Övre Mekong – Thailand och Laos med Torbjørn Færøvik

 • NYHET 2019 – Flodkryssning på Mekongfloden
 • Upplev Bangkok och norra Laos
 • Besök minoritetsfolket i den gyllene triangeln
 • Alla utflykter är inkluderade
 • Lyssna på föredrag med författaren Torbjørn Færøvik

En flodkryssning i hjärtat av Indokina

Resan börjar i Bangkok i Thailand, där vi får uppleva det pulserande storstadslivet. Därefter fortsätter färden till Laos, där vi tillbringar flera dagar i det fantastiska landskapet längs den övre delen av Mekongfloden. Kryssningen går från ”Den gyllene triangeln, via den tidigare kungliga huvudstaden Luang Prabang på Unescos världsarvslista – till Vientiane.
Författaren Torbjørn Færøvik är med som känd föredragshållare. Han har rest mycket i Asien, skrivit många böcker och vunnit flera Brage-priser. Han kommer under kryssningen hålla flera intressanta föredrag. Vi önskar dig välkommen till Thailand och Laos – i hjärtat av Indokina!

 

Ladda ner PDF här
 • Förstklassigt fartyg: RV Champa Pandaw ****
 • Alla utflykter inkluderade
Föredragshållare
Torbjørn Færøvik
Färdledare
Svein Rune Eriksen

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 17.03.2019
 • Avreseort Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 16 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Sverige - Bangkok

Så har äntligen dagen kommit och vi är redo för nya äventyr! Resan börjar ombord på Thai Airways från Sverige, direkt till Bangkok. Ankomst nästa morgon.

Dag 2

BANGKOK

Vid ankomsten till Bangkok tidigt på morgonen, blir vi transporterade till vårt centralt belägna hotell. Vi vilar ut efter flygresan, kanske vid hotellets pool? Lunch intas på egen hand.

Leenden, vänligheten, färgerna, lukterna och fördelaktiga priser gör Thailand till ett land det är lätt att tycka om. Bangkok, eller «Krung Thep – änglarnas stad» som staden heter på thai, är så mycket – charmerande, kaotisk, överraskande och vacker. Kort sagt en mångfaldets och mystikens stad. Staden blev grundad år 1782 av kung Rama I och har idag mer än 8 miljoner invånare. Här finner du tempel, skyskrapor (det finns över tusen av dem), lokala marknader och moderna shoppingcenter sida vid sida. Tuk-tukar, orangeklädda munkar, gatukök, neonskyltar och en intensiv trafik möter dig överallt. Staden delas av floden Chao Phraya och ett virrvarr av kanaler (klonger) – viktiga vattenvägar för både för turister och lokalbefolkning.

På eftermiddagen åker vi ut på sightseeing i Bangkok och ser bland annat den Gyllene Buddhan – som väger inte mindre än 5,5 ton och är belagd med guld. Vi ser även den liggande Buddhan – 46 meter lång, och det 82 meter höga Wat Arun, soluppgångens tempel i khmer-stil.

På kvällen får vi uppleva Bangkok by night på en härlig middagskryssning på Chao Phrayafloden.

Bangkok skyline
Dag 3

Ayutthaya

Idag viger vi en heldag till den gamla kungliga huvudstaden Ayutthaya. Det blir en resa tillbaka i tiden, närmare bestämt 250 år tillbaka. Vi kör med buss till Ayutthaya, som ligger åtta mil norr om Bangkok. Detta var Thailands huvudstad under åren 1350 till 1767. Tack vare de rika jordbruksområdena här, och skatter på handel och transport, växte staden till att bli en av världens största, med runt en miljon invånare.
På sin storhetstid hade staden hela tre kungapalats, 375 tempel, 94 stadsportar och 29 försvarsanläggningar.
Många fransmän, portugiser, holländare, britter och japaner var bosatta i staden och hade sina egna stadsdelar. Europeerna hade också sina egna kyrkor. Du kan fortfarande besöka den välbevarade St. Josefskatedralen från 1700-talet. Då burmesiska soldater invaderade år 1767, blev större delen av staden förstörd, och bara några år senare blev Bangkok utvald till ny huvudstad. Fram tills dess, hade Ayutthaya-huset haft inte mindre än 33 kungar.

