Flodkryssning Ryssland från S:t Petersburg till Moskva

HÖJDPUNKTER

 • Upplev fantastiska St. Petersburg med besök i Vinterpalatset
 • Se Röda torget, Kreml och den berömda tunnelbanan i Moskva
 • Segla genom den enorma betongslussen från Stalintiden
 • Besök ön Kizhi och de historiska städerna Jaroslavl och Uglish
 • Erfaren norsk färdledare från Escape Travel

En härlig seglats på de ryska vattenvägar mellan två storstadsmetropoler

Winston Churchill sa en gång: «Sovjet är som en gåta, inlindad i ett mysterium, insvept i ett dunkel». Seglatsen mellan metropolerna St. Petersburg och Moskva är en resa i tid och rum. Från miljonstäder till landsbygd och ryskt vardagsliv. Från storslagna palats och konstverk till unika trähus, väderkvarnar och kyrkor.

MS Moonligt Sonata tar oss över sjöarna Onega och Ladoga, genom arton slussar på de mäktiga floderna Volga, Svir och Neva. Vi besöker röda torget i Moskva som står i kontrast till de historiska städerna Jaroslavl och Uglich. Vi beundrar Eremitaget i storslagna St. Petersburg och träkyrkan med sina 22 kupoler på ön Kizhi. Svaret på gåtan gömmer sig i Rysslands otroliga mångfald och rika kultur.

På MS Moonlight Sonata kan man välja om man vill bo i en lite mindre och mer prisvärd hytt eller en nyrenoverad hytt med eller utan balkong.

Ladda ner PDF här
 • Pris från 30 490,-
 • Första tillgängliga avresa 21.05.2020 (1 avresor)
 • Längd 11 dagar
 • Helpension
 • Intressanta utflykter inkluderade

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 21.05.2020
 • Avreseort Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Få resor kvar
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 30 490,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Ankomst till S:t Petersburg

Efter ankomsten till S:t Petersburg åker vi direkt till vårt fartyg MS Moonlight Sonata, där vi checkar in och äter en lättare middag ombord. Fartyget ligger i S:t Petersburg över natten, så det finns tid till både arrangerade utflykter och spännande upplevelser på egen hand.

Visste du att:
St. Petersburgs tunnelbana inte bara är vacker, den är även den djupaste tunnelbanan i världen! Det genomsnittliga djupet är 100 meter.

Dag 2

S:t Petersburg

Vi vaknar till en spännande dag i den magnifika staden S:t Petersburg, som grundades av Peter den store år 1703. Belägen på 42 öar vid mynningen av floden Neva i Finska viken. Staden charmar sina besökare med ett nätverk av breda kanaler och vägar, vackra parker och imponerande byggnader. S:t Petersburg kallas också för Rysslands Venedig och Amsterdam på grund av de många kanalerna. Peter den store själv var i Holland för att studera båtbygge och därefter gjordes stadsplaneringen med inspiration från Amsterdam.

S:t Petersburg anses av många som en av världens finaste städer. Historien är magisk, men också brutal: här har  två stora revolutioner ägt rum, den nazistiska belägringen under andra världskriget och Dostojevskij (född i Moskva, men flyttade hit som ung) och den mystiska Rasputin som sägs ha bragts om livet här. Historiens må ha många mörka minnen men summan av historien och nutiden ger stadens idag dess själ.

Under dagens stadsrundtur med buss gör vi ett besök på Eremitaget som sägs vara ett av världens finaste museum. Muséet består av hela sex magnifika byggnader, varav den mest kända är Vinterpalatset. Museet grundades av Katarina den stora på 1700-talet när hon köpte en målerisamling från Berlin. Njut av verk av da Vinci, Michelangelo, Rafael och Titian tillsammans med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse och van Gogh.

De ryska kronjuvelerna har också sin plats i samlingen tillsammans med Fabergé juvel konst. Det sägs att om man tittar på varje objekt i en minut, behöver man 11 år för att se alla objekt på muséet. Vi intar lunch på en restaurang i stan, innan vi fortsätter vår spännande rundtur.

