Flodkryssning mellan Vietnam och Kambodja

Kambodja och Vietnam – Flodkryssning på Mekong

 • Angkor templen, charmiga byar och flytande marknader
 • Phnom Penh och Ho Chi Minh-staden
 • Förstklassigt fartyg: RV Indochine II ★★★★+
 • Helpension inkl. dryck till maten ombord (1 öl/vatten + kaffe/te)
 • Utflykter inkluderade
 • Färdledare

Flodkryssning på Mekong – från Siem Reap till Ho Chi Minh-staden

Mekong är Sydostasiens huvudpulsåder och en av världens mäktigaste floder. Vi startar turen i Kambodja med de fantastiska Angkor-templen i Siem Reap. Det läckra förstklassiga fartyget RV Indochine II tar dig med på en spännande flodkryssning på Mekong, genom Kambodja och Vietnam. Här får du uppleva små byar med lekfulla barn, flytande marknader, majestätiska tempel och Kambodjas huvudstad Phnom Penh. resan avslutas med en seglats på Chao Gao kanalen – hela vägen till Ho Chi Minh staden, Vietnams kulturella höjdpunkt.

Från Himalayas höjder till Sydkinesiska havets kust, på sin färd över 4500 km, bevattnar Mekongfloden mycket mer än bara Indokina. Varhelst den flyter, fängslar floden människan och formar dess liv. Från den stora sjön Tonle Sap och staden Siem Reap vid foten av ruinstaden Angkor, till deltat och Ho Chi Minh-staden väntar upplevelser du sent kommer glömma.

Resan går även i omvänd ordning från Ho Chi Minh staden till Phnom Penh, läs mer här

Ladda ner PDF här
 • Förstklassigt fartyg: RV Indochine II ★★★★+
 • Helpension inkl. dryck till maten ombord
 • Utflykter inkluderade
 • Norsk färdledare

Avgångar

 • Avresa 01.02.2019
 • Avreseort Göteborg, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 14 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Avresa från Sverige

Direktflyget till Bangkok avgår tidigt under eftermiddagen från Stockholm/Arlanda.

Dag 2

Siem Reap (Angkor)

Vi landar i Bangkok på morgonen där vi byter flyg för att resa vidare till Siem Reap. Vid ankomsten väntar vår buss som tar oss med vårt centralt belägna hotell i Siem Reap. Vi checkar in och intar lunch innan det är dags att börja utforska staden.

Vi tar en närmare titt på de lokala hantverkstraditionerna. Först besöker vi ”Senteurs d’Angkor” där de producerar och säljer olika produkter som är helt baserade på naturliga växtoljor och kryddor från Kambodja. Dofterna från kryddor, tvål, krämer och doftljus är en fest för luktsinnet!
Därefter besöker vi ”Artisan d’Angkor”. Här tillvaratas de lokala teknikerna kring sten och träsmide, lack och silkemålning. Vi får se hur de olika produkterna förvandlas från lokala råvaror till fantastiska konstverk och det finns möjlighet att göra fina fynd.

Till kvällen samlas vi för en trevlig välkomstmiddag på hotellet.

Traditionell Vietnamesisk biffsoppa
Dag 3

SIEM REAP (ANGKOR)

Dagen är tillägnad de fantastiska templen i Angkor, som var huvudstad och religiöst centrum i Khmerriket med samme namn från 800-talet till 1400-talet. Vi börjar med att utforska vackra Banteay Srei, också kallat juvelen i kronan bland klassisk khmerkonst. Banteay Srei är ett hinduiskt tempel och byggt till guden Shiva ära. Templet som är byggt i rosa sandsten och har fantastiska stuckaturer, blev befriat från skog och framtaget i ljuset igen år 1924.

Därefter besöker vi Ta Prohm, som ursprungligen grundats som ett buddhistiskt kloster och universitet på 1200- och 1300-talet. I motsats till de flesta tempel i området är det fortfarande i samma skick som när det upptäcktes. Att flera av scenerna från filmen Tomb Raider blev inspelade här har spelat en stor roll i templets berömmelse.

Efter lunch på hotellet står det arkitektoniska mästerverket Angkor Thom på tur. Detta var en gång en miljonstad bestående av flera tempel och terrasser. Detta var imperiets centrum, med flera kilometer långa murar och övertäckta gallerier med stenskulpturer. Här bodde kungafamiljen, militärer och präster. Vackra Buddhahuvuden huggna i sten vaktar sydporten tillsammans med trehövdade elefanter. Det lilla templet Bayon är närmare tusen år gammalt och det mest kända. Men storleken skrämmer ingen, då detta är kanske det finaste av dem alla, med sina närmare 200 karakteristiska stenansiktena.

