Flodkryssning Rhen och Donau från Amsterdam till Wien med Herman Lindqvist

HÖJDPUNKTER

  • Kåserier ombord av författaren och historikern Herman Lindqvist
  • Insup atmosfären i Köln, parfymens födelsestad och Tysklands äldsta stad
  • Upplev Amsterdam med sina kanaler och karakteristiska hus
  • Du bor i komfortabla utsides hytter på vårt totalrenoverade fartyg MS Vivienne
  • Smakfulla måltider är inkluderade tillsammans med ”afternoon tea” och kvällssnacks
  • Trevliga ombordupplevelser som vinprovning, underhållning och föredrag
  • 12 utflykter är inkluderade i programmet
  • Svensk färdledare

läs om MS Vivienne, dryckespaket och utflykter

Kryssa längs tre floder från Amsterdam till Wien

Kryssningen tar dig genom halva Europa, från Hollands huvudstad Amsterdam via Rhen, Main och Donau till Wien. Du bor komfortabelt på vårt förstklassiga fartyg, där du bland annat njuter av frukost med mousserande vin, fyra rätters middagar, vinprovning och olika föredrag. Under 13 dagar ombord besöker vi inte mindre än 14 charmerande städer. En av seglatsens många höjdpunkter är turen på Main-Donau kanalen med hela 14 slussar. På denna unika och spännande kryssning har vi valt att inkludera de flesta utflykterna i priset så att du ska få med dig hem många härliga minnen och upplevelser i bagaget. Dessutom kåserar Herman om flera intressanta och historiska händelser längs vägen!

Ladda ner PDF här
 • Pris från 31 990,-
 • Första tillgängliga avresa 29.08.2021 (1 avresor)
 • Längd 13 dagar
 • Ciceron Herman Lindqvist
 • Svensk färdledare
 • Helpension & välkomstdrink ombord
 • 11 utflykter är inkluderade
Ciceron
Herman Lindqvist

Avgångar

 • Avresa 29.08.2021
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 13 dagar
 • Pris från 31 990,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Resa till Amsterdam

Flyg till Amsterdam. Buss väntar på flygplatsen för transfer till fartyget, där vi checkar in och gör oss hemmastadda ombord. Vi bjuds på en välkomstdrink och får en presentation av kaptenen och hans besättning innan middagen. Fartyget ligger vid kaj i Amsterdam över natten.

Dag 2

Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas största stad och huvudstad. Stadens historia når tillbaka till 1200-talet då staden var ett litet fiskeläge vid floden Amstel. Staden är känd för sitt rika kulturutbud med många sevärdheter. Bland annat finner du över 50 muséer varav de mest kända är Rijksmuseum, van Gogh-muséet, Rembrandtmuséet och Anne Franks hus.

Staden är ständigt levande och de vackra kanalstråken och den enastående arkitekturen är unikt för Amsterdam. Staden har tidigare kallats för ”Nordens Venedig” för sina över hundra kilometer kanaler, omkring 90 öar och 1600 broar.

Vi gör en guidad kanalrundtur innan fartyget kastar loss och styr mot Köln.

Amsterdam, Nederländerna
Dag 3

Köln

Fartyget lägger till i Köln vid lunchtid. Staden som heter Cologne på franska, innehar världens äldsta parfymfabrik med sin över 300 års parfymhistoria. Härifrån kommer nämligen en av världens mest kända dofter, Eau de Cologne. Staden är inte bara känd för sina dofter, utan även smaker! I den tyska chokladhuvudstaden Köln, har chokladmuséet fått mycket beröm för sina utställningar, de enorma chokladfontänerna och självklart för sina smakprov.

Vi gör en guidad stadspromenad i den gamla delen av Köln där den mäktiga domkyrkan, Kölner Dom, med sina två höga torn varit stadens siluett i århundraden. Kyrkan slapp mirakulöst undan bomberna från de allierade under andra världskriget.

Visste du detta?
Att prova på det det lokala ölet, är nästan ett ”måste. När man beställer en öl i Köln, så beställer man en Kölsch, vilket är det enda tyska ölet som är namnskyddat. En lista med krav för att ett öl ska få kallas Kölsch har tagits fram och godkänts av regeringen. Regel nummer ett är att ölet ska vara bryggt i Köln!

Fartyget lägger ut under kvällen och kryssar vidare mot Rüdesheim.

Köln
Dag 4

Rüdesheim

Efter lunch lägger vi till i den idylliska staden Rüdesheim, som har en lång tradition i vinodling av både Riesling- och Pinot Noir viner. Längs stadens livliga gågata, Drosselgasse, finner du allt från marknader och historiska inslag till vinbutiker som erbjuder olika vinprovningar. Varför inte koppla av i någon av vinbarerna eller öl trädgårdarna och njuta av den pittoreska stämningen innan gatan mot kvällen fylls av underhållning.

