ändra stadens namn till dess nuvarande namn, Volgograd (Volga stad).

Efter frukost gör vi en guidad bussrundtur där vi bland annat får se den stora statyn ”Moder Ryssland” som står på kullen Mamayev. Statyn är 52 meter hög och gjuten i betong. På eftermiddagen erbjuds en utflykt till museet som firar slaget vid Stalingrad (mot tillägg). Kryssningen fortsätter på kvällen.

 

 

Statyn "Moder Ryssland" i bakgrunden
Dag 12

Till flods

Idag tillbringar vi hela dagen ombord. Njut av en skön dag på soldäck eller passa på att ta del av rederiets olika aktiviteter så som rysk språk- och sångkurs, danslektioner, rysk te-ceremoni och visning av dokumentärfilmer (aktuellt program meddelas ombord).

Dag 13

Astrakhan

Astrakhan ligger i den bördiga Volgadeltat, strax norr om det Kaspiska havet. På 1600-talet var staden en viktig port till orienten. Köpmän från Armenien, Persien och Indien bosatte sig här och gav staden en multinationell atmosfär.

Stadens Kreml uppfördes mellan år 1580 och år 1620, och två stora katedraler uppfördes under 1700-talet. Stadens centrum kännetecknas av sovjettiden byggnadsstil, med höghus av betong.

På morgonen ger vi oss ut på en guidad stadsrundtur som även inkluderar stadens Kreml. På eftermiddagen finns möjlighet att besöka stadens konsthall (mot tillägg). Fartyget ligger i Astrakhan under natten.

Dag 14

Astrachan - Hemresa

Efter tidig frukost checkar vi ut från fartyget och beger oss till flygplatsen, då vårt flyg går tidigt på morgonen. Vi får med oss frukostpaket på bussen.

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

4 stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Nikolay Chernyshevsky
Rederi: 
Vodohod
Byggår: 1981, totalrenoveras 2017/2018
Standard: 4-stjärnigt
Längd: 125 meter
Antal däck: 5
Passagerare: 254

Ombord finner du en restaurang, 2 barer, konferensrum, litet gym, souvenirshop, strykrum och soldäck med solsängar. Wifi finns men i mycket begränsad utsträckning. Hiss finns ej.

MS Nikolay Chernishevsky Fartygsöversikt

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Deluxe på Mellandäck/Övre däck

Dubbelhytt Deluxe Mellandäck/Övre däck

Dubbelhytt med ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

Deluxehytterna på Mellandäck varierar mellan 13-15 kvm och finns både med dubbelsäng och separata sängar.

Deluxehytterna på Övre däck är ca 15 kvm och har dubbelsäng.

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Deluxe på Huvuddäck

Dubbelhytt Deluxe Huvuddäck

Dubbelhytt ca 13 kvm med 2 separata sängar och ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Standard

Dubbelhytt Standard

Dubbelhytt ca 10 kvm med 2 separata sängar och ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.

MS Nikolay Chernyshevsky

Dubbelhytt Standard på Nedre däck

Dubbelhytt Standard Nedre däck

Dubbelhytt ca 11 kvm med 2 separata sängar. 2 små fönster sk ”Portholes” Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett. Hytten fungerar även som trebäddshytt.

MS Nikolay Chernyshevsky

Enkelhytt på Mellan däck/Övre däck

Enkelhytt Mellan däck/Övre däck

Enkelhytt med ett stort öppningsbart fönster. Luftkonditionering, garderob, kylskåp, radio, säkerhetsfack, hårtork samt dusch och toalett.
Badrummen i enkelhytterna är inte renoverade. Hytternas storlek varierar mellan 6,5 – 7,5 kvm.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Köpenhamn till Moskva och hem från Astrakhan inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•14 dagars / 13 nätters flodkryssning med MS Nikolay Chernyshevsky 4* inkl:
◦Helpension från middag första dagen till frukost sista dagen
◦Vatten och kaffe/te till alla måltiderna. Ett glas vin/öl eller juice till middagen.
◦Underhållning ombord
◦Föredrag ombord
◦Hamnavgifter
◦Utflykter enligt dagsprogram
◦En vattenflaska per person/dag
◦Kaffe stationer ombord på fartyget
◦Kaviar provnings event ombord en av kvällarna
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Norsk färdledare Elbjørg Haugsdal

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Visum till Ryssland, från 665:-/person
•Dricks till besättning, guider och chaufförer
•Valfria extrautflykter

DRICKS
Dricks är frivilligt men även en viktig inkomst för de anställda. Rederiet rekommenderar ca 7 Euro per person och dag till besättningen ombord. Det är även vanligt att ge 1 Euro p.p. till de lokala guiderna och chaufförerna under utflykterna.

PASS OCH VISUM
Det krävs visum för att resa till Ryssland. Var uppmärksam på att passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa samt innehållandes minst två ostämplade sidor. Det är resenärens ansvar att se till att pass och eventuella visum är giltiga vid avresan. Escape Travel ansvarar inte för passagerare som inte har detta rätt. Vid bokning erhåller du mer information om hur du söker visum till Ryssland.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.