Vi ser bland annat Isakskatedralen med den stora guldkupolen, Nevsky Prospekt – stadens största shoppinggata, och den vackert utsmyckade Uppståndelsekyrkan. Visning av Peter och Paul fästning, där tsarerna ligger begravda. Det var efter byggandet av denna fästning som planeringen av S:t Petersburg inleddes.

På kvällen finns det möjlighet att följa med på två utflykter mot tillägg; Kanaltur och S:t Petersburg by night

Dag 3

S:t Petersburg

Under förmiddagen har du möjlighet att följa med på en utflykt till Pushkin med Katarinapalatset* och Peterhof (mot tillägg). Slottet är en barock juvel, endast fasaden är hela 300 m lång. Det berömda Bärnstensrummet är extra sevärt, glittrande av bärnsten, bladguld och dess många speglar.

Innehållet i rummet stals av nazisterna under andra världskriget men har nu renoverat och visas som det måste ha varit – magnifikt! Utflykten inkluderar även en promenad i parken till Peter den stores lustslott slott – Peterhof. Den magnifika parken med alla fontäner är inspirerade av Louis XIV:s slott i Versailles.

*I bland händer det att Katarinapalatset inte är öppet, besöket sker då på ett annat palats.

Följer du inte med på Pushkinutflykten disponeras dagen på egen hand för att utforska St. Petersburg. Varför inte en shoppingrunda på Nevsky Prospekt?

Under eftermiddagen får vi en genomgång av säkerhetsrutinerna ombord. Innan middagen avnjuter vi en välkomstdrink och får en presentation av besättningen. Fartyget börjar segla på vackra Volga mot Mandrogi före middagen.

Visste du att:
Huvudgatan Nevskij Prospekt är hela 25 meter bred, 4 km lång och känd för byggnadernas enastående arkitektur! Planerad av Peter den Store som påbörjade en väg till Novgorod och Moskva.

Ryssland
Dag 4

Mandrogi

Efter frukost lägger fartyget till i hantverksbyn Mandrogi – en liten by med gamla ryska trähus. Iland bjuds vi på en traditionell shashlyk (grill lunch) utomhus. Efter lunch har du möjlighet att strosa runt på egen hand och låt dig frestas av de lokala hantverksprodukterna. Gör gärna ett besök i stadens lilla vodka museum med över 3000 vodkasorter (inträdet ingår ej). Kryssningen fortsätter mot Onega och ön Kizhi, som ligger i Karelenområdet och är en av de mest populära turistmålen i Ryssland.

Dag 5

Kizhi - Karelen

Den lilla ön Kizhi är belägen i den norra delen av Onega sjön. Ön är känd för sin samling av unika trähus, väderkvarnar och kyrkor. På vår tur ser vi den mest imponerande byggnaden – kyrkan från 1714. Kyrkan som finns med på UNESCO: s världsarvslista är en imponerande träkyrka med mängder av kupoler. Kyrkan, som byggdes upp helt utan spikar, skulle symbolisera den ryska visionen av det kristna paradiset. Det sägs att byggaren Nestor kastade alla verktyg när kyrkan var färdig och utropade:
”Denna kyrka byggdes av Nestor. Det finns ingen kyrka lik denna  i världen och det kommer aldrig att finnas!”

Medan vi intar lunch ombord, seglar fartyget vidare mot Goritsy. Under eftermiddagen anordnar rederiet flera trivsamma aktiviteter ombord. Har du lust att lära dig mer om hur man dekorerar de färgrika Matruschka-dockorna, kan du anmäla dig till en kurs ombord under eftermiddagen (mot tillägg)

Visste du att:
Den första Matruschka-dockan, bestående av åtta delar, blev gjord på 1890-talet.

