Piemonte, Italien Vårt läckraste konferensresmål

Aktiv konferens i Barolo

Barolo vin vandring 2

Visst tänker man bättre när man rör på sig, och Italiens ljuvliga mat och vin smakar ju ännu bättre när man har fått anstränga sig lite! Vinbyn Barolo i mat- och vinlandskapet Piemonte är hemort för vinet med samma namn. UNESCO har satt upp området på listan över världsnaturarv för dess enastående skönhet och antika vintradition. Under våra dagsetapper går vi i ett underskönt landskap med böljande vinfält, slott och små byar. Vi kan utlova en konferens ni sent kommer att glömma!

Höjdpunkter

Langhe vingårdspanorama, Barolo by, Unesco-plats, Piemonte, norra Italien Europa.
  • Förförande vackra vinkullar och slott
  • Hembesök hos några av Italiens främsta viner som Barolo och Barbaresco
  • Tryffelstaden Alba
  • Sköna vandringar som alla kan njuta av

Aktivitetsförslag

Vinvandring med vingårdslunch

Med start i Barolo vandrar vi genom ett mycket stiligt landskap. Överallt står vinrankor i givakt i snörräta rader, snyggt böjda över kullarna. Här och där ligger små vingårdar utspridda och lagom till lunch når vi vår utvalda familjegård. Här tar de tre systrarna som driver gården emot oss och visar stolt upp sin vintillverkning och bjuder på en härlig lunch mitt bland vinfaten. Varje rätt paras ihop med ett vin från gården. Återfärden till Barolo går lätt och skönt genom vinblad, hasselnötsbuskar och skogsdungar.

Vinvandring till Monforte

Från Barolo traskar vi iväg mot grannbyn Monforte, som liksom alla sagobyar har ett vackert läge på en topp. Vi passar på att ta en italiensk glass på torget innan vi strosar vidare genom vinrankorna. Skönheten är slående och i väst sträcker de gnistrande Alperna ut sig längs horisonten. Längs vägen dukar vi upp en fräsch picknick bestående av traktens specialiteter.

Vinmuséet

I Barolo bör man passa på att besöka det fantasifulla vinmuséet med tillhörande enotek i byns slott. Här bodde markisen av Barolo, och det italienska rikets grundare var frekventa besökare.

Besök i Alba

Alba är den lilla medeltidsstaden som är centrum både för vintillverkningen och giganten Ferrero (Nutella, som faktiskt kommer härifrån). Här äter vi gott och strosar runt i gränderna och kikar in i tryffelbutiker och enotek.

Cykling mellan vingårdar

Är det vackert så är det backigt, men om ni vill ha lite mer ansträngning så är området runt Barolo ett av Italiens vackraste för cykling. Vår favorittur går på rull utför mot Alba där vi besöker stan. Vi trampar sedan uppför mot Verduno och följer kammen mot den befästa byn La Morra med otroliga utsikter åt alla håll.