Middag
Var och en ansluter till fjällstationen på egen hand, där vi samlas för middag och informationsmöte.
Nyhet! Porten till fjällvärlden
Grövelsjön är södra porten till den svenska fjällkedjan, och inte behöver man åka längre än så. Upplevelsen är nämligen sublim med vidsträckta fjällmarker, svala sjöar för varma vandrare, mystiska skogar och ett rikt och spännande djurliv. Detta härliga stycke vildmark ligger i Dalafjällen på gränsen mellan Sverige och Norge, och kallas sedan gammalt just Gränslandet. Det omfattar nio naturskyddade områden på båda sidorna gränsen. På våra vandringar i tvenne länderna möter vi gamla krokiga tallar, fjällhedar, stenblock, forsande vatten, spår från istiden och inte minst från den samiska kulturen. Vi har goda chanser att träffa på älg och ren men det smyger även runt järv och björn liksom gott om fåglar så ta med kikaren.
Vandringen leds av vår svenska lokalguide Gustav som bor här och ger en oslagbar inblick i naturen. Han har varit överallt och anpassar programmet efter väder och gruppens lust och tycke. Vi har valt ut lagom långa vandringar där vi både följer märkta leder och strövar fritt över vidderna. Så här ska det vara att fjällvandra!
Lokal guide
«Prospekten här emellan fjällen är ganska härlig och remarkabel; ty då man kommer emellan tvenne berg in, får man se vida och slätta fälten, utan skog eller knylar, om vilka på alla sidor stå de i skyn stigande fjällberg, såsom murar eller fästningar… Allestädes emellan bergen flyta små bäckar med ett chrystallklart, kalt och wälsmakande watn»
Vårt basläger blir Grövelsjöns fina fjällstation mitt bland vandringslederna. Själva presenterar Fjällstationen sig som ett mellanting mellan hotell, vandrarhem och fjällstuga. Det betyder full service och riktiga dubbelrum med egna badrum för våra gäster – men mitt ute i naturen!
Fjällstationen ligger 816 meter över havet på Långfjällets sluttning vid södra änden av Grövelsjön. Här finns en trevlig restaurang, café, bastu och butik för snacks, kartor och vandringsutrustning. Vill man bada går man ner till sjön ca 1 km.
Fjällstationen är en av världens mest miljövänliga bergsanläggningar och har flera miljömärkningar som Svanen, KRAV och Nature’s Best. Här används enbart högklassiga ekologiska råvaror så vi smörjer kråset med gott samvete. Vi serveras frukost, lunchpaket och middag och anläggningen har fullständiga rättigheter. Glöm inte att förbeställa specialkost genom oss.
Få tillgängliga
5 frukostar, 5 luncher och 5 middagar inkluderad
Middag
Var och en ansluter till fjällstationen på egen hand, där vi samlas för middag och informationsmöte.
Frukost, lunch, middag
10 km
370 m upp/ner
Visst är det härligt att kliva utanför dörren en frisk morgon och direkt börja vandringen! Den första turen går från fjällstationen ner till sjöns södra ände. Vi korsar hängbron över Grövlan och kanske får vi se några av strömstararna som letar mat på botten av ån. Vi lämnar de breda lederna och följer en mindre stig in i en fantastisk gammelskog med tallar, lavskrikor, spår från samisk kultur och en pärlande bäck som forsar nedför fjället.
När vi blivit varma i kläderna och kommit högre upp öppnar sig utsikten mot Grövelsjön och Långfjället på andra sidan, där vi tydligt ser de höga kustlinjerna från Grövelissjön som en gång dämdes upp av glaciärerna. Vi tar picknicklunch i det fria och tar oss sedan an toppen av Sjöhöjden för den bästa utsikten åt alla håll.
På vägen tillbaka stannar vi vid den historiska våffelstugan Sjöstugan för en ”After Fjäll”. Det hemliga receptet har ärvts av Erik som är tredje generationens våffelbagare. En frasig våffla med sylt och grädde sitter oslagbart efter en dags vandring i våra vackra fjäll!
