Porto och flodkryssning på Douro med nytt fartyg

Magiska Douro – Flodkryssning med nytt fartyg

HÖJDPUNKTER

 • Heldag Salamanca med Flamencoshow
 • Matheus-palatset och Vila Real
 • Helpension inkl. dryck till maten (husets vin/öl/vatten/juice/kaffe/te)
 • Välkomstdrink
 • Utflykter inkluderade
 • Svensktalande färdledare

Flodkryssning på Dourofloden med nya MS Douro Splendour

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och kulturrika städer. Vi seglar med det nya 4+ fartyget MS Douro Splendour som endast har 126 passagerare ombord. Under resan får du lära känna kulturen och traditionerna i denna del av Portugal väl. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan, och utflykten till den UNESCO skyddade spanska staden, Salamanca, är en av höjdpunkterna. Vi vill också slå ett slag för portvin-husen i Vila Nova de Gaia och Solar De Mateus-Palatset.

Detta är en mycket innehållsrik kryssning där du verkligen får se och uppleva mycket under en veckas tid.

 

Ladda ner PDF här
 • SVENSKTALANDE FÄRDLEDARE
 • HELPENSION INKL. DRYCK TILL MATEN OMBORD
 • NYTT 4+ FARTYG
 • UTFLYKTER INKLUDERADE
Färdledare
Ylva Jerhamre

Avgångar

 • Avresa 17.05.2018
 • Avreseort Bromma Airport, Göteborg, Köpenhamn
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 8 dagar
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Till Porto

Flyg till Porto. Därefter tar vi oss till kajen i Vila Nova de Gaia där fartyget väntar och som blir vårt flytande hotell för den närmaste veckan. När vi har checkat in och bekantat oss med fartyget bjuds det på en välkomstdrink innan vi avnjuter vår första måltid ombord. På kvällen erbjuds en kortare bussrundtur i Porto, där du kan uppleva den vackert upplysta staden (mot tillägg).

Porto kväll
Dag 2

PORTO – RÉGUA

Tidigt på morgonen kastar vi loss och vi börjar vår kryssning på Douro. Strax innan lunchtid lägger vi till i Entre-os-Rios, som ligger där bifloden Rio Tãmega rinner ut i Douro. Vi åker buss till den kända restauranen Vinho Verde där vi avnjuter en härlig lunch. Väl tillbaka ombord seglar fartyget vidare mot Régua. På eftermiddagen kan du koppla av på soldäck eller i salongen och ta dig tid till att njuta av det fantastiska landskap vi passerar. Vi ankommer till Régua före middagen och ligger kvar över natten.

Dag 3

RÉGUA – VEGA DE TERRÓN

Vi njuter av en lugn förmiddag ombord medan vi kryssar vidare mot den spanska gränsen. Efter lunch kommer vi till Vega de Terrón, där vi gör en utflykt till den lilla staden Castelo Rodrigo. Staden tillhörde Spanien innan den blev portugisisk år 1297. Genom århundraden har judar, araber och kristna levt fredligt i staden. Vi besöker ruinerna från det gamla slottet som har fin utsikt över olivlundarna och vinodlingarna i dalen. Från slottet promenerar vi genom staden, där man kan se spår från den judiska befolkningen som bodde här under den spanska inkvisitionen. Vi avslutar med ett besök i den lilla kyrkan.

På kvällen är det festlig kaptensmiddag ombord med femrätters meny. Fartyget ligger vid kaj i Vega de Terrón över natten.

Castelo Rodrigo
Dag 4

VEGA DE TERRÓN – BARCA D'ALVA - SALAMANCA

Idag väntar en av resans höjdpunkter, en heldagsutflykt till den spanska staden Salamanca, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Salamancas historia sträcker sig flera tusen år tillbaka och vi får se arkitektoniska minnesmärken från både romersk-, arabisk- och kristen tid.

Universitetet i Salamanca är ett av de äldsta och mest berömda i Europa. Här möttes de lärde från såväl kristna som arabiska och judiska kulturer på 1200-1400 talen medan det var religionsförföljelser på andra ställen i Europa. Efter ankomst samlas vi på Plaza Mayo i stadens hjärta, för att få en kort genomgång om stadens attraktioner, butiker och caféer. Därefter får vi tid till att utforska staden på egen hand innan vi intar lunch på en lokal restaurang och underhålls av en livlig flamencoshow. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur i Salamanca som avslutas med ett besök i den”nya” katedralen, byggd mellan åren 1513 och 1733. Vi återvänder till fartyget som under tiden har seglat till gränsstaden Barca d’Alva. Dagen avslutas med middag på soldäck (om vädret tillåter). Vi ligger kvar i Barca’Alva över natten.

Plaza Mayo Salamanca
Dag 5

BARCA D’ALVA – PINHÃO

Lugn förmiddag ombord medan vi kryssar genom vindistriktets hjärta. På båda sidor av floden ser du vinodlingingsterasserna på de branta sluttningarna. Efter lunch kommer vi till Pinhão, som ligger vackert omringat av vinodlingar som produerar några av landets finaste portviner. Vi börjar med ett besök på Solar de Mateus palatset, vars logotype är välkänd via etiketten på Mateus vinflaskor. Palatset som är från 1700-talet räknas till en av de finaste barock-byggnaderna i Portugal. Här har vi tid till att promenera i de vackra trädgårdarna runt palatset. Vi gör också en rundtur i Vila Real, en stad med varierad religiös arkitektur. På eftermiddagen är vi tillbaka i Pinhão. Tag chansen och gå en promenad i den gamla stadsdelen i Pinhão. Stadens gamla järnvägsstation är känd för sina vackra azulejos (traditionellt portugisiskt kakel).

