Dourodalen i Portugal
Dourodalen i Portugal

PRAKTISK INFORMATION

FLODKRYSSNING

Praktisk information

Oavsett om detta är din första flodkryssning eller om du är en erfaren kryssning gäst, finns det kanske någon fråga som uppstår. Vi hoppas att vår information kommer att ge dig den praktiska information som du behöver. Om det finns något du inte hittar svaret på, är du välkommen att kontakta oss.

Observera att detta är en allmän information för våra flodkryssningar och att resvägen eller fartyg för varje tur kan vara avvikande. Vi önskar dig en trevlig kryssning. Välkommen ombord!

INNAN RESAN BÖRJAR
VAD HAR JAG BETALAT FÖR OCH VAD TILLKOMMER?
Våra flodkryssningar inkluderar flyg, transport mellan flygplatsen och fartyget, helpension ombord, ofta kaffe och te till måltiderna, hamnavgifter och färdledare från Escape Travel. På vissa rederier ingår även drycker. Om utflykter inte ingår, kan de oftast bokas i förväg i ett specialpaket. På vissa kryssningar erbjuds tillvalsutflykter som kan beställas och betalas ombord. Vad som ingår på just din kryssning finner du på din bekräftelse du erhållit vid bokning. På vissa kryssningar har Escape Travel valt att inkludera dricksen i resans pris.

DOKUMENT OCH BILJETTER
Kontrollera er bokningsbekräftelse omgående så att denna överensstämmer med det som ni har beställt samt att era namn är rättstavade enligt passet. För resor inom Europa räcker det med tilltalsnamn samt alla efternamn, för övriga världen är det alla namn enligt pass som ska lämnas.
Meddela oss per omgående om det behöver korrigeras. Namnändring efter det att färdhandlingarna är utställda medför extra kostnader för dig som resenär.
Det är din skyldighet som resenär att uppge korrekt namn, adress och telefonnummer där vi kan nå dig. Får du tillfällig adress och/eller telefonnummer är det viktigt att du meddelar oss även detta.

RESEFÖRSÄKRING
Det är viktigt att du som resenär har en fullgod reseförsäkring. Det är inte alltid som hemförsäkringen eller ditt kreditkort automatiskt ger ett fullgott reseskydd. Kontrollera noga vad som ingår i din befintliga reseförsäkring eller kortförsäkring. Du har möjlighet att komplettera ditt reseskydd via Escape Travel. Läs mer på försäkringsbolaget Europeiska ERV:s hemsida vilka försäkringar som erbjuds. Ska du resa inom EU/EES eller Schweiz är det även bra om du tar med dig EU-kortet som ett komplement. Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk- och tandvård som de som bor i landet. Kortet är kostnadsfritt och du beställer det via Försäkringskassans hemsida.

PASS OCH VISUM
Du måste ta med dig ditt pass på resan. Rederierna kräver detta vid incheckning på fartygen. Dessutom måste du kunna styrka din identitet när du går iland. Ett internationellt ID-kort är inte tillåtet när du reser på en flodkryssning. Notera att många länder kräver att passet är giltigt minst tre till sex månader efter hemkomsten. Reser du inom EU får passets giltighetstid inte löpt ut under resans gång, det ska vara giltigt tills du är hemkommen från din resa. Vi rekommenderar att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. På vissa kryssningar passerar vi länder som kräver det även om flodkryssningen börjar och startar i ett EU-land.

När du ska resa till ett land där det krävs visum för medborgare i Sverige, får du information om detta i god tid före avresa. Om du inte är svensk medborgare, bör du kontakta respektive lands ambassad för att se om du behöver visum. Det är resenärens ansvar att se till att passet och visumet är giltigt innan avresa. Kontakta oss om du har några frågor om pass och visum.

KLÄDSEL OMBORD OCH ILAND
Klädseln ombord är informell.  Under dagen rekommenderar vi bekväma och praktiska kläder, samt bra skor för de olika utflykterna. En vindtät jacka och en regnjacka eller paraply kan också vara praktiskt att ha med. Det är vanligt att man byter om till någon trevligare klädsel till middagen. En av kvällarna är det kaptensmiddag, då man klär upp sig lite extra, såsom kavaj och slips för herrarna och motsvarande för damerna.

