Kryssning Island Grönland och Orkneyöarna

/ I VIKINGARNAS FOTSPÅR MED MSC POESIA

Följ med oss västerut – i de gamla vikingarnas fotspår på denna kryssning till Island, Grönland och Orkneyöarna.
Vi reser dock betydligt mer bekvämt än vad vikingarna gjorde, då vi färdas med fartyget MSC Poesia där du bor  i fina hytter.

Att se fram emot:

 • De vackra Västfjordarna med byn Ísafjörður och dess forntida historia
 • De spektakulära bergstopparna vid Prins Christians sund på Grönland
 • Nuuk, med sina färgglada hus, fantastiska utsikt och pulserande kulturliv
 • Två dagar i Ilulissat, med den världsberömda isfjorden.
 • Två spännande dagar i Reykjavik
 • Vackra lilla  Kirkwall på Orkneyöarna

Och dessutom:

 • Elegant fartyg MSC POESIA med många underhållningsalternativ

Följ med oss på denna upplevelserika kryssning till Island, Grönland och Orkneyöarna!

Nu kan du bl.a. uppleva Grönland på nära håll med den enorma inlandsisen, isberg, vackra arktiska blommor, djupa fjordar och dramatiska klippor. Här är ett rikt djurliv både i havet och på land: valar, sälar, renar, myskoxar och en stor mängd fåglar. I norr härskar kungen av Arktis –  isbjörnen.

 

 

Ladda ner PDF här
 • Island, Grönland & Orkneyöarna

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 08.08.2020
 • Avreseort Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 22 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1 - 8 AUG

AVRESA IFRÅN KÖPENHAMN OCH INCHECKNING PÅ MSC POESIA

Efter att ha checkat in på MSC Poesia kan du gå direkt för en utsökt lunch i fartygets bufférestaurang eller kika runt.

Det finns mycket spännande att upptäcka ombord!

Innan vi ger oss av kommer vi att genomföra en säkerhetsövning . Detta är obligatoriskt för alla gäster.  Information kommer att ges på fartyget när och var detta sker.

När det är dags att kasta loss rekommenderar vi att du står uppe på däck, en spännande upplevelse!

Dag 2 - 9 aug

WARNEMÜNDE,TYSKLAND

Vi håller tummarna för lite sol och gott väder! Warnemünde har nämligen en härlig strandpromenad och fin strand.

För att få en överblick över staden, gå upp de 153 trappstegen till fyrtornet som byggdes på slutet av 1800-talet.

 

Dag 3 - 4

TILL HAVS

Dessa två dagarna skall vi verkligen njuta av allt som fartyget har att erbjuda.

Delta gärna i några av de olika aktiviteter som finns ombord. Här kan du vara med på allt ifrån spinning , sjunga i kör eller servettvikning.

Eller bara ta det lugnt och vila ögonen på horisonten eller läs en bra bok.  Oavsett vad du väljer så får en anstränga sig för att bli uttråkad!

 

 

Lugna stunder på däck kan vara som balsam för själen
Dag 5

AKUREYRI, ISLAND

Akureyri är den största staden på norra Island och ligger vid den innersta delen av fjorden Eyjafjörður. Staden betraktas också som ”norra Islands huvudstad” med ca 18 300 invånare. Akureyri ligger endast 1o mil från polcirkeln.

Staden är vackert belägen längs inne i fjorden, med snöklädda fjälltoppar i bakgrunden.

Klimatet är unikt för just de här breddgraderna eftersom staden gynnas av många fler soltimmar och högre temperaturer än övriga Island, och den isfria hamnen har en stor betydelse för staden. Akureyri är norra Islands centrum för handel och kultur och är Islands näst största stad.

Med sin spirande utbildningsmiljö, många kulturella begivenheter och stora fiskeindustri växer Akureyri stadigt och lockar till sig allt fler turister till nordkustens solstad. Det finns gott om tid att strosa runt i den livliga staden och här hittar vi trevliga caféer, härliga restauranger och prunkande trädgårdar.  Den som vill kan njuta av den fantastiska utsikten från stadens imponerande kyrka.

