Hur tuff är turen?

Svårighetsgrader

Skylt på toppen av Madeira Island som visar vägen till Pico Ruivo, Ilha och Achada do Teixeira

Den vanligaste frågan vi får är hur ansträngande vandringarna och cykelturerna är. Det är naturligtvis individuellt vad man tycker är lätt och svårt, så därför har vi graderat dem på en objektiv skala.

1

Upp till 150 m stigning, 3 timmar, 8 km vandring eller 20 km cykling.

Vandring: Lätta turer för dig med normalkondition. Tänk härlig långpromenad på naturligt underlag utan större backar. Vi går på bra stigar, grusvägar och asfalt. Stabila skor krävs och riktiga vandringsskor rekommenderas.

Cykling: Lätta och korta turer som alla friska personer klarar. Underlaget är slätt och lutningarna mycket små.

2

Upp till 300 m stigning, 4 timmar, 10 km vandring eller 40 km cykling.

Vandring: Mer ansträngning för dig med god kondition och viss vana av vandring. Vi går mest på stig som korta bitar bjuder på ojämnt underlag och brantare upp- och nedstigningar. Vandringskängor eller låga vandringsskor krävs.

Cykling: Lite mer ansträngning för dig med normalkondition. Fortfarande slätt underlag men mer backigt.

3

Upp till 600 m stigning, 5 timmar, 12 km vandring eller 60 km cykling.

Vandring: Du är en van vandrare med god uthållighet och starka leder. Underlaget är ofta ojämnt med längre och brantare lutningar. Sten, sand, rötter och snårighet förekommer. Vandringskängor eller låga vandringsskor krävs.

Cykling: Du är strax över genomsnittet tränad och har viss vana av längre och kuperade cykelturer. Backarna blir nu långa och/eller branta. Det börjar gå undan även utför vilket ställer krav på god säkerhet i sadeln och känslig bromsteknik. Några partier grusväg kan förekomma.

4

Upp till 1200 m stigning, 7 timmar, 15 km vandring eller 80 km cykling.

Vandring: Du behöver vara i mycket god form och regelbundet gå längre turer. Underlaget är ofta utmanande med långa upp- och nedstigningar. Vandringskängor är ett krav.

Cykling: Du är en vältränad cyklist som regelbundet cyklar långt och kuperat. Backarna kan vara både långa och branta med hög fart utför.

5

Upp till 2000 m stigning, 10 timmar, 20 km vandring eller 100 km cykling.

Vandring: Du behöver vara mycket vältränad och vara van vid flera dagars tuff vandring. Långa och tekniska vandringar med inslag av scrambling, dvs att man får ta i med händerna. Vandringskängor är ett krav.

Cykling: Du är en mycket vältränad cyklist med vana vid flera dagars tuff cykling.

Tänk på att:

  • Bedömningen är en sammantagning av den fysiska ansträngningen (längd och stigning) och den tekniska utmaningen (underlag och branthet). En kort men brant tur i ojämn terräng kan därför få samma gradering som en lång, flack och enkel tur.
  • Stigningen är viktigast: hur många höjdmeter är du bekväm med? Sverige är plattare än de flesta resmål.
  • 2 är "medel" och passar den med normalkondition som inte behöver ha vandrat förut. Över det behöver man vara en van vandrare eller cyklist för att få ut det mesta av resan.
  • Du måste själv välja din svårighetsgrad. Även om vi känner många av våra trogna gäster är det bara du som vet var dina gränser går. Vi ansvarar inte för om resan inte kan genomföras på grund av otillräcklig fysisk kapacitet.
  • Testa innan! Pröva att gå eller cykla några turer hemma som påminner om dem i programmet. Man får ut mer av resan ju mer förberedd man är.
  • Guiden ansvarar för säkerheten och har rätten att vägra en resenär att delta i turer som anses olämpliga.
  • Rätt skor krävs: på alla utom de lättaste turerna krävs riktiga vandringskängor eller vandringsskor. Det är både farligt och jobbigt att gå med för mjuka skor utan grepp. En seriös sportbutik kan guida dig.
  • Fråga oss om du är osäker!