Middag sker på egen hand. Vi rekommenderar ett besök på nattmarknaden, som ligger på gångavstånd från hotellet. Här finner du en blandning av traditionella hantverksprodukter och moderna souvenirer.

Dag 4

SIEM REAP (ANGKOR)

Idag väntar en av resans absoluta höjdpunkter! Vi besöker huvudtemplet Angkor Wat – det största och bäst bevarade templet, som har gett sitt namn till hela detta fantastiska tempelområde. Angkor Wat är den största religiösa byggnaden i världen och en av de viktigaste arkeologiska platserna i sydöstra Asien. Angkor Wat byggdes av khmererna mellan år 802 och 1220. Området som omringas av en 200 meter bred vallgrav, sträcker sig över en yta av ungefär 400 kvadratkilometer.

Eftermiddagen är till fritt förfogande och lunch intas på egen hand. Koppla gärna av vid hotellets pool eller passa på och utforska staden på egen hand.

Under kvällens middag får vi se en traditionsenlig Apsara show.

Angkor Wat templet
Dag 5

SIEM REAP (ANGKOR) - TONLE SAP

Njut av förmiddagen och slappna av på hotellet. Efter lunch sätter vi kurs mot Sydostasiens största sjö, Tonle Sap och det förstklassiga fartyget RV Indochine II. Sjön är 150 kilometer lång och spelar en dominant roll i Kambodja. Sjön har ett rikt fågelliv, stora mängder fisk och mängder av människor får sitt levebröd från sjön. Vattenståndet i Tonle Sap varierar mycket och detta får bestämma när vi går ombord och för hur stora delar av Tonle Sap vi kan segla över. Är vattennivån hög blir det en kort busstur och är vattennivån låg blir det en busstur på ca 5-6 timmar med några stopp på vägen.

Vi checkar in på vårt kryssningsfartyg och finner oss till rätta i de fina hytterna. Personalen presenteras och vi äter en välkomstmiddag ombord. Fartyget ligger i Tonle Sap över natten.

Dag 6

TONLE SAP - KAMPONG CHHNANG – KAMPONG TRALACH

Vi seglar på Tonle Sap under förmiddagen och ankommer provinsen Kampong Chhnang som ligger ca 90 km från Phnom Penh, efter lunch. Här finns en av Kambodjas största fiskehamnar och centrum för fiskodling. Kampong Chhnang betyder ”keramikens hamn” på Khmer. Det är också härifrån som man förser hela landet med keramik av alla de slag.

Vi går ombord i mindre, lokala båtar som tar oss genom den flytande landsbygden på Tonle Sap-sjön. En levande stad med kanaler som går i olika riktningar och med fiskebåtar och hus som flyter på vattnet. Vi återvänder till fartyget som fortsätter sin seglats in på Tonle Sap-floden som förbinder sjön med Mekong. Fartyget ankrar upp utanför Kampong Tralach under kvällen.

Dag 7

KAMPONG TRALACH – KOH CHEN – PHNOM PENH

Efter frukost går vi i land i Kampong Tralach, där vi åker med traditionella oxkärror till den vackra Vihara-pagoden. Pagoden, som ligger för sig själv mitt ute i en risodling, hade en gång mycket vackra väggmålningar men som med tiden blivit mycket slitna. Trots att oxkärrorna är inte är speciellt bekväma så är det absolut en annorlunda och minnesvärd upplevelse!

Vi återvänder till fartyget för lunch.

På eftermiddagen går vi iland i den lilla staden Koh Chen, känd för sin silver- och koppartillverkning. Här går vi i land och får en inblick i hur de tillverkar de olika ornamenten och dekorationer som används i pagoder och till bröllop.

Vi besöker byns skola, där vi med stor glädje möts av några av eleverna. Att ta med sig brevpapper eller andra småsaker till barnen brukar vara väldigt uppskattat!

Vi fortsätter vår seglats och kommer fram till Kambodjas huvudstad, Phnom Penh, sent på eftermiddagen. Detta är en av de fattigaste städerna i Asien, men ändå en av de charmigaste, med ca 1 miljon invånare. Innan middagen bekantar vi oss med staden genom att ta en tur med tuk-tuk, det absolut bästa sättet att uppleva Kambodja på.

Till kvällen är det traditionell Apsara show ombord.

Efter middagen har du fri tid att strosa runt på egen hand. Besök gärna Forreign Correspondence Club (FCC), känt som en samlingspunkt för utländska journalister under inbördeskriget. Idag är det en livlig och informell restaurang, men historien och minnena hänger kvar på väggarna. Fartyget ligger vid kaj i Phnom Penh över natten.

Dag 8

PHNOM PENH

Hela dagen tillbringar vi med att utforska Phnom Penh, staden som fransmännen gjorde till kungligt residens och huvudstad i sitt koloniala rike år 1866. Kambodjas huvudstad var en gång känd som Asiens pärla, den vackraste franskbyggda staden i Indokina. Här står arkitektoniska skatter från det gamla Khmerriket och fallfärdiga skjul sida vid sida med vackra palats i fransk kolonialstil.

