Passionsspelen i Oberammergau 2020

Första HÖJDPUNKTER

 • Författaren och skribenten Lotta Lundberg kåserar under resan
 • Boende i Salzburg 2 nätter
 • Trerätters middag på Vita Hästen i Salzkammergut
 • Passionsspelen i Oberammergau 12 juli
 • Boende i Oberammergau 2 nätter
 • Mainau och minitåg vid Bodensjön
 • Boende i Vorarlberg 2 nätter
 • Halvpension ingår
 • Stadsrundturer i Salzburg och München
 • Svensk färdledare

En unik händelse som bara inträffar vart tionde år!

Följ med vår kunnige färdledare Ulf Isaksson till de berömda Passionsspelen i Oberammergau. Författaren och skribenten Lotta Lundberg är med under hela resan och kåserar om diverse händelser. Spelen inträffar endast vart tionde år.
Spelen börjar med inträdet i Jerusalem och berättar historien om passionen genom sakramentet till korsfästelsen och slutar med uppståndelsen. Vår resa börjar med boende i Mozarts födelsestad Salzburg och avslutas med boende i Österrikes minsta provins Vorarlberg.

Vad är den bakomliggande historien tillspelen?
Det trettioåriga kriget (1618-1648) ledde till hungersnöd och epidemier. Befolkningen blev under denna tid nästan halverad i stora delar av de tysktalande rikena. När Digerdöden kom till Oberammergau i början av 1634, bröt panik ut. Invånarna ingav ett löfte till Gud att så länge byn klarade sig från pesten, skulle de utföra ett påskspel var tionde år. Historien säger oss att pesten plötsligt tog en ny vändning. Endast två liv förlorades och de som var sjuka blev friska igen.

Invånarna höll sitt löfte. Redan samma år blev passionsspelen uppförd utanför byns kyrka. Sedan dess har det spelats 41 gånger. Över 2000 skådespelare, sångare, musiker och tekniker deltar i spelen. För att få delta i spelen måste man vara född i Oberammergau eller ha bott där i minst 20 år.

Allt är förberett grundligt, från skådespelarnas hår och skäggväxt till regi och natursköna scenerier. 16 maj, 2020 öppnar säsongen. Staden välkomnar festen och färgerna, det offentliga livet, men främst till mötet i den centrala berättelsen om kristendomen, i en monumental scenisk version.

Välkommen med, spelen kan börja!

Ladda ner PDF här
 • Pris från 22 990,-
 • Första tillgängliga avresa 09.07.2020 (1 avresor)
 • Längd 7 dagar
 • Författaren och skribenten Lotta Lundberg
 • Svensk färdledare
 • Halvpension ingår
Författare och skribent
Lotta Lundberg

Avgångar

 • Avresa 09.07.2020
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Få resor kvar
 • Längd 7 dagar
 • Pris från 22 990,-
Printa sidan

Program

Dag 1

Flyg till München

Vid ankomsten till München väntar vår buss som tar oss med till Salzburg. Vi checkar in på vårt hotell Goldenen Theater****, som ligger centralt beläget, inte lång ifrån gamla stan. Vi intar middag på en lokal restaurang. Dagens etapp ca 19 mil.

Utsikt över slottet i Salzburg
Dag 2

Salzburg och dess omgivningar

Efter frukost möter vi vår lokalguide som tar oss med på en två timmar lång stadsvandring i Salzburg. Vi får bland annat se Mirabelleträdgården Getreidegasse och Domkyrkan. Staden är känd världen över som Wolfgang Amadeus Mozarts födelseplats. Men Salzburg är minst lika känt för sina kulinariska läckerheter som för dess konst och kultur. Mest känd är nog Mozartkulan, som började tillverkas här redan på 1800-talet.

Efter turen har du tid över att strosa runt i stan på egen hand.

