Kryssning med Celebrity Cruises
Kryssning med Celebrity Cruises

Viktig info

Viktig information för dig som bokat kryssning

Här har vi samlat information och svar på vanliga frågor som rör kryssningar och tillhörande resor.

 

Reser du till eller via USA?

När du reser till/från och via USA gäller särskilda regler. Klicka på följande länk för att läsa om viktig information för dig som reser till USA: Viktig information och inreseformaliteter till USA

 

Biljetter och resehandlingar

Era biljetter och resedokument skickas hem till er per post ca 3 veckor före avresa. I biljetthandlingarna finner ni information om hur man checkar in på webben, samt övrig information inför er resa. Notera att utseendet på biljetter och vad de innehåller kan skilja sig åt mellan olika rederier.

 

Vilka pass- och visumkrav gäller för min semester?

Passagerare är själva ansvariga för att ha med sig alla resehandlingar (så som pass, visum etc.) som krävs för ombord- och landstigning i de olika anlöpningshamnarna. Detta tar du reda på genom att i god tid före avresa kontakta ambassaderna för de aktuella länderna eller kontrollera med oss på Escape Travel. Alla passagerare måste ha giltigt pass, oavsett vilken kryssning ni ska resa på. Passet skall vara giltigt i minst sex månader efter hemkomstdatum. Passagerare som saknar giltiga resehandlingar kommer att nekas ombordstigning på fartyget och ingen ersättning för biljettpriset kommer att utgå till gäster som inte har med sig dessa handlingar.

 

 

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja. Vi rekommenderar starkt alla passagerare att kontrollera sina försäkringar. Sjuk-, rese-, bagage- och olycksfallsförsäkring samt avbeställningsskydd rekommenderas. Vi samarbetar med ERV Reseförsäkringar, kontakta oss om ni önskar boka detta.

 

Åldersgränser ombord?

Generellt gäller en åldersgräns på 21 år för att få resa på en kryssning och ha en egen hytt, såvida du inte reser i sällskap med en förälder eller vårdnadshavare, alternativt en annan person som har fyllt 21 år. Vuxna som reser med minderåriga som de inte är föräldrar/målsmän till måste ha med en kopia av föräldrarnas pass och ett dokument som är undertecknat av minst en av föräldrarna/legala förmyndare. I intyget bekräftas att den minderåriga har tillåtelse att resa, samt att de vuxna i dennes sällskap har fullt ansvar under resan. Notera att detta intyg som måste medföras kan se olika ut på olika rederier.

Om en minderårig har ett annat efternamn än den förälder som barnet reser tillsammans med måste föräldern medföra ett dokument som bekräftar att barnet är deras. Om inte denna dokumentation finns med, kan den minderåriga bli nekad ombordstigning.

Observera att rederierna har olika åldersgränser när det gäller barn. Det vanligaste är att barnet måste vara minst 6 månader för att få resa på kryssning men enstaka rederier kan ha lägre/högre åldersgräns. För att få exakt info angående just din kryssning vänligen kontakta oss på Escape Travel.

 

Gäller särskilda regler för gravida?

Alla rederier har olika regler när det gäller graviditet. Om ni är gravid i 20:e veckan och uppåt kontakta oss så kan vi upplysa om korrekt information om vad som gäller för just er kryssning.

Viktigt; om du är gravid måste du oavsett kunna visa upp ett skriftligt godkännande från en läkare där han/hon upplyser om vilken vecka av graviditeten du befinner dig i samt intygar att du är i form att resa.

 

Ställs det formella krav på hälsotillstånd?

Uppsök din läkare och be om råd och information angående de senaste hälsokraven för alla resmål som finns med under din kryssningsrutt. Du är själv ansvarig för att alla vaccinationspapper är korrekta.

 

Vad händer om jag blir sjuk?