Idag finns Ayutthaya med på Unescos världsarvslista, och det är otroligt fint att vandra mellan de imponerande templen och pagoderna från storhetstiden. Lunchen intas idag på en lokal restaurang. Vi åker med båt på Chao Phrayafloden tillbaks till Bangkok. Vi lutar oss tillbaka och låter intrycken sjunka in.

Dag 4

BANGKOK

Idag står Grand Palace, nationens landmärke och det mest respekterade kungliga monumentet i Thailand, på programmet. Platsen är ett «måste» för alla som besöker Bangkok. Det tidigare kungliga residenset till Rama I, blev byggt år 1782 och var ett maktcentrum i över 150 år. I dag är palatset ett av Bangkoks största sevärdheter och är den mest populära attraktionen. Palatset huserar också den berömda Smaragdbuddhan. Vi äter lunch på en lokal restaurang.

Resten av dagen och kvällen är fri till att utforska Bangkok vidare på egen hand. Kanske lite shopping? Vad sägs om en tur till nattmarknaden för att testa prutkunskaperna?

 

Dag 5

BANGKOK – CHIANG RAI – CHIANG SAEN

Efter frukost åker vi ut till Bangkoks flygplats. En kort flygtur tar oss till Chiang Rai, i nordöstra Thailand. Här väntar vår lokalguide och buss, som ska ta oss till Mekongfloden och fartyget i Chiang Saen, en bussresa på cirka två timmar.

Längs vägen besöker vi Den gyllene triangeln, det svårtillgängliga gränsområdet i bergstrakterna mellan Thailand, Laos och Myanmar. Här finns närmare fyrtio olika minoritetsgrupper med många olika språk och kulturer, så triangeln är som ett stort etniskt lapptäcke.
Namnet «Den gyllene triangeln» uppstod i samband med ett möte som skedde här mellan Laos, Burma och Thailand i regi av USA.

De lokala invånarna kallar området for Sop Ruak, då det är här Mekongfloden möter floden Ruak. En stor del av världens illegala opium och heroin producerades i området på 1900-talet– och vi besöker det omtalade opiummuseet, som ger en grundlig inblick i opiumhandelns historia.

Väl framme i Chiang Saen på eftermiddagen, går vi ombord på RV Champa Pandaw – och påbörjar vår spännande resa ned mot den burmesiska gränsen, medan solen går ned.

Dag 6

THAILAND - LAOS

Vi kryssar förbi gränsen mellan Thailand och Laos. Vid gränsövergången måste alla passagerare gå igenom passkontrollen och köpa visum för inresa till Laos.

Vi går ombord igen på fartyget och seglar vidare ned över den övre delen av Mekongfloden. Vi njuter av en god lunch ombord och om tiden tillåter, tar vi en liten vandring i en av Laos små byar på landsbygden.

Vi seglar genom provinsen Bokèo i Laos – och det är bara att njuta av eftermiddagen och utsikten från soldäck. Har vi riktig tur, kan vi få se en skymt av elefanter i arbete längs floden.

Dag 7

KHAMO VILLAGE

Under morgonen promenerar vi in till byn Khamo och hälsar på hos byborna innan vi fortsätter vår kryssning. Resten av dagen spenderas ombord och från däck njuter vi av ett skiftande landskap och vardagens bestyr som byts ut mot en total stillhet, medan vi sakta seglar vidare nedför Mekong.

På kvällen ankrar fartyget vid en sandbank och ligger där under natten.

Dag 8

PAK OU GROTTORNA OCH LUANG PRABANG

Fartyget kastar loss på morgonen och vi seglar söderut genom det vackra landskapet. På förmiddagen går vi över i mindre båtar, som tar oss in på den smalare Nam Ou-floden.

Efter en kort tur genom djungeln via trappor, besöker vi de berömda Pak Ou-grottorna, belägna vid en spektakulär kalkstensklippa och ser tusentals små Buddhastatyer skapade i olika positioner.

Vi befinner oss nu 25 km norr om Luang Prabang och i detta natursköna landskap passerar vi små byar och betande vattenbufflar och kor.