Kizhi Träkyrka
Dag 6

Goritsy

Kryssningen fortsätter på Volga-Balt kanalen, ett system av floder, kanaler och slussar som gör det möjligt att segla mellan Svir och Volga. På morgonen lägger vi till i Goritsy. Här besöker vi ett av Europas största kloster, S:t Cyrils (Kirillo-Belozerskij-klostret), grundat av broder Cyril. Det grundades 1397 och har haft besökare som bl.a. tsararen Ivan den förskräcklige.

Klostret täcker 12 hektar och är omgiven av en ungefär 2 km lång klostermur. Bakom den tjocka klosterväggen finns inte mindre än 11 ​​kyrkor och det bor fortfarande sex munkar här. Munkarna lever i en del av klostret som är avspärrat från allmänheten, och de är självförsörjande på grönsaker från egen köksträdgård och fisk från sjön. Tidigare fanns det mer liv här. Genom donationer från bland andra Tsarerna var klostret mycket rikt och ägde stora landområden som omger klostret. På den tiden arbetade cirka 20.000 bönder i och runt klostret. Idag arbetar cirka 200 personer här med underhållet av klostret och byggnader som förutom kyrkor och munkbostäder även inkluderar ett museum som innehar en skattkammare med ovärderliga ikoner.

Ombord igen blir det provsmakning av något som verkligen hör hemma i Ryssland. Kaviar – svarta guldet – naturligtvis tillsammans med blinier och vodka

 

Babushkadockor Ryssland
Dag 7

Jaroslavl

Vi seglar vidare på Volga och efter lunch lägger vi till i den tusenåriga handelsstaden Jaroslavl som är en av de välkända Volgastäderna i den så kallade Gyllene Ringen. Bakom denna term döljer en cirkel av städer runt om Moskva som är särskilt intressant på grund av sin historia och arkitektur. Staden med sina ca 600 000 invånare grundades av prins Jaroslavl den vise år 1010. Den gamla stadskärnan blev 2005 med på Unescos världsarvslista.

Under vår guidade bussrundtur ser vi bland annat de världsarvsskyddade kvarteren och den vita Eliaskyrkan. Vi gör ett besök i kyrkan St Nicholas och stannar till vid guvernörens tidigare bostad där vi guidas runt.

Fartyget fortsätter mot Uglich under kvällen

Visste du att:
Ryssarna skakar aldrig hand i en dörröppning, eftersom att dom tror att det leder till meningsskiljaktigheter.

Jaroslavl
Dag 8

Uglich

På morgonen kommer vi fram till en av Rysslands äldsta och vackraste städer, Uglich. Staden tog sin plats i historien med det olösta mordet på Tsarevitsj Dmitrij, Ivan den förskräckliges yngsta son. Dödandet var en förevändning för Boris Godunov övertagande av landet.
1100 år efter Dmitrijs död bestämde tsarerna i Romanovdynastin sig för att helgonförklara Dmitrij och göra Uglich till ett mål för pilgrimsresor.

Efter frukost gör vi  en guidad stadsvandring och ser den historiska stadskärnan och den vackra Dmitrijkyrkan, även kallad Blodkyrkan, som är  byggd på den plats där Dmitrij sägs har dödades. Vi ser även de forna tsarernas Kremlområde.

Fartyget seglar vidare mot Moskva medan vi intar lunch ombord. Under eftermiddagen har du möjlighet att delta i de aktiviteter som rederiet anordnar ombord. Bland annat ordnas en rysk språkkurs och en rysk sångkurs. Till kvällen bjuder kaptenen in till kaptensmiddag.

Uglich Ryssland
Dag 9

Moskva

Moskva har varit Rysslands huvudstad sedan 1918 (och före 1712). Idag har staden mer än tolv miljoner invånare och är landets största stad som ligger mellan floderna Oka och Volga. Moskva var huvudstad i Storfurstendömet – Moskva och Tsar-Ryssland, innan huvudstaden flyttades till S: t Petersburg i samband med fastställandet av det ryska imperiet i början av 1700-talet. Med etableringen av Ryska/Sovjetiska förbunds- socialistiska republiken 1917 flyttades huvudstaden tillbaka till Moskva, och staden var också huvudstad i Sovjetunionen. Genom stadens centrum rinner Moskva floden. Bland stadens mest kända byggnader är Vasilijkatedralen, Lenins mausoleum, Kreml och Bolsjojteatern.

