Julmarknad på Opernpalais på Mitte i Winter Berlin, Tyskland. Advent Fair Decoration och bås med hantverksartiklar på basaren.

Blogg

Publicerad: 22. mars 2023

Julmarknadskryssning på Rhen med mamma

Att åka på flodkryssning för första gången

Som ny på Escape Travel i Oslo ville June lära sig mer om precis allt. En dag i början av december fick hon nys om resan "Julmarknadskryssning på Rhen" som kollegorna hade sytt ihop.

"Jag behövde inte så mycket betänketid innan jag lyfte luren och ringde mamma i Molde."

Läs Escape Travels June Bliksværs berättelse om sin första flodkryssning.

"Vill du följa med på flodkryssning...?"

Mamma sitter bakom ratten på väg hem efter en tröttsam dag på jobbet. Innan jag kan avsluta frågan avbryter hon: ”Ja, jag är med. Beställ bara." När jag kommer in i samtalet frågar jag om hon vet vad en flodkryssning är. Hon tycker att det är en dum fråga och ber mig boka in oss på resan.

Naturligtvis gör jag som mamma säger och bokar resan, lite förbryllad över hennes impulsiva beslut.

Det landar

Precis efter att beställningen gjorts skickar jag bekräftelse och program till mamma. Hon har nu kommit hem och hennes tankar har samlats. Det tar inte lång tid innan telefonen ringer.

"Är det inte en seniorresa?”, hör jag i andra änden från en 44-årig orolig och stressad mamma. Hon tvivlar på sin tidigare impulsivitet.

Jag som är 23 år gammal och ny på resebyrån, förklarar det lilla jag vet om flodkryssningar och vi enas om att göra det bästa av en resa som inte kan avbokas. Mamma suckar förtvivlat över sitt impulsiva infall tidigare på dagen.

"Drickmeny med alkoholhaltiga och alkoholfria drycker på en tysk julmarknad, kritad på tavlor av träplattor. Drycker är, med deras alkoholhalt, topp till botten, Alles Heis, en varm kryddig dryck, Waldbeere, en vild, skogsfruktdrink , Drachenblut, en Herby Beer, Met Honigwein, ett honungsvin, Punsch Gluhwein, ett varmt glögg, Schokolade, varm choklad, Kinder Punsch, en Multi Fruit Punch med kryddor, för barn "
Traditionella julprydnader

Traditionella julprydnader

Äventyret börjar

Färdledare Ulf möter upp oss i röd Escape-jacka och med ett leende. Han presenterar sig, registrerar att vi har kommit och ger oss kort praktisk information. Det är första gången både jag och mamma är på en resa där vi inte ansvarar för logistik och planering. Med avreseinformationen till hjälp och den kontroll vi förstår Ulf har känner vi lugnet sänka sig och vi ser fram emot att njuta av trevliga dagar.

Skuldrorna sänker sig

Jag och mamma tittar i smyg runt på de andra deltagarna. Vi sänker medelåldern för gruppen. Själv tycker jag ingenting om det och ser fram emot en trevlig resa.

Utanför flygplatsen väntar bussen som tar oss till Strasbourg där fartyget ligger i kaj. Strasbourg ligger vid floden Ill, en biflod till Rhen som i detta område utgör gränsen mellan Frankrike och Tyskland.

På bussen guidar och berättar Ulf en rad spännande historier och fakta från platserna vi passerar. Jag kan nu se mammas axlar sänka sig och att hon trivs.

Vi gör ett stopp på vägen till Strasbourg då flera magar mullrar. Klart vi ska äta bratwurst!

Fartyget som förtjänar ett wow

När vi går av bussen på kajen i Strasbourg möts vi av leende sjömän, redo att lasta vårt bagage ombord. Min mamma och jag tittar exalterat på varandra när vi stiger ombord. Med stora ögon ser vi oss omkring och kan inte säga annat än: "Wow"!

Rated 5 stars

MS Amadeus Imperial

Rederi Lüftner Cruises

Byggår 2020

Längd 135 m

Antal däck 3

Passagerare 168

Underbart förstaklassfartyg. Ombord finns restaurang, två lounger, terrass, gym, frisör, hiss, soldäck och Wi-Fi i de gemensamma utrymmena (mot avgift). Det finns ett begränsat antal cyklar för utlåning.

Alla hytter är exteriöra. Sviterna ligger på övre däck och har balkong.

Fartyget har inga enkelhytter, men erbjuder ett begränsat antal dubbelhytter för engångsbruk.

Vi samlas i fartygets eleganta lounge, där kryssningschefen och besättningen välkomnar oss med en välkomstdrink. Efter en gemensam skål är det nu dags för middag.

Det blir en underbart utsökt välkomstmiddag med utvalda specialiteter tillagade av kocken ombord. Vi kommer inte att gå hungriga de närmaste dagarna!

Fartyget är dockat i Strasbourg över natten.

Sängarna tar emot oss överväldigade av spänning och intryck. Hittills har allt gått över förväntan och vi försvinner snabbt in i drömlandet med ett leende på läpparna.

Julmarknadskryssningen startar i Köln och slutar i Strasbourg

koln

Hur är maten på flodkryssning?

Maten ombord var en oförglömlig upplevelse. Vi såg fram emot varje måltid och var spända på vad som skulle stå på menyn. Till både lunch och middag hade vi tillgång till stor variation, som tillfredsställde både liten och stor aptit.

«Vi kunde inte vara nöjdare med kvaliteten på mat och service ombord på fartyget. Det var verkligen en extraordinär upplevelse.»

Vi fick uppleva de fantastiska julmarknaderna längs Rhen som har en unik och stämningsfull atmosfär. Varje stad har sin egen särprägel, men i dem alla fann vi glädje, värme och mys. Julmarknaderna pyntas med stora julgranar, ljus och vackra dekorationer och doften av nybakade kakor och varm glögg ligger i luften. Det var omöjligt för oss att inte ryckas med.

Vi kände magin när vi gick genom dekorerade gator, lyssnade på julmusik och smakade på lokala specialiteter. Detta gav utan tvekan en speciell julstämning som vi inte hade upplevt tidigare.

Amadeus imperial in 2020 60f7edd9f7 1920x768

Vi trivdes ombord och det blev nya vänskaper

Trots en till en början skeptisk mamma, och att vi var bland de yngsta passagerarna ombord på flodkryssningen, gjorde detta ingenting! Vi kan inte beskriva hur mycket vi trivdes på den här resan och hur trevligt det var i de andra passagerarnas sällskap. Vi lärde känna flera av dem väl och har skapat nya vänskaper.