Det finns en läkarstation ombord som är bemannad av en legitimerad läkare och allra minst av en sjuksköterska. Fartygen tar ut en kostnad för alla medicinska tjänster och därför rekommenderar vi lämplig sjukvårdsförsäkring. Försäkringarna täcker vanligen inte alla utgifter på plats så behåll alla kvitton för att få pengarna tillbaka vid hemkomst.

 

Hur checkar jag in på fartyget?

Incheckning kan göras på två olika sätt:

1. För att göra ombordstigningen så smidig som möjligt kan du göra en online check-in på rederiets hemsida. Vissa rederier kräver att online-incheckning görs. Detta skall vanligtvis göras senast 4-7 arbetsdagar innan avresa. Men när det senast skall göras varierar från rederi till rederi. Exakt vad som gäller vid just din kryssning får du information om när du får hem dina resehandlingar av oss.

2. Alternativet är att göra det på plats i incheckningsterminalen – såvida det inte krävs i förväg. Det är viktigt att du har med din biljett och ditt pass och eventuellt övriga resehandlingar.

Ombordstigning får endast göras när alla nödvändiga formulär är ifyllda och när du fått ett s.k. Cruise Card utställt. Detta Cruise Card har olika namn beroende på vilket rederi du reser med. Det fungerar som din hyttnyckel och som betalning ombord. På vissa rederier gäller ditt Cruise Card även som bekräftelse gällande första eller andra sittning samt bordsnummer till middagarna på kvällarna. Ditt Cruise Card skall du också visa upp varje gång du lämnar respektive återvänder till fartyget under de olika stoppen under kryssningen.

 

När kan jag gå ombord?

Tidspunkt för ombordstigning för din kryssning hittar du i dina biljetthandlingar. Om du inte har kommit ombord senast två timmar före fartygets planerade avgångstid har rederiet rätt att anta att du inte tänker resa med kryssningen. Avgiften för avbokningen är 100 % av biljettpriset och ingen återbetalning görs.

 

Hur gör jag med mitt bagage?

Bagage lämnas vid ombordstigning till personalen och levereras därefter till din hytt, oftast före fartygets avresa men även ibland efter fartygets avresa. Vi rekommenderar därför att du packar ett litet handbagage med det du behöver under den första tiden ombord inklusive värdesaker, mediciner och ömtåliga saker. Bagaget skall vara märkt med för- och efternamn, fartygets namn, hyttnummer och datum för på- och avstigning. Vid hemresa blir man tilldelad en tid då man ska gå av fartyget. Då lämnar man ut sin väska kvällen innan och hämtar den när man går av. Samma sak gäller här, packa gärna ett litet handbagage med det du behöver under avstigningsdagen.

 

Vad ska jag inte ta med mig ombord?

Det är inte tillåtet att ta med följande; strykjärn, stearinljus, kaffemaskin/vattenkokare, elektrisk transformator, brandfarlig vätska, explosiver (som fyrverkeri), hockeyklubbor, olagliga droger, alkohol, skateboard/surfbräda.

 

Klädsel ombord på fartyget

Det är lätt att planera vad du ska ha på dig under kryssningen. Du behöver lediga kläder för dagarna ombord och lite snyggare kläder för kvällen. För kvällsbruk passar: Ledigt (Casual) Sportskjorta och byxor för män, kjol eller byxor med överdel för kvinnor. Informellt (Smart casual) Klänning eller byxdräkt för kvinnor; blazer för män. Formellt (Formal) Cocktail- eller långklänning för kvinnor; kostym och slips, eller smoking för män. Detta kan variera en aning mellan olika rederier och fartyg, men överlag är det liknande klädkod som gäller. Hör gärna med oss på Escape Travel för exakta klädkoder på din kryssning.

På nästan varje kryssning är det en fin middag, kallad ”Captains Dinner”, som oftast har klädkod ”Formal. Vill man inte deltaga i detta så kan man äta middag i bufférestaurangen istället, där räcker det med ledig klädsel.

 

Hur betalar jag för kostnader ombord?