Akureyri är Islands näst största stad
Dag 6

ISAFJORDUR, ISLAND

Ísafjörður är en liten stad på nordvästra Island, och den största staden på västfjordarna med cirka 2 600 invånare. En av de orter som är tillräckligt stora för att beskrivas som en stad.  Och människor har bott här länge! Fjorden blev redan bosatt  på 800-talet, och här hittar du också Islands äldsta hus som byggdes 1734, och även öns äldsta bevarade timmerhusbyggnad.

Från 1980-talet var Ísafjörden en viktig fiskehamn, men efter en minskning av fiske och monopol från stora fiskeföretag i Reykjavik har staden upplevt en betydande nedgång i befolkningen.

Dag 7

TILL HAVS

Läs en bra bok på däck, njut av en lång lunch i restaurangen eller njut av fartygets SPA avdelning.
Det finns livemusik på däck (när vädret tillåter), du kan spela bingo i teatern, delta i föreläsningar eller i olika frågesporter. Om du vill vara mer aktiv kan du vara med på dansklass i olika dansstilar.  Det kommer även att finnas turer bakom kulisserna för alla som är intresserade av kryssningslivet.

 

Håll utkik efter djur
Dag 8

KRYSSNING GENOM PRINS CHRISTIAN SUND

Idag kan du göra dig redo för en fantastisk naturupplevelse! Prins Christians:s sund, eller Ikerasassuaq på grönländskt område, som ligger öster om Grönlands sydspets Cape Farewell och sträcker sig 10 mil med en bredd på 500 m på det smalaste från Danmarkssundet i öst, till Davissundet i väster. Sundet har en  fantastisk panoramautsikt med höga spetsiga bergstoppar, glaciärer och isberg.

Sundet är uppkallat efter Prins Christian Frederik (senare Christian 8.). Tidvattenflödet i det långa och smala vattnet är så starkt att mindre båtar bara kan passera vid sjunkande nivå.

Dag 9

TILL HAVS

På väg till ännu en ny och spännande destination och nya, spännande utflykter och upplevelser.

Fartyget har tre restauranger, minigolf, gym, ett stort spa med bastu, turkiskt bad, skönhetssalong, två pooler och ett helt utbud av barer och lounger, så det finns mycket att hitta på…

Knölval utanför Ililussat
Dag 10

NUUK, GRÖNLAND

Idag anländer vi till Grönland!

Huvudstaden Nuuk med sina ca. 17 000 invånare är en modern stad där ny och gammal kultur möts. Här har du affärer, arkitektur och kulinariska upplevelser blandat med frisk luft, vandring och fantastisk utsikt. Det enorma fjordsystemet erbjuder också fantastiska utflyktsmöjligheter.

Staden har en livlig kulturscen, musik och teater, och Katuaq Cultural Center fungerar som en samlingspunkt för det hela.

Dessutom innehåller Grönlands Nationalmuseum 4500 år av grönländsk historia med mumier och världens äldsta ”Kvinnobåt” – eller umiak, som var inuitens största fartyg. Namnet Kvinnobåt kommer från det faktum att det var kvinnor som rodde den.

Nuuk Art Museum har också en imponerande samling av grönländsk konst.

Med en massiv befolkningstillströmning har Nuuk, liksom andra huvudstäder i världen, problem med att hålla jämna steg. Nuuk har behållit de gamla, färgstarka stadskvarteren, vilket står i kontrast till stadens betonghus som innehåller många människor. I det nyaste distriktet i Qinnqorput finns färgglada höghus och en distinkt arkitektur som visar vägen för en mer modern framtid.

Sermitsiaq mountain, Grönland
Dag 11-12

ILULISSAT, GRÖNLAND

Ilulissat –  betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden.
Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 4500 människor i Ilulissat och nästan lika många slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

En exotisk plats som finns med på UNESCO:s världarvslista

 

Dag 13

TILL HAVS

Njut av en lugn dag på havet

Dag 14

QAQORTOQ, GRÖNLAND

Många anser att Qaqortoq är en av de vackraste städerna på Grönland på grund av dess färgglada hus och vackra omgivningar. Staden är den största på södra Grönland, med ca. 3000 invånare, och är lätt att utforska till fots.