Fartyget lägger till i Moskva efter lunch. Dagens panoramatur med buss inkluderar självklart Röda torget med Vasilijkatedralen. Vi får även se bland annat universitetet, Röda torget, KGB-byggnaden, den berömda varuhuset GUM och Kristus Frälsarens katedral, världens högsta ortodoxa katedral. Katedralen uppfördes ursprungligen på 1800-talet till minne av Rysslands seger över Frankrike under Napoleonkrigen. Under sovjettiden förstördes katedralen. I februari 1990, efter kommunismens fall, fick ryska ortodoxa kyrkan tillåtelse av myndigheterna att rekonstruera katedralen. Rekonstruktionen stod klar år 2000.

Under eftermiddagen och kvällen har du möjlighet att följa med till Tretjakovgalleriet eller på turen Moskva by night med tunnelbanan (mot tillägg). Moskvas tunnelbana är världsberömd för sina dekorativa, spektakulära statyer och vackra belysning.

Moskva
Dag 10

Moskva

Efter frukost besöker vi Kreml – maktens centrum i världens största land. Stadens historiska befästningar inkluderar flera katedraler och palats omgivna av Kreml muren. En promenad i detta område är ett måste för alla Moskvabesökare.

Efter turen erbjuds möjlighet att besöka Livrustkammaren  – Tsarernas fantastiska skattkammare med antika vapen, fordon och inte minst de berömda Fabergé äggen (mot tillägg, turen måste förbeställas).

Efter lunch ombord finns det möjlighet att följa med på en utflykt till Novodevitschy-klostret (mot tillägg). Det är det mest kända klostret i Moskva och grundades av storfurste Vasilij III år 1524. Från år 2004 finns det med på UNESCO´s världsarvslista. Det kommer även att finnas en buss från fartyget in till centrum för de som önskar spendera dagen på egen hand (mot tillägg).

 

Dag 11

Hemresa

Efter frukost checkar vi ut från fartyget och åker in till Moskva centrum. Du får tid att strosa runt på egen hand samt möjlighet att göra lite sista minuten shopping. Vår buss fortsätter sedan till flygplatsen för återresa hem mot Sverige.

 • Ryssland flodkryssning

MS Moonlight Sonata 3+*

3 stjärnigt fartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: MS Moonlight Sonata 3+* 
Rederi:
Infoflot

Byggår: 1988, delvis renoverat 2019
Längd: 129 meter
Antal däck: 5
Passagerare: 294

Fartyget är byggt i Tyskland 1988 och är uppkallad efter en utav de mest kända kompositörerna Ludwig van Beethovens kända verk, Månskenssonaten.

Våra hytter är fördelade på 3 däck och alla är utsides med fönster som går att öppna. Huvuddäck = däck 2, Mellandäck = däck 3 och Övre däck = däck 4. Vi har inga hytter på Nedre däck, däck 1. Flera utav hytterna har privata balkonger. På däck 5 finner du soldäck och konferensrum. Gratis wifi är tillgängligt i baren. Du måste dock räkna med ett ostabilt nät, då många områden inte har någon täckning. Ombord finner du 2 restauranger, konferensrum med bar, coffeehouse ”Beethoven”, strykrum, bastu och souvenirbutik. Hiss finns ej.

MS Moonlight Sonata Fartygsöversikt

Hyttkategorier

 • Standard dubbelhytt Huvuddäck, däck 2

  Dubbelhytten är ca 10 kvm stor och har 2 separata sängar. Hytten har luftkonditionering, kylskåp, garderob, tv, radio och hårtork. Badrum med dusch/wc. Öppningsbara fönster. 220 volt uttag och stickkontakter som i Sverige.

