gustav-bringby-foskjooklapparna

Blogg

Publicerad: 29. januari 2021

Varför jag bor i Grövelsjön

Jag passerar de sista mäktiga gamla tallarna och vänder mig om och njuter av utsikten. Nere i dalen på svenska sidan glittrar solreflexerna från Grövelsjön och lyfter jag blicken ser jag de norska fjällen. Välkommen till Gränslandet!

De fina turmöjligheterna är nog största anledningen till att jag bosatt mig vid Grövelsjön. Här finns inte bara vandring och skidåkning i två länder; det är här den svenska fjällkedjan börjar och vi har en variation av gamla skogar, kalfjäll och porlande vatten. Vi ligger långt från kusterna så snön är fantastisk på vintrarna, det blir ett riktigt sagoland. På sommaren njuter vi av vidderna och alla små sjöar. Detta är också Sveriges sydligaste renbetesområde och vi upplever både historisk och modern samisk kultur. Lika spännande är geologin som präglas av de senaste istiderna.

När jag var liten fick mina föräldrar muta mig med choklad för att jag skulle slita mig från att studera djur- och växtlivet i minsta detalj. Jag gillar fortfarande att visa och berätta (och tar gärna emot choklad) om ren, älg, ripor, tjäder, järv och björn (även om de är väldigt skygga), kungsörn och andra rovfåglar. Gamla knotiga och vridna tallar, grankloner som kan vara flera tusen år gamla, och många lavar som den giftiga varglaven.

Man äter gott hos oss också och vi ståtar med en fjällbagare som har vunnit SM för ett av sina bröd.

Jag hoppas att vi ses i Grövelsjön!