För dig som inte önskar spendera dagen på egen hand kan följa med på en stadsrundtur med det lilla turisttåget (mot tillägg). I turen ingår även ett besök på Siegfrieds mekaniska musikinstrumentmuseum, som innehåller en anmärkningsvärd samling med mekaniska och självspelande instrument från 1800-talet och framåt.

Dag 5

Mainz och Frankfurt

Under morgon lägger vi till i Gutenbergs födelseort Mainz. Staden som ligger där Rhen och Main möts, är en perfekt blandning av nutid och dåtid med sin tusen år gamla katedral.  Vi ger vi oss ut för att tillsammans upptäcka de sevärdheter som staden erbjuder. Bland annat besöker vi Gutenbergs muséet som är ett av de äldsta tryckerimuséerna i världen.

Efter lunch ombord finns det möjlighet att följa med på en utflykt till Frankfurt (mot tillägg). Staden som är det största finanscentrumet i kontinental Europa bär även smeknamnet ”Mainhattan”. De enorma skyskraporna som innehar många internationella bankers huvudkontor, skapar stadens berömda skyline.
Väljer du att stanna kvar ombord så kryssar du vidare mot Frankfurt där utflyktsresenärerna hämtas upp vid middagstid.

Dag 6

Wertheim

Vi lägger till i Wertheim som är en stad i södra delstaten Baden-Württemberg i Tyskland, precis vid vid floden Taubers förening med Main.

Vi gör en guidad promenad i staden där man bland annat finner ruinerna av slottet Wertheim, grevarna av Wertheims forna stamborg, som intogs av svenskarna under Gustav II Adolf år 1631. Fartyget fortsätter mot Wurzburg innan middagstid.

Slottet Wertheim
Dag 7

Wurzburg

Under förmiddagen besöker vi staden Würzburg som är en gammal biskopstad, inbäddat i en vacker, kuperad plats vid floden och med en spännande historia. Residens- och universitetsstaden som breder ut sig på båda sidor av floden Main har inte bara en livlig atmosfär och älskvärd charm. Den är också känd som centrum för de frankiska vinodlingarna och för sina sevärdheter.

Vi gör ett besök på Residenset Würzburg. Slottet som anses som ett av de främsta exemplen på överdådig tysk barock med bland annat en mycket berömd trapphall. Efter besöket fortsätter vi att utforska staden till fots medan vi guidas runt bland stadens vindlande gränder.

Under eftermiddagen och kvällen kryssar fartyget vidare mot Bamberg.

Slottet Würzburg
Dag 8

Bamberg

Efter frukost tar vår buss med oss in till staden där vi gör en guidad rundvandring till fots. Bambergs i stort sett oförstörda stadskärna med över 2000 k-märkta byggnader gör den till en av Europas största sammanhängande äldre bebyggelser. ”Gamla Stan” blev därför 1993 upptagen på UNESCO:s lista över världskulturarv. För en kort tid var Bamberg också huvudstad i det tyska riket.

Typiskt för Bamberg är det så kallade rökölet. Det görs på rökmalt, det vill säga malt som torkats i rökgaserna från trä. Träslaget varierar och traditionsenligt har man torkat malt på detta sätt i århundraden. Idag förekommer denna typ av malttorkning framförallt inom whiskytillverkning, där ofta torv används istället för trä.

Eftermiddagen spenderas ombord då vi kryssar vidare mot Nürnberg.

Bamberg
Dag 9

Nürnberg

Fartyget lägger till i Nürnberg efter midnatt. Efter frukost gör vi en guidad bussrundtur. Det historiska stråket i Nürnberg slutar eller börjar vid slottet Kaiserburg, vars siluett fortfarande präglar stadsbilden. Under det romerska riket beboddes det stundtals av de olika kejsarna och under medeltiden räknades det som ett av de främsta kungapalatsen.

Staden kallas för ”det Tyska väldets skattkista”. Ända sedan medeltiden har Nürnberg varit en spegelbild av den tyska historien, imponerande, spännande, ständigt skiftande mellan framgång och tragik. ”Gamla Stan” som ligger precis nedanför slottet består av otroligt vackra historiska byggnader, spektakulära kyrkor och mysiga gränder.

Medan vi intar lunch ombord fortsätter fartyget mot Regensburg.

Gamla stan i Nürnberg
Dag 10

Regensburg

Fartyget lägger till i Regensburg under morgonen varpå vi gör en guidad stadspromenad. Regensburg som ligger i hjärtat av Bayern, har en 2000-år gammal stadshistoria och över 1 500 kulturminnesskyddade byggnader varav större delen utgör ”Altstadt mit Stadtamhof”, den äldre delen av staden. Vi ser bland annat det gamla stadshuset, katedralen och Tysklands äldsta bro, Steinerne Brücke från 1100-talet, som användes av korsfararna när de reste till det heliga landet.

