Drottningen av Europas floder

Donau

Välkommen till Europas pulsåder, drottningen av floder. Donau flyter över 2800 km genom tio länder, från källan i Tyskland till deltat vid Svarta havet. Tänk vad dess vatten har fått beskåda genom tiderna! Mycket av det får du uppleva på någon av våra magnifika flodkryssningar längs Donau. Ombord bekväma fartyg glider vi fram i avkopplande tempo och gör strandhugg med intressanta utflykter till både kultur och natur. Se huvudstäder som Wien och de "fyra B:na" Bukarest, Belgrad, Budapest och Bratislava - alla livliga och rikt utsmyckade som pärlor på ett band. Inte mindre förundrande är naturens gåvor med det storslagna deltat, Järnporten och de pittoreska vinområdena. Allt detta utan att byta hotell en enda gång!

Resor på Donau

Resekalender

Augusti 2024

Oktober 2024

Mars 2025

April 2025

Maj 2025

Augusti 2025

Oktober 2025

Sevärdheter och upplevelser

Belvedere Palace i Wien

Wien

Man kan skriva om många städer som ligger längre upp längs Donau, men alla överskuggas av majestätiska Wien. Idag är staden huvudstaden i det något blygsamma landet Österrike, men historien är mycket mer magnifik - både för staden och landet. Donaus betydelse för utvecklingen av Wien som både handelscentrum och kultur bör inte underskattas. I själva verket heter staden Dunaj på slovenska, vilket är namnet som flera centraleuropeiska, slaviska språk har gett floden. Längs Donaus stränder inom det nuvarande storstadsområdet Wien har arkeologer avslöjat bevis för sammanhängande byggnader som går tillbaka till år 500 f.Kr. De flesta som besöker Wien är fascinerade av stadens historia, och den mest kända perioden går tillbaka till den tid då cheferna för Habsburg-dynastin satt som kejsare i det tysk-romerska riket. Även om Wien inte var huvudstaden, blev det föremål för enorma investeringar och centrum för mycket av det rikaste kulturlivet. Efter imperiets fall blev staden huvudstad, först i det österrikiska riket och senare i Österrike-Ungern. När du besöker Wien på en av våra flodkryssningar kommer du att erbjudas guidade turer med eller utan guide i staden. Dra nytta av dem! Det är lätt att gå vilse i stadens många sevärdheter, och med en guide får du ut det mesta av din tid.

Wachau i Österrike, vingård

Vinodlingar längs Donau

Det finns vinodlingar överallt längs Donau. Oavsett om de klättrar högt upp som i Wachau och Klosterneuburg i Österrike eller sprider sig som Szekszard i Ungern eller Donauslätten i norra Bulgarien. Även om vissa av regionerna är mindre kända än Bordeaux och Toscana, är variationen längs floden enorm. Om du är en nyfiken vinentusiast kommer du att kunna hitta spännande nya bekanta under hela kryssningen.

Bratislava, Slovakien. Utsikt över Bratislava slott, huvudtorget och St. Martin's Cathedral.

Bratislava

Du behöver inte resa långt från Wien innan du stöter på en annan pärla längs Donau. Bratislava är staden som gick från att vara Prags glömda lillasyster till att bli en vacker huvudstad i sitt eget land. Slovakien blev ett självständigt land 1993, men den nationella känslan har funnits länge. Bratislava ligger bara några mil öster om Wien, men när du passerar gränsen tas du in i en ny värld. Inverkan av den historiska jätten i väst är naturligtvis påtaglig, men det sker något annat i Slovakien. En känsla som talar in från öst, som antyder andra smaker och dofter, om Djengis och Attila. Men staden har också en lång historia även i kungariket Ungern: i nästan 250 år var det kröningstaden för kungarna i Ungern, och det ungerska inflytandet är tydligt i lokala namn, skyddshelgon och matkultur. Ett besök i Bratislava är inte komplett utan att smaka på några av de spännande rätterna som erbjuds här: Bryndzové halušky, potatismos med fårost och bacon; Lokše, lokala pannkakor gjorda av potatis, går med allt! Som i de andra städerna som vi besöker på våra flodkryssningar på Donau ingår ofta en rundtur i staden med en lokal guide i priset. Vi rekommenderar dessa, men om du vill utforska staden på egen hand är det här en lätt stad att utforska.

Folk på flodkryssningar som ser parlamentsbyggnaden i Budapest - natt.

Budapest

Ungerns huvudstad står högt på listan över de vackraste städerna längs Donau. En rundresa här är en av de mest händelserika aktiviteterna du kan delta i när du är på en flodkryssning i Ungern. Förvänta dig historiska byggnader, modern konst och ett pulserande offentligt liv! Trots det faktum att det har funnits bosättningar här i över 2000 år, kom staden Budapest inte till förrän 1873, då städerna Buda (på västra sidan av Donau) och Pest (på östra sidan) slogs samman. Det faktum att de två städerna har vuxit oberoende av varandra är en välsignelse för oss alla som besöker Budapest idag. För här finns många byggnader som på sin tid tjänade samma syfte och som nu har omvandlats till museer och andra typer av sevärdheter. Ett besök i Budapest borde vara din möjlighet att se landets kulturskatter, njuta av fantastisk mat och dryck samt njuta av atmosfären i en av Europas grönaste huvudstäder. Det finns ett stort antal parker och utomhusområden runt staden, och lokalbefolkningen använder dem flitigt. Detta gör dem väl underhållna, attraktiva och säkra för alla. Sitt på en av de många uteserveringarna och njut av ett glas Tokaji medans du ser livet gå förbi på stigar, gator och trottoarer.