Dag 9

LUANG PRABANG

Luang Prabang ligger där floden Nam Khan rinner ut i Mekong och staden har cirka hundra tusen invånare. Fram till att kommunisterna tog makten år 1975, var Luang Prabang huvudstad i kungadömet Laos. Staden har inte bara många buddhistiska tempel och kloster, utan även flera kvarter med fransk kolonialarkitektur.

Efter frukost beger vi oss ut på stadsrundtur med tuk-tukar och utforskar denna unika och välbevarade stad. Sedan år 1995, står stadens gamla stadsdel med på Unescos världsarvslista, på grund av sin vackra arkitektur och sina många buddhisttempel.

Resten av dagen är fri. Besök gärna det kungliga slottet, Nationalmuséet eller det berömda Wat Xieng Thong templet från 1600-talet. Upplev den avslappnande atmosfären som råder i staden. På kvällen rekommenderar vi en promenad upp för trapporna till toppen av stadens landmärke, Phou Si-kullen som bjuder på en fantastisk utsikt över både Mekongfloden och Nam Khanfloden.

På kvällen får vi uppleva en dansföreställning med traditionell dans på soldäck utfört av en lokal danstrupp. Fartyget ligger förtöjt vid Luang Prabang över natten, kanske ett besök på Luang Prabangs färgrika nattmarknad lockar? Där säljs mycket hantverk producerat av Hmong-folket, men även andra minoritetsfolkets produkter finns till salu.

Dag 10

KUANG SI-FALLEN

Idag måste vi stiga upp riktigt tidigt, kanske till och med före soluppgången! Vi ska gå iland för att uppleva den dagliga munkprocessionen i staden. Vi kommer att se hur många munkar i sina ockrafärgade dräkter vandrar runt i Luang Prabang för att samla in gåvor i den traditionella allmoseceremonin. En helt unik upplevelse!

Vi återvänder till fartyget och äter en god frukost före vi sätter kurs mot de vackra Kuang Si-fallen som ligger i natursköna omgivningar utanför staden. Fallen startar i några grunda bassänger på toppen av en brant höjd och vattnet rinner sedan ned i flera vattenfall. Det högsta vattenfallet är 60 m högt.
Här finns det möjlighet at ta sig ett uppfriskande dopp i de turkosfärgade dammarna, så kom ihåg att ta med badkläder!

Vi besöker en fjärilsfarm på väg tillbaka till fartyget. Vi intar lunch ombord.

Dag 11

XAYABURI-DAMMEN

Vi seglar idag förbi Xayaburi-dammen. Myndigheterna i Laos startade projektet år 2010 och vattenkraftverket kommer från och med år 2019 producera stora mängder el.
Men dammen är väldigt kontroversiell, då den förstör ekosystemet och har negativt inflytande på livet för de miljoner människor som bor i området. Flera dammar planläggs, så denna är bara den första av många som kommer. Vi har tur som får uppleva denna del av Mekong, före det byggs fler dammanläggningar.

På eftermiddagen besöker vi en liten by och får höra om livet de lever och hur vardagen yttrar sig längs med floden.

Dag 12

XANAKHAM

Efter frukost börjar vi med att besöka Ban Pha Leab, med sina spektakulära kalkstenberg.
Vi fortsätter till Pak Houng, som ligger vid den thailändska gränsen. Vi besöker en by där vi får möta byborna som livnär sig på jordbruk.

 

Dag 13

VIENTIANE

Vi seglar vidare på den del av floden som flyter vilt och vackert, förbi imponerande bergsformationer och bergslandskap, innan tidigt under eftermiddagen kommer fram till de uppodlade slätterna i Vientiane-provinsen.

Den franskinspirerade staden Vientiane, är den största staden i Laos och ligger nära gränsen till Thailand. Staden har varit Laos huvudstad sedan år 1563 och med ett invånarantal på ca 200 000 personer, en av världens minsta huvudstäder.
Många av de viktigaste templen i Laos finns här och är väl värda ett besök. På eftermiddagen lägger vi till vid kajen och det finns tid att utforska Vientiane på egen hand. Fartyget ligger kvar vid kajen under natten.

