Nyhet! Kryssa från Göteborg till Stockholm

Den klassiska resan på Göta kanal

En resa med de historiska Göta kanalbåtarna är som att gå in i en annan värld där upplevelser, avkoppling, god mat och det sociala livet ombord är av största vikt. Den viktigaste delen av kryssningen är den speciella atmosfären ombord. Resan går från kust till kust, från Göteborg till Stockholm, som ett blått band genom hjärtat av Sverige.

Mellan Sveriges två största städer seglar vi på en älv, tre kanaler, över åtta sjöar och genom 58 slussar som sammanlagt lyfter båten 91 meter över havet och ner igen.

Det var statsrådet Baltzar von Platen som startade bygget av Göta Kanal år 1810 och det är ett mäktigt bygge. Sträckan är 190 kilometer lång och 87 av dessa är handgrävda av 58.000 soldater som arbetade i mer än 20 år och la ner sju miljoner dagsverken á 12 timmar. Kostnaden för att bygga Göta Kanal beräknas till ca 16 miljarder i dagens penningvärde.

Helpension ombord

Utflykter är inkluderade

Höjdpunkter

Rederi

Ms juno vid berg

M/S Juno

Rederi: AB Götakanal
Byggår: 1874
Längd: 31,5m
Bredd: 6,68m
Fart: 9 knop
Antal däck: 3st
Antal hytter: 29st

M/S Juno är världens äldsta registrerade kryssningsfartyg och byggdes redan 1874 på Motala Werkstad. Skrovet på M/S Juno målades först svart med en vit rand, hon hade en lång, smal skorsten och skrovet hade fyrkantiga ventiler. Från början fanns bara en passagerarhytt, belägen på det övre däcket. 1904 genomgick fartyget en omfattande ombyggnad vid Motala Werkstad. 1956 ersattes ångmotorn med två dieselmotorer. M/S Juno fick sitt nuvarande utseende 1963. 2004 k-märktes M/S Juno, vilket innebär att den anses ha ett kulturhistoriskt värde.

Restaurangen ligger på Shelterdäck (mittdäck) och på Bryggdäck (övre däck) finns det täckta akterdäcket som är det perfekta stället att koppla av och njuta av landskapet som flyter förbi. Alla hytter, salongen och restaurangen renoverades 2003–2004. Renoveringen genomfördes i andan att bevara rätt atmosfär ombord på fartyget och rederiet har varit mycket noga med att inredningen skall harmonisera med fartygets ålder och historia. Det finns ingen radio eller TV ombord. Hytterna är precis som övriga båten inredda med detaljer i mässing och vackra textilier. Hytterna är små (ungefär som en mindre sovkupé på ett tåg), vilket ger en känsla av hur man reste förr i tiden. Alla hytter är belägna utsides ovanför vattenlinjen och har handfat och våningssängar. Takhöjden ombord är lägre än standardhöjden.

Dusch och toalett
Hytterna saknar privat toalett och dusch. Istället har fartyget gemensamma duschar och toaletter på samtliga däck i nära anslutning till hytterna. M/S Junos duschar och toaletter går i samma charmiga stil som båtens övriga inredning och städas noggrant flera gånger om dagen.

Hytter

Fönster, handfat, vägg

Bryggdäck

Bryggdäck (kategori A) er det översta däcket på M/S Juno, beläget en trappa upp från Shelterdäck där ombordstigning sker. Här är utsikten bättre än från de övriga två däcken och bryggdäcket är också soldäck. Boka denna hyttkategori för en extra trevlig start på kryssningen, vid ombordstigning väntar champagne, frukt och morgonrock i hytten. Det finns sex hytter och en gemensam toalett och dusch på Bryggdäck.

Category b cabinii

Shelterdäck

Shelterdäck (kategori B) ligger på mellandäcke och har åtta hytter och två toaletter (varav den ena är kombinerad toalett och dusch). På Shelterdäck sker ombordstigning och här finns även matsal och salong.

Category c cabin juno w tham

Huvuddäck

Huvuddäck (kategori C) är beläget en trappa ner från Shelterdäck. Huvuddäcket rymmer 15 hytter, fyra toalett och två duschar. Här finns också bröllopshytten.

Program

4 frukostar, 4 luncher och 3 middagar inkluderad

Praktisk information och resevillkor

Detta ingår

  • En natt på hotell i Göteborg inklusive frukost
  • Tre nätters kryssning i vald hyttkategori
  • Helpension ombord från lunch dag 2 till lunch sista dagen
  • Rundtur på Karlsborg fästning
  • Svensktalande lokalguider ombord
  • Reseledare från Escape Travel vid minimum 20 personer

Detta ingår inte

  • Dryck
  • Dricks till besättningen
  • Dricks till lokala guider
  • Avbeställnings- och reseförsäkring

DRICKS

Dricks är frivilligt. Rederiet ger ingen rekommendation, men informerar om att dricksen fördelas lika till besättningen ombord.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssningar är tyvärr inte handikappanpassade och få fartyg har handikappanpassade hytter och hissar. Vissa rederier tillåter inte heller gäster att ta med rullator och rullstolar, av säkerhetsskäl.

Resenären ska vara i tillräckligt god fysisk form och i övrigt vara i form för att delta i resan. Det är mycket vandring på de flesta utflykter och det förväntas att man kan följa gruppen i normalt tempo. Alla deltagare ska kunna hantera sitt eget bagage, det kan inte förväntas att våra reseledare bistår med detta. På- och avstigning sker via en smal landgång.

Information om flygbolag, tider och tider i programmet är preliminära och ändringar kan förekomma. Slutliga flygtider kommer att anges i resedokumenten. Floder och kanaler är naturbaserade och oförutsedda förändringar i vattenstånden kan inträffa. Skulle detta inträffa förbehåller sig rederiet/Escape Travel rätten att ändra seglingsrutt, tider och program.