Vy över Reykjavik, Island
Vy över Reykjavik, Island

Shopping på Island

Vill du ha erbjudande på en skräddarsydd resa?
Eva Jónsdóttir

Jag hjälper dig med din drömresa

Shopping på Island

Ni vet redan att Island är ett underbart ställe för naturälskare; men för shopping? Absolut. Island har några av världens bästa souvenirer, fast i en annorlunda tappning: det mesta av det du köper här kommer du kunna använda någon annanstans. Från varma yllekläder till vackra krukor och glas; eller tåliga ytterkläder – det som finns är mer än bara souvenirer.

Om man har en smak för livets dyrare saker, så är Island också en av de bästa platserna för lyxvaror. Inte bara är det en av Europas trendigaste plaster och därför ett bra ställe att köpa modekläder; haute couture finns för rimliga priser.

 

Utomhusklädsel

Om någon vet hur man gör ytterkläder praktiska, tåliga och moderiktiga, så är det islänningar. Affärer som 66 Degrees North och Cintamani skapar utmärkta ytterkläder som du kan använda när du är på fjällvandring eller när du bara vill hålla dig varm. Köp allt från fleece till vind- och regnställ eller vandrarstrumpor (högt rekommenderade!).

 

Yllekläder

Den traditionella isländska lopapeysa, en ylletröja med en speciell design på överdelen och ärmarna, är helt enkelt ett måste. Bönder och fiskare bär dem av praktiska anledningar, och det är samtidigt ett av de trendigaste plaggen man kan hitta. Du kan också köpa högkvalitativa yllescarfs, handskar, hattar, filtar och många andra saker, alla gjorda i äkta isländsk ull.

Mode och accessoarer

Island är hem för många spännande modemärken som du förmodligen redan är bekant med, men även några mindre och mer specialiserade sådana. Affärer som Flex och Kron har spännande märken från hela världen, och en hel del juveler och smycken.

 

CD & böcker

Du har hört talats om Björk och Islandssagorna, men Island har en hel del mer att erbjuda inom världen av litteratur och musik. Du kan köpa några av de bästa isländska artisternas skivor här för enbart en bråkdel av importpriserna i ditt hemland. Imponera dina vänner med musik från akter som Sigur Rós, Singapore Sling och Mugison. Det finns också underbara fotografiböcker från Island, samt engelska översättningar på islands välkända författare, som till exempel Nobel-vinnaren Halldór Laxness.  Vissa av musikaffärerna i stan, som till exempel 12 Tónar, Smekkleysa (bokstavligt talat “Dålig Smak”) och Skífan, har inte bara en komplett samling av den kändaste isländska och internationella musiken, men arbetar även hårt för att introducera så mycket lokala band som möjligt innan du gör dina inköp.

 

Annat

Island har en överraskande stor mängd specialicerade affärer som är perfekta om du vill köpa en present eller letar efter några ovanliga prylar. Prova Kokka om du gillar att laga mat, eller Frida Fraenka om du samlar på antika föremål. För souvenirer med ett islandstema kan få stå emot de som baseras på de tretton isländska jultomtarna; tänk dig Jultomten, fast arg. Krukor och mindre smycken är också högt rekommenderade.

 

Smycken

Börja lägga undan pengar för smycken så snart du bokar ditt flyg. Lokala designers har hyllats mycket på sistone för deras observation av keltiska och fornnordiska mönster. Det konstanta sökandet efter färska material och inspirationskällor har hållit guldsmeder i huvudstaden skapandes ett galleriföremål efter ett annat. Artister använder ofta guld eller silver tillsammans med material man lätt hittar på Island, som lavastenar. Effekten kan vara väldigt spännande. Man kan även beställa egna designsmycken; något som är väldigt populärt för vigselringar, som många människor nuförtiden köper på Island.

 

 

Päls och kostymer

Du kan köpa några av de mest kända lyxmärken (Max Mara, Hugo Boss, Versace, etc.) eller islands egna designkläder. Om du vill kan du även samla på dig islands egna pälsprodukter (inte bara mink och andra djur, utan även fisk och andra djur också!), vilket garanterat kommer hålla dig varm genom hela vintern.

 

Isländsk couture

Reykjavik är fullt av butiker och affärer som säljer unika verk från isländska designers som använder en stor variation av material. Här kan du snabbt hitta ett ovanligt, men samtidigt oerhört stiligt, plagg. Det går att hitta någonting för alla åldrar, former och storlekar.

 

Konst

Artister på Island använder ofta sitt lands spännande omgivning eller litteraturhistoria som inspiration. Från tavlor till skulpturer till krukor till glas; du kommer kunna hitta all möjlig sorts kreativ design här. En gata som mer eller mindre är dedikerad till artister och hantverkare, Skolavördustigur i centrala Reykjavik, är hem till många mindre gallerier och affärer.

De huvudsakliga shoppinggatorna i Reykjavik är Laugavegur och Skolavördustigur. De flesta affärer på dessa gator är öppna från 10:00 till 18:00 på vardagar och 11:00-16:00 på helger. De flesta klädesaffärer är oftast stängda på söndagar, men skivaffärer och bokaffärer brukar vara öppna. För lite längre öppettider kan man besöka Kringlan eller Smaralind, två stora köpcentra i Reykjavik. Kringlan och Smaralind har båda en stor samling affärer för kläder, accessoarer, böcker, souvenirer och annat. Dessa inkluderar Zara, Next, Debenham’s, Fat Face, och många andra.