Eja Robertsson

Eja dolomiterna portratt

Vår guideansvarige rekryterar och utbildar våra uppskattade guider. Hon bor i Chamonix och är själv en av våra mest omtyckta guider. Hon har kanske varit på flest resmål av oss alla!

Har jobbat med resor sedan: 94/95 då jag åkte ned till franska Alperna för att arbeta för ett franskt bolag som sysslar med aktiv semester. Aktiv semester i alpmiljö innebar alpin åkning på både skidor, telemark, snowboard och randonné. Randonnén blev jag lite extra biten av och jag ger mig fortfarande gärna uppför med stighudar under skidorna för att komma ut i högalpin terräng långt ifrån liftar och preparerade nedfarter. Efter avslutad vintersäsong begav jag mig ut till Atlantkusten där jag arbetade med gäster som kom ner för att aktivera sig med windsurfning, vågsurfning, katamaraner och små laserbåtar. Innan jag åkte hemåt Sverige igen på hösten hade jag även varit på ridcenter intill Camargue-deltat. 1994/95 var alltså starten på ett långvarigt intresse av att kunna arbeta med aktiva resor. Jag är fortfarande kvar nere i Frankrike under vinterhalvåret och har arbetat med Prima och nuvarande Escape Travel och utgått därifrån sedan 2003. Guidningen för våra gäster har mest koncentrerats till vår och höst och jag har lärt känna många härliga platser i främst Italien, Frankrike och Kroatien och även mer långväga destinationer som Karibien och Kap Verde.

Det bästa med jobbet: är nog helheten av att man får möjligheten av att ”hoppa in under ytan” och bli en del av dessa fantastiska platser fulla av upplevelser för alla sinnen. Att få visa och förmedla en del av den känslan är väldigt trevligt samt att göra detta medan man vandrar eller cyklar tillsammans med andra är svårslaget som arbete: )

Favoritresmål: ...svårt att välja bara ett! Jag gillar Europa och har cyklat en massa de senaste somrarna över de alpina passen i både Italien och Frankrike, vilket jag verkligen gillar. Elba och Korsika är också två favoriter där man kan göra och uppleva väldigt mycket olika aktiviteter. Och Kroatien… vattnet där är fantastiskt! Ska jag välja något som ligger längre bort så gillar jag Kap Verde och vandringarna vi gör där på Santo Antao.

Drömresa: den har jag redan gjort, flera gånger om ; ) …..och känt att nästan varje plats vill jag komma tillbaka till få upptäcka mer av. Man hittar saker som man spinner vidare på och i slutänden har platserna man bestämt sig för att besöka enbart blivit ramen. Allt det man fyller ramen med under resans gång är det som blir speciellt. Och givetvis de personer man möter som berikar de platser man får uppleva, de hör också till det ”gyllene receptet”.

Gillar även: att vara här och nu! I år blev inte våren och sommaren som den brukar se ut men jag har hunnit vara hemma i Sverige mer, träffa familj och vänner på ett annat sätt än hur det brukar vara och det har varit fantastiskt. Så jag gillar att kunna ”ställa om” och göra det bästa av tiden man har. En kort löptur bland höstlöven gör mig glad även om regnet hänger i luften, det är känslan efteråt som är bonusen. En efterlängtad tur till kallbadhuset när Skåne är som minst välkomnande, inte fel det heller!

Dold talang: jag gillar att göra vackra blomsterarrangemang. Köpa blommor på torget och fixa ihop dem med lite annat till en fin bukett och ta med till någon man tycker om.

Vad ville du bli när du var liten? Utöver reseledare? Florist!

Tre tips till våra resenärer:

  1. Res med öppet sinne och ha nära till skrattet.
  2. Det blir inte alltid som man exakt har tänkt sig men det kommer absolut att bli bra, kanske även bättre.
  3. Kängor, tandborste och det viktigaste ALLTID i handbagaget.

«Eja var otroligt proffsig. Glad, positiv, alltid på gott humör, pragmatisk, såg och pratade med alla!» Nöjd resenär på Kap Verde 2023

Resor med Eja

September 2024

November 2024