Ombord på fartyget gäller ett kontantlöst system. Ett ”Cruise Card” konto (”Cruise account”) läggs upp för alla passagerare. Kontot måste kopplas till ett godkänt betal- eller kreditkort som automatiskt kommer att belastats av ditt fartygskonto. En detaljerad lista på det du har handlat under kryssningen kommer att skickas till hytten för kontroll vid slutet av kryssningen. Det kan hända att enskilda transaktioner som sker sista kvällen inte hinner komma med på denna lista. Detta kommer då att läggas till den slutgiltiga räkningen. Har du inte fått slutgiltig räkning senast samma morgon som kryssningen avslutas, ta då kontakt med ”Accounting Desk/Cashier” ombord!

Observera att rederierna använder en egen valutakurs, som avviker något från bankens valutakurs. Vid en del faciliteter ombord, såsom kasinon, kan du inte belasta ditt fartygskonto utan där krävs istället kontanter. Ombord på en del större fartyg finns det uttagsautomater. På de flesta rederier tas en deposition ut, antingen på det betal- eller kreditkort som kopplats ihop med ditt konto ombord eller som en kontant summa. Om du inte använder det reserverade beloppet återbetalas det som finns kvar när sluträkningen skall betalas. När det gäller återbetalning som görs till kort så kan det ta cirka en vecka innan återbetalningen registreras.

 

När och var kan jag äta ombord?

Olika rederier tillämpar olika tider och regler för sina måltider och bordsbokning. Om du vill vara mer flexibel serveras det på vissa fartyg en middagsbuffé. För specifik information om tider hänvisar vi till det rederi du bokat med samt att du kontrollerar ditt dagliga program för tid och plats under din kryssning. De generella tiderna i fartygens huvudrestauranger är enligt nedan men observera att det kan variera mellan olika rederier.

 

Generella tider

Frukost: Fri sittning kl. 07:00 – 10:00
Lunch: Fri sittning kl. 12:00 – 14:30
Middag, tidig sittning: Börjar 18:00/18:30/19:00
Middag, sen sittning: Börjar 20:30/21:00

Observera att dörrarna till restaurangen i allmänhet stängs 15 minuter efter att aktuell middagssittning börjat, så kolla noga ombord vilka tider som gäller på ditt fartyg! Om du föredrar den ena sittningstiden framför den andra skall du tala om detta vid bokningstillfället. Notera att det handlar om önskemål och kan ej garanteras, men rederierna gör sitt allra bästa för att uppfylla dina önskemål.

På många fartyg har du en Room Service-meny som finns tillgänglig dygnet runt. (För Room Service-beställningar mellan ca 24.00 – 05.00 kan en mindre avgift komma att tas ut). Rederierna kan inte garantera att infria önskemål om specialmat ombord. Dessa önskemål måste framkomma vid bokningstillfället. Rederierna gör dock sitt bästa för att tillgodose dessa behov.

 

Vad är serviceavgift (dricks) ombord?

De olika rederierna har olika regler när det gäller serviceavgift till servicepersonalen ombord. Vissa har serviceavgift inkluderad i kryssningspriset från början, andra inte. Om inte så debiteras en avgift, som på många rederier är ca 9 Euro per vuxen per dag för kryssningar i Medelhavet och Nordeuropa och ca 13 US Dollar per vuxen per dag när det gäller kryssningar i Karibien, Alaska etc. För kryssningar i andra delar av världen kan serviceavgiften vara i annan valuta men den dagliga avgiften motsvarar ungefär ovanstående. För barn är serviceavgiften ofta reducerad. Serviceavgiften debiteras automatiskt på ditt Cruise Card och betalas i slutet av kryssningen tillsammans med övriga utgifter. En speciell serviceavgift på ca 15 % tillkommer på de flesta rederier på det man köper ombord när det gäller drycker, drinkar och andra inköp ombord på fartyget.

 

Hur är det med alkoholhaltiga drycker?

