Eja Robertsson

Eja dolomiterna portratt

Vår guideansvarige rekryterar och utbildar våra uppskattade guider. Hon bor i Chamonix och är själv en av våra mest omtyckta guider. Hon har kanske varit på flest resmål av oss alla!

Har jobbat med resor sedan: 94/95. Det var första säsongen som jag åkte ned till franska Alperna för att arbeta för ett franskt bolag som sysslar med aktiv semester. Aktiv semester i alpmiljö innebar alpin åkning på både skidor, telemark, snowboard och randonné. Randonnén blev jag lite extra biten av och jag ger mig fortfarande gärna uppför med stighudar under skidorna för att komma ut i högalpin terräng långt ifrån liftar och preparerade nedfarter. Efter avslutad vintersäsong fortsatte jag att arbeta för dem och begav mig ut till Atlantkusten där jag arbetade på ett av deras center där man hade windsurfning, vågsurfning, katamaraner och små laserbåtar som aktiviteter. Innan jag åkte hemåt Sverige igen på hösten hade jag även varit på ett av deras ridcenter som låg nära Montpellier och Camargue-deltat. 1994/95 var alltså starten på ett långvarigt intresse av att kunna arbeta med aktiva resor. Jag är fortfarande kvar nere i Frankrike under vinterhalvåret och har arbetat med Prima och utgått därifrån sedan 2003. På somrarna har jag mestadels arbetat i Italien och företrädesvis i Veneto, strax utanför Venedig. Under fem somrar var det på andra sidan Adriatiska havet; Kroatien och Istrien som var min bas. För Prima har resande och guidning varit mest koncentrerat till vår och höst och jag har lärt känna många fantastiska platser både i Italien, Frankrike, Kroatien och andra mer långväga destinationer som Karibien och Kap Verde.

Det bästa med jobbet: det är svårt att pricka in med ett fåtal ord… Det är nog helheten av att man får möjligheten av att ”hoppa in under ytan” och bli en del av dessa fantastiska platser fulla av upplevelser för alla sinnen. Man stiger rakt in i en annan kultur med allt vad det innebär av traditioner, mat och dryck, kultur och historia och allt detta omringat av en annan miljö än den som de flesta av oss har runt sig i vanliga fall. Att få visa och förmedla lite av den känslan är fantastiskt trevligt och att kunna göra detta medan man vandrar eller cyklar tillsammans med andra är svårslaget som arbete: )

Favoritresmål: jag har så många olika så det är svårt att välja bara ett! Jag gillar Europa och har cyklat en massa de senaste somrarna över de alpina passen i både Italien och Frankrike. Elba och Korsika är också två favoriter där man kan göra och uppleva väldigt mycket olika saker. Och Kroatien… vattnet där är fantastiskt! Ska jag välja något som ligger längre bort så gillar jag Kap Verde och vandringarna vi gör där på Santo Antao. Jag skulle gärna stanna kvar där och passa på att utforska en del av de andra öarna som Santiago och Fogo, varje ö skiljer sig från de andra.

Drömresa: den har jag redan gjort, flera gånger om ; ) …..och känt att nästan varje plats ville jag komma tillbaka till och kunna upptäcka mer av. Upptäcka ”resor i resan”, att man har gott om tid för att ta kunna bli en del av resan och att den får utvecklas under vägen. Man hittar saker som man spinner vidare på och i slutänden har platserna man bestämt sig för att besöka enbart blivit ramen. Allt det man fyller den med under resans gång är det som blir speciellt och ens egen upplevelse. Och givetvis de personer man möter som berikar de platser man får uppleva, de hör också till det ”gyllene receptet”.

Gillar även: att vara här och nu! I år blev inte våren och sommaren som den brukar se ut men jag har hunnit vara hemma i Sverige mer, träffa familj och vänner på ett annat sätt än hur det brukar vara och det har varit fantastiskt. Så jag gillar att kunna ”ställa om” och göra det bästa av tiden man har. En kort löptur bland höstlöven gör mig glad även om regnet hänger i luften. Att den blir av även om man inte alls varit sugen på det, det är känslan efteråt som är bonusen. En efterlängtad tur till kallbadhuset när Skåne är som minst välkomnande, inte helt fel det heller.

Dold talang: jag gillar att göra vackra blomsterarrangemang. Köpa blommor på torget och fixa ihop dem med lite annat till en fin bukett att ta med sig till någon man tycker om.

Vad ville du bli när du var liten? Utöver reseledare? Arbeta som florist!

Tre tips till våra resenärer:

  1. Res med öppet sinne och ha nära till skrattet.
  2. Det blir inte alltid som man exakt har tänkt sig men det kommer absolut att bli bra, kanske även bättre : )
  3. Kängor, tandborste och det viktigaste ALLTID i handbagaget. Då blir ett förlorat bagage inte bara en lek utan kanske även en dans på rosor!