Under eftermiddagen gör vi en utflykt till Salzkammergut som vi känner igen från bland annat operetten ”Vita Hästen” och där delar av filmen Sound of Music blev inspelad. Den vackra naturen här är vida bekant och omsjungen, inte minst tack vare de blågröna sjöarna, kantade av idylliska små värdshus.

Väl framme finns det möjlighet till en båttur på sjön eller varför inte promenera och titta på stan innan vi besöker det kända värdshuset, Vita Hästen och intar dagens trerätters middag.

Vi återvänder till Salzburg och vårt hotell.

Dag 3

Salzburg - Oberammergau

Efter frukost checkar vi ut och beger oss mot staden Oberammergau som ligger i det lugna Ammertal vid foten av Kofel, omgiven av Ammergau Alperna.

Dagens busstur tar oss först genom Berchtesgadener Land, även kallat det ”tyska hörnet”. Vi fortsätter förbi Berchtesgaden som är mer känt under namnet Örnnästet. Här vid foten av Tysklands tredje högsta berg, Watzmann, tar scenerierna andan ur de flesta!

Lunch intas längs vägen (ingår ej).

Innan vi kommer fram till Oberammergau så passerar vi Kitzbühel men även Innsbruck, där vi stannar till och tittar på stadens välkända landmärke Goldenes Dachl, det Gyllene taket. Taket ligger på en byggnad mitt i gamla stan i Innsbruck och är en tre våningar hög balkong med ett gyllene tak på. I slutet av 1400-talet så använde byggnaden av kejsaren Maximillian I för att beskåda olika turneringarna, festivaler och andra event från balkongen.

Under eftermiddagen kommer fram till Oberammergau. Vi checkar in och äter middag på hotellet. Dagens etapp ca 27 mil.

Gamla stan i Oberammergau
Dag 4

Spelen i Oberammergau

Hela dagen ägnas åt passionsspelen Efter frukost berättar Lotta Lundberg mer om detta.

Innan spelen börjar äter vi en gemensam lättare lunch. Passionsspelet är uppdelat i elva scener. Den första delen som börjar kl 14.00 och håller på till 17.00, består av scen 1 till 5. Därefter gör man en tre timmars paus och vi äter middag. Scenerna 6 till 11 spelas sedan upp mellan 20.00 – 22.30. Mer än 2000 artister presenterar historien om Jesus från Nasaret på den imponerande utomhusscenen. Även  om spelen sker på tyska, så förstår man ändå handlingen. Man får även en textbok på engelska. Våra platser under spelen är bokade i kategori 3.

Se ”Seating map” här

 

Dag 5

Oberammergau - Vaduz – Klaus/Vorarlberg

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och beger oss mot Österrikes minsta provins, Vorarlberg. Dagens bussetapp tar oss först förbi Garmisch-Partenkirchen som ligger i den sydliga delen av delstaten Bayern. De flesta känner till orten från TV-sändningarna med backhoppning, störtlopp och super-G.

Vår busstur fortsätter mot Lichtensteins huvudstad Vaduz. Liechtenstein är ett av de rikaste länderna i världen och ett av Europas minsta länder. Det lilla furstendömet ligger i övre Rhendalen, inklämt mellan Schweiz och Österrike i Alperna. Landet mäter två och en halv mil på längden och som mest dryga halvmilen på bredden. Ställningen som finanscentrum och skatteparadis har gjort det till ett av världens rikaste länder räknat per invånare.

Under eftermiddagen ankommer vi till vårt hotell i Vorarlberg. Vi checkar in och äter middag på hotellet. Dagens etapp med buss; ca 22 mil

Dag 6

Mainau och Bodensjön

Efter frukost beger vi oss till Bernadottes blomsterparadis Mainau, som har varit i svensk ägo flera gånger under århundradenas lopp.
Vi åker på den norra sidan av Bodensjön fram till ön Mainau, som är en 45 hektar stor ö i Bodensjön belägen strax norr om Konstanz, en tysk stad på gränsen mot Schweiz. Ön är en enda stor parkanläggning med odlingar, växthus, gräsmattor, trädgårdar och planteringar av olika slag. Ett turisttåg tar oss med från fastlandet ut på ön, där vi tillbringar ca 3 timmar. Här finner du flera restauranger och du har möjlighet att inta lunch på egen hand.

