Gamla stan i Warszawa

Mitt Warszawa med Herman Lindqvist

SPECIAL! Just nu erbjuder vi ett personligt signerat exemplar av Herman Lindqvist senaste bok ”Sverige – Polen, 1000 år av krig och kärlek”. Boken erhålls under resan (1 per par)

HÖJDPUNKTER

 • Författaren och historikern Herman Lindqvist visar ”Sitt Warszawa”
 • Boende på fyrstjärniga hotell Polonia Palace**** inkl frukost
 • Fyra tvårätters luncher ingår
 • Tre trerätters middagar ingår
 • Alla utflykter och entréer enligt programmet ingår
 • Chopinkonsert i Lazienkiparken
 • Svensk representant från Escape Travel

En historisk resa från då till nutid

Njut av en historisk vårhelg i Warszawa med lummiga parker, pastellfärgade husfasader och högklassig mat. Nya Warszawa är en av Europas mest levande, sprittande och nyskapande storstäder. Under en långweekend visar historikern och författaren Herman Lindqvist upp sitt Warszawa tillsammans sin fru Liliana.

Vi får känna historiens vingslag när Herman berättar mer om stadens brokiga historia och visar oss platser från bland annat andra världskriget och den tyska ockupationen. Herman och Liliana tar oss med till deras favoritrestauranger som dels visar upp det genuina polska köket men även rekommenderas av Michelinguiden. Vi får dessutom avnjuta en Chopinkonsert i den vackra Łazienkiparken.  Varje sommar sedan 1959 har berömda pianister från hela världen kommit dit för att framföra Chopins musik.

Välkommen att uppleva ett historiskt Warszawa tillsammans med oss och Herman Lindqvist!

Ladda ner PDF här
 • Pris från 14 495,-
 • Första tillgängliga avresa 07.05.2021 (1 avresor)
 • Längd 4 dagar
 • Författaren Herman Lindqvist
 • Helpension ingår
 • Alla utflykter och entréer inkluderade
 • Representant från Escape Travel
Ciceron
Herman Lindqvist

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 07.05.2021
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 4 dagar
 • Pris från 14 495,-
Printa sidan

Program

Dag 1

Resa till Warszawa

Vid ankomsten till Warszawa väntar vår buss som tar oss med på en panoramatur. Staden har en blandning av gammalt och nytt. Under andra världskriget genomled staden en enorm förstörelse. Men tack vare ett stort engagemang hos inte bara lokalborna utan hela landet så gick staden igenom en omfattande renovering och uppbyggnad. Idag finns det nästan inga spår kvar av kriget och Warszawa har på nytt blivit ett kulturellt och historiskt centrum.

Turen inkluderar även ett besök på Kultur- och vetenskapspalatset där vi får åka upp i det 231 m höga tornet. Palatset var en gåva från Sovjetunionen till det polska folket, som Polen dock delvis fick betala själv. Ända till en bit in på 2000-talet var Kulturpalatset en av Europas högsta byggnader, men ligger numera på tjugonde plats.

Vi intar en tvårätters lunch på U Fukiera, som är en av Warszawas mest kända restauranger och som ligger vid torget mitt i hjärtat av Gamla Stan. Restaurangen är belägen i ett av de fantastiska uppbyggda gamla husen, faktum är att det räknas till en av de äldsta restaurangerna i staden med anor helt till 1600-talet. ​

Efter lunchen fortsätter vi till det historiska museet där vi bland annat får se en film som visar Warszawa under och strax efter kriget. Museets ca 60 rum inhyser en blandning av stadens historia men där en stor del av utställningarna handlar om andra världskriget och tyskarnas ockupation av staden. Turen avslutas med lite fri tid på torget i gamla stan.

Efter incheckning på hotellet beger vi oss till restaurang AleGloria som ligger i Warszawas vackra och historiska kvarter och intar en trerätters välkomstmiddag. Restaurangen som är rekommenderad av Michelin guiden är populär bland både artister och höga ämbetsmän.

Kulturpalatset
Dag 2

Slottet och den kungliga vägen

Efter frukost besöker vi det kungliga slottet. Under 1500-talet blev slottet en officiell residens för landets kungligheter. Ända sedan dess har byggnaden fått vittna om en turbulent historia. Den har fått återbyggas gång på gång på grund av krig. Man lyckades rädda många värdefulla konstverk innan slottet förstördes under andra världskriget. Det var inte förrän 1971 som det beslutades att man skulle bygga upp slottet igen och 1984 öppnades dörrarna för första gången för allmänheten. Även den här byggnaden i Warszawa finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Vi intar en tvårätters lunch på restaurang Bazyliszek. Restaurangen serverar typiska polska rätter såsom Zurek soppa, nationalrätten anka med äpplen och traditionellt fläsk. Namnet på denna restaurang refererar till Polens berömda legend om en drake Basilisk, som bodde i en grotta och vars syn kunde döda människor.