På kvällen äter vi middag i land på en quinta, en lokal vingård och restaurang. Menyn är inspirerad av det traditionella portugisiska köket. Varje rätt ackompanjeras av lokala viner som bidrar till att höja smakupplevelsen. Fartyget ligger kvar över natten i Pinhão.

Solar de Mateus palatset i Vila Real, Portugal
Dag 6

PINHÃO – REGUA – ENTRE-OS-RIOS

Vi kryssar vidare tidigt på morgonen och kommer fram till Régua vid frukosttid.

En av höjdpunkterna är utflykten till Lamego och besöket i den vackra barockkyrkan, Nossa Senhora dos Remédios – ett av Portugals viktigaste pilgrimsmål. Under dagen besöker vi någon av de många vingårdarna i området, där vi får se hur portvinet produceras. Och naturligtvis får vi smaka på den ädla drycken. Efter lunch kryssar vi vidare på Douro och passarar Carrapatelo- och Bagaúste-slussarna. Koppla av ombord och njut av en god bok på soldäck. Innan middag kommer vi fram till Entre-os-Rios, där fartyget ligger kvar över natten. Kvällen bjuder på musikunderhållning av lokala folkmusiker i salongen.

Lamego
Dag 7

ENTRE-OS-RIOS – PORTO

Tidig morgon lämnar vi Entre-os-Rios  och kryssar den sista biten in mot Porto, dit vi ankommer vid lunch. Porto är med sina cirka 300 000 invånare Portugals näst största stad. Stadens historiska centrum står på UNESCOs världsarvslista och det kryllar av smala gränder, mysiga restauranger och imponerade kyrkor – bland annat Sé-katedralen från 1100-talet. Porto är mest känt för vinet som bär stadens namn. På andra sidan floden, i stadsdelen Vila Nova de Gaia, finns de gamla portvinshusen från 1700-talet. Druvan blir fraktad hit från vinodlingarn i Dourodalen och förädlad i de stora portvinkällarna, innan det tappas på flaska och distribueras över hela världen. På kvällen gör vi en stadsrundtur i Porto där vi avslutar med ett besök i Vila Nova de Gaia och får smaka på portvin. Vi bjuds in till en femrätters avslutningsmiddag tillsammans med kaptenen. Fartyget ligger kvar i Porto över natten.

Porto och flodkryssning på Douro med nytt fartyg
Dag 8

Hemresa

Efter frukost ombord lämnar vi fartyget och vår buss kör oss till flygplatsen i Porto där vi tar flyget hem till Sverige.

MS Douro Splendour ****+

Fakta om fartyget

Fartyg MS Douro Splendour 
Byggår 2017
Standard 4+ stjärnigt

Längd 79,9 m
Antal däck 3
Passagerare 126

Faciliteter ombord innefattar restaurang, salong med bar, gym, soldäck med en liten pool. WIFI i de gemensamma utrymmena ombord. SPA-behandlingar  erbjuds mot kostnad.
Alla hytter är utvändiga och har dusch, hårtork, minisafe, TV, AC. två enkelsängar som kan sättas ihop till en dubbelsäng. Standardhytten är ca 14 m². Sviterna är något större och har en liten soffgrupp. Hytterna på nedre däck har ett litet fönster (som inte kan öppnas). Hytterna på huvuddäck och övre däck (inkl. sviterna) har fönster från golv till tak som delvis kan öppnas, sk fransk balkong

MS Douro Splendour Fartygsöversikt.

Ylva Jerhamre

Svensktalande färdledare

Färdledare: Ylva

Ylva har arbetat som reseledare och guide i 20 år på bussresor och flodkryssningar, framför allt i Västeuropa. Hon har en mångfacetterad bakgrund bland annat som naturgeograf och har även varit forskare inom naturgeografi.
Även om hon rest i de flesta världsdelar är det Frankrike och Storbritannien som ligger henne närmast om hjärtat.

Som Ylva uttrycker det ”historia tycker jag blir extra intressant när man kan knyta samman händelser till platser man besöker och kan se med egna ögon. Detta oavsett det gäller stenåldern, medeltiden eller andra världskriget”.

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på info@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I PRISET INGÅR
•Flyg till Porto t/r inkl:
◦Flygskatter
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•8 dagars / Sju nätters kryssning med MS Douro Splendour inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Helpension från middag första dagen till frukost sista dagen
◦Dryck till måltiderna (vatten/öl/vin till lunch och middag ombord)
◦Kaffe och te dygnet runt ombord
◦Utflykter enligt dagsprogram
◦Lunch på en lokal quinta (vingård)
◦Middag på en lokal quinta (vingård)
◦Hamnavgifter
•Transfers
•Dricks till besättning, lokala guider och chaufförer
•Engelsktalande lokalguider
•Svensktalande färdledare

INTE INKLUDERAT
•Dryck utöver det som nämns ovan
•Spabehandlingar

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.