Vi besöker det storslagna kungliga palatsområdet med silverpagoden i khmerstil, som byggdes 1892 och där golvet är täckt av mer än 5000 silverplattor. Nationalmuseet från 1917 som bjuder på khmerkonst och skulpturer från olika epoker står också på dagens utflyktsprogram.

Vi intar lunch på en lokal restaurang innan vi fortsätter med ett besök på det beryktade ”S-21”, den tidigare skolan som fungerade som center för tortyr och avrättning under inbördeskriget. Idag är skolan ett museum och ett bevis på de Röda Khmerernas övergrepp på lokalbefolkningen.

Innan vi återvänder till fartyget för middag, gör vi ett kort stopp på den lokala ryska marknaden, där det finns möjlighet att göra flera fynd. Efter dagens alla intryck återvänder vi till fartyget för middag. Fartyget seglar vidare mot Vietnam genom natten.

Phnom Penh, Kambodja
Dag 9

KRYSSNING ÖVER GRÄNSEN – CHAU DOC – SA DEC

Vi tillbringar en lugn förmiddag ombord medan vi seglar längs den mäktiga Mekongfloden mot gränsen mellan Vietnam och Kambodja. Skäm bort dig med en skön massage ombord eller koppla av på soldäck och njut av vyerna över alla de risodlingar och fiskebyar som floden kantas av. Vi seglar över gränsen vid Vinh Xuong där gränsformaliteterna kan ta några timmar.

Efter lunch går vi i land i Chau Doc, en charmerande och intensiv fiskeort med relativt få turister. Khmerfolk, muslimska Cham och kineser lever här sida vid sida tillsammans med en fascinerande blandning av tempel, moskéer och kyrkor. Inne i staden finner vi också flera charmerande byggnader från kolonialtiden, som omringar marknaden, stadens hjärta.

Vi besöker marknaden och åker buss upp till Sam Hill, den enda kullen i området. Här beundrar vi Phat Thay Tay pagoden, Ba Chua Xu templet – och inte minst utsikten över Mekongfloden och de omkringliggande risodlingarna.

Vi seglar vidare söderöver på Mekong, nu genom Vietnam. Vi ankrar upp fartyget vid Cha Dec över natten.

Dag 10

SA DEC – VINH LONG – CAI BE

Efter frukost ger vi oss iväg och utforskar Sa Dec, staden där den franska författarinnan Marguerite Duras spenderade en stor del av sin barndom. Hennes mest kända bok är kanske ”Älskaren från Norra Kina”, som utspelar sig just i Sa Dec. Det har skett väldigt få förändringar i området sedan fransmännen lämnade staden och både skolan och hennes familjs hus står orörda.

Staden Sa Dec är också känd som ”Trädgården av Cochin Chine” på grund av de otaliga exotiska blommorna. Vi gör en rundtur till fots och besöker den kinesiske älskarens hus, ser ett tempel, och promenerar genom den färgglada lokala marknaden.

Medan vi intar lunch ombord lämnar vi Mekongfloden och seglar vidare genom Vinh Long- provinsen i Mekongdeltat, känt för sina stora apelsinodlingar. Här fascineras man av tempot och småbåtarna seglar kors och tvärs mellan husen och pålarna.

Fartyget lägger till i staden Cai Be där vi går ombord på de lokala småbåtarna, (sampaner). De flatbottnade sydöstasiatiska träbåtarna tar oss med på en fängslande tur längs med smala kanaler och mellan flytande fruktträdgårdar innan det är dags att gå iland. Vi promenerar längs med floden och upplever det vardagliga livet. Vi besöker bland annat en ris-pappersfabrik och får smaka på sötsaker gjorda av kokos.

Efter middagen står traditionell vietnamesisk musik på programmet.

Fartyget ankrar upp i närheten av My Tho under natten.

Blomstercykel
Dag 11

MY THO – CHAO GAO – HO CHI MINH-STADEN

Efter frukost hämtas vi av små, lokala båtar som tar oss med på en härlig båttur till öarna som ligger i närheten av staden My Tho.

My Tho är huvudstaden i Tien Giang provinsen, känd för sina otaliga fruktträdgårdar och risplantager. Här är klimatet bra året runt, vilket ger goda växtvillkor för trädgårdarna med bland annat bananträd, kokos och mango. Vi går i land på en av de största öarna och besöker en biodling, där vi bjuds på honungs-te och exotiska frukter. Vi återvänder till fartyget för lunch.