PENGAR OCH VALUTA
På de flesta av våra flodkryssningar i Europa används euron. Ombord på de ryska fartygen accepteras antingen rubel eller euro, beroende på rederi. I Asien accepteras den amerikanska dollarn. De internationella kreditkorten kan i stor utsträckning användas både ombord och iland. Dessutom rekommenderar vi att du tar med dig några kontanter i euro, amerikanska dollar eller landets valuta, oftast i små valörer. Du behöver kontanter för betalning av dricks och eventuella valfria utflykter, som ibland måste betalas kontant. Det finns inga bankomater på fartygen och inte heller möjligt att växla pengar ombord. Däremot kan korten användas för uttag i bankautomaterna när man är iland.

HÄLSA OCH VACCINATION
Flodkryssningar är inte lämpade för personer med funktionshinder eller för personer som använder rullstol. Ombord- och avstigning sker oftast via en smal ramp och dagsutflykterna innehåller ofta längre promenader. Alla fartyg har inte hiss. Som resenär måste du kunna hantera ditt eget bagage och din resa utan hjälp längs vägen.

Packa alltid medicinerna i handbagaget eftersom incheckat bagage ibland kan bli försenat. När du reser med läkemedel bör du alltid förvara dem i sin originalförpackning med apoteksetiketten kvar. Regler för att resa med läkemedel kan skilja sig åt från land till land och ibland behövs ett Schengenintyg, något som apoteken kan hjälpa till med. Läs mer på läkemedelsverkets hemsida www.lakemedelsverket.se.

Det finns inga läkare ombord på fartygen. Eventuella besök hos läkaren sker iland. De kostnader som uppstår i samband med läkarbesök eller sjukhusvistelse ska täckas av dig som resenär. Har du tecknet en reseförsäkring får du kostnaderna ersätta av ditt försäkringsbolag. Kontakta din husläkare eller närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för råd om behovet av vacciner.

AVRESEDAGEN
AVRESEBREV
Det brev som kommer tillsammans med resehandlingarna innehåller viktig information, inklusive namn och telefonnummer till Escape Travels färdledare. Detta nummer ska endast användas på avresedagen och under resan. Om du har några frågor om resan före avresedagen, är du välkommen att ringa oss på telefon 031-762 85 10 eller 08-450 38 90.

FLYGRESAN
På din resplan/flygbiljett, hittar du flygbolagets bokningsreferens, flygnummer samt avgångs-och ankomsttider. Alla tider anges i lokala tider. Du är själv ansvarig att checka in på flyget samt att komma i god tid till planet före ombordstigning. Många flygbolag erbjuder möjligheten att checka in via flygbolagets hemsida från ca 24 timmar innan avresa.

BAGAGE
Det är vanligtvis tillåtet med ett incheckat bagage per person för resa i ekonomiklass. Dessutom tillåts ett handbagage. Kontrollera respektive flygbolags hemsida för mer information om tillåtna storlek och vikt för bagaget. Vid skadat eller förlorat bagage i samband med flygresa måste redan på flygplatsen en rapport göras till respektive flygbolag, en så kallad PIR-rapport. Det är viktigt att bevara originalhandlingar för att kunna ställa eventuella ersättningskrav hos ditt försäkringsbolag. Information gällande begränsning av vätskor i handbagaget finner du på www.transportstyrelsen.se

INRESA I RYSSLAND
Vid ankomsten till Ryssland erhåller du ett inresekort som du måste behålla under hela resan. Detta ska uppvisas vid avresa. Det är tillåtet att ta med en kamera och en videokamera per person in i landet. Har du inhandlat några större varor under resan är det viktigt att du sparar kvittona för dessa.

TRANSPORT TILL FARTYGET
Vid ankomsten har du själv ansvar för att hämta ut ditt bagage. Gruppen samlas vid bagagebandet och går gemensamt ut till ankomsthallen och transferbussen.

OMBORD
HYTTERNA
Alla hytter är utsides och de flesta fartygen har badrum med dusch och toalett, hårtork, TV, radio, säkerhetsfack och luftkonditionering. Ofta finns det två separata sängar, men som kan sättas ihop för att bilda en dubbelsäng. Strömstyrkan på fartygen är 220 v. Adapter behövs inte.

MÅLTIDER
Alla måltider ombord serveras i en sittning och är inkluderade i priset. Frukosten serveras som buffét. Lunchen serveras som buffét alternativt till bords beroende på kryssningsrederi. Middagen består oftast av en trerättersmeny serverad till bords. Under kryssningen sitter man på bestämda platser i matsalen, vilka bestäms den första dagen. Vid vissa längre utflykter kan det förekomma att man får med sig ett lunchpaket från fartyget eller så ingår det mat på en lokal restaurang. Är du glutenallergiker kan du ibland behöva ta med dig eget bröd då detta inte alltid kan erhållas ombord.