Efter lunch promenerar vi längs med den kungliga vägen (totalt ca 2 km) som är stadens mest kända rutt och får bland annat se Kazimierzowski-palatset och Visitationskyrkan som är en av de få monument i Warszawa som har överlevt andra världskriget.

Vi stannar till vid Vistula boulevard som ligger på västra sidan av floden Vistula där du får lite egen tid att strosa runt eller njuta av en kopp kaffe. Därefter åker vi upp på universitetsbibliotekets takterass, som har en av Europas största takträdgårdar med broar, stigar, fontäner och fiskdammar. Härifrån får du en fantastisk panoramautsikt över stadens historiska gator och anmärkningsvärda sevärdheter samt den vackra floden Wisła.

Dagen avrundas med en trerätters middag på restaurang Dawne smaki, vars kockar hämtar inspiration från gamla tiders recept och skapar rätter från det genuina, gamla polska köket.

Trädgården på universitetets takterrass
Dag 3

Chopin konsert i Lazienki parken och Praga distriktet

Under förmiddagen beger vi oss till Lazienkiparken, som med sina 76 hektar är den största parken i staden. Parken består av tre trädgårdar i olika stilar: den kungliga 1700-talsträdgården, den romantiska 1800-talsträdgården och den modernistiska 1900-talsträdgården. I trädgårdarna finns skulpturer, paviljonger och byggnader från var och en av dessa perioder.

Parkens mest berömda monument är Chopinmonument som blickar ut över den pittoreska sjön och rosenträdgården. Art déco-statyn föreställer kompositören sittande under ett pilträd, där trädets grenar leder tankarna till fingrar som vilar på pianotangenter. I mer än 50 år har Chopin-konserter hållits varje söndag från mitten av maj till slutet av september, vid foten av Fryderyk Chopin-monumentet. Innan vi lämnar parken får vi avnjuta en konsert (ca 1 timma) som framförs av eminenta pianister såsom större klassiska kändisar men även unga, begåvade musiker som precis börjat sin karriär.

Vi intar en tvårätters lunch på eleganta restaurangen Dom Polski som kombinerar polsk tradition med modernitet.

Efter lunch gör vi en panoramatur i Pragadistriktet. Praga har i århundraden varit mångsidigt när det gäller kultur, etnicitet och religion. Det förstördes inte under andra världskriget och anses därför vara den mest autentiska delen av staden.

Vår trerätters avskedsmiddag intar vi på restaurang Rózana, som har en unik atmosfär med färska blommor, bord som är täckta med broderade dukar, varmt ljus och diskret musik som ljuder från pianot.

Frederic Chopin monumentet i Lazienkiparken
Dag 4

Panoramatur och hemresa

Efter frukost och utcheckning gör vi en panoramatur i Warszawas getto, som var det största judiska getto som upprättades av nazisterna. Som mest bodde runt en halv miljon judar innanför dess murar. Under de tre år som gettot existerade dog tiotusentals personer av svält och sjukdomar och omkring 350 000 deporterades till koncentrationsläger där de avrättades. Vi besöker även Polin, museet för de polska judarnas historia. Museet är uppfört i stadsdelen Muranów, vilken före andra världskriget hade en dominerande judisk befolkning och som 1942–1944 låg i det av den tyska ockupationsmakten inrättade Warszawas getto. Polin beskriver de polska judarnas historia fram till nutid.

Vi återvänder till vårt hotell för lunch och upphämtning av baggage. Vi tackar Warszawa och Herman Lindqvist för denna gång innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa.

Hotell Polonia Palace

4-stjärnigt hotell

Hotellinformation

Detta prisbelönta, fyrstjärniga hotell ligger i hjärtat av staden, bredvid kulturpalatset och i närheten av centralstationen och shoppingcentret Złote Tarasy. Till Warszawas gamla stadskärna är det endast 2 km. Hotellet erbjuder en unik atmosfär i kombination med modernitet och tradition.

Alla de ljudisolerade, eleganta rummen (ca 20 kvm) har luftkonditionering, wifi, satellit-TV och säkerhetsfack. Gratis vattenflaska. Kaffe och te möjligheter finns i varje rum.

Herman Lindqvist

Författare och ciceron

Författare: Herman Lindqvist

Herman Lindqvist, författare, kåsör, journalist och kolumnist. Han har skrivit över sextio böcker och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion.

Herman Lindqvist har tidigare varit gift två gånger och har fem vuxna barn samt fyra barnbarn. Sedan oktober 2013 har han levt med sin partner Liliana Komorowska. Paret flyttade till Warszawa sommaren 2014 och gifte sig den 6 juni 2015.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm el Köpenhamn till Warszawa t/r
•1 incheckad väska + 1 handbagage
•Del i dubbelrum 3 nätter på hotell Polonia Palace**** inkl frukost
•Fyra tvårätters luncher inkl vatten/juice
•Tre trerätters middagar inkl vatten/juice
•Alla utflykter och entréer enligt program
•Föredrag/kåserier av författaren Herman Lindqvist
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk representant från Escape Travel

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Dricks

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.