Vägen tillbaka till vårt hotell går genom Schweiz natursköna scenerier. Väl tillbaka på hotellet serveras vi en trevlig avskedsmiddag. Dagens etapp 24 mil.

Mainau
Dag 7

München och hemresa

Efter frukost beger vi oss till Bayerns huvudstad München där vi äter lunch och får därefter en guidad stadsrundtur. Innan det är dags att åka till flygplatsen finns det tid för egna strövtåg. Dagens etapp ca 25 mil.

Hotell Goldenes Theater****

Vårt hotell i Salzburg 9-11 juli

Hotellinformation

Ett komfortabelt hotell i hjärtat av Mozarts stad – Salzburg. Goldenes Theater Hotel Salzburg ligger i distriktet Schallmoos, precis vid foten av berget Kapuzinerberg och inte lång ifrån den gamla stan. Hiss finns. Hotellet har 58 rum med ljus inredning.

Alla rum har badrum med dusch och toalett, hårfön, radio, satellit-tv, telefon, säkerhetsfack, minibar och trådlöst internet.

Hotel-Pension Sternen Klaus***

Vårt hotell i Vorarlberg 13-15 juli

Hotellinformation

Hotellet ligger vackert inbäddat i en över 3000 m2 stor trädgård med en vacker utsikt över Rhendalen.
På hotellet finns restaurang, matsal, bar, uppehållsrum och en stor terrass.
Alla rummen är utrustade med dusch/wc, telefon, kabel TV och gratis Wi-Fi.
(De flesta rummen har balkong, dock ej alla)

Hotellet är ett välskött rent och prydligt österrikiskt hotell som är familjeägt sedan flera generationer tillbaka.

Lotta Lundberg

Författare och skribent

Lotta Lundberg

Lotta Lundberg är författare från Uppsala och en tydlig röst i svensk media.
Hon skriver krönikor och kritik om bland annat tysk offentlighet, från sin utsiktspunkt i Berlin där hon bott de senaste femton åren. Hon medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet. Hon har gett ut en rad romaner, däribland Timme Noll (2014) som vann Sveriges Radios romanpris och översattes till flera språk.

2019 kom hennes senaste hyllade roman Den första kvinnan. En stark berättelse om Europa och vår politiskt explosiva tid.

Lotta Lundberg har en fil kand. i statskunskap och tyska, en lärarexamen och examinerades som psykodramatiker år 2000. Hon har läst tyska i Wien och växelvis i långa perioder bott på Irland. Hon arbetade som guide för svenska och amerikanska turister bakom järnridån innan hon lämnade Sverige och blev skribent på heltid. Hon besöker Oberrammergau och Passionsspelen för tredje gången. Läs mer om Lotta Lundberg på hennes hemsida lottalundberg.com

 

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg från Stockholm el Köpenhamn till München t/r
•Flygskatter
•1 incheckad väska + 1 handbagage
•Del i dubbelrum 2 nätter på hotell Goldenes Theater Hotel**** inkl frukost
•Del i dubbelrum i Oberammergau*** 2 nätter inkl frukost och middag (hotellnamn ej klart)
•Del i dubbelrum 2 nätter på Hotell Gasthof Hotel Sternen*** inkl frukost och middag
•Entré till passionsspelen i Oberammergau den 12 juli
•Tvårätters lunch i Oberammergau den 12 juli (soppa och varmrätt)
•Middag på restaurang i Salzburg dag 1
•Trerätters middag på världshuset Vita Hästen dag 2
•Lunch i München dag 7
•Alla utflykter och entréer enligt program
•Föredrag/kåserier av författaren Lotta Lundberg
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider i Salzburg och München
•Svensk färdledare

INTE INKLUDERAT
•Dryck
•Dricks till lokalguider och chaufförer

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.