DRYCKER
På vissa rederier ingår det kaffe och te till måltiderna ombord. Medan det hos andra rederier är inkluderat drycker i både restaurang och bar (bortsett från champagne och vin från separat lista). Vad som ingår i priset för din resa framgår av din bokningsbekräftelse. Det rekommenderas att inte dricka kranvattnet ombord. Vatten på flaska kan köpas i baren eller restaurangen.

BETALNING OMBORD
Du betalar för dryck i restaurang och bar ombord, om inget annat anges i din bokningsbekräftelse. Räkningen för detta betalas den sista kvällen, antingen med kreditkort eller kontanter. Visa och MasterCard accepteras på alla fartyg, medan American Express och Diners är mindre utbrett. Vissa rederier tillämpar en avgift om räkningen betalas med kreditkort.

UTFLYKTER
En del utav våra kryssningar inkluderar ett utflyktsprogram. Om utflykterna inte ingår, erbjuds ni möjlighet att boka till olika utflyktspaket. På vissa kryssningar erbjuds det tillvalsutflykter som endast kan beställas och betalas ombord. De flesta utflykter är med engelsktalande guide. Escape Travels färdledare guidar inte under utflykterna men kommer att komplettera lokalguiden och översätta där det behövs.

DRICKS
I många länder är dricks vanligare än vad vi är vana vid. Att ge dricks är en del av den kulturen som du väljer att besöka, och därför bör respekteras. Även om dricksen inte är obligatorisk, förväntas det av bland annat besättningen ombord på fartyget, lokala guider och chaufförer. I vårt reseprogram har vi angett en rekommenderad summa per person och dag. På vissa kryssningar har Escape Travel valt att inkludera dricksen i resans pris. På din bokningsbekräftelse framgår det om den är inkluderad.
På flodkryssningar går det inte att förbetala dricksen. Den måste betalas kontant ombord.

KAJPLATS
I många städer ligger fartyget vid kaj inom gångavstånd från stadens centrum, medan man i andra städer är beroende av transport. I hamnarna är det vanligt att flera fartyg ligger förtöjda sida vid sida. För att gå i landet, måste man då gå igenom de andra fartygen.

TELEFON OCH INTERNET
Telefonen på hytten kan endast användas till interna samtal inom fartyget. Oftast kan du använda mobiltelefonen under hela resan, men täckningen kan variera. Glöm inte att kontrollera med din teleoperatör vilka priser som gäller i respektive land innan avresa. På vissa fartyg har du tillgång till WIFI ombord, men med varierande täckning.

INFORMATION OMBORD
Information om hamnar, aktiviteter och måltider, hittar du på dagsprogrammet som varje dag sätts upp vid receptionen. Information kan också lämnas över fartygets högtalarsystem. Dagsprogram och meddelanden som lämnas över högtalarsystemet sker ofta på flera språk, vanligtvis engelska, franska och tyska.

VÄRDESAKER OCH SÄKERHET
Ett säkerhetsfack finns i respektive hytt.  Vi rekommenderar att ni här förvarar era värdesaker som pass, biljetter och kontanter under resan.

RECEPTIONEN
Receptionen ombord är öppen 24 timmar om dygnet. När du går i land är det viktigt att du lämnar in din hyttnyckel och erhåller ett landstigningskort. Detta är det enda sättet som personalen kan veta om du är ombord eller inte.

BUTIK
De flesta fartyg har en liten souvenirshop i anslutning till receptionen.

RÖKNING
Rökning är endast tillåten på angivna platser utomhus.

FÖRBEHÅLL
Rederiet förbehåller sig rätten att ändra i programmet och kryssningsrutten till följd av förändringar i flodens vattenstånd eller andra oförutsedda händelser. Om detta skulle ske kommer rederiet att sträva efter att resans totala innehåll kommer att vara detsamma. Flodens vattennivå kan ändras på bara några timmar, varför ändring av program kan ske med kort varsel eller nära inpå avresan. I vissa fall tvingas vissa delar av programmet genomföras med buss om det visar sig att fartyget inte kan kryssa vidare på grund av vattenståndet.