Derby della Lanterna, Sampdoria - Genoa

Blogg

Publicerad: 2. december 2020

De dolda derbyna

Merseyside har sitt derby, Manchester har sitt. I Italien har vi Rom- och Milanoderbyn och i Spanien har vi legendariska El Clasico mellan Barcelona-Real Madrid. Men bakom de stora, välkända matcherna döljer där sig andra fantastiska derbyn i Europa som ni inte bör missa. Vi har listat våra favoriter.

Derby Della Lanterna

Derbyt i Genua mellan Sampdoria och Genoa är en italiensk pärla som erbjuder allt en fotbollsälskare kan sukta efter. I norditalienska Genua inbjuds ni till en hamnstad där mat, dryck och fotboll står i fokus.

”Lanterna” betyder fyr på italienska och Genua är känt just för sin världsberömda fyr nere i hamnen, som idag är världens största, fungerande, av sitt slag. Fyren i sig mäter hela 77 meter och når sin topp 117 meter över havsytan. Fyren är daterad till 1543 och är ett stycke historia som är väl värt sitt besök när man ändå är på plats i staden.

Staden har cirka 550.000 invånare och från Sverige kan man enkelt ta sig hit genom att flyga till Milano och sedan ta tåg eller hyrbil de dryga två timmarna ner till Genua.

Derbyt genomsyras av en klass och respekt mellan båda lagens fans och där andra derbyn kan omgärdas av oroligheter brukar det i regel vara god stämning i staden mellan lagens fans. För fansen handlar det om att ”göra upp” på läktarna med majestätiska tifo och för deras del är det nästan lika viktigt att vinna den matchen som den nere på plan.

Historiskt sett är Genoa stadens stora lag, grundade redan 1893 av engelsmän, och har alltid ansetts vara folkets och arbetarnas lag. Laget heter till och med Genoa CFC (Cricket and Football Club) och har fortfarande den engelska flaggan som en del av sitt klubbemblem. Totalt har man 9 italienska ligatitlar - även om den senaste kom 1924.

Sampdoria å andra sidan är en "ung uppstickare" i sammanhanget och grundades så sent som 1946. Klubben har ansetts vara mer av de rikas lag och i sina azzurblå tröjor har man axlat rollen som stadens storebror när det kommer till framgång under de senare åren. Där framförallt slutet av 80 - och början av 90-talet - var extremt framgångsrika perioder för klubben.

”Derby Della Lanterna” ger dig en unik fotbollsupplevelse i en stad som bjuder på god mat, dryck och ett historiskt vingslag. Du får se två rivaler, men vänner, göra upp inför smockfulla läktare och du kommer att fortsätta höra sångerna i huvudet långt efter att du kommit hem från en magisk fotbollshelg.

Sevilladerbyt

Även här har vi ett derby som till viss del kan delas upp som överklassen mot arbetarklassen. Stadens två lag är Sevilla och Real Betis och enligt historien grundades Real Betis 1913 efter att en pojk från arbetarklassen inte tilläts vara med och spela för stadens då enda lag, Sevilla.

Med sina 700.000 invånare är Sevilla Spaniens fjärde största stad och som invånare har du inget annat val än att välja sida. Antingen är du rödvit eller grönvit i Andalusiens regionhuvudstad.

Utöver sin fotboll och sina euforiska derbyn är Sevilla känt som staden varifrån Christoffer Columbus en gång i tiden inledde sin resa mot Amerika och det är också här man återfinner hans gravgård idag.

Två dagar om året, när det är derby, är det dock inte lönt att prata om något annat än fotboll med invånarna i staden.

Genom åren har Real Betis och Sevilla växeldragit om vem som varit det bättre och sämre laget rent fotbollsmässigt men deras hatkärlek till varandra kvarstår som en fast punkt i tillvaron. Lite likt derbyt i Genua genomsyras det dock av en annan värme än en del andra derbyn, då det inte heller i detta fallet handlar om politiska- eller kulturella skillnader mellan lagen eller fansen.

På senare år har Sevilla röjt stora framgångar med både framskjutna positioner i det inhemska ligaspelet men också med flera titlar i Europa League. Detta samtidigt som det vacklat för Betis och de tvingats igenom ett stålbad utanför den spanska toppdivisionen.

Nu återfinns dock båda lagen i La Liga igen och för fotbollsälskaren borde det vara högt på listan över matcher att få uppleva, att komma till Sevilla för ett av hela Europas galnaste derbyn. Kring matchen råder full kalabalik, i positiv bemärkelse, och hela staden formligen gungar när de båda lagens fans tar ton. I Sevilla skäms man också bort med fantastisk mat och under större delen av året har man också ett förhållandevis bra väderklimat.

Vill man uppleva en ultimat fotbollsupplevelse när läktarkultur och kärleksfull rivalitet står i fokus är derbyt i Sevilla något man inte kan blunda för.

Ruhrderbyt

Borussia Dortmund-Schalke 04. Arbetarderbyt utan dess like. Och mer genuint än så här blir det aldrig.

Vare sig du upplever matchen på Dortmunds hemmaarena Signal Iduna Park eller i Schalkes dito på Veltins Arena kan du räkna med att det kommer att tjuta i öronen ett par dagar efter hemkomst.

Schalke (Gelsenkirchen) och Dortmund må vara från olika städer, men de 4 milen som separerar klubbarna räcker knappast för att gräva ner rivaliteten som finns mellan Ruhrområdets största antagonister.

Här är två städer som båda är sprungna ur den hårt arbetande arbetarklassen och på många sätt finns där nästan fler likheter än skillnader mellan klubbarna. Vilket troligen är det som istället skapat just rivaliteten mellan dem. De är båda två av Tysklands största klubbar och de har under senare år varit fast förankrade i toppen av Bundesliga samtidigt som de varit ute och utmanat övriga europeiska giganter i Champions League.

Båda klubbarna har också varit starka bidrag i den tyska talangutvecklingen och vill man åt en kombination av galen läktarkultur och fartfylld fotboll utan handbroms är Ruhrderbyt verkligen att rekommendera.

Fansen nöjer sig inte med något annat än blod, svett och tårar under 90 minuter (plus tillägg!) från spelarna och är beredda att ge samma insats av sig själva från läktarna.

Derbyt kan upplevas och avnjutas såväl med Dortmund som Schalke som hemmalag, men det ska sägas att det är något alldeles lite extra med ”den gula väggen” som möter en när man kliver in på Signal Iduna Park i Dortmund. Redan flera timmar innan matchstart fyller de upp hemmasektionen och tar ton för att sjunga igång både sig själv och sina spelare och går de segrande ur striden kan ni räkna med att sången inte kommer att tystna på flera dagar.