Musikalisk flodkryssning genom sju länder och fem huvudstäder längs Donau, Bukarest – Wien

HÖJDPUNKTER

 • Du bor i komfortabla utsides hytter på vårt förstklassiga fartyg MS River Navigator
 • Upplev de fem huvudstäderna Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien
 • Åtta utflykter är inkluderade som tar dig närmare historien och kulturen, bl a en innehållsrik landsbylunch
 • Opera och operettframträdanden ombord och iland
 • Besök på Nationalteatern i Belgrad med besök bakom kulisserna
 • Den natursköna Järnporten
 • Smakfulla måltider är inkluderade tillsammans med ”afternoon tea” och kvällssnacks
 • Trevliga ombordupplevelser som vinprovning, underhållning och föredrag
 • Svensk färdledare (vid minst 20 deltagare)

En musikalisk flodkryssning fyllt med opera och konserter

Följ med på en populär och upplevelserik flodkryssning på Donau som sträcker sig nästan 1400 kilometer från Rumänien via Bulgarien, Serbien, Kroatien, Ungern och Slovakien till Österrike. Längs vägen gör vi bland annat besök i huvudstäderna Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien. Medan byar och länder passeras bor du komfortabelt och slappnar av ombord på något av våra förstklassiga fartyg. En av de stora höjdpunkterna är när vi kryssar genom den smala och natursköna bergsklyftan Järnporten, på gränsen mellan Rumänien och Serbien.

Som komplement till de utflykter och konserter som ingår, kan du köpa till ett operapaket med föreställningar i Budapest, Bratislava och Wien. Operapaketet fastställs  i april/maj när höstens biljetter släpps och då bestäms vilka föreställningar och städer som ingår.

Ladda ner PDF här
 • Pris från 24 990,-
 • Första tillgängliga avresa 12.10.2019 (1 avresor)
 • Längd 11 dagar
 • Svensk färdledare
 • Helpension & välkomstdrink ombord
 • 8 utflykter och stadsrundturer inkluderade
Ulf Isaksson, färdledare
Svensk färdledare
Ulf Isaksson

Avgångar

 • Avresa 12.10.2019
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 11 dagar
 • Pris från 24 990,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Resa till Bukarest

Vi flyger till Rumäniens huvudstad Bukarest. Efter ankomst ger vi oss direkt iväg på stadsrundtur och får bland annat se Revolutionsplatsen, Athenaeum och Folkets Hus (Parlamentspalatset). Från Bukarest är det ca 2,5 timmars transfer till hamnstaden Turnu Magurele där vårt fartyg väntar. Vi checkar in ombord och finner oss tillrätta i hytten. Innan middagen bjuds vi på en välkomstdrink. Till kvällen lägger fartyget ut och vi påbörjar vår kryssning.

Fontäner framför parlamentet i Bukarest
Dag 2

Vidin

Koppla av under förmiddagen ombord, medan fartyget seglar längs gränsen mellan Rumänien och Bulgarien. Vi får en presentation av kaptenen och besättningen innan vi når den lilla bulgariska hamnstaden Vidin under eftermiddagen. Här gör vi en stadspromenad och får bland annat se Baba Vida-fästningen – stadens historiska landmärke.
Efter turen kan de som önskar följa med på en utflykt till Belogradchik (mot tillägg 37 Euro). Belogradchik är känt för sina vackra och speciella klippformationer, men också för sitt stora fästningskomplex som är ett av de viktigaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.
Middag ombord. Fartyget kastar lägger ut från kajen under kvällen.

Bergen Belogradchik i Bulgarien
Dag 3

Järnporten

I dag seglar fartyget genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av naturen som räknas som ett av de mest natursköna områdena längs floden Donau. Denna sträcka var tidigare en fruktad passage för all båttrafik på grund av alla branta klippor och farliga undervattensströmmar. Men farorna avlägsnades år 1972 när Järnportens hydroelektriska kraftanläggning stod klar och ett avancerat system med slussar öppnades.

Efter lunch lägger fartyget till i lilla staden Donji Milanovac. Mot tillägg (35 Euro) kan du följa med på en utflykt till Lepenski Vir, som är en av de mest betydelsefulla arkeologiska platserna i Serbien. Byn var perfekt beläget för fiskare som levde där för över 7000 år sedan. Man har funnit lämningar som är daterade till 6000 år f. Kr. Turen fortsätter längs ravinen varifrån du har en fantastisk utsikt. Vi kommer fram till den gamla fästningen Golubac. fästningen, som har spelat en stor roll i historien genom sin strategiska plats i floden. Vi kliver åter ombord på fartyget vid Golubac dit fartyget nu har förflyttat sig. Fartyget fortsätter mot Belgrad under kvällen och natten.

