Viktigt att veta vid bilkörning på Island

Viktigt att veta vid bilkörning på Island
Högsta tillåtna hastighet på Island är 50 km/t i tätorter, 80 km/t på grusvägar på landsbygden och 90 km/t på asfaltvägar. Särskilda varningsskyltar visar fara som t.ex. skarp krök, men i allmänhet finns det inte separata skyltar för reducerad hastighet. Tänk på att anpassa hastigheten efter förhållanden. Enligt lag ska strålkastare användas både natt och dag. På Island är det förbjudet att köra utanför vägbanan. Det är lag på att använda säkerhetsbälte. Isländsk lag förbjuder varje form av körning under alkoholpåverkan.

Fjällvägar på Island
De flesta fjällvägar i inlandet är grusvägar. Dessa grusvägar har ofta ett löst ytskikt, särskilt ute i vägkanten, så kör försiktigt och sänk hastigheten vid möte av annan trafik. Fjällvägarna är också ofta mycket smala och inte gjorda för fortkörning. Detsamma gäller många broar, som ofta bara har en körbana. Grusvägarna i inlandet är också ofta mycket slingriga och kan därför ta längre tid att köra än väntat.

Fjällvägarna är oftast stängda till slutet av juni eller senare p.g.a. våta och leriga förhållanden som gör dem helt oframkomliga. Även efter att vägarna har öppnats för trafik, är de bara framkomliga för 4-hjulsdrivna fordon. Det är alltid lämpligt att två eller flera fordon reser tillsammans. Innan du beger dig på resa i inlandet måste du vara väl förberedd om olika vägförhållanden. Ha alltid med dig en detaljerad vägkarta.

Bensinstationer
I och kring Reykjavikområdet har de flesta bensinstationer öppet dagligen till kl. 23:30. Öppettider på andra orter i landet kan variera från ett ställe till ett annat. Många stationer i Reykjavikområdet och i större städer har automater som är öppna efter ordinarie öppettider. Automaterna tar vanligtvis emot både sedlar och de vanligaste kreditkorten.

Information om vägförhållanden
Telefon +354-1777 dagligen 8:00-16:00. Eller besök: www.vegagerdin.is/english

VIDEO: Kör själv på Island

Se vår inspirationsvideo om att köra bil på Island.