Eftermiddagen spenderas ombord då vi kryssar vidare mot Linz.

Regensburg
Dag 11

Linz

Efter frukost angör vi staden Linz, staden som romarna kallade Lentia, härlett ur det keltiska ordet lentos. Ordet betyder ”böjd” eller ”krökt”, vilket syftar på kröken som Donau gör vid staden Linz. Staden var en gång i tiden en viktig provinshuvudstad i Romarriket och blev en förmögen stad genom handeln på de närliggande vattendragen som korsar floden Donau.

Vi gör en guidad stadspromenad och utforskar den idylliska stadskärnan med dess historiska byggnader, mysiga kaféer och barockkyrkor.

Eftermiddagen är till fritt förfogande.

För de som är intresserade så erbjuds möjlighet att under eftermiddagen göra ett besök på Mauthausen Concetration Camp (mot tillägg). Mauthausen var ett kombinerat arbets- och koncentrationsläger, beläget cirka 20 kilometer öster om Linz.

Under kvällen bjuds vi in till en festlig kaptensmiddag med fartyget forsätter mot Melk.

Gamla stan i Linz
Dag 12

Melk och Dürnstein

Efter frukost kommer vi till den lilla pittoreska österrikiska staden Melk. Här väntar en utflykt till det imponerande benediktinerklostret, som ligger på en höjd ovanför staden och med en otrolig utsikt över floden Donau.

Tillbaka på fartyget intar vi lunch medan vi seglar vidare genom den vackra Wachaudalen som är ett av Österrikes bästa vindistrikt.

Vi anländer till den bildsköna medeltidsstaden Dürnstein på eftermiddagen där vi gör en stadsvandring och får lyssna på en orgelkonsert. Middag ombord medan vi kryssar vidare mot Wien.

Durnstein i den österrikiska Wachaudalen
Dag 13

Wien

Wien – mina drömmars stad! Efter en riklig frukost ombord checkar vi ut från fartyget. Innan vi beger oss till flygplatsen gör vi en guidad bussrundtur i den kejserliga huvudstaden och får se flera av dess historiska platser och attraktioner, inklusive Hundertwasserhaus, den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan.

 

 

Herman Lindqvist

Författare och ciceron

Ciceron Herman Lindqvist

Herman Lindqvist, författare, kåsör, journalist och kolumnist. Han har skrivit över sextio böcker och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion.

Herman Lindqvist har tidigare varit gift två gånger och har fem vuxna barn samt fyra barnbarn. Sedan oktober 2013 har han levt med sin partner Liliana Komorowska. Paret flyttade till Warszawa sommaren 2014 och gifte sig den 6 juni 2015.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att mejla oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Amsterdam och hem från Wien inkl:
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•13 dagars / 12 nätters flodkryssning inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Frukostbuffé
◦Lunchbuffé med tre varmrätter och salladsbar
◦Fyrarätters middagar, välj mellan tre huvudrätter
◦Tidigt morgonkaffe med juice och wienerbröd
◦Eftermiddagskaffe/te med kakor
◦Kvällssnacks i baren
◦Kaptenscocktail och femrätters middag
◦Utflykter och stadsrundturer enligt dagsprogram
◦Levande musik i salongen
◦Vinprovning med lokala viner
◦Tvål, schampo osv. från L’Occitane-en-Provence i hytterna
◦Internationella TV-kanaler i hytterna
◦Hamnavgifter
◦Wifi*
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Kåserier och föredrag av Herman Lindqvist
•Svensk färdledare

*Wifi kan i bland ha begränsad täckning. Bäst uppkoppling är när fartyget är i land.

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Dricks till besättning (8 Euro/resenär/natt)
•Dricks till lokala guider och chaufförer

DRYCKESPAKET 

All Inclusive Deluxe 3850;-/person
All Inclusive 3450,-/person
Mealtime ”Lunch och middag” 2350,-/person

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

MÅLTIDER
Alla måltider sker ombord om inte annat anges. Frukost och lunch serveras som buffé medan middagen serveras till bords.

TILLVALSUTFLYKTER
Förutom de utflykter som är inkluderade i priset så finns det möjlighet att boka till några tillvalsutflykter. Alla utflykter bokas och betalas ombord.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen. Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

OBS! När fartyget seglar längs Main-Donaukanalen även kallad Europakanalen så är det begränsade möjligheter till att sitta på högst upp soldäck då fartyget ska gå genom flera slussar och under många låga broar.