Blogg

Publicerad: 25. februari 2021

Två boktips för resesugna

Skitiga mountainbikers eller japanska 1600-talspoeter - detta är reseskildringarna du inte får missa.

Att läsa reseberättelser är något av det roligaste som finns. Själv kan man ju inte resa var dag, och vissa resor kanske är bäst att låta någon annan göra.

Dividing the Great

av John Metcalfe

Längs med Klippiga bergens vattendelare går en av mountainbikevärldens längsta leder: The Great Divide. John och John (ja, faktiskt) bestämmer sig en dag för att avverka resan på blott dubbla tiden mot rekordet. Det som följer är ett hisnande och underhållande läsäventyr. Någon svensk översättning har vi inte hittat, men brittisk humor när den är som bäst ska läsas på originalspråk. Mycket läsnöje, och var glad för att en vanlig mountainbikeresa inte behöver vara tillnärmelsevis så jobbig som denna ambitiösa odyssé.

bok-dividing-the-great

En färd i det inre av landet

av Matsuo Basho

Reseskildringar har en lång tradition i Japan och skrivs gärna i haibun-form, dvs lyrisk prosa med invävda haiku-dikter, var och en med sjutton stavelser. Basho var kringvandrande poet och zenbuddhist i 1600-talets Japan. Resenären väljer gärna hans mästerverk En färd i det inre av landet, som är hans främsta reseskildring. Glöm tunga litterära verk, det här är en tunn och lättläst bok som kan avnjutas antingen ytligt eller så djupt man vill. Den drömlika atmosfären lockar till mötet med naturen och människorna på nya platser.

bok-the-narrow-road-to-the-deep-north