Kaiserschmarren

Blogg

Publicerad: 5. maj 2023

Sommarvandring i Val Gardena

En fot framför den andra blir en slags meditation på leden. Småprat och skratt i gruppen, ett skönt bakgrundssorl. Är jag verkligen här, kan jag få tid att tänka. Det är så obeskrivligt vackert.

Val gardena vandring 8

Ett lyckat blandkök

Val Gardena är vår sommarfavorit bland många favoriter. Kökets gåvor som blandar österrikiskt med ljuvligt italienskt, är mättande och smakar mycket. Dalen ligger på en gudagiven plats, nära Österrike men lyckosamt placerad i den italienska matkulturen. Vinet är gott och till det serveras rena italienska smaker med mättnadskänslan av en redig österrikisk måltid. Kaiserschmarren smakar aldrig så underbart gott som på en lunchpaus under vandring.

Christeinerhof på Alpernas solsida

Dessutom ligger dalen på Alpernas solsida och klimatet är behagligt med kristallklar luft. Efter vandringen samlas vi ute i solen i varsin skön stol, möra i kroppen men lätta i sinnet. Några drar sig genast till rummet för en snabb dusch, men gemenskapen och en kall dryck drar oss samman till avkopplande afterwalk i hotellets stora trädgård med rogivande utsikt över berg och skog.

Axlarna är sedan länge sänkta och jag har svårt att komma ihåg när känslan i magen senast var så stilla.

Vi är inhysta på trevliga familjeägda hotellet Christeinerhof som ligger mitt i Val Gardena, i nedre delen av mittenbyn Santa Cristina. Familjen Demetz välkomnar oss till ombonade rum med balkong för de flesta. På morgnarna serveras en mättande frukostbuffé och det finns ett litet spa för avkoppling efter vandringarna.

Alpe di Siusi, i bakgrunden Sasso Platto och Sassolungo. Landmärken för Dolomiterna. (UNESCO - världsarv i Sydtyrol, Italien).

Är du redo att gå en dag i det här landskapet?

Blomsterängar och levande fäbodar

Bergbanan tar oss upp på andra sidan dalen till Seiser Alm, en vidsträckt högplatå med underbara blomsterängar och levande fäbodar. Det här är en favoritvandring som tar ungefär 4 timmar. Man kan välja mellan den tuffa turen på 15 km och 500 meters stigning eller den medelsvåra på 12 km och 170 meter upp.

«Gammal kärlek rostar aldrig: Illgröna ängar, spröda små blommor, lysande vita och rosaskimrande kalktorn, ljusblå himmel, gulliga små fäbodar... Det är svårt att utse en favorit bland alla lederna men vi väljer ändå Seiser Alm, Dolomiternas mest vidsträckta högplatå.» Dahn, ledare för privatresor

Boka vandringsresa till Val Gardena

Juni 2023

Juli 2023

#1 av Alpvandringarna
Grupp människor som vandrar i naturen

Vandring i Val Gardena

Avresa 2023-07-01 / 8 dagar / från Göteborg, Stockholm

Lediga platser

Priser från 13.995,-

Här möter vi blommande alpängar, ett vackert alpint panorama, fritt strövande Haflingerhästar och därtill italiensk mat som saknar motstycke. Detta är dalen som ligger på solsidan av Alperna i vackra Dolomiterna.

 • Kerstin holmberg portratt

  Kerstin Holmberg
  Guide

 • Kristian Baggerud

Liftkort inkluderat (värde ca 105 euro)

Panoramautsikt över sjön Bled

Vandring i Slovenien med Bled

Avresa 2023-07-01 / 8 dagar / från Stockholm

Lediga platser

Priser från 13.995,-

Med utgångspunkt från den vackra Bledsjön vandrar vi i Sloveniens högsta berg och vackraste miljöer. De Julianska Alperna är den östra utlöparen av Dolomiterna. Bergen är vita av kalksten och det ser nästan ut som snön dröjer sig kvar på bergssluttningarna. Vandringarna går också i nationalparken Triglav samt i Karawanken-massivet på gränsen till Österrike.

 • Tomas Olausson 2020

  Tomas Olausson
  Guide

 • Maria Hyttnas
  Guide

Spa-hotell med sjöläge

trekking i mercantour

Vandring i Limone Piemonte

Avresa 2023-07-03 / 8 dagar / från Göteborg, Stockholm

Slutsåld

Priser från 14.495,-

Charmiga Limone, tillika Italiens äldsta skidort, bjuder på färgstarka sommarvandringar över blomstrande alpängar. Bara en timme från Medelhavet möter vi snöfläckade 3000-meterstoppar, overkligt gröna dalar och klara alpsjöar. Detta är Alperna som de en gång var och trängsel är ett okänt begrepp. Kvällarna ägnar vi till utflykter i det goda piemontesiska köket på byns olika restauranger. En vandringsresa för livsnjutare!

 • Mia lindhagen

  Mia Lindhagen
  Guide

#1 av Alpvandringarna
Grupp människor som vandrar i naturen

Vandring i Val Gardena

Avresa 2023-07-08 / 8 dagar / från Göteborg, Stockholm

Lediga platser

Priser från 13.995,-

Här möter vi blommande alpängar, ett vackert alpint panorama, fritt strövande Haflingerhästar och därtill italiensk mat som saknar motstycke. Detta är dalen som ligger på solsidan av Alperna i vackra Dolomiterna.

 • Kristian Baggerud

 • Sabine ek

  Sabine Ek
  Guide

Liftkort inkluderat (värde ca 105 euro)

Augusti 2023

September 2023

Juni 2024

Juli 2024

Augusti 2024