Sluser donau escape

Slussar längs Donau

Med en flod så lång som Donau, kommer det naturligtvis att behövas några slussar för att säkra trafik genom flera stigningar och nedfarter längs vägen. Mellan utloppet i Tyskland och utloppet i Svarta havet har floden många vackra slussar, men det mest imponerande är att så många som hela 15 av dem ligger mellan Regensburg och Wien, en sträcka på ca 43 mil. Detta motsvarar mindre än 3 mil mellan varje sluss och goda möjligheter att se dessa tekniska underverk på nära håll, eventuellt att gå i land för att njuta av mysiga små byar medan fartyget gör sitt.

Sikt på Belgrad gamla delen av staden och flodhamnen

Belgrad

Den vita staden längs Donau kallas inte porten till Balkan utan goda skäl. Valutan heter dinarer, och mer än någon annanstans där fartyget stannat på vägen till Svarta havet, är det verkligen här du känner att du är på väg till Asien. Belgrad är en huvudstad med mycket personlighet. Stadens status som en övergång mellan Central- och Östeuropa har också gjort den till en jättesmältdegel av människor, språk och influenser. De har alla satt sina spår i Belgrad, antingen i form av de hus för de olika religionerna de har byggt, de gator de har nämnt eller de rätter de har infört. Även om vi befinner oss väl inom slaviskt territorium kommer du att möta en dynamisk och öppen befolkning där många talar engelska och de viktiga sevärdheterna är lättillgängliga. Belgrad kan locka med en vacker, om något trött, gammal stad, men också brutala flerfamiljshus som påminner om perioden som en kommunistisk stat. Det här är en stad som bara vrålar efter att bli utforskad per fot!

Decebal staty i Rumänien

Järnporten

Järnporten är dalen och ravinen där Donau bryter igenom bergen på gränsen mellan Rumänien och Serbien. Här är det ibland trångt och smalt, och på norra sidan har du de transsylvanska alperna och på södra sidan Balkanbergen. På vägen genom Järnporten dyker plötsligt ett imponerande stenansikte huggen in i berget. Ansiktet är nästan 43 meter högt och ska representera Decebal, den sista kungen i Dacia som kämpade mot romarna för att behålla sitt land - det vill säga en rumänsk folkhjälte.

Ansiktet avslutades så sent som 2004, men det tog hela 10 år och 12 skulptörer att slutföra det. Så även om det är ett ganska modernt monument är det inte mindre imponerande!

Parlamentslott i Bukarest vid solnedgången, den största byggnaden i Europa.

Bukarest

Bukarest är Rumäniens huvudstad, och även om staden ligger cirka 5 mil fågelvägen från Donau, är staden ett självskrivet inslag för flodkryssningar i denna del av världen. Här möts det gamla och det nya på ett sätt som inspirerar till fotografering, shopping och bl.a museum vandringar.

Sedan Rumänien blev oberoende på 1860-talet har landets media och kultur haft sina största institutioner i staden. De sista decennierna av 1800-talet var också när många nya och ambitiösa byggprojekt initierades, vilket har skapat mycket arkitektur inspirerad av andra europeiska städer och gett Bukarest smeknamnet "Little Paris". Den "kände" diktatorn Ceaușescu som tog makten i mitten av 1960-talet, såg också till att en av världens största byggnader - presidentpalatset - finns här. Försök att gå runt i byggnaden för att få en uppfattning om hur stor den är! Vi kanske inte har haft tillräckliga möjligheter att stimulera intresset för landet här i norr, men Bukarest är ett mycket bra ställe att börja! Staden är mycket mer välmående än man kan föreställa sig, medan priserna är på en mycket överkomlig nivå. På många av våra flodkryssningar tillbringar du bara en eftermiddag eller några timmar i Bukarest, något som många tycker är för lite. Oavsett om du bara ser höjdpunkterna i en buss eller stannar några extra dagar, är Bukarest en stad som erbjuder mycket mer än du kanske hade räknat med. Smaka på lokala rätter också: Vi rekommenderar kålrouletten Sarmale till huvudrätt och utsökt Papanasi till efterrätt.

Donau Delta, Rumänien. Pelikaner vid soluppgång

Donaudeltat

Europas största våtmarksområde är ett paradis för biologisk mångfald. Ett av de bästa sätten att se Donau deltat är med lokala aktörer som vill ta hand om både djur- och växtliv och traditionell livsstil i området. Med mer än 1200 typer av växter, 300 fågelarter och 45 typer av fisk finns det mycket att bekanta sig med. Oavsett om du är en ivrig naturfotograf eller precis som närheten till vildmarkslivet kan du tillgodose de flesta behov för en rundtur i deltat. Naturskyddet på den rumänska sidan är mycket långt framskridet, så här är det extremt väl ordnat för dig att se mycket. Det kanske inte är Serengeti, men vilken safari!