 • Standard dubbelhytt Mellandäck, däck 3

  Dubbelhytten är ca 10 kvm stor och har 2 separata sängar. Hytten har luftkonditionering, kylskåp, garderob, tv, radio och hårtork. Badrum med dusch/wc. Öppningsbara fönster. 220 volt uttag och stickkontakter som i Sverige.

 • Renoverad dubbelhytt Mellandäck, däck 3

  Dubbelhytten är ca 10 kvm stor och har 2 separata sängar. Hytten har luftkonditionering, kylskåp, garderob, tv, radio och hårtork. Badrum med dusch/wc. Öppningsbara fönster. 220 volt uttag och stickkontakter som i Sverige.

 • Enkelhytt med balkong på Övre däck, däck 4

  Enkelhytten är ca 9,5 kvm stor och har privat balkong. Hytten har luftkonditionering, kylskåp, fåtölj, garderob, tv, radio och hårtork. Badrum med dusch/wc. Öppningsbara fönster. 220 volt uttag och stickkontakter som i Sverige.

 • Deluxe dubbelhytt Övre däck, däck 4

  De nya läckra deluxe dubbelhytterna är på ca 14 kvm med dubbelsäng som kan göras om till 2 enkelsängar. Hytten har luftkonditionering, kylskåp, 2 fåtöljer, garderob, tv, radio och hårtork. Badrum med dusch/wc. Öppningsbara fönster. 220 volt uttag och stickkontakter som i Sverige. Det sätts dagligen in en flaska vatten på hytten (1,5 l).

 • Deluxe dubbelhytt med balkong Övre däck, däck 4

  De nya läckra deluxe dubbelhytterna med balkong. Storleken varierar mellan 14 – 18 kvm med dubbelsäng som kan göras om till 2 enkelsängar. Hytten har luftkonditionering, kylskåp, 2 fåtöljer eller en soffa, garderob, tv, radio och hårtork. Badrum med dusch/wc. Öppningsbara fönster. 220 volt uttag och stickkontakter som i Sverige. Det sätts dagligen in en flaska vatten på hytten (1,5 l).

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm el Köpenhamn till St Petersburg och hem från Moskva inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•11 dagars / 10 nätters flodkryssning med MS Moonlight Sonata 3+* inkl:
◦Helpension från middag första dagen till frukost sista dagen*
◦Vatten och kaffe/te till alla måltiderna. Ett glas mousserande vin till frukost samt en vodkashot eller ett glas vin/juice till middagen.
◦Underhållning i baren
◦Informationsmöte och föredrag ombord
◦Hamnavgifter
◦Utflykter enligt dagsprogram
◦En vattenflaska i hytten vid ankomst
◦Kaffe/te station ombord
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Norsk färdledare från Escape Travel

*Då vi landar sent på ankomstdagen så serveras det en enklare middag dag 1

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Visum till Ryssland
•Dricks till besättning, guider och chaufförer
•Valfria extrautflykter

DRICKS
Dricks är frivilligt men förväntas i stora delar av världen. Rederiet rekommenderar ca 8 euro per resenär per dag till besättningen ombord. I tillägg är det vanligt att man ger dricks, ca 1 euro var till lokala guider och chaufförer under utflykterna.

PASS OCH VISUM
Det krävs visum för att resa till Ryssland. Var uppmärksam på att passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa samt innehållandes minst två ostämplade sidor. Det är resenärens ansvar att se till att pass och eventuella visum är giltiga vid avresan. Escape Travel ansvarar inte för passagerare som inte har detta rätt. Vid bokning erhåller du mer information om hur du söker visum till Ryssland.

VALFRIA TILLÄGGSUTFLYKTER
Under din kryssning finns det möjlighet att boka till fler tillvalsutflykter.
Livrustkammaren (kr 885:-) och Pushkin/Katarinapalasset (kr 1450:-) måste beställas minst 55 dagar före avresan. De andra valfria utflykterna nämnt i programmet köpes ombord. Med förbehåll om att utflykten till Pushkin och Katarinapalatset kan bli utbytt till ett annat palats med kort varsel.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.