Frukost, lunch, middag
15 km
400 m upp/ner
Dagen gryr och efter en god frukost går vi ner till sjön där vi tar båten till dess norra ände. Här ligger den lilla norska bosättningen Sylen i väglöst land, liksom starten på vår vandring. Vi går upp på Långfjället som följer sjöns hela nordöstra sida. Här får vi riktigt sträcka på benen medan vi tar in sjön och fjällvärlden omkring oss. Den som vill avrundar med en extratur upp på Jacobshöjden för 360-gradersvyn. Till sist tar vi oss ner till fjällstationen för en kall öl eller varm kaffe.
Frukost, lunch, middag
6 km
350 m upp/ner
Efter frukost åker vi buss över gränsen till Norge, där vi ska vandra i ett magiskt vackert område med uppstickande berg och blanka sjöar. Vi inleder med att gå uppför en liten stig som slingrar sig mellan tall och björk. När vi kommer över trädgränsen ser vi att dagens hjälte på sätt och vis är ett annat berg: Båthusberget är områdets kändis och där vi står idag får vi den perfekta vyn. Dit ska vi imorgon.
Vi fortsätter till en vackert belägen tjärn vars utlopp rinner över stenhällar och samlas i små dammar. Det är bara att välja den perfekta platsen för att sänka ner fötterna. Har man tur kan man få en fotbehandling av elritsorna (små karpar) som gärna nafsar på skinnet. Vi kröner dagen med att gå upp på fjället Svarthamran och här lämnar vi stigen för att gå fritt.
Frukost, lunch, middag
10 km
400 m upp/ner
Vi återvänder till Norge för resans mest alpina berg och den kanske mest krävande turen. Vi värmer upp på en skogsstig som går förbi några bildsköna sjöar innan stigningen börjar. Även om det ser brant ut från håll går det fina men lite steniga stigar upp. Här berättar Gustav gärna om hur man kan se hur den skandinaviska bergskedjan skapades. Här vilar också historia från då sjöarna användes som transportleder till bland annat marknaden i Röros.
Så småningom lämnar vi träden bakom oss och får fina utsikter mot Storslånga och Elgåhogna, som fått sitt namn av det stora antalet älgar i trakten. När vi rundar berget står vi inför Norges tredje största sjö Femunden och bortom den flera mäktiga berg. Blir du badsugen kommer vi snart till en liten sjö på berget – snacka om infinity pool! Vandringen nedför berget går längs en annan väg och över en fin högplatå.
Frukost, lunch
Ja vi sätter frågetecken, för om du vill kan du välja att stanna kvar några nätter för att paddla kanot, cykla eller gå fler turer på egen hand. Gustav har många tips!
Grövelsjön är både namnet på sjön, byn vid dess södra ände och i vidare mening det omgivande fjällområdet. Halva sjön ligger i Norge, där vi också finner Femundsmarka nationalpark med landets tredje största sjö och en värld av mindre sjöar och fina berg.
Fjäll betyder frihet och vi håller oss dels på märkta leder, dels över naturlig mark. Allt under säker ledning av vår kunniga guide som kan området på sina fem fingrar. Underlaget är varierat med varierande jordmån och sten. Rejäla vandringskängor och vandringskläder behövs, och tänk på att vädret kan slå om snabbt i fjällen. Det finns flera badmöjligheter under vandringarna.
Lunchpaket ingår för alla vandringarna så picknickutrustning behövs ej. Ta dock gärna med ett sittunderlag och en termos för varm dryck.
Med bil
Parkering finns vid fjällstationen, och kommer du med elbil finns laddstolpe.
Avstånd:
Med tåg och buss
Tåg till Mora och vidare 3,5 timmar med buss (linje 104 eller 396). Hela resan kan sökas på SJ. Klicka här för aktuell busstidtabell. Total restid med tåg och buss:
Tips! Om du är medlem i STF har du rabatt på SJ’s tågresor.