I Qaqortoq ligger Grönlands äldsta fontän från 1928 och befinner sig i stadens gamla centrum. I mitten av staden ligger också Qaqortoq-museet, som ligger i stadens äldsta byggnad.

Det mest anmärkningsvärda kulturella inslaget i Qaqortoq är förmodligen en serie på ca. 50 olika skulpturer som finns runt om i staden. Detta konstprojekt heter ”Stone and Man” och startades 1993 av den lokala konstnären Aka Høegh. Skulpturerna varierar i utseendet och är på mänskliga ansikten i sten, och nästan varje år kommer olika konstnärer från Grönland, Island, Danmark, Norge, Sverige och Finland för att skapa nya skulpturer.

Lite utanför staden ligger ruinerna av Hvalsey Church, som är en av regionens viktigaste ruiner. Detta är längst ner i fjorden, vid Qaqortukulooq (Hvalsey), och från Qaqortoq är det ca. 20 minuter med båt eller 8 timmar till fots hit. Kommunen Qaqortoq arbetar också för att få denna kyrkorruin till UNESCO: s lista över världskulturella och naturliga kulturarv, eftersom det är det äldsta beviset som hittades vid mötet mellan inuiterna från nordväst och nordländerna från sydost.

Dag 15-16

TILL HAVS

Två härliga dagar till sjöss där du kan äta en sen frukost, gå på spa, så på några av de fantastiska showerna ombord eller bara sitta och kolla efter valar från panoramasalongen.

Dag 17-18

REYKJAVIK ISLAND

I världens nordligaste huvudstad, Reykjavík, bryter värmen och gästfriheten isen. Känn stadens puls, eller upplev några av de underbara sevärdheterna som ligger inom några timmars avstånd.

Reykjavík har ett spännande och varierat kultur- och nöjesliv. Här hittar du allt, från mysiga pubar och förstklassiga restauranger till heta uteställen där dansen varar in till de sista timmarna. Kulturentusiasten hittar ett brett utbud av museer, gallerier, konserter, teater, opera och balettscener.

Ingolf Arnarsson bosatte sig i Reykjavík 874 som den första nybyggaren på Island när han kom till Island från Norge som fredslös.

Staden fick inte stadstatus förrän på 1700-talet, tidigare hade Reykjavík bara varit en liten fiskeby. Staden fick stadsrättigheter 1786.

Alltinget (Alþingi) återställdes i Reykjavík 1845 och flyttades till det nya huset, Alþingishúsið, 1881.

Den äldsta, centrala delen av Reykjavík verkar mer som en liten stad än en internationell huvudstad med sina låga trähus och en avslappnad atmosfär. Andra delar är toppmoderna med köpcentrum och kommersiella byggnader i stål och glas.

Stadens naturliga centrum är torget Austurvöllur, i det som kan kallas Gamla stan, vilket är ungefär området mellan hamnen, sjön Tjörn och gatan Laekjargata. Här ligger både parlamentet och domkyrkan.
Mitt på torget står en staty av den isländska självständighetsförsvararen Jón Sigurðsson.

Hallgrimskirkja
Dag 19

TILL HAVS

Vi är nu på väg mot Orkneyöarna.

Om du är av den lite mer rastlösa typen kanske fartygets välutrustade fitness center kan vara något för dig?  Här kan du delta i bland annat yoga och spinning.

DAG 20

KIRKWALL, ORKNEYÖARNA

Orkneys huvudstad Kirkwall är en vacker liten stad, full av historia. Staden har funnits i hundratals år och nämndes först i Orkneyöarnas sagor år 1046.

På många sätt påminner Kirkwall mer om en stad i Skandinavien än en skotsk stad och under många år var det just det. Namnet Kirkwall härstammar från det nordliga namnet ‘Kirkjuvagr’ vilket betydde kyrkbukten och härstammar från upprättandet av St. Olafs kyrka här på 1100-talet.