Dag 14

VIENTIANE

Efter frukost utforskar vi staden tillsammans och ser några av stadens största sevärdheter. Det gyllene Pha That Luang Stupa blev uppfört av folket i Laos i det första århundradet som ett hinduiskt tempel. Det blev ombyggt på 1300-talet som ett Khmer tempel, men blev senare förstört.

Wat Si Saket templet blev byggt år 1818 på uppmaning av Kung Anouvong, och är troligtvis det äldsta templet som fortfarande är helt intakt i Vientiane.
Wat Phra Kaeo templet blev byggt under åren 1565-1566, på order av Kung Setthathirath, efter att han flyttat huvudstaden från Luang Prabang till Vientiane. Templet var byggt på ruinerna till det kungliga palatset för att husera Smaragdbuddhan som kungen fått transporterad ända från Chiang Mai. Statyn är numera tillbaka i Thailand – och vi såg den i Bangkok.

Vi ser också Presidentbyggnaden och Patouxai-monumentet, som blev byggt under en av Laos turbulenta perioder då Laos var ett konstitutionellt kungadöme. Namnet Patouxai betyder «segerporten». Monumentet är tillägnat landets stupade soldater som antingen dog i andra världskriget eller lite senare i kampen för självständighet.

På eftermiddagen finns tid till att utforska stadens många trevliga cafeer och restauranger i detta lilla charmerande hörn av Indokina. Vi avslutar kvällen med avskedsmiddag och några goda cocktails på fartyget.

Dag 15

VIENTIANE - BANGKOK

Vi tar farväl av besättningen och checkar ut från fartyget efter frukost. Transport till flygplatsen i Vientiane (eller Udon Thani i Thailand, som ligger cirka 1 ½ timmes bussresa, på den andra siden av floden). Vi fyller dagen med några sista upplevelser beroende på var vår hemresa startar. Flyg till Bangkok på kvällen.

 

Dag 16

BANGKOK - SVERIGE

Vi avreser från Bangkok efter midnatt och ankommer till Sverige på morgonen.

 

RV Champa Pandaw

Förstklassigt flodkryssningsfartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: RV Champa Pandaw
Rederi: Pandaw
Standard: 4-stjärnigt
Byggt år: 2016
Antal däck: 2 – Övre däck och Huvuddäck
Antal passagerare: 28

Faciliteter ombord: Ombord finns restaurang och salong med bar. På soldäck finns solstolar. RV Champa Pandaw är ett flytande boutiquehotell byggt i historisk stil – och atmosfären ombord är informell och avslappnad. Fartyget har totalt 14 hytter, fördelat över två däck.

Hytter: Hytterna är ca 14 m², vackert inredda i teak och har eget badrum med dusch. Luftkonditionering och hårtork

RV Champa Pandaw Fartygsöversikt

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
• Flygresa Oslo-Bangkok-Chiang Rai/Vientiane-Oslo med Thai Airways
• Inrikesflyg Bangkok-Chiang Rai med Thai Airways
• 3 nätter på förstaklasshotell i Bangkok
• 10 nätterskryssning(Chiang Saen-Vientiane) i utsides hytt på RV Champa Pandaw
• Helpension på kryssningen (frukost, lunch och middag)
• Halvpension i Bangkok (frukost och lunch eller middag)
• All lokal dricka ombord på fartygett (öl/mineralvatten/drinkar/kaffe/te)
• Alla utflykter och lokal transport som nämns i programmet.
• Lokala engelsktalande guider
• Dricks till besättningen ombord på fartyget
• Skatter och avgifter
• Föredrag med författaren Torbjørn Færøvik
• Norsk färdledare från Escape Norge

INTE INKLUDERAT
•Dryck utöver det som nämns ovan
•Dricks till lokala guider och chaufförer
• Visum till Laos (cirka 35 USD per person)

PASS OCH VISUM
Svenska medborgare behöver visum till Laos. Detta anordnas vid inresan till landet. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Resenärer som inte har svenskt medborgarskap måste själva kontrollera vad som gäller med ambassaden/konsulatet. Resenären ansvarar själv för att ha giltigt pass och eventuellt visum.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss men inte alla. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.