Dag 4

Belgrad

Välkommen till Serbien! Efter frukost väntar en stadsrundtur i Belgrad, Serbiens huvudstad, där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prinsessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan. Vi åker ut till en liten by i Vojvodina-regionen, där vi bjuds på en härlig lantlunch och lokalt producerad Slivovica medan vi underhålls av landsbygdens musiker.

Dagens opera- och konsert evenemang
Vi besöker Nationalteatern där det ges en guidad rundtur och vi får komma bakom kulisserna och se bl a skräddar- och omklädningsrummen. Vi får även ett kortare operaframträdande och förfriskning som ingår.

Till kvällen är det serbisk afton ombord och vi välkomnas på traditionellt vis med bröd och salt. Det serbiska temat fortsätter efter middagen med folkloreshow och visning av handstickade Sirogojno-plagg, kända för sina vackra landskapsmotiv.

Under natten fortsätter fartyget mot Novi Sad.

Panoramavy över Belgrad sett från Kalamegdan
Dag 5

Novi Sad

Tidigt på morgonen kommer vi till Novi Sad, den näst största staden i Serbien. Vi kliver i land och möter vår lokala guide som tar oss med på en stadsvandring genom centrum till fiskmarknaden och genom den äldre stadsdelen. Efter lite tid på egen hand fortsätter rundturen med buss förbi parlamentet och universitetet till Petrovaradin-fästningen, stadens landmärke som är beläget på en höjd över Donau.

Efter lunch erbjuds en utflykt till Krushedolklostret i Fruska Gora-bergen (mot tillägg 35 Euro). Klostret är känt för sina fresker från 1500-talet, men är också en gravplats för flera kända personer i Serbiens historia, bland annat prinsessan Ljubica. På vägen tillbaka till Novi Sad gör vi ett kort stopp i den lilla staden Sremski Karlovci. Här besöker vi en privat vinproducent, känt för Bermet-vin, och får smaka på olika typer av vin.  Vi får även prova olika sorter av deras honung.

Dagens opera- och konsert evenemang
Under kvällen underhåller Serbiens kända operasångerska Natasa Jovic Trivic ombord och framför olika arior från sin repertoar.

Till kvällen fortsätter kryssningen mot Kroatien.

Vy över Novi Sad.
Dag 6

Osijek

Fartyget lägger till i Osijek under morgonen. Osijek är det huvudsakliga ekonomiska och kulturella navet i Slavonien, den östra delen av Kroatien. Stadens läge nära platsen där Drava och Donau flyter samman gör den till en viktig knutpunkt i regionen. Det finns en uppsjö av arkitektoniska underverk i staden, och såväl bra shopping och nattliv som historiska sevärdheter.

Vi gör en kortare busstur till den gamla fästningen Tvrda, där vi gör en guidad promenad inklusive torget, vallarna längs Drava och Water gate. Vid Water gate bjuds det på ett glas vin från en lokal vinproducent.

Vår buss tar oss därefter till stadens centrum, där vi gör en kort promenad och får se bland annat katedralen St Peter och Paul innan vi promenerar tillbaka till fartyget. Fartyget lägger ut efter lunch och kryssar mot Budapest.

Den historiska stadsdelen i Osijek med Tvrda
Dag 7

Budapest

Vi kryssar genom det ungerska slättlandskapet innan vi ankommer Budapest tidigt på eftermiddagen. Ungerns huvudstad består av de två stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på varsin sida om floden Donau. Efter ankomst gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Hjältarnas torg, med minnesmärken över över Ungerns fallna hjältar, och den nygotiska parlamentsbyggnaden. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

Dagens opera- och konsert evenemang
Operaföreställning på den Ungerska Stadsoperan (ingår i operapaketet som är tillval). Operan i Budapest stod klar år 1884 och var en modern byggnad och känd för sin härliga akustik, vilket den är än idag! Biljetter till höstens föreställningar blir klart i april/maj.

För de som inte önskar följa med på operaföreställningen så erbjuds en folkloreshow i land som avslutas med en busstur genom den vackert upplysta staden (mot tillägg 58 Euro). Fartyget ligger vid kaj i Budapest över natten.

Panoramavy över Budapest
Dag 8

Budapest

Idag är hela dagen till eget förfogande. Fortsätt utforska Budapest på egen hand, ta en promenad längs stadens shoppinggator eller njut av en avkopplande eftermiddag från soldäck ombord.

