Vandring och cykling bortom det vanliga

Pilgrimsvandring

Ung backpackerpilgrim som står på Obradeiro-torget (torget) - huvudtorget i Santiago de Compostela.

Många är de som pilgrimsvandrat till Santiago de Compostela i Spanien med oss, en av livets måste-upplevelser. Våra pilgrimsresor är fria från härbärgen och tung packning: vi har förbokat bra hotell, stärkande måltider och bagagetransport. Du vandrar på egen hand utan guide eller grupp och får bra kartor och information samt servicenummer att ringa vid behov. Läs mer om pilgrimsvandring längst ner på sidan.

«Jag är nöjd med att jag genomfört min vandring och det var mycket speciellt att gå leden med folk från hela världen. Det blir en positiv, ofta ordlös, gemenskap.»

«Hela arrangemanget var klanderfritt! Hotellen höll god standard, personalen var överallt tillmötesgående och servicesinnade, maten riklig och god, bagagetransporterna mellan hotellen fungerade perfekt. Jag riktar ett stort och varmt tack till Prima Travel för vad jag har upplevt!»

Camino de Santiago

Den franska leden (så kallad eftersom den börjar i Frankrike) går från St-Jean-Pied-de-Port vid Pyrenéernas fot och genom det spanska inlandet. Leden passerar tjurrusningens Pamplona, vindistriktet Rioja, sevärda León samt ett pärlband av uråldriga byar som bjuder på små överraskningar i form av gotiska katedraler, medeltida valvbroar, vingårdar och värdshus.

Den portugisiska vägen

Den portugisiska vägen anses vara den ursprungliga vägen till Santiago de Compostela och går från Porto till Santiago. Ingen väg är mer själfull eller betydelsefull. Det var längs denna väg Sankt Jakob först predikade sitt budskap till befolkningen, och det var här hans kropp fördes till Libredon, senare känt och älskat världen över som Santiago de Compostela.

Camino del Norte

Detta är en historisk variant på den franska leden som följer Atlantkusten från San Sebastián i Baskien. Detta är den kanske naturskönaste varianten. Leden följer långa sträckor den dramatiska kusten, och ger också tillfället att bekanta sig med Baskiens speciella kultur (och Spaniens bästa mat, enligt många!). Pilgrimen fortsätter sedan sin vandring genom gröna sköna Asturias med sina fiskebyar och betande kor, och sist in i Galicien med dess stolta keltiska arv.

Andra pilgrimsleder

El Camino de Santiago är inte en enda led utan samlingnamnet för flera olika. Pilgrimer startade sin resa från många punkter i Europa och sammanstrålande allesammans i målet Santiago. Förutom den franska och portugisiska leden finns den engelska, samt en populär fortsättning från Santiago ut till "världens ände" Finisterre vid Atlantkusten. Liksom vissa anlände med häst kan man också cykla till Santiago.

Vanliga frågor