Vi kastar loss och seglar ca 70 km på den smala Chao Gao kanalen mot Ho Chi Minh-staden under hela eftermiddagen. Det är väldigt få flodkryssningsfartyg som klarar av att kryssa på denna kanal men vårt fartyg är specialbyggt just för denna. Vi lägger till vid kajen i Ho Chi Minh-staden under kvällen.

Dag 12

HO CHI MINH-STADEN

Staden Ho Chi Minh som ofta kallas Asiens Paris, präglas av mer än 70år av franskt kolonialstyre. Staden bjuder på ett sjudande liv av folkmassor, restauranger och marknader, där allt säljs och köps. Ända fram till 1975 hette staden Saigon, men döptes om och uppkallades efter den revolutionäre Ho Chi Minh. På vår stadsrundtur ser vi bland annat det franska postkontoret som ritades av Gustave Eiffel, Notre Dame-katedralen, Presidentpalatset och Nationalmuséet.

Efter lunch ombord gör besöker vi en lackfabrik, där de tillverkar olika typer av bambu-produkter. Vi besöker också en av Vietnams största marknader, den lokala Ben Thanh-marknaden. Här kan du fynda allt från lokala hantverk och kläder till frukt och mat. Prutning är en stor del av shoppingen i Vietnam så var redo att pruta för att få ut det mesta av din upplevelse!

Till kvällen samlas vi för en avskeds-cocktail och festmiddag. Fartyget ligger vid kaj även denna natt.

Saigon
Dag 13

HO CHI MINH-STADEN – BANGKOK

Vi checkar ut från fartyget efter frukost och gör ett besök i Cholon, stadens Chinatown. Närmare 10% av alla Ho Chi Minh-stadens invånare har kinesiskt ursprung, så vårt besök är därför näst intill ett måste. Rundturen avslutas med ett besök vid Thien Han-pagoden. Pagoden som kanske är mest känt för mängden rökelse som bränns där.

Eftermiddagen är till fritt förfogande. Utforska gärna staden på egen hand eller gör dina sista inköp, innan det är dags att bege sig till flygplatsen. Flyget till Bangkok avgår under kvällen från Ho Chi Minh-staden.

Dag 14

BANGKOK – STOCKHOLM

Vi flyger från Bangkok strax efter midnatt och landar i Stockholm under morgonen.

RV Indochine II ★★★★+

Förstklassigt flodkryssningsfartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: RV Indochine II
Rederi: Croisi Europe
Standard: 4-stjärnigt +
Byggt år: 2016/2017
Antal däck: 3 – Soldäck, övre däck och huvuddäck
Antal passagerare: 62

Faciliteter ombord: RV Indochine II är ett helt nytt, förstklassigt fartyg inrett i en modern kolonialstil. Ombord finns restaurang och salong med bar. På soldäck finns en liten pool, solstolar och bar.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och rymliga (ca 18 kvm), med privat balkong (ca 4 kvm.). Här finns två sängar som kan sättas ihop till dubbelsäng, badrum med dusch och toalett, luftkonditionering, värdeförvaring, hårtork och badrockar.

RV Indochine II Fartygsöversikt

 

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm till Siem Reap och hem från Ho Chi Minh-staden inkl:
◦Flygskatter och hamnavgifter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•3 nätter på förstklassigt hotell i Siem Reap
•Helpension på hela resan (med undantag av en lunch och en middag i Siem Reap)
•9 dagars / 8 nätters flodkryssning med förstklassiga RV Indochine II inkl:
◦Dryck till lunch och middag ombord (á 1 mineralvatten eller lokalt öl, samt kaffe/te)
◦Alla utflykter och transporter enligt dagsprogram
◦Traditionell Apsara show, filmer och föredrag ombord
◦Dricks till besättningen ombord
•Engelsktalande lokalguider
•Norsk färdledare från Escape Travel Norge

INTE INKLUDERAT
•Dryck utöver det som nämns ovan
•Dricks till lokala guider och chaufförer (rekommenderat totalbelopp är ca 50 USD per resenär)
•Lunch dag 3 och middag dag 4 i Siem Reap
•Visum till Kambodja skaffar man enklast via ”e-visa” på länken: https://www.evisa.gov.kh/ innan avresa. Man måste ha ett kort på sin dator på ansiktet, eller ta ett kort med sin webkamera. Det kostar 36 USD.
Om man vill skaffa visum i Kambodja vid ankomst så kostar även detta 36 USD men man skall ha med ett passfoto i färg (eller ytterligare 2 USD om man ej har med sig ett kort hemifrån).

VISUM TILL VIETNAM
Svenskar får nu stanna upp till 15 dagar i landet utan visum, enda villkoren är att ditt pass är giltigt minst 90 dagar efter inresa i Vietnam och att du har en biljett för vidare resa till annat land.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss men inte alla. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

PASS – INFO
Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresan. Passet måste innehålla 2 efter varandra följande tomma sidor.