Efter frukost har du möjlighet att följa med till en av de mest fascinerande och unika historiska monumenten i Ungern – grottsjukhuset, som ligger i flera sammankopplade källare och grottor i bergen under Buda-slottet (mot tillägg 38 Euro). Detta sjukhus var i bruk under andra världskriget, men är idag ett museum.

Efter lunch kan de som önskar åka med på en utflykt till Lazar Lovas Puszta – en av de största gårdarna för hästuppfödning i Ungern (mot tillägg 55 Euro). Här får du se en imponerande riduppvisning. Efter middagen ombord får vi njut av en fantastisk zigenarföreställning i baren framfört med violin och piano. Fartyget seglar vidare under kvällen.

Dag 9

Bratislava

Under förmiddagen seglar vi genom Gabcikovo-slussen, den största slussen i övre delen av Donau, innan vi når Bratislava efter lunch. Detta är en av Europas yngsta huvudstäder, men är ändå rik på historia som sträcker sig tillbaka till keltisk och romersk bosättning. Vår stadsrundtur här görs med ett litet turisttåg som tar oss genom centrum och upp till slottet. På tillbakavägen promenerar vi genom den gamla stadsdelen med kullerstenstorg och smala gränder. Eftermiddagen spenderas på egen hand. Till kvällen bjuds vi in till festlig kaptensmiddag ombord.

Dagens opera- och konsert evenemang
Efter middagen får vi besök ombord av musikerna från ”Bratislava Duo” som kommer att framföra berömda operor och operetter.

Operaföreställning på en av stadens vackra operahus. Med förbehåll om att denna kan utgå beroende på operaprogrammet som läggs ut i april/maj (ingår i operapaketet som är tillval).

Dag 10

Wien

Under natten lägger fartyget till vid kajen i vår resas sista hamn – den gamla kejsarstaden Wien. Efter frukost ger vi oss ut på en bussrundtur och får se flera av stadens historiska platser och attraktioner, inklusive Hundertwasserhaus, den Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan. Från Stefansdomen promenerar vi genom de eleganta shoppinggatorna i centrum av den gamla stadsdelen.

Efter lunch ombord kan du utforska Wien vidare på egen hand eller följa med på en utflykt till det vackra Schönbrunn-slottet, tidigare sommarresidens för den österrikiska kejsarfamiljen (mot tillägg).

Dagens opera- och konsert evenemang
Operaföreställning på Wiener Staatsoper (ingår i operapaketet som är tillval). Detta är en av de mest känna operahusen i världen. Operahuset invigdes år 1869. Den populära operan har mångfaldigt program tio månader om året och innehar också den årliga operabaletten (Wiener Opernball). Biljetter till höstens föreställningar läggs ut i april/maj.

För de som inte önskar följa med på operaföreställningen så erbjuds en klassisk konsert i land med musik av Mozart och Strauss (mot tillägg 65 och 70 Euro).

Operahuset i Wien
Dag 11

Hemresa

Efter frukost är det dags att kliva i land för transfer till flygplatsen. Flyg tillbaka hem till Sverige.

 • Restaurang ombord på River Navigator
 • Lounge ombord på MS River Navigator

En försmak av Donau med MS River Navigator

MS River Navigator

4+ stjärnigt fartyg

MS River Navigator

MS River Navigator har en genuin fartygskänsla som andas stil och elegans. Restaurangen som ligger i aktern samt loungen i fören har båda en fantastisk panoramautsikt. I loungen hittar du bland annat en jukebox i original från femtio-talet med låtar från de stora 50-tals ikonerna Frank Sinatra, Sammy Davis och Dean Martin.

Fartyg: MS River Navigator
Byggt år: 2002 – totalrenoverad 2013
Standard: 4+ stjärnigt
Längd: 110 m
Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och nedre däck
Antal passagerare: 134

Faciliteter ombord: Ombord finner du restaurang, panoramalounge med bar, gym, bibliotek, hiss och ett stort soldäck med solstolar. Gratis Wi-Fi.

Hytter: Fartygets hytter är alla utvändiga med fönster  och har badrum med dusch, hårtork, minisafe, TV, luftkonditionering och två enkelsänger som kan sättas samman till en dubbelsäng. Hytterna är ca 15 m2 stora medan sviterna är ca 21 m2 stora. Hytterna på nedre däck har mindre fönster, hytterna på mellan däck och huvuddäck har stora panoramafönster medan hytterna och sviterna på övre däck har fönster från golv till tak med franska balkonger.