Alkoholhaltiga drycker kan köpas i alla barer och restauranger ombord på fartygen. Åldersgränsen är 21 år, men på vissa kryssningar kan även gäster mellan 18 och 20 år nyttja öl och vin när de reser tillsammans med föräldrar/förmyndare. De behöver även ett skriftligt intyg från föräldrarna/förmyndarna. Detta skriftliga intyg behandlas vid Check-in. Om du har egna alkoholhaltiga drycker med dig vid ombordstigningen dag 1, kommer detta att bli omhändertaget och det kommer ej att levereras tillbaka. Om du köper alkoholhaltiga drycker under kryssningens gång kommer dessa att lagras och levereras till din hytt den sista kvällen.

 

Vad är er rökningspolicy?

Fartygen är i stort sett rökfria, men det finns speciella områden avsedda för rökare ombord på alla fartyg. Samtliga teatrar och restauranger är rökfria. Cigarr och piprökning är bara tillåten på de yttre fartygsdäcken. Det är inte tillåtet att röka i hytterna. Vissa rederier tillåter dock sina gäster att röka på sin balkong som tillhör deras hytt. Hör med oss på Escape Travel om du har frågor kring detta. Vi kan dock inte garantera allergifria hytter.

 

Elektrisk utrustning och tvättmöjligheter

Voltantalet ombord är 110/220. Du måste själv ta med eventuella adapters. Hårtork finns på vissa fartyg. Tvätt, kemtvätt och strykning av kläder är tillgängligt ombord mot en avgift. Priserna varierar beroende på typ av plagg. Din hyttbetjänt kan ge dig mer information och priser. Observera att det inte längre är obligatoriskt att bära sin elektriska utrustning i handbagaget, utan det går bra att ha det i bagaget när du checkar in.

 

Finns det möjligheter att kontakta mig ombord?

Gäster ombord kan nås via telefon till fartyget. Observera att samtal till och från fartygen är dyra. Fartygen erbjuder dessutom ett internetcafé där gäster kan skicka och ta emot e-post. Kostnader faktureras direkt till ditt ”Cruise account”-konto. Man måste ha en personlig e-mail adress för att kunna utnyttja denna tjänst.

 

Hur fungerar landutflykterna?

Om du vill få ut det mesta möjliga av de hamnar kryssningen anlöper, rekommenderar vi att du väljer någon av rederiets landutflykter. Priserna varierar beroende på utflykt. Utflykter går oftast bra att boka innan avresa, regler för detta beror på vilket rederi man åker med. Kontakta oss på Escape Travel för mer information. Utflykter kan också bokas ombord på fartygen med förbehåll om ledig kapacitet. Landutflykter kan på grund av oförutsedda händelser och väder bli inställda. Alternativet är att du själv utforskar och gör egna arrangemang i varje anlöpningshamn.

Observera att starttiderna för utflykterna kan ändras, samt ställas in om det är för få deltagare anmälda.

 

Vad gäller för barnfamiljer?

Olika rederier har olika åldersgränser när det gäller barn, det vanligaste är att barnet måste vara minst 6 månader för att få resa på kryssning. Observera att rederierna kan ha både lägre och högre åldersgräns.

Barnvakt och barnpassning (mot timavgift), kan ibland ordnas ombord om kryssningspersonalen har möjlighet. Minimiåldern för att ha barnvakt i hytten är vanligen 12 månader. Spjälsängar finns att tillgå på vissa fartyg.

För lite äldre barn finns det på många fartyg avgiftsfria och organiserade aktiviteter ombord. Alla barn som deltar i programmen måste vara minst 3 år gamla och klara sig utan blöja. Små barn (vanligen alla barn under 2 år) med blöjor får pga. hälsovårdsmyndigheternas bestämmelser inte vistas i poolerna/bubbelpoolerna. Det rekommenderas att småbarnsföräldrar själva tar med mat, blöjor samt hygienartiklar till barnen. En liten avgift kan komma att tas ut för vissa barnaktiviteter. Notera att barn ibland inte har tillträde till vissa delar av fartyget.

