Imponerande berg i Mt. Cook National Park.

Blogg

Publicerad: 12. mars 2021

Boktips: Jorden runt på två hjul

Även om vi på Prima tycker att vandring och cykling är det bäst sättet att uppleva världen på, så älskar vi alla typer av resor. När det kommer till jorden runt-resor blir det oftast snabbare färdsätt, och det som exponerar alla sinnen bäst måste vara motorcykeln. Läs dessa två (tre) klassiker, som i alla fall inspirerade oss till nästa cykelresa i nättare format!

One Man Caravan

av Robert Edison Fulton Jr.

Den första jorden runt-resan på motorcykel gjordes av Robert Edison Fulton Jr. år 1932. Under 18 månaders tid drog han fram över Europas, Mellanösterns och Asiens dammiga vägar med ett par byten kläder och en pistol gömd under motorn. Eftermälet är en förvånansvärt skickligt skriven bok som borde tilltala alla resenärer oavsett färdmedel. Roberts sanna skrönor från en tid för inte så länge sedan då världen var större än nu är ren bensin på reseelden.

one-man-caraval-robert-fulton

Jupiter’s Travels

av Ted Simon

Detta var sålunda inte den första skildringen av en långresa på motorcykel, men det är kanske den mest kända - och Ted lät sig inspireras av just One Man Caravan. 1947 satte Ted Simon av på en fyra år lång resa genom 54 länder, allt på en Triumph som inte var något under av tillförlitlighet. Kanske borde han ha cyklat istället, men vi tackar honom för ett raffinerat läsäventyr.

Fick Ted nog? Icke; vid 69 års ålder körde han samma rutt igen för att se hur världen hade förändrats. Den resan kan du läsa om i Dreaming of Jupiter. Tillsammans blir de två böckerna en resa inte bara över jorden utan genom historien.

jupiters-travels-ted-simon