MS River Navigator Fartygsöversikt

 

MS River Navigator

Svit på Övre däck

Svit Övre däcksvit

Svit på övre däck på ca 21 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

Däck: Navigator Deck.

Vid ankomsten väntar en liten flaska (0.375 l) champagne i hytten och färska orquidéer.

MS River Navigator

Dubbelhytt på Övre däck

Dubbelhytt Övre däck

Dubbelhytt på övre däck på ca 15 kvm med panoramafönster och fransk balkong.

Däck: Navigator Deck.

MS River Navigator

Dubbelhytt på Mellandäck/Huvuddäck

Dubbelhytt Mellandäck/Huvuddäck

Dubbelhytt på Mellandäck/Huvuddäck på ca 15 kvm med större fönster.
Hytterna på bägge däcken är likvärdiga, men det skiljer ett halvt däck mellan de olika kategorierna. Båda kategorier ligger på Explorer däck. Hytterna på huvuddäck sträcker sig midskepp och föröver medan hytterna på Mellandäck sträcker sig midskepps och akterut på fartyget.

Däck: Explorer Deck.

MS River Navigator

Dubbelhytt på Nedre däck

Dubbelhytt Nedre däck

Dubbelhytt på nedre däck på ca 15 kvm med två små övre fönster.

Däck: Odyssey Deck.

Ulf Isaksson

Svensk färdledare

Färdledare: Ulf Isaksson

Ulf Isaksson är en mycket erfaren reseledare med flerårig erfarenhet av flodkryssningar på flera av Europas floder. Ulf har varit hos Escape Travel i flera år och känner därför till de rederier vi har samarbete med för våra flodkryssningar. Ulf har ett brinnande intresse för operor.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Bukarest och hem från Wien inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•11 dagars / 10 nätters flodkryssning med MS River Navigator inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Frukostbuffé
◦Lunchbuffé med tre varmrätter och salladsbar
◦Fyrarätters middagar, välj mellan tre huvudrätter
◦Tidigt morgonkaffe med juice och wienerbröd
◦Eftermiddagskaffe/te med kakor
◦Kvällssnacks i baren
◦Kaptenscocktail och femrätters middag
◦Levande musik i salongen
◦Serbisk afton med musik och folklore
◦Landsbylunch inkl lokal underhållning
◦Vinprovning med lokala viner
◦Tvål, schampo osv. från L’Occitane-en-Provence i hytterna
◦Internationella TV-kanaler i hytterna
◦8 utflykter och stadsrundturer enligt dagsprogram
◦Opera och operettframträdande ombord
◦Besök på Nationalteatern i Belgrad med besök bakom kulisserna
◦Hamnavgifter
◦Wifi*
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare (vid minst 20 deltagare)

*Wifi kan i bland ha begränsad täckning. Bäst uppkoppling är när fartyget är i land.

INTE INKLUDERAT
•Dryck (utöver det som nämnts ovan)
•Dricks till besättning, guider och chaufförer
•Operapaket, med föreställningar i Budapest, (Bratislava) och Wien

DRYCKESPAKET
Ombord på fartyget kan du köpa till dryckespaketet ”All Inclusive Drink Package”.  Obs fråga fartyget om vad som ingår när du är ombord då detta ibland kan ändras beroende på säsong. Med detta dryckespaket får du obegränsat med dryck av följande:
•Fatöl (0,3 l eller 0,4 l)
•Vin serverat i karaff 0,25 l ( välj mellan 3 vita, 3 röda och 1 rosé)
•Ett urval av läsk, juice och mineralvatten
•Vissa spritsorter såsom gin/wiskey/vodka utvalda sorter
•Utvalda mousserande viner i glas
•Vatten på flaska i hytten, samt på dagliga utflykter

Dryckerna erbjuds i restaurangen till lunch och middag, samt i baren och på soldäck från kl. 09:00 till 24:00.
Pris: ca 29 EUR per person/dygn.

Vänligen observera
Alla drycker som serveras efter kl. 24:00, samt alla drycker som inte är angivna ovan, debiteras ert ombord konto. Dryckespaketet måste bokas för hela kryssningen och samtliga personer som bor i samma hytt måste betala för dryckespaket, det går ej att dela.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information

TILLVALSUTFLYKTER
Förutom de utflykter som är inkluderade i priset så finns det möjlighet att boka till några tillvalsutflykter. Alla utflykter bokas och betalas ombord. Läs mer om dom här;
Tillvalsutflykter på Donau, Bukarest – Wien 2019

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage.
Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen. Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.