Även om staden är den största på Orkneyöarna är den en liten stad jämfört med andra skotska städer, men det finns gott om saker att se: Besök St. Magnus Cathedral eller Northern Museum – eller vad sägs om Highland Park Distillery?  Världens nordligaste destilleri, förr vanligen kallat bränneri.

DAG 21

TILL HAVS

Sista dagen ombord. Nu har du möjlighet att göra allt du inte har gjort hittills! Vanligtvis så brukar det vara lite utförsäljning i affärerna, lottdragning och massor av roliga sakers om sker till havs sista dagen.

Det är också idag det är dags att packa ihop sin hytt. Du kommer att få information om hur detta går till, men vanligtvis sätter man sin väska utanför dörren en viss tidpunkt innan man går och lägger sig.

DAG 22

KÖPENHAMN OCH VIDARE HEMÅT

Alla goda ting tar slut säger de. Även denna underbara resa.
På morgonen ankommer vi till Köpenhamn igen.

Vi tackar dig för en fantastisk resa och välkomnar dig tillbaka till nya äventyr med oss.

MSC POESIA

MSC POSEIA

 • Väger: 93,330 Ton
 • Längd: 293,8 meter
 • Passagerare kapacitet: 2,550 (baserat på 2 i varje hytt)
 • Registreringsland: Panama
 • Besättning: 987 st.
 • Byggår/Renoverat: 2009

 

Hyttbeskrivning

 • Balkong Hytt

  Hytten är ca. 18 m2 stor, med cirka 4-5m2 stor balkong och har två enkelsängar som kan sättas ihop till en stor.

  Alla hytter har:
  ◦Privat badrum med dusch
  ◦Toalettartiklar
  ◦Rymlig garderob
  ◦Hårfön
  ◦Stol och bord
  ◦Minibar / kylskåp
  ◦Plattskärms-TV
  ◦Telefon
  ◦Air-condition

  Storlek, layout, färg och dekoration kan skilja sig från vad som visas på bilden (även inom samma hyttkategori).

 • Utsides hytt

  Hytten är ca. 15 m2 stort och har två enkelsängar som kan sättas ihop till en stor.

  Alla hytter har:
  ◦Privat badrum med dusch
  ◦Toalettartiklar
  ◦Rymlig garderob
  ◦Hårfön
  ◦Stol och bord
  ◦Minibar / kylskåp
  ◦Plattskärms-TV
  ◦Telefon
  ◦Air-condition

  Storlek, layout, färg och dekoration kan skilja sig från vad som visas på bilden (även inom samma hyttkategori).

 • Insides hytt

  Insides hytt

  Hytten är ca. 15 m2 stort och har två enkelsängar som kan sättas ihop till en stor.

  Alla hytter har:
  ◦Privat badrum med dusch
  ◦Toalettartiklar
  ◦Rymlig garderob
  ◦Hårfön
  ◦Stol och bord
  ◦Minibar / kylskåp
  ◦Plattskärms-TV
  ◦Telefon
  ◦Air-condition

  Storlek, layout, färg och dekoration kan skilja sig från vad som visas på bilden (även inom samma hyttkategori).

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR

  • 21 nätters kryssning i vald hytt kategori med MSC Poesia
  • Samtliga skatter och avgifter
  • Samtliga måltider i fartygets huvud och buffé restaurang
  • De flesta showerna och underhållningen ombord

Priset inkluderar inte:

 • Dryck
 • Utflykter i regi av rederiet under kryssningen
 • Dricks/Serviceavgift ca 10Euro per dag och person

PASS OCH VISUM
Samtliga pass måste gälla 6 månader efter hemkomst.

VIKTIG INFORMATION
Vi vill informera om att landstigning med småbåtar kan förekomma, då måste man kunna gå upp och ned själv i de mindre tenderbåtarna. Man måste också på egen hand kunna gå upp och ned i bussarna på egen hand i samband med transfers och utflykter.

AVVIKANDE RESEVILLKOR
Anmälningsavgiften är 4 000 SEK per person

Med förbehåll om ev ändringar och skrivfel samt att hytterna blir fullbokade.