 

Ungdomar ombord

Utbudet av aktiviteter varierar mellan fartygen och efter säsong. En mängd olika aktiviteter och evenemang anordnas ofta under både dagar och kvällar. Här erbjuds bland annat kurser, sportturneringar, ungdomsträffar och diverse tävlingar. Mer information om vad som finns tillgängligt under just din kryssning hittar du på rederiets hemsida eller genom att prata med din kontakt på Escape Travel.

 

Hur checkar jag ut från fartyget?

Packa dina väskor och ställ dem utanför hyttdörren innan angiven tid sista kryssningskvällen. Din hyttbetjänt ger dig bagagelappar till dina väskor. Skriv klart och tydligt namn, hemadress, och om det är lämpligt, flygresedetaljer på varje lapp. Ömtåligt, viktigt och värdefullt gods skall packas i handbagaget.

 

Flygresa i samband med kryssningen

Om vi inte arrangerar flyget åt dig ska du försäkra dig om att du har tillräckligt med tid mellan tiden för landstigning från fartyget och ombordstigning på flyget hem. Bokar man ett fly & cruise-paket (flyg- och kryssningspaket) från rederiet så är de ansvariga för att ni kommer med kryssningen om det t.ex. skulle uppstå en försening eller liknande. Om det krävs så kan man då få stiga på i en senare hamn.

 

Gäster med särskilda behov

Du måste vara både medicinskt och fysiskt i stånd att resa och försäkra dig om att resan inte innebär några risker för dig själv eller för någon annan. När du bokar resan (eller så snart som möjligt efteråt, om tillståndet uppstår efter bokningen), måste du skriftligen informera oss om eventuella medicinska eller fysiska besvär som kommer att, eller kan komma att, kräva medicinsk behandling eller vård under kryssningen, eller som kan påverka, eller påverkar, kryssningen på något sätt (detta gäller även användning av tjänster eller faciliteter). Vi ber dig att lämna så noggrann information som möjligt.

Vissa av rederiernas fartyg är utrustade med hytter för gäster med fysiska funktionshinder. Dessa finns angivna på aktuella däckplaner. Gäster som använder rullstol måste ta med sin egna rullstol. Vi vill också informera om att vissa områden på fartyget är oåtkomliga för rullstolsanvändare. Vissa förhållanden (t.ex. användning av jollar) kan hindra rullstolsburna gäster från att gå i land vid vissa anlöpningshamnar. Gäster med funktionshinder eller medicinska besvär måste kunna klara sig själva eller resa med personer som kan tillhandahålla all hjälp som krävs.

Vi beklagar att rederierna måste reservera sig rätten att neka en person att resa om personen i fråga, enligt vad de rimligen kan bedöma, är fysiskt eller mentalt oförmögen att resa eller kräver vård som varken ett resesällskap eller rederiet själva rimligtvis kan erbjuda.

 

Däckplaner och hyttinformation?

Mer detaljerad information om fartygen finns på respektive rederis hemsida.

 

Kan jag nekas ombordstigning på fartyget?

Fartygets befälhavare kan avgöra om någon skall nekas ombordstigning. Detta kan ske vid de tillfällen det innebär fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker till detta kan vara sjukdom med hög smittorisk, oacceptabelt uppförande, saknad av resehandlingar, och andra orsaker som gör att det är olämpligt att resa på kryssning. Man måste vara i god form både psykiskt och fysiskt för att få åka på kryssning. Utöver detta har fartyget regler för hur man ska uppföra sig gentemot andra ombord, samt hur man ska hålla både de säkerhetsmässiga och hälsomässiga föreskrifterna ombord. Om någon skulle bryta mot dessa regler, kan fartygets befälhavare be den resande och dess resesällskap att lämna fartyget omedelbart vid nästa hamn. Man är själv ansvarig för de extra kostnader detta eventuellt medför.